Wintersport in Braunlage met kinderen: aanrader in de Harz voor beginnende skiërs

Wintersport in Braunlage in de Harz. Ben je een beginnende wintersporter of wil je je kinderen kennis laten maken met wintersport? Dan is een wintersportvakantie in dit gebied een goed idee. Blogger Iris D. en blogger Irma gingen beide naar dit gebied om, voor het eerst, te skiën met hun kinderen. 

Wintersport in Braunlage in de Harz

Als we tijdens de voorjaarsvakantie een midweek naar de Harz gaan, ontdekken we tijdens de voorbereidingen dat je daar een skigebied hebt! Ondanks de temperatuur van ruim 15 graden in de week voorafgaand aan onze vakantie ligt er toch genoeg sneeuw. En dus kunnen we het niet laten. Mijn man en ik zijn fervent wintersporter, maar de kinderen hebben nog nooit op ski’s gestaan. Braunlage in de Harz lijkt ons een ideale plek om onze kinderen kennis te laten maken met wintersport.

Vanaf ons vakantiehuis in Landal Salztal Paradies is het 30 minuten rijden naar het skigebied Braunlage. Als we op een zonnige dinsdag het dorp Braunlage inrijden, krijgen we meteen het wintersportgevoel. De klassieke bouwstijl van de huizen, maar ook overal skiverhuur en gezellige terrassen.

Onderin het dorp vertrekt een gondel meteen naar de top van de Wurmberg, op 971 meter hoogte. Halverwege is een tussenstop, waar we de optie hebben om de lift in of uit te gaan. Vanaf bovenaan de berg zijn de pistes wel wat minder geschikt voor beginnende skiërs. Maar met een kind tussen de benen en wat extra spierkracht komen we beneden.

Echter, als je vanuit het dorp wat verder omhoog rijdt kom je bij de Hexenritt. Dat is eigenlijk halverwege de berg en daar hoef je niet meteen helemaal naar boven. Daar is er keuze uit een stoeltjeslift, een ankertjeslift of een trektouw op het beginnersweitje.

Helemaal klaar voor haar eerste keer skiën
Helemaal klaar voor haar eerste keer skiën
De juiste skihouding moet nog gevonden worden
De juiste skihouding moet nog gevonden worden
De glooiende pistes van skigebied Braunlage.
De glooiende pistes van skigebied Braunlage.

Skigebied Braunlage: klein en compact

Het skigebied van Braunlage/Wurmberg is klein en compact. Er is in totaal 12 kilometer aan piste. Het grootste gedeelte hiervan is blauwe piste, waardoor het gebied heel toegankelijk is voor beginners en kinderen. Ben je wat meer gevorderd dan zijn er ook 3 rode pistes en een korte zwarte afdaling. Dat is niet veel, maar een dag of twee nog wel te doen. Zeker als je met je beginnende kinderen veel afdalingen samen wilt maken.

De liftpassen in skigebied Braunlage zijn duidelijk afgestemd op beginners. Je kunt dagpassen kopen. Maar daarnaast ook 2/3/4-uurs passen. Enkele ritjes met de stoeltjeslift (1,50 euro), enkele ritjes met de sleeplift en 10-rittenkaartjes per lift. Een dagpas voor het hele gebied kost 32 euro voor volwassenen en 16 euro voor kinderen vanaf 6 jaar. Een 10-rittenkaart voor de sleeplift bij de Hexenritt kost 12 euro voor volwassenen en 6 euro voor kinderen.

Ik vind dit ideaal, na een ochtend ploeteren op het beginnersweitje ben ik wel klaar met het telkens naar boven lopen. Dus koop ik voor 2,50 euro een enkel ritje met het sleepliftje naar boven, enige risico is dat je er dan niet uit mag vallen natuurlijk, zodat we een lange afdaling kunnen maken voor we naar huis gaan.

Skimateriaal huren: op de piste of in het dorp

Voor mijn beide kinderen is het de eerste keer dat ze op ski’s staan. De jongste vindt het allemaal maar niets en weigert met volle overtuiging om ook maar mee naar de skiverhuur te lopen. Hij wil er niets van weten.

De oudste heeft er wel zin in en dus lopen wij samen naar de skiverhuur. Deze zit aan de parkeerplaats van de Hexenritt. Vanaf half 5 ’s middags kun je al spullen voor de volgende dag huren. En op de dag zelf ben je vanaf 8 uur ’s morgens welkom. Wij hebben het rustig aan gedaan en zijn er rond een uur of half 10. Het is niet meer zo druk en we kunnen meteen doorlopen.

