Slottsskogen stadspark in Göteborg: ontdek het gratis dierenpark en de grote speeltuin

2
260

Vraag je je af wat je na een vakantie in Zweden met kinderen kunt doen om de wachttijd tot vertrek van de boot te overbruggen? Ga dan, net als Annemiek, naar Slottsskogen stadspark in Göteborg. Deze groene oase biedt onder andere een dierenpark en grote speeltuin (beide gratis) en daarmee genoeg vertier om je een paar uur bezig te houden. Je zou zo bijna tijd te kort komen en de boot missen.

Wat is er te doen in Göteborg als je op de boot van Stena Line wacht?

Wie met de boot naar Zweden gaat, maakt in veel gevallen gebruik van de vaarroute Kiel-Göteborg. Op de dag van aankomst in Göteborg gaan de meeste mensen meteen verder het land in, onderweg naar een camping of vakantiehuisje. Dat je de stad Göteborg overslaat is best te begrijpen, maar toch jammer. Gelukkig vertrekt voor veel mensen hier ook de boot terug naar huis en is op de dag van vertrek nog genoeg tijd om iets te ondernemen in de stad. Het Slottsskogen stadspark in Göteborg is een aanrader voor iedereen die van natuur, dieren en spelen houdt.

Wij hebben nog zo’n drie uur de tijd totdat we ons moeten melden bij de terminal waar onze boot vertrekt. De routeplanner wijst de weg dwars door de stad richting stadspark. Parkeren kan aan de oostkant van het park, vlakbij de speeltuin.

Slottsskogen stadspark in Göteborg

Het is mooi weer en er zijn veel mensen op het idee gekomen om naar het park te gaan. Daarom moeten we even wachten op een plekje. Nadat we een parkeerticket hebben gekocht, lopen we richting een groot bord met daarop een plattegrond van het park. Zo te zien is het behoorlijk groot. Mijn kinderen hebben de speeltuin al gezien en willen het liefste meteen van de lange glijbaan af. Wij besluiten om eerst langs de dieren te lopen en naar een koffietentje te gaan. Op de terugweg kunnen we dan naar de speeltuin.

Het Slottsskogen stadspark is heerlijk ruim met veel gras
Het Slottsskogen stadspark is heerlijk ruim met veel gras

Handige overzichtsborden en bewegwijzering

Er hangen folders bij het overzichtsbord met daarop de plattegrond en aanvullende informatie. We pakken een folder en zoeken onze weg. Al snel blijkt dat een deel van het park is afgesloten in verband met een groot popfestival. We zien mensen allemaal dezelfde kant op lopen en besluiten de andere kant op te gaan, in de hoop dat we ons plan kunnen uitvoeren.

Na een flinke klim door het bos komen we inderdaad bij het koffietentje. We bestellen wafels met jam en slagroom en nemen zo al een beetje afscheid van de typisch Zweedse lekkernijen. Wat gaan we die zoetigheid missen.

Slottskogen Djurpark: een ruim opgezet dierenpark

We vervolgen onze klim en lopen langs ruime dierenverblijven. Vooral regionale dieren hebben hier hun thuis: grote grazers zoals herten, paarden en rendieren maar ook hangbuikzwijnen, diverse soorten vogels en eenden. Door het hoogteverschil heb je goed zicht op de meeste dieren. Sommige dieren zijn echter schuw en hebben genoeg kans zich te verstoppen. Daardoor zijn niet alle dieren goed te zien.

Slottsskogen stadspark in Göteborg
Het park kent aardig wat hoogteverschillen. lekker klimmen, dus!
De dierenverblijven zijn ruim opgezet
De dierenverblijven zijn ruim opgezet en bieden een thuis aan regionale dieren
Slottsskogen stadspark in Göteborg
Er zijn vooral typisch Zweedse dieren te zien, zoals rendieren en herten
Deze paarden zijn behoorlijk tam
Deze paarden zijn behoorlijk tam.

Volop variatie

Het park is gevarieerd aangelegd. Waar sommige delen in het bos zijn gelegen, zijn andere delen juist heel open. Overal zijn grote rotsen die uitnodigen tot klimmen. Mijn zoon kan hier zijn energie prima kwijt. Hij moet wel een beetje oppassen, want door alle mos zijn de stenen best glad. Bovenop de rotsen heb je een mooi uitzicht over de stad Göteborg.

Alle dierenverblijven in Slottsskogen stadspark zijn voorzien van informatieborden. Helaas zijn die in het Zweeds en lukt het ons niet de tekst te vertalen.

Slottsskogen stadspark in Göteborg
Zien we daar nu een kat?
Slottsskogen stadspark in Göteborg
Wandelen langs het water in Slottskogen stadspark in Göteborg

Eindelijk oog in oog met een eland

Tijdens onze vakantie in Zweden met kinderen hebben we verschillende pogingen gedaan om een eland in het wild te zien. Tevergeefs. Enigszins teleurgesteld hebben we daarom besloten hoe dan ook terug te keren naar Zweden, want óóit zal het lukken. We hadden niet gedacht dat we op onze laatste dag in Zweden nog een kans zouden krijgen. En daar hebben we volop van genoten.

