Aussermahrhof in Gsieser Tal, een agriturismo waar we ons direct thuisvoelen

De Aussermahrhof in Gsieser Tal is zo’n agriturismo waar je je direct thuisvoelt. Saskia verblijft er een week in de kerstvakantie en geniet vanaf deze uitvalsbasis van een wintervakantie in Zuid-Tirol.

Aussermahrhof in Gsieser Tal

De Aussermahrhof in Gsieser Tal is een van de 1600 overnachtingsboerderijen in Zuid-Tirol die aangesloten is bij Roter Hahn. Agriturismo’s mogen zich niet zomaar aansluiten bij Roter Hahn, daarvoor moeten ze aan bepaalde eisen voldoen. Een daarvan is dat de boerderij in bedrijf moet zijn en dat de boerenfamilie zelf de gasten ontvangt. Daarnaast zijn het altijd kleinschalige accommodaties met een beperkt aantal appartementen en/of kamers. 

Handig om te weten: Zuid-Tirol is tweetalig. De meeste mensen spreken er Italiaans en Duits.

Voor ons is het even zoeken waar de boerderij precies staat. De navigatie stuurt ons de verkeerde kant op. Later blijkt dat we de Aussermahrhof al voorbij zijn gereden. Het is namelijk de eerste boerderij voor de komgrens van St. Martin, een klein dorpje in het Gsieser Tal. Er staat een groot bord met de naam van de boerderij op het erf, waarvan we ons achteraf afvragen hoe het kan dat we die niet hebben gezien.

Ligging Aussermahrhof:

De Aussermahrhof ligt rechts van de weg, net voor St. Martin in het Gsieser Tal. Je kunt dit grote bord bijna niet missen.

Overnachten in de Aussermahrhof

De Aussermahrhof heeft drie appartementen en drie kamers. Wij slapen op de eerste verdieping in kamer ‘Rustica’. In deze kamer staat een 2-persoonsbed, twee 1-persoonsbedden en een grote fijne bank. We hebben een eigen badkamer.

Beneden is een gemeenschappelijke keuken. Voor iedereen die in een kamer overnacht is daar een eigen keukenblok. In de naastgelegen eetruimte heeft iedereen een eigen vaste tafel. Alles ziet er heel netjes, sfeervol en schoon uit.

Voor de kinderen zijn er twee speelkamers. Beneden een speelkamer met een paar tafels en vooral speelgoed voor de allerkleinsten. Boven kunnen de grotere kinderen zich vermaken bij de tafelvoetbal. 

Welkom bij de Aussermahrhof!
Welkom bij de Aussermahrhof!
De deur naar onze kamer.
De deur naar onze kamer.
Onze kamer.
Onze kamer.
De badkamer.
De badkamer.
De gemeenschappelijke keuken met voor iedereen een eigen gedeelte.
De gemeenschappelijke keuken met voor iedereen een eigen gedeelte.
De speelkamer met tafelvoetbalspel.
De speelkamer met tafelvoetbalspel.

Overnachting met ontbijt

Op de Aussermahrhof kun je je eigen maaltijden maken, maar het is ook mogelijk om een ontbijt erbij te boeken. Doe dit op z’n minst één ochtend als je jezelf wilt verwennen. De ontbijttafel staat vol met huisgemaakte producten. Verschillende soorten sap, allerlei jams, verse melk en yoghurt, honing, spek en andere vleeswaren, kaas, boter en meestal nog wat andere lekkere dingen. Echt een traktatie!

De goed gevulde ontbijttafel.
De goed gevulde ontbijttafel.
Zoveel smaken jam, maar hij kiest elke ochtend dezelfde smaak.
Zoveel smaken jam, maar hij kiest elke ochtend dezelfde smaak.

