Uit de oude doos: kamperen in Polen in 1988

0
221
Kamperen in Polen in 1988
Kamperen in Polen in 1988

Kamperen in Polen in 1988
Kamperen in Polen in 1988

Kamperen in Polen in 1988

Opnieuw pak ik een vakantiefoto uit het jaar dat we naar Polen gingen. Eerder schreef ik al over de keer dat ik samen met mijn moeder naar Warschau ging en over de Russische Lada waarmee we op pad waren. Die Lada zie je trouwens ook op deze foto, net als onze Holtkamper vouwwagen in heerlijke jaren ’70 kleuren. Grappig, een tijd geleden kwam ik precies zo’n Holtkamper tegen op Marktplaats. De vraagprijs was 50 euro. Uit nostalgie zou ik ‘m bijna kopen, maar hé, even realistisch zijn: we zijn niet handig genoeg om een retro vouwwagen op te knappen en onze auto mag niets trekken. Maar goed, terug naar het kamperen in Polen voor de val van de muur.

Kamperen was een echt avontuur. Een van de campings zou een meer hebben (leuk voor de kinderen), maar het meer was er niet meer. Wel een aflopende zandvlakte met riet en een stijger die daar in stond. Ooit was er hier een meer. Die steiger zonder water eronder vonden wij natuurlijk geweldig.

We merkten al snel in de dagelijkse praktijk dat de mensen in Polen het niet breed hadden. Zelfs kleine gebruikte stukken zeep verdwenen als we die buiten de vouwwagen lieten liggen. Voor zover ik me herinner is er nooit iets uit de vouwwagen gestolen, dat is best verwonderlijk als je bedenkt dat alles wat buiten lag meegenomen werd.

Aan de camping van de foto heb ik de meeste herinneringen. Bij deze camping was het meer wel gevuld met water, heerlijk zwemmen dus. Het drinkwater werd uit ditzelfde meer gepompt, dat moest altijd gekookt worden voordat we het mochten gebruiken. De toiletten bevonden zich aan de rand van de camping en bestond uit gaten in de grond. Erg smerig en dus deden veel mensen hun behoefte in het bos. De afvoer van de toiletten kwam trouwens uit in het meer…. Ja, datzelfde meer als waar wij zwommen en ons drinkwater uit kwam.

Op die onhygiënische camping werd mijn vader ziek. Ik weet niet meer wat hij had, maar volgens mij stond het los van de situatie op de camping. Hij werd zelfs zo ziek dat er een dokter moest komen. Mijn broertje (8 jaar) en zusje (4 jaar) bleven op de camping en ik (9 jaar) ging met mijn moeder mee op pad om een dokter te vinden. Het was warm en het asfalt smolt onder onze voeten weg, dat zal eerder aan de kwaliteit van het asfalt hebben gelegen dan aan de temperatuur. Het vinden van een dokter én uitleggen wat de bedoeling was viel niet mee. Uiteindelijk lukte het en liepen wij terug naar de camping. Nog was het afwachten of ze ons bij het ziekenhuis goed hadden begrepen. We hoorden wel en auto met sirene aankomen en zelfs de camping op rijden. Zou er iets erg gebeurd zijn? Nee hoor, die kwam voor ons! Als westerlingen op een Poolse camping waren we al een bezienswaardigheid, met die gillende sirene erbij werd dat alleen maar erger. Nog een paar dagen moesten we op deze camping blijven. Toen mijn vader weer kon autorijden vertrokken we opgelucht van de camping.

Wat een avontuur was het kamperen in Polen!

Meer lezen

Zin om verder te mijmeren bij oude vakantiefoto’s? Klik & kijk verder:

Special: uit de oude doos

Deze oude foto maakt deel uit van de special “Uit de oude doos”. Elke zondag verschijnt er een vakantiefoto uit de periode dat ik of een van de lezers zelf kind was. Vinden jullie het ook leuk om mee te doen? Mail dan een foto of scan van je oude vakantiefoto naar kidseropuit@gmail.com en vertel iets over de foto. Bijvoorbeeld in welk jaar de foto is gemaakt, hoe oud je was, welke herinnering je erbij hebt, waar het was enz.

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.