Kindvriendelijk uiteten bij Grut & Groot in Heemstede

Blogger Iris heeft een neus voor kinderrestaurants. In Heemstede vond ze Grut & Groot, een restaurant waar je echt kindvriendelijke uiteten kan. Nieuwsgierig? Lees dan verder.

Van een lezer kregen we bericht dat dit restaurant niet meer bestaat. Op dezelfde locatie is nu een ander restaurant gevestigd.

Kindvriendelijk uiteten bij Grut & Groot in Heemstede

Het valt ons direct op als we door Heemstede rijden. Aan de rechterkant van de weg ligt een mooi pand waarop in grote letters: ‘Grut & Groot Kindvriendelijk restaurant’ staat. Nieuwsgierig gaan wij er op af. Kindvriendelijk? Dat moeten wij natuurlijk uittesten!

Het restaurant ligt in een gezellige oude straat met zelfs een ouderwetse waterpomp voor de deur. Er is een klein terras voor. We overwegen even om buiten te zitten, maar omdat het toch snel afkoelt, gaan we naar binnen. Daar krijgen we geen spijt van, want wat ziet het er leuk uit binnen! De bar is bekleed met leuk behang en alles is gezellig versierd en ingericht.

Op de gevel staat het al: Grut & Groot is een kindvriendelijk restaurant.
Op de gevel staat het al: Grut & Groot is een kindvriendelijk restaurant.
Voor de deur staat een klein terras.
Voor de deur staat een klein terras.
De vrolijke bar.
De vrolijke bar.

Enorme speelhoek bij Grut & Groot

Als we voorbij de bar lopen, zien we een hele grote speelhoek. Niet weggestopt in een klein donker hoekje, maar gewoon middenin het restaurant. Kinderen zijn hier duidelijk koning! Er staat een groot houten poppenhuis, een hele grote gevulde kaplatafel, een treinbanentafel en aan de muur is een duplobord met bak gemaakt. Ook ligt er veel los speelgoed. Verder is er een leeshoek met fijne banken gemaakt, waar je uit de houten kasten spelletjes of boeken kunt halen. In het midden van het restaurant staat een hele lange, houten tafel met een grote vaas met bloemen er op. Tel daar nog eens de gezellige schemerlampjes op alle kleinere tafels bij op, en je krijgt een gezellig huiskamereffect. De inrichting is alvast goedgekeurd!

Omdat het restaurant vrij kleinschalig en knus is, geeft de speelplek geen gevoel van een ‘krijspaleis’ of binnenspeeltuin.

Spelen in de grote speelhoek.
Spelen in de grote speelhoek.
De gezellige lange tafel.
De gezellige lange tafel.

Eten roven bij je ouders

Een jonge medewerkster komt ons vriendelijk verwelkomen. Onze kinderen krijgen ook een warm welkom. We bekijken de menukaarten die op tafel staan. Er is een aparte menukaart voor kinderen. De Grutkaart, heet die. Voor 10,50 kunnen kinderen het Grutmenu eten. Dat is een voor-, hoofd- en nagerecht en een cadeautje grabbelen uit de grabbelton. B. (8) moet lachen om de menukaart: “Kijk, je kan ook een piratenbord bestellen! Dan krijg je een leeg bord en mag je bij je ouders roven!”.

De grutkaart.
De grutkaart.

Creatief met eten voor kinderen

Op het menu staan verder wat leuke dingen waarbij de kinderen ook nog een beetje creatief kunnen zijn met eten. Zo kunnen ze een pannenkoek versieren, maar ook je eigen pasta pimpen met saus en kaas. De jongens zijn niet in een creatieve bui vandaag en bestellen de huisgemaakte kipnuggets met frietjes. E. (10) gaat voor een tomatensoepje. Het hoofdgerecht wil ze graag van de volwassen menukaart kiezen. Ze kiest voor een biefstukje. De volwassenen gaan voor de risotto en de saté.

