Wandelen in Winterberg met kinderen: dat is volop genieten van de natuur

0
299
Langs de weilanden op weg naar het bos.
Langs de weilanden op weg naar het bos.

Duitsland is een wandelland bij uitstek. Dat heeft blogger Jolinda al lang ontdekt. Maar dat er in de omgeving van Winterberg ook zoveel leuke en mooie wandelingen zijn, dat wist ze nog niet. In haar beleving is Winterberg vooral een wintersportplaats. Tijdens de herfstvakantie ontdekt ze hoe leuk wandelen in Winterberg is, voor het hele gezin.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Wandelen in Winterberg met kinderen

Op weg naar onze bestemming voor de herfstvakantie geniet ik al van het glooiend landschap. “Je kunt hier vast prachtig wandelen.” Er komt weinig protest van de achterbank. Ons drietal weet al lang dat wandelen voor ons een onmisbaar ingrediënt is voor een succesvakantie.

Wandelen in Winterberg door de weilanden en heuvels.
Wandelen in Winterberg door de weilanden en heuvels.

Nadat we de eerste dagen vooral Winterberg zelf en de Erlebnisberg Kappe hebben verkend, vind ik het tijd voor een flinke wandeling. Bij de Ruhrquelle starten een aantal rondwandelingen, variërend van 2 tot 5,3 kilometer. Perfect voor wandelen met kinderen.

Lees hier ons blog over tips voor Winterberg zonder sneeuw

Er zijn veel verschillende wandelroutes te volgen in de buurt van Winterberg.
Er zijn veel verschillende wandelroutes te volgen in de buurt van Winterberg.

Wandelen bij de Ruhrquelle

We parkeren op de ruime parkeerplaats en lopen eerst naar de Ruhrquelle. Natuurlijk moet er uitgebreid gespeeld worden met het water. Ik waarschuw tevergeefs, maar probeer wel te voorkomen dat de wandelschoenen al te nat worden. We hebben nog minstens 5 kilometer te gaan.

Wandelen naar Elkeringhausen

Ik kies de rondwandeling Elkeringhausen, van 5,3 kilometer. Het lijkt mij leuk om ook door een plaatsje te wandelen en eventueel iets te drinken. Maar eerst duiken we het bos is. Wat is de herfst toch een prachtige tijd van het jaar. Ook in de omgeving van Winterberg.

“ Kijk mam, korstmos!” Mijn camera moet ik afstaan. Plat op zijn buik maakt mijn zoon een prachtige foto. “Misschien komen we ook nog wel bijzondere paddestoelen tegen. Of jouw favoriet, de vliegenzwam.” Hij weet goed dat ik gek ben op de rood met witte stippen exemplaren. Liefst een aantal bij elkaar.

Herfst in het bos van Winterberg.
Herfst in het bos van Winterberg.
Zonnetje erbij, heerlijk wandelweer.
Zonnetje erbij, heerlijk wandelweer.

We wandelen langs een groene vlakte en passeren een aantal mountainbikers. Ook dat kun je hier perfect. “Waar moeten we nu naartoe?” We hebben al even geen bordjes of paaltjes met A2, dat is onze route, gezien. Dan moeten we het pad maar blijven volgen. Een eindje verder zien we de A2 weer op een paal.

Langs weilanden en door bossen wandelen

Als we uitkomen bij een drukke weg, twijfel ik of we toch wel goed lopen. “Kijk mam, ik denk dat we daar weer het bos ingaan.” Mijn zoon heeft gelijk, we hoeven maar een klein stukje in de berm langs de weg te lopen. Langs de koeien lopen we weer het bos in.

Het pad slingert wat omhoog, maar dan lopen we vooral naar beneden. We komen een tijdlang niemand tegen. Ik hou ervan, de rust en ruimte van de natuur. Zeker op vakantie. “Kijk een bankje!” De jongste is toe aan de eerste pauze.

Langs de weilanden op weg naar het bos.
Langs de weilanden op weg naar het bos.
Het pad slingert omhoog.
Het pad slingert omhoog.
We volgen de bordjes A2.
We volgen de bordjes A2.

Elkeringhausen: een charmante plaats

Na een appeltje en wat drinken, gaan we verder. Langs de goudgele bomen, het oranje en bruine bos. Dan zie ik de eerste wit met zwarte huizen. “Daar is vast dat plaatsje, Elkering nog wat.” We lopen inderdaad Elkeringhausen binnen.

Een mooie, kleine plaats met de bekende vakwerkhuizen. We zien een leuk park en besluiten om onze meegenomen lunch op een bankje bij het water op te eten. Mijn zoon test zijn springkunsten bij een stroompje met water. Ik kijk maar even de andere kant op, geen zin om te moeten waarschuwen voor natte sokken.

Een park in Elkeringhausen
Een park in Elkeringhausen
Prima plek om te lunchen.
Prima plek om te lunchen.
En om nog meer energie kwijt te raken.
En om nog meer energie kwijt te raken.

Verder met wandeling A2 bij Winterberg

Na de lunch willen we de route weer verder volgen. Maar waar zijn de borden met A2 gebleven? We gaan maar op ons gevoel af en steken de weg over, naar de heuvels. Ik kan nog steeds geen borden met A2 vinden, maar wel een bordje met Ruhrquelle. Ook goed, daar staat onze auto vlakbij geparkeerd.

Als we dit bord volgen het bos in, ontdekken we daar ook weer een paaltje met A2 erop. Goed gegokt dus. Het pad gaat flink omhoog. Door het bos, slingerend maar behoorlijk steil omhoog. Een pittige klim zo aan het einde van onze wandeling. Gelukkig staan er bij de Ruhrquelle twee banken waar we prima kunnen uitrusten van de inspanningen.

Prachtige omgeving.
Prachtige omgeving.
Welke kant moeten we nou op?
Welke kant moeten we nou op?
Die kant, naar de Ruhrquelle!
Die kant op, naar de Ruhrquelle!

Praktische informatie

Wandelen in Winterberg is leuk voor jong en oud. Er zijn heel veel wandelroutes uitgezet in de directe omgeving van Winterberg, van verschillende afstanden, aangegeven met bordjes op paaltjes en bomen. Een goed startpunt is de parkeerplaats bij de Ruhrquelle.

Een geliefde omgeving voor wandelaars is het gebied van de hoogste berg van Sauerland: De Kahler Asten.

Wandelen kun je heel goed vanuit het centrum van Winterberg, door een mooie Sauerlandse bergkloof. Startpunt is vlakbij de Tourist Information, am Kurpark. Hier kun je nog meer informatie krijgen over wandelen in de omgeving.

Meer lezen over wandelen in Winterberg kan op deze website.

Wat is jouw favoriete wandeling in Winterberg?

Meer lezen

Op zoek naar meer informatie over Winterberg? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Duits Verkeersbureau en het toeristenbureau van Winterberg. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.