Wild- und Freizeitpark Klotten, volop speelplezier in dit pretpark bij Cochem

Wild- und Freizeitpark Klotten is zo’n pretpark dat je eigenlijk alleen in Duitsland tegen komt. Hoewel pretpark de lading niet dekt, het is een mooie mix van speeltuin, pretpark en dierentuin. Saskia ging er met haar gezin heen.

Attracties in Wild- und Freizeitpark Klotten bij Cochem

“Wat gaan we vandaag doen?” klinkt het ’s ochtends bij het ontbijt. Ik laat de kinderen het foldertje zien van Wild- und Freizeitpark Klotten dat ik eerder bij de receptie van Landal Mont Royal meenam. “Oh, ze hebben er een achtbaan, daar wil ik in!” roept zoon C. (8 jaar) meteen. Ook dochter M. (10 jaar) knikt instemmend bij deze keuze voor vandaag, al blijkt later op de dag dat ze niet helemaal lekker is en gaat ze nauwelijks ergens in.

Lees hier meer over onze uitvalsbasis: Landal Mont Royal

Op het parkplan kijken wat voor leuks er te doen is bij Wild- und Freizeitpark Klotten.
Op het parkplan kijken wat voor leuks er te doen is bij Wild- und Freizeitpark Klotten.

Pret in de waterattracties

Net na de ingang van Wild- und Freizeitpark Klotten zien we een paar attracties voor jonge kinderen. Deze slaan wij over.

We beginnen in een waterattractie die we kennen van LEGOLAND, hierbij staan we in een bootje dat rond wordt gedraaid. Door zelf het stuur een bepaalde kant op te draaien spelen we met de weerstand van het water. Als je heel goed kunt sturen dan wordt diegene achter je goed nat. C. en ik hebben de grootste lol, maar M. denkt daar anders over. Ze had andere verwachtingen bij deze attractie. De andere waterattractie in dit deel van het park laten we even voor wat het is, M. wil eerst opdrogen.

Hoge glijbanen

Een stukje verder staat een hoge glijbaan waar je met een matje af kunt glijden. M. en C. krijgen hier geen genoeg van en ook hun vader gaat enkele keren naar beneden. Dit soort glijbanen blijven leuk, hoe oud je ook bent. “Mag ik nog één keer? Nog één keer?” C. weet van geen ophouden. We spreken met hem af dat we eerst de rest van Wild- und Freizeitpark Klotten gaan bekijken en dat we altijd terug kunnen komen bij de glijbaan.

C. en ik gaan bij de volgende attractie met een bootje van een waterbaan af. Hij is razend enthousiast, ik vind het stiekem een beetje snel gaan. “Waarom ging je gillen mama?” stuitert hij vrolijk om me heen. Bij het volgende ritje gaat zijn vader met hem mee, ik ga samen met M. opdrogen.

Uitzicht over het park vanaf de glijbaan.
Uitzicht over het park vanaf de glijbaan.

Achtbaan en wildwaterbaan

“En nu gaan we in de achtbaan!” C. is nog niet uit gestuiterd, hij vindt het fantastisch in Wild- und Freizeitpark Klotten. Zijn vader gaat met hem mee en ze doen meteen twee rondjes. De achtbaan gaat niet over de kop, maar je slingert wel alle kanten op. G. heeft er na twee rondjes genoeg van, maar C. niet. Hij heeft gezien dat hij alleen in deze achtbaan mag en na even twijfelen besluit hij dat te doen. “Maar wat moet ik doen als ze vragen hoe oud ik ben?” vraagt hij wat onzeker. “Dan zeg je ‘8’, in het Duits zeggen ze dat hetzelfde” vertel ik hem. Ik vind het super stoer dat hij alleen durft te gaan, dat was een jaar geleden echt een brug te ver voor hem. Stralend en vol zelfvertrouwen komt hij daarna terug bij ons.

Bij de achtbaan is ook de wildwaterbaan. Het zou de meest steile wildwaterbaan van Duitsland zijn las ik ergens. Mij niet gezien en ook M. en C. laten deze liever aan zich voorbij gaan. 

De wildwaterbaan is sowieso leuk om naar te kijken.
De wildwaterbaan is sowieso leuk om naar te kijken.

Bauernhof speeltuin

Recent heeft Wild- und Freizeitpark Klotten een nieuwe speeltuin geopend. Eigenlijk zijn de kinderen hier al iets te groot voor, al vinden ze het leuk om door een stalen buis te klimmen. Voor jongere kinderen staan er houten dieren, een houten tractor en een waterbaan.

De speeltuin grenst aan een van de terrassen van het restaurant. Een praktische keuze!

Toffe speeltoestellen in de nieuwe speeltuin.
Toffe speeltoestellen in de nieuwe speeltuin.
Vooral voor kleine kinderen heeft de speeltuin veel leuke onderdelen.
Vooral voor kleine kinderen heeft de speeltuin veel leuke onderdelen.

En nog veel meer leuke attracties

Wild- und Freizeitpark Kotten heeft meer leuke attracties en speelplekken. We schommelen twee aan twee op rode schommelbankjes die we in beweging brengen met een touw. C. wordt erg blij van een rondje op paardjes, “Net als in Julianatoren” zegt hij blij. Zelfs M. laat zich overhalen om een rondje te maken op deze attractie. De airtrampoline slaan we vanwege het warme weer over, maar dat zonnige weer is een uitkomst bij een andere attractie waarbij je elkaar met gietertjes nat kan spuiten.