Gastvrijheid

We brengen na onze aankomst eerst onze spullen naar de kamer en daarna worden we in de eetkamer verwacht voor een welkomstdrankje. Maria Theresa is de gastvrouw van de Aussermahrhof en zij blinkt de hele week uit in gastvrijheid. Niets is teveel en altijd echt geïnteresseerd in de gasten. Met iedereen maakt ze een praatje en ze schakelt daarbij moeiteloos van het Duits naar het Italiaans. Ze heeft zelfs het geduld om naar mijn Duits gehakkel te luisteren.

Maar ze is niet de enige. Oma Elisabeth loopt met haar rollator door de boerderij en helpt waar ze kan. Op de eerste avond zet ze een heerlijk pot met verse kruidenthee en tijdens de Tiroler avond zorgt ze ervoor dat we niets tekort komen.

Alois en Ruth runnen vooral de boerderij en het gezin. Ze hebben vier kinderen die ook al even vriendelijk zijn. De kinderen van de gasten mogen ’s ochtends heel vroeg of ’s avonds boer Alois helpen bij het melken van de koeien. Ruth geeft ons goede tips voor uitstapjes in de omgeving.

Welkomstdrankje na onze aankomst.
Welkomstdrankje na onze aankomst.

Gezelligheid met de andere gasten

De keuken en de eetkamer zijn de plekken waar we de andere gasten leren kennen. Deze week zijn het vooral Italianen. Een mix van oudere mensen die al veertig jaar hier komen, gezinnen en stellen. Sommige spreken naast Italiaans ook Engels of Duits. Zo klinkt er al snel een mengelmoes van talen. En verstaan we elkaar echt niet? Dan komen we met handen en voeten een heel eind.

Het is opvallend hoe hartelijk iedereen is. “Gute tag” en “Bon giorno” klinkt het elke keer als er iemand binnenkomt. Een van de andere gasten heeft al snel een dagelijks dolletje met onze 9-jarige zoon. Ze doet steeds alsof ze zijn eten wil hebben. Hij wordt er verlegen van, maar voelt ook dat het echt een grapje is. De Italiaanse is duidelijk dol op onze jongste ‘bambini’. Een andere keer zitten we te eten zonder wijn erbij, meteen wordt ons een glaasje wijn aangeboden door een van de andere gasten.

Bij de skipiste en tijdens de lunch in een berghut komen we een ander gezin uit de Aussermahrhof tegen. Het blijft dan niet bij ‘hallo’ en ‘dag’, maar er volgt echt een praatje. 

Activiteiten op de Aussermahrhof

Het leuke van een agriturismo is dat er van alles te beleven is. Op de Aussermahrhof worden er elke week enkele activiteiten georganiseerd en kun je daarnaast nog van alles zelf doen.

Tiroler avond

Een keer per week wordt er voor alle gasten Tirools gekookt met producten van eigen boerderij. In de eetkamer is een lange tafel feestelijk gedekt, die is voor de gasten. Op tafel staat wijn, appelsap en water. De boerenfamilie eet aan een aparte tafel ook mee. 

We krijgen een goed bord vol met lokale gerechten. Polenta, gebakken aardappeltjes, vlees en een mix met onder andere paddenstoelen. “Dit zijn de lekkerste aardappeltjes ooit!” concluderen de kinderen. Verser dan dit kun je het niet krijgen. 

Let op dat je niet je hele buik vol eet, want daarna volgt er een minstens net zo lekker dessert.

Gezelligheid en lekker eten tijdens de Tiroler avond.
Gezelligheid en lekker eten tijdens de Tiroler avond.

Winters kampvuur

Een kampvuur in de sneeuw. Wat een bijzondere ervaring is dat. Warm aangekleed schuiven we aan en krijgen we van Maria Theresa een kopje glühwein dat vooral vaak bijgevuld moet worden. Voor kinderen is er warme appelsap. Een schaal met zoete plakken brood met kaneel erin gaat rond. Dit is vakantie zoals vakantie hoort te zijn.

Terwijl de volwassenen met elkaar praten, glijden de kinderen met sleetjes van de kleine helling in de tuin. Onze jongste houdt wel van een vuurtje stoken en vult regelmatig het hout bij zodat het kampvuur blijft branden.