Op het moment dat we bij de elanden aankomen blijkt dat het voedertijd is. De verzorgster zien we in de weer met een grote schep en kruiwagen. Er moet blijkbaar eerst schoongemaakt worden. We zien een elandenjong in de zon liggen en vragen ons af waar de moeder is. Mijn dochter zit met haar neus bijna dóór het hek en blijft maar naar het jong kijken. Het is een schattig dier en we kunnen niet stoppen met foto’s maken.

Zodra de verzorgsters het verblijf hebben verlaten, komt de moeder-eland tevoorschijn. Ze lijkt te inspecteren of alles netjes is en of er genoeg te eten is. We genieten met volle teugen van het kijken naar dit enorme dier. In een aangrenzend verblijf zien we een mannetje, nog groter en indrukwekkender. Eindelijk hebben we ze gezien! We kunnen met een voldaan gevoel naar huis.

Slottsskogen stadspark in Göteborg
In het Slottsskogen stadspark in Göteborg kun je elanden van heel dichtbij bekijken.
Slottsskogen stadspark in Göteborg
Mama Eland verkent het zojuist schoongemaakte verblijf.

Verrassende dieren in een gratis stadspark

We nemen afscheid van de elanden en lopen verder, dwars door het bos. Het pad gaat bergaf en in de verte zien we de volgende dierenverblijven. Tot onze grote verbazing zijn het pinguïns. Die hadden we niet verwacht in een gratis toegankelijk dierenpark. Dit keer is het mijn zoon die zijn ogen uitkijkt en geen genoeg kan krijgen van het duiken en zwemmen van deze grappige dieren.

Een eindje verderop zien we zeehonden en ook die hadden we eigenlijk niet verwacht. Door grote ramen kijken we het water in en zien de dieren langszwemmen. Ze hebben nauwelijks rust en zijn continue in beweging. In de verte ligt een zeehond te zonnen. Jammergenoeg is het net te ver om hem goed te kunnen zien.

Slottsskogen stadspark in Göteborg
Overal staan grote informatieborden met kleine foldertjes in Slottsskogen stadspark in Göteborg
 
Er zijn zelfs pinguïns!
Er zijn zelfs pinguïns!
Goed kijken of je de zeehonden kunt zien
Goed kijken of je de zeehonden kunt zien
Zie je de zeehond zitten?
Zie je de zeehond zitten?

Wat is er nog meer te doen voor kinderen in Slottsskogen stadspark in Göteborg?

Na de wandeling langs de dierenverblijven willen de kinderen graag terug richting speeltuin. Onderweg zien we een kinderboerderij. Er zijn geitjes aan het spelen en we blijven héél eventjes staan om te kijken. Onze kinderen voelen zich helaas te oud om naar binnen te gaan en lopen liever verder.

Inmiddels hebben we aardig wat must-sees kunnen afvinken: dierenpark (inclusief elanden!), kiosk, rotsen om op te klimmen, parkachtige aanleg, uitzicht over de stad, kinderboerderij, bosgebied. Rest ons alleen de speeltuin nog. Dwars door het bos volgen we het pad verder naar beneden.

In het stadspark is ook een kinderboerderij
In het stadspark van Göteborg is ook een kinderboerderij

De speeltuin van Slottsskogen: een perfecte afsluiter

Het pad komt precies uit bij de ingang van de lange glijbaan. Terwijl de kinderen wachten totdat ze aan de beurt zijn, lopen wij verder naar beneden om ze op te wachten. Vrolijk joelend komen ze samen naar beneden. We laten ze spelen, want op de boot kan dat niet echt.

De speeltuin is ruim opgezet en biedt vertier voor kinderen van alle leeftijden. Alle soorten speeltoestellen zijn aanwezig. Veel klimtoestellen hebben een moderne vormgeving, maar er is ook een enorme walvis waar je je in kan verstoppen. Voor oudere kinderen is er een pingpong-tafel, maar daarvoor zul je zelf je batjes en ballen mee moeten nemen.

Rondom zijn volop mogelijkheden om te zitten en te picknicken. Er zijn toiletten aanwezig en er is een klein kraampje waar je drinken of een ijsje kan kopen. Zo te zien is dit voor veel mensen een favoriete plek om naartoe te gaan.

De speeltuin van Slottsskogen is geschikt voor kinderen van alle leeftijden
De speeltuin van Slottsskogen is geschikt voor kinderen van alle leeftijden

Praktische informatie

Het Slottsskogen stadspark in Göteborg is gratis toegankelijk en altijd geopend. Het is gelegen aan de rand van de stad en kent een behoorlijk heuvelachtig terrein. Dat maakt het gebruik van een buggy of kinderwagen voor de jongste bezoekers een must. Er is veel schaduw. Parkeren kan rondom het park en is niet gratis.

Op verschillende plaatsen vind je een kiosk met klein terras waar je verse wafels of pannenkoeken kunt eten. Er zijn toiletten aanwezig.

In de zomer worden in het park soms festivals georganiseerd, waardoor niet het hele park toegankelijk is. Met een beetje pech moet je omlopen om bij je plaats van bestemming te komen.

Op de website van het Slottsskogen stadspark in Göteborg vind je aanvullende informatie over deze heerlijke plek (helaas voornamelijk in het Zweeds).

Ga jij ook dit mooie park in voordat je op de boot naar huis stapt?

Ligging:

Meer lezen

We hebben inmiddels meerdere blogs over Zweden geschreven. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).