Wildpark met hertjes en beren

Met moeite rukken we ons los van de attracties in het pretparkgedeelte. Er wacht ook nog een wildpark op ons. “Moet ik tussen de herten doorlopen?” vraagt M., terwijl ze het antwoord eigenlijk al weet. Ze is niet zo dol op dieren en bekijkt ze liever vanachter een hek. Maar zolang je geen eten bij je hebt komen de herten niet naar je toe. Ze loopt voor de zekerheid snel door naar het gedeelte van de beren.

Er wonen vijf beren in het park, waarvan twee al 45 jaar oud zijn. Dat is hoogbejaard voor beren, op een briefje staat dat ze daarom niet zo actief zijn en tanden missen. Net als hoogbejaarde mensen. Uit een voederautomaat halen we berenbrokjes (1 euro per doosje, gepast betalen). De beren weten dat ze voer kunnen verwachten en een beer probeert onze aandacht al te trekken. Hij heeft blijkbaar ontdekt dat mensen het leuk vinden als hij in een bepaalde houding gaat zitten en z’n voorpoten bij elkaar houdt. Hij bedelt om de meeste brokjes. M. en C. trappen er niet in. Ze verdelen de berenbrokjes eerlijk over alle dieren.

Dan wandelen we verder. Er is een rondje van 2,5 kilometer door het wildpark. Eerst tussen de herten door. Dan langs de roofvogels en de wilde zwijnen. We zien andere soorten herten en Vietnamese hangbuikzwijntjes. Zelfs struisvogels zijn hier te vinden. Ook voor de hertjes kopen we voer. C. laat ze van zijn hand eten en is totaal niet bang. M. strooit het voer over het hek: “Zo, nu hebben ze allemaal te eten en niet alleen de brutale herten”.

Toch wat mixed feelings bij de kunstjes die deze beer doet om voer te krijgen.
Toch wat mixed feelings bij de kunstjes die deze beer doet om voer te krijgen.
Tijdens onze wandeling komen we langs de roofvogels.
Tijdens onze wandeling komen we langs de roofvogels.
Met het voer tussen de herten.
Met het voer tussen de herten.

Roofvogelshow

Twee keer per dag is er een roofvogelshow in Wild- und Freizeitpark Klotten, om 11 uur en om 15 uur. Voor die van 11 uur zijn we net te laat, dus gaan we om 15 uur. De tribune ligt pal in de zon en het is er snikheet. De show van 11 uur lijkt me met zonnig weer een betere keuze.

Een meneer begint in het Duits te vertellen over de roofvogels. Hij ratelt maar door. Even een adempauze die voor ons kan dienen als vertaalmomentje is er niet bij. Hoewel overal in het park de bordjes in Duits, Engels en Nederlands zijn, is de roofvogelshow alleen in het Duits.

De vogels vliegen rakelings over de mensen heen. M. vindt dit helemaal niet prettig en bukt elke keer diep. Dan vliegt er een gier over ons heen die met zijn vleugel de reling raakt, precies op de plek waar M. zit. Dat is voor haar te dichtbij en dat kan ik me goed voorstellen. Als haar hoofd een paar centimeter dichter bij de reling had gezeten dan had de vogel haar geraakt. We besluiten de show voortijdig te verlaten. Weg van die warme tribune, weg van die grote vogels die echt te dicht over de mensen heen vliegen.

Mocht je niet zeker weten of jouw kinderen de hele roofvogelshow willen of kunnen uitzitten, dan zou ik je aanraden om een plekje achteraan te kiezen. Niet op de tribune, maar op de bankjes die op het wandelpad staan.

De meneer ratelt maar door in het Duits.
De meneer ratelt maar door in het Duits.
De vogels vliegen rakelings over onze hoofden.
De vogels vliegen rakelings over onze hoofden.

Praktische informatie

Wild- und Freizeitpark Klotten is een park dat vooral leuk is om te bezoeken met droog weer, een zonnetje erbij is met alle waterattracties wel zo prettig. Trek zo’n 5 uur uit voor je bezoek, maar langer spelen kan zeker. Droge kleding meenemen is geen overbodige luxe.

Wij vinden het park geschikt voor peuters en kinderen in de basisschoolleeftijd. Voor pubers zijn er te weinig spannende attracties. De entreeprijzen zijn:

  • Kinderen vanaf 1 meter t/m 14 jaar: 16,60 euro
  • Volwassenen 17,50 euro

Dit zijn bedragen uit 2018. Wild- und Freizeitpark Klotten is tijdens het hoogseizoen geopend van 9.30 tot 18 uur. Van begin november t/m eind maart is het park gesloten. In het voor- en naseizoen gaat het park soms later open en eerder dicht. Ook op maandag en dinsdags zijn ze dan niet altijd geopend. Check de exacte openingstijden en entreeprijzen op de website van het park. In het park is een restaurant waar vooral Duitse worst met friet wordt verkocht.

Wij parkeerden onze auto gratis voor de ingang van het park. Het is echter ook mogelijk om je auto in Cochem te parkeren en met een stoeltjeslift naar de berg te gaan waarop Wild- und Freizeitpark Klotten ligt. Hou er wel rekening mee dat je in Cochem meestal moet betalen voor het parken en het vanaf de stoeltjeslift nog een stukje lopen is.

Ligging Wild- und Freizeitpark Klotten bij Cochem:

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor dit gedeelte van Duitsland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.