Uit de oude doos: werkweek Krakau 1995

1995: op werkweek naar Krakau.
1995: op werkweek naar Krakau.

1995: met 4 Havo op werkweek naar Krakau

Het hoogtepunt van 4 Havo was de werkweek. We hadden keuze uit meerdere bestemmingen en voor mij was het makkelijk: ik ging naar Krakau. In 1987 en 1988 was ik al in Polen geweest, voor de val van de Muur. Ik was erg nieuwsgierig hoe Polen was veranderd en ik wilde graag naar Auswitch.

Was Polen veranderd? Ja natuurlijk. Terwijl ik mij verbaasde over een vestiging van McDonalds en reclame van Westerse merken, verwonderden mijn klasgenoten zich over van alles wat er niet was. Ondertussen bekeken we Krakau. Ik was onder de indruk van de Joodse wijk en de Joodse begraafplaats. We bezochten de zoutmijnen. Zo iets bijzonders had ik nog nooit gezien, er was zelfs een ondergrondse kathedraal van zout.

Maar het meeste indruk maakte natuurlijk het bezoek aan Auswitch. Op de heenweg een bus vol met luidruchtige en toch wat zenuwachtige pubers. Op de terugweg was het stil, heel stil in de bus. De poort met de tekst ‘Arbeit macht frei’ kende ik uit films en nu liep ik er zelf. Dat was al voldoende om mij stil te krijgen. Ik schoot 3 rolletjes van 36 vol omdat ik alles wilde vast leggen, nooit meer wilde vergeten wat ik daar zag. De treinrails, de executiemuur, de barakken met de slaapplekken, de vitrines vol met brillen, met koffers, met haar. Zelfs als je het ziet kan je niet beseffen wat daar is gebeurd. Nooit vergeet ik dit bezoek meer. Nooit.

Hoe was jouw werkweek op de middelbare school?

Meer lezen

Zin om verder te mijmeren bij oude vakantiefoto’s? Klik & kijk verder:

Special: uit de oude doos

Deze oude foto maakt deel uit van de special “Uit de oude doos”. Elke zondag verschijnt er een vakantiefoto uit de periode dat ik of een van de lezers zelf kind was. Vinden jullie het ook leuk om mee te doen? Mail dan een foto of scan van je oude vakantiefoto naar kidseropuit@gmail.com en vertel iets over de foto. Bijvoorbeeld in welk jaar de foto is gemaakt, hoe oud je was, welke herinnering je erbij hebt, waar het was enz.

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Vorig artikelInternationale bellenblaasdag: tips voor op vakantie
Volgend artikelMuseum van de 20e eeuw met kinderen
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

2 REACTIES

 1. Ik heb dezelfde ervaring als jij. Ik was nml mee. Hihi. We deelde zelfs samen een kamer.
  We hebben heel veel lol gehad en samen even ‘echt toeristje’ gespeeld toen we ons met een koets door het centrum van Krakow lieten rijden.
  Maar wat mij ook het meest is bijgebleven is Auswitch. Precies wat je beschrijft en dat zelfs de meest ‘coole’ jongens en meiden uit de klas doodstil en diep onder de indruk waren. Hoe we daar probeerde met z’n vijven in een hokje van nog geen 1M bij 1M te gaan staan terwijl ons vertelt was dat dit 5-persoons slaapplaatsen waren.
  De executie muur.
  Hoe we samen doodstil af en toe fluisterend langs de vitrines met koffers, brillen, haar, maar bv ook protheses liepen.
  ‘Arbeid macht frei’, maar dat waren de mensen daar absoluut niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.