Uit de oude doos: met de Lada in Polen in 1988

5
215
1988: met de Lada en Holtkamper in Warschau, Polen.
1988: met de Lada en Holtkamper in Warschau, Polen.

1988: met de Lada en Holtkamper in Warschau, Polen.
1988: met de Lada en Holtkamper in Warschau, Polen.

1988 in Polen met de Lada

Daar gingen we. Voor de tweede keer naar Polen. In de herfst van 1987 ben ik er samen met mijn moeder een week geweest. Nu was het tijd om met het hele gezin de zomervakantie daar door te brengen. Ik was bijna 10, mijn broertje net 9 en m’n zusje 4 jaar oud. Met onze Lada en Holtkamper vouwwagen gingen we op pad. Zonder Lada was dit al een hele bijzondere onderneming, maar met een Lada helemaal. Waarom? Lada is een Russisch automerk en in Polen waren ze in 1988 niet zo gek op Rusland. We zullen hen wel in verwarring hebben gebracht: een Westers gezin in een Russische auto in een communistisch land.

Er ging die vakantie nogal wat mis met de auto. In mijn herinnering is de Lada ook vlak na deze vakantie de deur uitgegaan. In Polen ging er iets stuk, dus met de Lada naar een garage. Erg bereidwillig was men niet. Daar zal de combinatie van westerlingen en een Russische auto zeker aan hebben bijgedragen. De taalbarrière werkt dan niet bevorderlijk, al zal het in ons voordeel hebben gewerkt dat we geen Russisch spraken. Helaas voor ons was dat toen wel de tweede taal in Polen, met ons Engels en Duits konden we maar beperkt terecht. Uiteindelijk werd de Lada bij een Fiat-garage gerepareerd. Nu ik op Wikipedia naar informatie over de Lada zoek, zie ik dat dit geen toeval kan zijn. Fiat heeft namelijk aan de wieg van Lada gestaan. De rest van de vakantie heeft de auto ons in Polen niet meer in de steek gelaten.

Het zal op de terugweg bij de Nederlandse grens geweest zijn dat we ontdekten dat de richtingaanwijzer het niet meer deed. Het lot was ons gunstig gezind, want op een parkeerplaats troffen we een auto van de Wegenwacht. Die heeft ons weer op pad geholpen. Nog twee uur rijden en dan zou deze bijzondere vakantie ten einde zijn. Ik vermoed dat mijn ouders na al het gedoe (er volgt later meer over deze vakantie….) heel blij waren dat we bijna thuis waren. Maar bij Amsterdam sloeg het noodlot weer toe: lekke band! Dan ben je bijna thuis na een vermoeiende reis, krijg je dat ook nog. Zal op dat moment het besluit genomen zijn dat de Lada de deur uitging? Het zou mij niets verbazen.

Op de foto zie je de Lada met de Holtkamper erachter en twee koffers op de vouwwagen. We staan voor de deur van de flat in Warschau waar ons Poolse contactgezin woonde. Volgens mij nemen we afscheid om onze reis te vervolgen. Wat ik me nu wel afvraag: hebben we met z’n allen bij hun in de flat gelogeerd of hebben we daar in de buurt gekampeerd? Ik kan me twee campings herinneren, maar deze lagen volgens mij niet bij Warschau.

Meer lezen

Zin om verder te mijmeren bij oude vakantiefoto’s? Klik & kijk verder:

Special: uit de oude doos

Deze oude foto maakt deel uit van de special “Uit de oude doos”. Elke zondag verschijnt er een vakantiefoto uit de periode dat ik of een van de lezers zelf kind was. Vinden jullie het ook leuk om mee te doen? Mail dan een foto of scan van je oude vakantiefoto naar kidseropuit@gmail.com en vertel iets over de foto. Bijvoorbeeld in welk jaar de foto is gemaakt, hoe oud je was, welke herinnering je erbij hebt, waar het was enz.

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.