5x winterpret op de Rotwand in de regio Drei Zinnen in de Dolomieten

0
354

In de regio Drei Zinnen in de Dolomieten ligt de berg Rotwand (in het Italiaans: Croda Rossa). Natuurlijk kun je op deze berg skiën. Maar daarvoor ging Saskia er niet heen, er is veel meer winterpret op deze berg!

Rotwand in de regio Drei Zinnen in de Dolomieten

De Dolomieten zijn vooral bekend van de de bergkam ‘Drei Zinnen’. Het is niet alleen de bergkam die zo heet, de regio daar omheen heeft dezelfde naam en bevat meerdere bergen. Een daarvan is de Rotwand c.q. Croda Rossa.

Onze uitvalsbasis om naar de Rotwand te gaan is agriturismo Aussermahrhof in het Gsieser Tal. Het is een van de vele boerderijen die aangesloten is bij Roter Hahn. We rijden in zo’n drie kwartier naar de parkeerplaats bij het dalstation van de kabelbaan naar de Rotwand.

Lees hier het blog over Aussermahrhof

Ligging Rotwand:

Winterpret op de Rotwand

Voor niet-skiërs is een bezoekje aan de Rotwand zeker de moeite waard. We hebben 5 tips voor een flinke portie winterpret op de Rotwand. Tijd dus om de kabelbaan naar boven te pakken. We gaan bijna 700 meter omhoog en stappen uit bij het bergstation op 2000 meter hoogte.

Wat een gezelligheid als we boven aankomen op de Rotwand.
Wat een gezelligheid als we boven aankomen op de Rotwand.

#1 De grote sneeuwpoppen

De ‘Giant Snowmen’ zien we direct als we de gondel uitstappen. Zulke grote sneeuwpoppen hebben we niet eerder gezien. Het is mogelijk om een apparaat een foto te laten maken die je daarna bij het dalstation van de kabelbaan kunt kopen. Ik maak zelf een foto van mijn man en kinderen bij de grote sneeuwpoppen, net zoals veel andere bezoekers die zelf hun camera trekken.

Ondanks het bordje ‘niet klimmen op de sneeuwpoppen’ zitten er meerdere kinderen op. Onze jongste wil dat ook, maar het valt niet mee om erop te klimmen. Hij houdt het daarom snel voor gezien.

#2 Rendier voeren

Op de Rotwand woont een kleine kudde rendieren. Op maandag en donderdag (vanaf kerst) is het mogelijk om het voeren van de rendieren bij te wonen. Dit begint om 14 uur. We zijn er al ietsje eerder en vermaken ons met het bekijken van de rendieren in hun verblijf.

Dan zien we een medewerker het verblijf van de rendieren inlopen. Hij voorziet het jongste rendier van een mooi halster met belletjes en komt daarna met het dier naar buiten lopen. Bij de grote sneeuwpoppen is een gedeelte van de piste afgezet en daar lopen ze naar toe. Wij lopen er samen met veel andere mensen achteraan.

De medewerker houdt een praatje in het Duits en Italiaans. Daarna spelt hij alle kinderen één voor één een herinneringsbutton op. Dat duurt best lang, dus besluiten we verder te gaan.

Ongeveer een uur later komen we terug en pakken we net het laatste stukje van het rendier voeren mee. Inmiddels staan er twee rendieren achter het hekje. Het is nu een stuk rustiger en we krijgen een handje met voer. Het rendier lust nog best wat en eet snel onze handen leeg. Onze zoon vindt het voeren erg leuk en onze dochter gaat vooral voor het aaien van het dier.

Nadat het voeren van de rendieren klaar is, wordt het tijdelijke hek afgebroken. De rendieren rennen vrolijk de piste op, tot grote hilariteit van iedereen. De medewerkers blijven er heel rustig bij, niet raar, want even later lopen de dieren zo hun verblijf weer in.