Zo leuk, een kampvuur in de sneeuw.
Zo leuk, een kampvuur in de sneeuw.

Broodjes bakken en boter maken

Het is ons al eerder opgevallen hoe zelfvoorzienend de Aussermahrhof is. Zoveel producten worden zelf gemaakt. Op een van de ochtenden mogen de gasten helpen bij het brood bakken en boter maken.

Maria Theresa vertelt hoe het meel wordt gemaakt en voegt er daarna een hele lading kruiden en pitten aan toe. Lauwwarm water erbij en dan is het tijd om te kneden. De kinderen stropen hun mouwen op, wassen hun handen en mogen daarna helpen. Als het deeg moet rijzen is het tijd om boter te maken.

Boter maken is een precisie werkje. De melk moet exact de juiste temperatuur hebben, anders mislukt de boter gegarandeerd. Dan is het tijd om te karnen. Maria Theresa doet het eerst voor en daarna mag iedereen het zelf proberen. Het karnen wordt zwaarder naarmate de substantie dikker wordt. Eerst wordt het slagroom en als we doorgaan met karnen wordt het boter. 

De broodjes mogen inmiddels op de bakplaat en ondertussen doet Maria Theresa de boter in vormpjes. Ze maakt er zelfs kruidenboter van.

Nadat de broodjes in de oven zijn gegaan moeten we ongeveer een half uurtje wachten. Eenmaal terug in de eetkamer staat er een vrolijk gedekte tafel met de broodjes in een schaal, huisgemaakte spek en de verse boter erbij. Zo lekker!

Uitleg door Maria Theresa over het maken van boerenbrood.
Uitleg door Maria Theresa over het maken van boerenbrood.
Helpen met het maken van de bolletjes.
Helpen met het maken van de bolletjes.
Boter karnen, da's best zwaar.
Boter karnen, da’s best zwaar.
Verser krijg je het niet!
Verser krijg je het niet!

De boer helpen

Twee keer per dag melkt de boer de koeien. ’s Ochtends om zes uur zal voor de meeste gezinnen wat te vroeg zijn om te helpen, maar ’s avonds rond half zeven lukt wel. De kalfjes moeten gevoerd worden en ook bij het melken mogen de gasten helpen. 

Op de Aussermahrhof worden de producten verkocht die ze zelf maken. Erg leuk om inkopen te doen voor thuis, zo houden we het vakantiegevoel nog langer vast.

Altijd leuk, even bij de kalfjes kijken.
Altijd leuk, even bij de kalfjes kijken.
Gasten mogen helpen met het melken van de koeien. Onze jongste kijkt liever.
Gasten mogen helpen met het melken van de koeien. Onze jongste kijkt liever.
De koeien zorgen ervoor dat er dagelijks verse melk op de boerderij is.
De koeien zorgen ervoor dat er dagelijks verse melk op de boerderij is.
Alle producten van de boerderij zijn ook te koop voor de gasten.
Alle producten van de boerderij zijn ook te koop voor de gasten.

Buiten spelen

Voor de Aussermahrhof is een speeltuintje. In de zomer een heerlijk plek voor kinderen om buiten te spelen. Wij zijn er in de winter en dan is het kleine heuveltje in de tuin de grootste attractie. Hier kun je keihard vanaf sleeën. Gegarandeerd een succes, zeker bij Nederlandse kinderen waarvoor sneeuw iets bijzonders is.

Naast de Aussermahrhof ligt een groot weiland, mét helling. Door ons al snel omgedoopt tot de privé rodelbaan van de Aussermahrhof. Uren vermaken we ons er met de verschillende sleetjes die we bij ons hebben. Geen slee mee? Ook geen probleem, de Aussermahrhof heeft meerdere sleetjes die de gasten mogen gebruiken. 

Lees hier meer over onze sleetjes-test

Wat een lol met de slee.
Wat een lol met de slee.