12 redenen waarom een vakantie met kinderen leuker is dan zonder kinderen

Een vakantie met kinderen leuker dan een vakantie zonder kinderen? Saskia ergert zich mateloos aan allerlei blogs over ‘hoe overleef ik een vakantie met kinderen’ en soortgelijke titels. Zij heeft 12 redenen waarom een vakantie met kinderen erbij juist leuker is!

Een vakantie met kinderen is leuker dan zonder kinderen

Hoppa, ik gooi ‘m er maar meteen in: op vakantie met kinderen geeft zoveel extra’s dat het een verrijking is ten opzichte van een vakantie zonder kinderen. Ik zie de grote bladen voor ouders online van alles roepen over hoe je een vakantie met kinderen toch leuk maakt. Natuurlijk delen wij ook weleens tips om een vakantie met kinderen makkelijker te maken. Maar ik vind dat een vakantie met kinderen zoveel extra’s biedt dat ik zelfs durf te zeggen dat een vakantie met kinderen leuker is dan een vakantie zonder kinderen. Ook al moet je er hier en daar voor omdenken.

#1 Je hebt tenminste iets aan je dag

De meeste kinderen zijn vroeg wakker. Een goede reden om er ’s ochtends op tijd op uit te gaan. Zo ben je voor de drukte bij de bekendste bezienswaardigheden.

#2 Sneller contact met andere mensen

Yep, met kinderen heb je veel sneller contact met andere mensen. Zeker als je kinderen hebt die er schattig uitzien. Onderweg pakken ze zo andere reisgenoten in die in de trein zitten of op dezelfde ferry. Op de camping maken ze vriendjes en zo kom jij makkelijk in contact met de bijbehorende ouders.

Kampvuur op de camping is de plek om contact te leggen met andere ouders.
Kampvuur op de camping is de plek om contact te leggen met andere ouders.

#3 Op een andere manier naar de wereld kijken

Voor kinderen is alles nieuw. Je hoeft niet naar de andere kant van de wereld te reizen om hun verwondering te zien. Scheermesje ontdekken op het strand in Zeeland of vol verbazing de lange roltrappen in Londen ervaren. Maar ook de verwondering over zwervers op straat of de hoge gebouwen in Amsterdam. Door de ogen van kinderen kijk je op een andere manier naar de wereld.

Geef ze een camera en verbaas je over datgene wat zij bijzonder vinden om vast te leggen.
Geef ze een camera en verbaas je over datgene wat zij bijzonder vinden om vast te leggen.

#4 Genieten van de kleine dingen

Kinderen genieten van kleine dingen en vanzelf doe je daar als ouder aan mee. Stenen verzamelen in een rivier, mooie takken zoeken in het bos of zwemmen in een simpel zwembadje. Meer hebben ze op jonge leeftijd niet nodig om de vakantie van hun leven te hebben.

#5 Goed excuus om mee te doen aan de mini disco

Natuurlijk zeggen we allemaal dat we de mini disco-klassiekers echt heel irritant vinden, maar stiekem is het hartstikke leuk om samen met je kinderen mee te dansen met ‘Tsjoe tsjoe wa’ en ‘De billen van de olifant’.

#6 Meedoen aan super toffe activiteiten voor kinderen

Heel veel musea organiseren echt super toffe activiteiten speciaal voor kinderen. En als ouder mag je daar vaak bij zijn. Dus mee met de kinderrondleiding die veel leuker en minder langdradig is dan de gewone rondleiding. Of wat dacht je van een workshop fresco’s maken in Florence? Alleen voor kinderen en hun ouders. Vis je mooi achter het net als je zonder kinderen op vakantie bent.

#7 Voordelige familietarieven

Met kinderen op vakantie duur? In ieder geval niet duurder dan met hetzelfde aantal volwassenen. Voor gezinnen geldt bij veel attracties een voordelig familietarief of mogen kinderen zelfs gratis naar binnen. Hoe groter je gezin, hoe meer voordeel je hebt.

#8 Knuffelen met Bollo en andere vrolijke figuren

Kinderen zijn een goed excuus om zelf op de foto te gaan met Bollo en andere vrolijke mascottes. Dat doe je toch minder snel zonder kinderen erbij. Het levert gezellige foto’s op die een mooie herinnering zijn aan een vakantie met kinderen.

#9 Op vakantie in het hoogseizoen

Maar het is toch hartstikke duur in het hoogseizoen? Ja, dat is duurder. Toch is het voor de meeste ouders qua werk juist handiger om in het hoogseizoen vrij te zijn. Bij mij op het werk is het altijd heel rustig (en bijna saai) tijdens de schoolvakanties. Erg prettig is het dat daarna je mailbox niet mega vol zit, want je andere collega’s waren ook op vakantie. Wel zo relaxed terugkomen.

#10 Educatieve uitjes en reizen

Kinderen zijn een goed excuus om er vaker op uit te gaan. Gaat het op school over de Romeinen? Dan moeten we echt eens naar het Archeon of Rome. Leren ze over de hunebedden, dan heb je meteen een goede reden om naar Drenthe op vakantie te gaan. Brabbelen ze een aardig woordje Engels of Frans? Dan is het hoog tijd voor een stedentrip Londen of Parijs.

#11 Gratis of zonder rij naar het toilet

Met peuters of kleuters op vakantie? Dan mag je bijna overal gratis naar het toilet of kun je de lange rij ontwijken. Kijk er een beetje wanhopig bij en mompel “Net zindelijk” en iedereen laat je direct bij het toilet. Helaas lukt dat met mijn 8- en 10-jarigen niet meer…

Met kleine kinderen mag je vaak voor.
Met kleine kinderen mag je vaak voor.

#12 Vooraan staan

Is er ergens straattheater, een parade of wordt er iets uitgelegd? Dan mogen kinderen vaak vooraan staan. Als ouder blijf je natuurlijk vlakbij je bloedje en dus sta je zelf ook lekker vooraan.

Wat vind jij het leukste of handigste aan een vakantie met kinderen?

Meer lezen

Op zoek naar tips voor een uitje of vakantie met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.