Uit eten met kinderen: hoe heurt het eigenlijk?

In de vakantie gaan de meeste mensen vaker uit eten met kinderen. Niet altijd tot groot plezier van mensen zonder kinderen. En laten we eerlijk zijn, sommige kinderen (of zijn het hun ouders?) hebben nog iets te leren op het gebied van etiquette. Blogger Karijn vertelt en Marlous van Atelier15 maakte er fantastische bijpassende tekeningen bij (waarvoor veel dank!).

Uit eten met kinderen: hoe heurt het eigenlijk?

Lunchen of uit eten doen wij graag. Onze kinderen nemen we geregeld mee. Maar wij, ouders van kleine kinderen, kunnen bij binnenkomst van een eetgelegenheid wel eens rekenen op misprijzende blikken van andere gasten. En die blik is niet zelden onterecht.

Medegasten zijn bang voor het drukke kind dat ongestoord over de bar naar de tafel klimt en niet gecorrigeerd wordt door zijn ouders. Of voor het Pippi Langkous-kind dat met iedereen in de zaak een praatje maakt. Voor twee minuten hartstikke schattig. Maar als haar moeder na vijf minuten vertederd meldt ‘dat ze zo’n levendige fantasie heeft en uren kan blijven kletsen’, in plaats van dat ze haar meetroont naar haar eigen tafeltje, weten de medegasten genoeg.

Dus lieve ouders, in dit blog een paar etiquetteregels voor uit eten met kinderen, zodat we welkom blijven in het grand café of de boerenbonte pannenkoekenboot.

Verschoon nooit een luier midden op tafel

Nee, ook niet die met borstvoedingspoep die niet stinkt. Soms heb je de pech dat in het restaurant geen verschoningsplek is. Heel vervelend, maar geen reden om de andere gasten met het zicht en de geur van de luiers van jouw lieve baby te storen. Meestal is er wel ruimte op het toilet, in de hal of desnoods in een donker hoekje om je kind van een nieuwe luier te voorzien.

Tip: neem altijd een extra lang verschoonmatje of handdoek mee, zodat je je kind ook op een vieze vloer van een luier kunt voorzien. En als je kind al kan staan, leer je zelf dan aan om het staand te verschonen. Geloof me, na een tijdje word je er heel handig in.

Hoe heurt het uit eten met kinderen-tekening 1

Kinderen rennen niet rond in een eetgelegenheid

Ja, maar jouw  kind kan niet lang stilzitten? Nee, de mijne ook niet (hoewel ik niet mag klagen). Wij hanteren daarom de één-pannenkoekregel. Voor veel kinderen geldt dat ze de spanningsboog hebben van één pannenkoek: ze kunnen zich rustig houden in de tijd tussen het bestellen van de pannenkoek tot het opeten van het laatste stukje. Ze houden zich zoet met rondkijken, wat kleuren in meegebrachte kleurboekjes, een beetje sabbelen aan stokbroodjes en het verorberen van de pannenkoek, pizza of kipnuggets. En daarna is de koek letterlijk en figuurlijk op. Zorg er dus ook voor dat je daarvóór vertrokken bent. De pizzeria en het pannenkoekenrestaurant gaan dus prima. En ook naar een eetcafé kan, mits je vroeg gaat en de keuken het nog niet druk heeft. Beperk je tot een broodje met kruidenboter vooraf en een hoofdgerecht. Wil je toch heel graag een toetje? Zoek een ijssalon op. Is nog lekkerder en goedkoper ook.

Lukt het je kind echt niet om langer dan drie minuten op zijn stoel te zitten? Ga dan niet uit eten of begeef je op het terras met speeltuin van een gezinsrestaurant.

Check de capriolen van je kind in het speelhoekje

Heeft het authentieke pizzeriaatje een speelplek voor kinderen? Lucky you! Een halfuur extra genieten van je houtoven-gebakken pizza en rode wijn. Maar ook dan kun je niet geheel nonchalant achterover leunen. Check elke tien minuten of je kind niet vanaf de puzzelmat zijn o zo hilarische Gargamel-act doet met levende figuranten.

Ga, indien aanwezig, dichtbij de speelhoek zitten

Vooral kleine kinderen doen graag de shuffle: op en neer van papa en mama naar het speelhoekje. Hartstikke gezellig en handig dat ze geregeld langskomen, dan hoef je zelf tenminste niet op te staan. Medegasten vinden het gedrentel van je kleuter de eerste keer reuzegezellig en kijken hem nog liefkozend na. Na de vierde keer zwaaien, is de lol er wel vanaf en na de tiende stoelpootbotsing wordt het ronduit vervelend.

Bespaar jezelf geërgerde blikken en ga in een restaurant dat niet specifiek op kinderen gericht is maar wél een speelhoekje heeft, daar vlak in de buurt zitten. Niemand die last van jullie heeft en jij ziet meteen of de net door jouw dochter bemachtigde raceauto niet door een nare jongen uit haar handen gerukt wordt. In restaurants die geheel op jonge gezinnen zijn gericht, is de shuffle overigens geen probleem.

Hoe heurt het uit eten met kinderen-tekening 2

Bedenk dat ook voor kleine kinderen een paar tafelmanieren gelden

Tuurlijk hoeft een tweejarige niet met links zijn vork en rechts zijn mes zijn pizza te eten. Maar soms vergeet je wel eens wat wel en niet gepast is als je buitenshuis dineert. Baby’s stoppen vanaf een maand of acht alles in hun mond, zo ook de mijne. Dus toen mijn tien maanden oude dochter in het restaurant haar tong had geplant op het porseleinen botervlootje, at ik ongestoord verder van de huisgemaakte pompoensoep. Pas op het moment dat ik mijn kinderloze vriendin wat ongemakkelijk naar mijn dochter zag kijken, begreep ik dat dit niet was zoals het heurt.

Laat je kind dus niet kauwen op of likken aan servies, of uitgebreid slurpen door zijn rietje. Ohja, vang die uitgespuugde worteltjes op in een servetje, niet in het kommetje van je hand.

Hoe heurt het uit eten met kinderen-tekening 3

Tot slot nog een tip: bereid je kinderen voor op een restaurantbezoek. Van te voren leggen we even uit dat je niet mag rennen, op je stoel moet blijven zitten als wij dat aangeven etc. Wij doen het en het werkt – meestal -.

Herken je deze situaties of heb jij nog meer goede tips om ongeschonden uit eten met kinderen te gaan?

Meer lezen

Check, check, dubbelcheck, waar kan je fijn uit eten met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

3 REACTIES

 1. Hoi

  Top artikel!!! Ik lees zo vaak over ouders die vinden dat kids maar moeten doen wat ze willen. ONZIN. Kind is kind maar manieren zijn manieren. Heb er zelf twee. Ondertussen 10 en 13. Maar toen ze 7 en 10 waren aten we in een 3 michelin ster restaurant. Gekke gezichten? Ja! Bij weggaan ook maar met een mega smile. Als de kok een compliment komt geven.

  Eerder met mijn dochter toen ze 4 of 5 was gegeten in wenen. Verhaaltje:

 2. Ik denk dat het niet zo zeer aan de kinderen ligt. Als je als ouder je kind gewoon strak houd zal hij ook niet gek gaan doen in het restaurant. Laat je het gebeuren word het van kwaad tot erger en is uiteten met de kinderen ineens niet meer z’n goed idee.

  • Hallo Rick,
   Ja en nee, kinderen zijn geen hondjes die je strak kan houden en/of kan africhten. Maar we zullen de laatste zijn dat de ouders geen belangrijke rol hebben!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.