Op vakantie met kinderen in Saksen-Anhalt: veelzijdige Duitse deelstaat

0
307

Op vakantie naar de Saksen-Anhalt, het is misschien niet het eerste gebied in Duitsland waar je aan denkt bij een vakantie met kinderen. Maar deze deelstaat heeft heel veel voordelen. Blogger Iris S. ging er in de zomervakantie met haar gezin naar toe en vertelt in dit blog waarom Saksen-Anhalt een echte aanrader is!

Op vakantie met kinderen in Saksen-Anhalt: veelzijdige Duitse deelstaat

De Duitse deelstaat Saksen-Anhalt heeft veel voordelen voor gezinnen: het is niet zo ver rijden (zo’n zes uur vanaf Utrecht), het is nog niet zo toeristisch, dus vrij rustig in het hoogseizoen. Bovendien is de streek mooi groen met veel meren en is er veel te doen. En, nog een voordeel: met de WelterbeCard zijn veel uitjes gratis.

Saksen-Anhalt heeft een rijke geschiedenis. Een deel er van is het UNESCO-Werelderfgoedgebied Dessau-Wörlitzer Gartenreich, een gebied met veel historische gebouwen en beschermde natuur. Ook in de steden in deze deelstaat staan veel gebouwen die onder bescherming van UNESCO vallen.

Een voordelige manier om alle bijzondere plekken te bezoeken, is met de WelterbeCard, een kaart die je voor 1 of 3 dagen kunt kopen waarmee veel bezienswaardigheden gratis zijn. Ook aan de kinderen is gedacht bij het samenstellen van de kaart, er zijn veel uitjes voor kinderen inbegrepen.

Wandelen door de prachtige natuur van Saksen-Anhalt
Wandelen door de prachtige natuur van Saksen-Anhalt
Veel voordeel met de WelterbeCard
Veel voordeel met de WelterbeCard

Ligging Saksen-Anhalt

 

 

Onze tips voor een vakantie in Saksen-Anhalt met kinderen

Dit deden wij allemaal in Saksen-Anhalt, in willekeurige volgorde. En bij al deze uitjes konden we gratis naar binnen met onze WelterbeCard, of kregen we een leuk voordeel. 

Vlindertuin Alaris (Schmetterlingspark Alanis)

Een minder mooie dag, of een paar uurtjes minder mooi weer? Dan is de Vlindertuin Alaris een goed idee. Het is er warm en droog, en er vliegen de mooiste vlinders om je heen in de tropische kas. De (binnen)tuin is mooi aangelegd, met watervalletjes, vijvers en allerlei tropische begroeiing met mooie bloemen. Alleen daarom is het de moeite al waard.

Wij vermaken ons zo’n anderhalf uur met pogingen om de mooiste vlinders op de foto te krijgen. Er zijn hier zelfs schattige dwergzijdeaapjes. En een glazen bak waarin je live vlinders uit een pop ziet komen. Als wij er zijn, zien we drie vlinders uit hun pop komen. Na afloop drinken we wat op het binnenterras.

Smetterlingspark Alanis ligt in Lutherstadt Wittenberg. Kaartjes kosten 8 euro voor volwassenen en 4,50 euro voor kinderen (prijspeil 2020). Op aanvraag zijn er ook rondleidingen mogelijk.

De mooiste vlinders moeten natuurlijk op de foto, wat nog best een uitdaging is!
De mooiste vlinders moeten natuurlijk op de foto, wat nog best een uitdaging is!
We zien veel mooie vlinders in het vlinderpark
We zien veel mooie vlinders in het vlinderpark

Wikana Kekswelt

“Wikana, waar ken ik die naam ook alweer van?”, denken wij bij het zien van de naam in het boekje van de WelterbeCard. Wanneer we doorlezen, weten we het weer: van de Duitse koekjes. Wikana is de Duitse equivalent van onze Verkade en levert koekjes en biscuitjes voor de hele Duitse markt. En de thuisbasis van Wikana is dus Saksen-Anhalt, in Lutherstadt Wittenberg.

We parkeren bij het grote gebouw voor de deur. “Wow, hier passen een hoop koekjes in”, glundert onze jongste van 10. Bij binnenkomst lopen we eerst door de winkel. Koekjes, koekjes en nog meer koekjes, in alle soorten en maten die je maar kunt bedenken.

Wij krijgen er spontaan honger van en besluiten hier een hapje te eten. Voor de volwassenen en onze dochter (15) eerst een warme bodem in de vorm van een lekkere verse soep, maar de boys storten zich meteen op de koekjes.

Omdat wij de WelterbeCard hebben en wat te drinken hebben besteld, krijgen we er een gratis bord koekjes bij. Onze verrassing is groot, als dat een heel bord vol koekjes per persoon blijkt te zijn! De koekjes die we niet op krijgen (en dat zijn er veel, al zijn ze nog zo lekker), krijgen we in zakjes mee. Zo kunnen we deze vakantie nog lang aan dit bezoek terugdenken.