Als het rendier voeren net begint is het er hartstikke druk.
Als het rendier voeren net begint is het er hartstikke druk.
Cool, een loslopend rendier op de piste.
Cool, een loslopend rendier op de piste.

#3 Wandelen naar de Rotwandwiesenhütte

Vanaf het bergstation van de kabelbaan is het een hele korte wandeling naar de Rotwandwiesenhütte. Over een besneeuwd pad lopen we erheen, wat een heerlijk winters gevoel geeft dit!

Bij de Rotwandwiesenhütte zoeken we een plekje op het terras. Vanaf hier is bij onbewolkt weer de beroemde ‘Drei Zinnen’ te zien. Wij hebben bijna onbewolkt weer, alleen bij de ‘Drei Zinnen’ hangt een hardnekkige wolk. Maar niet getreurd, de bergen om ons heen zijn prachtig. We genieten volop in het zonnetje met een drankje erbij.

Voor kinderen is er rondom de Rotwandwiesenhütte genoeg te spelen. Schommelen in de sneeuw is natuurlijk veel leuker dan schommelen op het schoolplein. Dat geldt ook voor de leuke glijbaan.

Die kant op naar de Rotwandwiesenhütte.
Die kant op naar de Rotwandwiesenhütte.

#4 Met de ’tube’ glijden

Bij de Rotwandwiesenhütte liggen twee ’tubes’ die iedereen gratis mag gebruiken om naar beneden te glijden. Dat laat onze jongste zich geen twee keer zeggen. Hij klimt in de band, houdt zich goed vast en vraagt aan zijn zus om hem een zetje te geven. Luid joelend zoeft hij naar beneden. Met rode wangen en een grote grijns op zijn gezicht komt hij teruggelopen: “Dit is zo gaaf, mag ik nog een keer?” Natuurlijk mag dat.

Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk voor zijn zus en ook zij glijdt in een ’tube’ naar beneden. Heerlijk!

#5 Rotwand rodelbaan

De grootste trekker van de Rotwand is de rodelbaan. Bijna 5 kilometer lang en een afdaling van 600 meter. Wij zijn op een drukke dag bij de Rotwand en aan het begin van de middag zijn alle sleetjes al verhuurd. Dat is even balen, vooral omdat de gastvrouw van de Aussermahrhof had aangeboden dat we sleetjes van hun mee mochten nemen… Maar dat leek ons niet nodig omdat ze ook onderaan de kabelbaan te huur zijn.

Geen rodelbaan dus voor ons. Wel de tip voor jullie om óf ’s ochtends op tijd een sleetje te huren of deze zelf mee te nemen. Oh ja, kinderen tot 14 jaar moeten een helm op bij de afdaling en kinderen tot 8 jaar mogen alleen onder begeleiding van een volwassene op een slee naar beneden gaan.

Het beginpunt van de rodelbaan ligt naast het bergstation van de kabelbaan.
Het beginpunt van de rodelbaan ligt naast het bergstation van de kabelbaan.
Even vaart maken en dan gaat het hard.
Even vaart maken en dan gaat het hard.
De 5 km lange rodelbaan gaat door het bos.
De 5 km lange rodelbaan gaat door het bos.

Praktische informatie

Een slee huren bij de Rotwand kost 8 euro voor een halve dag en 12 euro voor een hele dag, deze zijn te huur bij de lift (prijspeil winter 2018/2019).

Om op de Rotwand te komen ga je met de kabelbaan. De meeste vakantiegangers zullen een skipas hebben voor dit gebied. Anders is het mogelijk om een kaartje voor de kabelbaan voor niet-skiërs te kopen.

Om bij de kabelbaan naar Rotwand/Croda Rossa te komen voer je op je navigatiesysteem hotel Bad Moos Dolomites Spa Resort in. Dit hotel ligt naast het dalstation.

Meer lezen

Op zoek naar meer wintersport tips? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met de regio Zuid-Tirol. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.