We zien op de kaart dat het restaurant ook erg geschikt is voor hele kleintjes. Op verzoek maken ze graag een vers hapje voor de baby of peuter, staat er op de menukaart. Ook is er een magnetron voor meegebrachte babyvoeding. De kinderstoelen zijn overigens erg leuk: ze zijn versierd met allemaal een eigen houten dier.

Fanatiek bouwen tijdens het wachten

Tijdens het wachten op het eten gaan de kinderen lekker spelen. En hun vader ook, want die duikt ook de kaplahoek in. Er wordt fanatiek gebouwd. Het hele poppenhuis richten ze in met kapla-bouwsels. Eigenlijk hebben ze het te druk om te eten, maar het hoofdgerecht wordt opgediend.

Het eten ziet er mooi uit en ruikt goed! Het fijne is, dat je als ouder ook gewoon goed kunt eten. In veel kindvriendelijke restaurants is het eten voor volwassenen ook eenvoudig, maar daar is hier geen sprake van. We laten het ons goed smaken. De steak van E. is ook lekker en zelfs B., een moeilijke eter, is enthousiast over de kipnuggets.

Spelen in de binnentuin na het hoofdgerecht

Na het hoofdgerecht hebben T. (6) en E. het warm gekregen. Ze vragen of ze even in de binnentuin mogen spelen. Dat is geen probleem, en de deur naar de binnentuin gaat gelijk open voor ze. Daar is nog een behoorlijk ruim terras, waar je in de zomer heerlijk kunt zitten. Na een tijdje komt de serveerster naar alle kinderen toe met lichtgevende staafjes die je ook als armband kunt dragen. Elk kind mag er eentje uitzoeken. Een leuk extraatje.

Dessert voor kinderen: Grutcakeje pimpen

Als dessert kiezen onze kinderen voor ‘Pimp je eigen Grutcakeje’. Ze krijgen een bord met drie mini cupcakes met een botercremetoef er op en drie bakjes versiering. Enthousiast gaan ze alle drie aan de slag. Vooral de mini marshmallows vinden ze lekker. Dat bakje gaat helemaal leeg. Daarna is het tijd om naar huis te gaan.

Grutcakejes versieren.
Grutcakejes versieren.
Tim versiert zijn grutcakeje.
T. versiert zijn grutcakeje.

In de auto praten de kids nog na over het leuke restaurant. “Jammer dat het zo ver weg is, ik wil hier wel vaker eten en spelen”, zegt T. E. voegt nog toe: “Wil je wel in de blog schrijven dat we de mevrouw die ons tafeltje bediende echt superaardig vinden?” Bij deze dus.

Praktische informatie

Restaurant Grut & Groot ligt in het centrum van Heemstede. Het restaurant verzorgt ook kinderfeestjes, workshops en high tea. Voor het diner wordt er wel gevraagd te reserveren.
Het adres: Raadhuisstraat 62, 2101 HJ Heemstede. Telefoonnummer: 023 737 0471.

Zou jij met je kinderen bij Grut & Groot willen eten als je in de buurt bent?

Meer lezen

In de omgeving van Grut & Groot is genoeg te doen. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Vorig artikel5 redenen om op vakantie naar de Bodensee te gaan!
Volgend artikelWandelgebied Teufelsschlucht in de Eifel ontdekken met een audiotour
Iris is gek op reizen, nieuwe plekjes ontdekken en leuke uitjes ondernemen. Samen met Ronald heeft zij drie kinderen (2005, 2007, 2009). Voor vakanties stelt ze het liefst eigen rondreizen samen, die ze daarna met haar gezin uitvoert. Haar ideale vakantie is een mix van cultuur, natuur, af en toe een pretpark of dierentuin en bruisende steden. Ze vindt het een leuke uitdaging om onderweg kindvriendelijke restaurants te verkennen. Iris is blogger bij KidsErOpUit én redacteur Steden.

2 REACTIES

  1. This place doesn’t exist anymore. We looked for it yesterday and there is a new restaurant, but it’s not child-friendly. 🙁

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.