Een heel groot gebouw vol koekjes! Daar willen de kids wel naar binnen...
Een heel groot gebouw vol koekjes! Daar willen de kids wel naar binnen…

Der Rote Turm in Pouch

Torens zijn altijd leuk om te beklimmen, maar helemaal als er een spannend verhaal achter zit. En bij de Rote Turm in Pouch, ofterwijl de Rode Toren, is dat zeker zo. Deze toren is rond het jaar 1300 gebouwd als deel van verdedigingswerken, maar werd in de Middeleeuwen een gevangenistoren. De legende gaat, dat daar de duivel zelf opgesloten heeft gezeten.

Met dat verhaal in ons hoofd wandelen we door de groene omgeving, met op de achtergrond de Muldestausee, naar de toren. We zien hem al boven de bomen uittorenen. De dame die ons enthousiast begroet bij de toren stelt voor om mee te gaan naar boven, maar onze kids willen liever op eigen houtje klimmen en hun eigen fantasie gebruiken.

De toren is veertig meter hoog, dus het is nog best een stukje klimmen op de houten, rondcirkelende trappen. De kids vinden het lekker spannend, we zien allerlei donkere nissen op de tussenverdiepingen. Bovenaan gaan we een kleine houten deur door en dan staan we aan de top. Wat een mooi uitzicht! We kijken ver over het meer heen en zien heel veel bossen rondom.

Wat een mooie landschappen zien we tijdens de vakantie in Saksen-Anhalt!
Wat een mooie landschappen zien we tijdens de vakantie in Saksen-Anhalt!

Ferropolis

Ferropolis heeft de bijnaam ‘de ijzeren stad’. Het is een schiereiland met daarop enorme machines die vroeger gebruikt werden in de mijnbouw in deze streek. Tegenwoordig is het een openluchtmuseum. Op het terrein worden ook veel festivals en evenementen georganiseerd.

Al van ver zien wij de reusachtige kranen al boven de bomen uit steken. Echt indrukwekkend! We kunnen parkeren op het schiereiland zelf, wat fijn is, want tijdens ons bezoek is het een beetje wisselvallig weer. Bij de kassa krijgen we een audiotour mee. Deze hebben ze in het Duits en in het Engels. “Niet in het Nederlands”, zeggen de mensen bij de kassa, “want Nederlanders spreken allemaal goed Engels”.

Dan lopen we het terrein op. Overal om ons heen zien we gigantische roestige machines, wat een indrukwekkend gezicht! We luisteren op ons audioapparaat eerst naar de algemene informatie over Ferropolis. Deze industriële reuzen werden gebruikt in bruinkoolmijnen, die veel in gebruik waren in dit deel van Duitsland.

De machines zijn zo groot, omdat de bruinkool vaak van wel dertig meter onder de grond moest worden gehaald. Daarbij kwamen de mijnwerkers heel regelmatig enorme stenen tegen die daar vanuit de IJstijd belandt waren.

We horen een paar mijnwerkers die vroeger met deze machines gewerkt hebben vertellen over hun ervaringen. Het verhaal gaat wel een beetje verloren door de vertaling in het Engels, want die praat dwars door de Duitse originele stemmen heen. Maar het verhaal is toch interessant.

We slenteren een tijdje van de ene gigant naar de andere en bekijken alles goed. Als we alles gezien hebben, vermaken de jongens zich nog met foto’s van elkaar maken in rare verhoudingen, waardoor het net lijkt alsof ze een kraan aanduwen of een machine optillen.  

Op het terrein staan verschillende kraampjes en gebouwen waar normaal catering is zoals drankjes, fis hand chips en andere snacks, maar daarvan is er maar 1 open als wij er zijn. Het is vandaag ook erg rustig, maar op een drukkere dag is het vast heel gezellig om bij een van deze zaakjes te eten.

Ferropolis, de stad van ijzer, doet zijn naam eer aan
Ferropolis, de stad van ijzer, doet zijn naam eer aan
Het is een gaaf gezicht, al die giganten op het schiereiland
Het is een gaaf gezicht, al die giganten op het schiereiland

Binnenstad van Lutherstadt Wittenberg

Tijdens een vakantie in Saksen-Anhalt mag een bezoek aan de stad Lutherstadt Wittenberg niet ontbreken. De stad is prachtig en met een hele rijke en interessante geschiedenis. Wij volgden hier de leuke historische rondleiding gericht op kinderen. 

Het oude marktplein van Lutherstadt Wittenberg
Het oude marktplein van Lutherstadt Wittenberg

Luther 1517 – Wittenberg 360 °

Lutherstadt Wittenberg is een stad met veel middeleeuwse gebouwen. Met een beetje fantasie waan je je zo in de oude tijd. Maar dat kan ook zonder je fantasie te gebruiken. In het Asisi Luther panorama sta je middenin de stad in het jaar 1517.

Het grote ronde gebouw valt op in de stad. Binnen loop je zo een enorme voorstelling binnen van Lutherstadt Wittenberg in de Middeleeuwen. De heel realistische afbeeldingen lopen helemaal rond en tot drie verdiepingen hoog. Dat is al heel cool, vinden onze kids, maar als we op het derde niveau staan, ontdekken we dat de scenes steeds veranderen.

Door middel van licht- en geluidseffecten wordt het dag en nacht en verschijnen en verdwijnen er figuren. Er vindt ’s nachts zelfs een brand plaats en we zien een familie avondeten en daarna gaan slapen, om de volgende dag weer te ontwaken. De kinderen vinden het, net als wij, een heel mooi gezicht en willen steeds blijven rondkijken om te ontdekken wat er nog meer verandert. We brengen hier dan ook een behoorlijke tijd door.

Asisi Luther Panorama kost 11 euro voor volwassenen en 4 euro voor kinderen (prijspeil 2020). Voor drie euro kun je er een audiotour bij krijgen. De entree is gratis met de WelterbeCard, net als de andere activiteiten in dit blog.

Wörlitzer Park

Bij het stadje Wörlitz, een charmant stadje met ook hier weer eeuwenoude huizen, bevindt zich een groot park, het Wörlitzer Park. Dit park is onderdeel van het Parklandschap Dessau-Wörlitz, een gebied met prachtige tuinen en natuur waar je doorheen kunt fietsen of lopen. Het hele gebied staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

In het park is er van alles te beleven. Je kunt er natuurlijk prachtig fietsen en wandelen door het mooie landschap en over de vele bruggetjes, maar je kunt er ook varen, een kasteel bezoeken of een van de vele andere oude gebouwen. Er is zelfs een roofvogelpark waar een roofvogelshow gegeven wordt.

Wij kiezen er voor om onze mooie wandeling te onderbreken met een gondelvaart. Deze is ook weer gratis met de WelterbeCard. We mogen plaatsnemen in een van de gondels. Aan de andere kant van de boot komt nog een klein groepje mensen te zitten. De gondelier, een wat oudere man die net terugkomt van een vaartochtje met een andere familie, peddelt ons drie kwartier rond. En dat zonder pauze… Wat moet deze man een conditie hebben!

We varen eerst over het grote meer en gaan daarna een van de oude bruggetjes over, waarna we door een smalle gracht verder varen. Onderweg komen we allerlei mooie plekken en oude gebouwen tegen. Af en toe zwemt er een eend met ons mee.

Na drie kwartier komen we vanaf de andere kant weer bij de bootaanlegplek terug. Daarna wandelen we nog een tijd door het mooie park. Er zijn veel verschillende wandelpaden, die vaak op elkaar aansluiten in rondlopende routes. We hebben onderweg een afwisselend uitzicht en lopen door bossen, langs het water en langs groene velden. Overal om ons heen is steeds water. Wat een mooi gebied!

Kasteel Worlitz ligt middenin het Worlitzer park
Ook varen er gondels door het meer en door de kanalen
Ook varen er gondels door het meer en door de kanalen
Dit soort mooie landschappen zien we vanuit de gondel
Dit soort mooie landschappen zien we vanuit de gondel

Technikmuseum Hugo Junkers

Hugo Junkers was de oprichter van Junkers, het bedrijf dat vliegtuigen maakte, maar ook centrale verwarming en auto’s. In dit museum staan veel van zijn uitvindingen en de bouwtekeningen er van, maar ook zijn eerste en latere vliegtuigen, helikopters en straaljagers zijn te bewonderen. Wanneer wij er zijn, wordt er gewerkt aan de restauratie van een oud vliegtuig. Interessant om te zien.

Wat ook leuk is om te zien, zijn de oude reclameposters door de tijd heen, bijvoorbeeld van de eerste gasverwarmde baden. Wij brachten ongeveer anderhalf uur door in dit museum. De toegangsprijs is 17 euro voor een familieticket (prijspeil 2020).

Rond de parkeerplaats staan al allerlei oude vliegtuigen en helikopters
Rond de parkeerplaats staan al allerlei oude vliegtuigen en helikopters
We zien verschillende van dit soort oude vliegtuigen, compleet met de bouwtekeningen
We zien verschillende van dit soort oude vliegtuigen, compleet met de bouwtekeningen

Tierpark Dessau

Tijdens de vakantie met kinderen in Saksen-Anhalt vinden wij het leuk om ook een dierentuin te bezoeken. In het stadje Dessau, waar ook vele mooie oude huizen staan, ligt de middelgrote dierentuin Tierpark Dessau. Het is geen echte stadsdierentuin, want het ligt middenin de bossen aan de rand van het stadje. 

We zien veel leuke dieren tijdens ons bezoek aan Tierpark Dessau
We zien veel leuke dieren tijdens ons bezoek aan Tierpark Dessau
Toerpark Dessau is een mooie, middelgrote dierentuin
Toerpark Dessau is een mooie, middelgrote dierentuin

Fläming Natuurpark

Het natuurpark Fläming strekt zich uit in een groot gebied van Saksen-Anhalt. In dit natuurpark, genoemd naar de Vlamingen die zich hier in de twaalfde eeuw vestigden, wisselen oude, dichte bossen zich a