Bij een computer vullen we onze gegevens in en daardoor krijgen we meteen een paar schoenen om te passen. Daarna is het wel even wachten om de bindingen van de ski’s hier op af te stellen, maar binnen een kwartier staan we weer buiten.

Voor mijn dochter huren we een complete set voor 14 euro. Voor volwassenen kost dit 20 euro. Hier kan ze een volle dag mee aan de slag. Een helm huren kost 4 euro, maar die hebben we gelukkig al. Zelf heb ik alleen maar ski’s nodig en dat kost 16 euro. Je kunt hier materiaal huren voor een dag, een halve dag of meerdere dagen. Het fijne is dat je er ook lockers kunt huren als je geen skibox op je auto hebt. Zo kun je je materiaal na een dag op de piste hier gewoon achterlaten. De grootste locker (incl. schoenverwarming) kost 5 euro per dag.

Je kunt er ook voor kiezen om je materiaal in het dorp te huren. Dit scheelt niet heel veel in de kosten. Denk aan ongeveer 2 euro per set, per dag.

Het is wel wat onwennig met van die gekke schoenen op van die gladde ski's.
Het is wel wat onwennig met van die gekke schoenen op van die gladde ski’s.
Even pauze onderaan de berg.
Even pauze onderaan de berg.

Voor het eerst op ski’s: skiles in Braunlage

Omdat zowel mijn man als ik gevorderde wintersporters zijn, kiezen we ervoor om geen les te boeken. Mijn man neemt de jongste op sleeptouw en gaat lekker de hele dag sleetje rijden naast de piste. Zelf neem ik de oudste mee en ga haar zelf de beginselen van het skiën bijbrengen. We hebben de juiste plek gekozen, want onderaan de Hexenritt is de enige beginnerspiste. Er is ook een kinderland, maar dat is exclusief voor de skischool.

Het is wel even wennen, want de afgelopen 20 jaar heb ik alleen maar gesnowboard. Skiën verleer je nooit, dat blijkt maar weer. Samen met een heleboel andere ouders strijken we neer onderaan de beginnerspiste. Helaas is het trektouw niet in gebruik, dus moeten we lopend de berg op.

We zijn zeker niet de enige die zelf hun kinderen les geven. Maar het is ook heel druk met klasjes. ’s Avonds in het park spreek ik andere Nederlanders die wel les wilden, maar bij wie het niet gelukt is. Het blijkt dat voor die hele week de lessen al vol zitten. Het loont dus om van tevoren in Nederland de les alvast te boeken.

In het skigebied zijn twee skischolen. Skischool Oberharz en skischool Braunlage. Ze verschillen duidelijk van elkaar.

Skischool Oberharz

Deze skischool zit onderaan de Hexenritt, aan de parkeerplaats. Naast de skiverhuur en de liftpassen verkoop.

 • Skiles voor kinderen vanaf 6 jaar
 • Alleen de hele dag les, van 10 – 15 uur
 • 60 euro per dag
 • Exclusief lunch
 • Exclusief liftpas
 • Geen privéles mogelijk

Skischool Braunlage

Deze skischool zit in het dorp en daar beginnen ook de lessen.

 • Skiles voor kinderen vanaf 4 jaar
 • Diverse mogelijkheden qua les, waaronder ook familieles/dagcursus en privéles
 • Lestijden van anderhalf uur: 9.30 – 11.00 uur, 11.30 – 13.00 uur, 13.30 – 15.00 uur en 15.30 – 17.00 uur
 • 35 euro per les
 • Exclusief liftpas
'Kijk mama, ik kan al een bochtje maken!'
‘Kijk mama, ik kan al een bochtje maken!’
Handen op de knietjes en de ski's in een pizzapunt.
Handen op de knietjes en de ski’s in een pizzapunt.
Oefenen, oefenen en oefenen met de skipistes van Braunlage op de achtergrond.
Oefenen, oefenen en oefenen met de skipistes van Braunlage op de achtergrond.

Lunchen op de piste, zoals het hoort?

Onze ochtendpauze hebben we gehouden aan de rand van de piste. Daar zitten behoorlijk wat ouders met hun kinderen wat te drinken. Tussen de middag is het er overvol. Er komen picknickkleden tevoorschijn en heel veel gezinnen zitten gezellig samen hun meegebrachte boterhammen op te eten. Het was heerlijk weer en dan kan dat natuurlijk prima.

Buitenlucht maakt hongerig, dus tussen de middag strijken wij neer op een van de twee terrassen onderaan de Hexenritt. We zitten aan een biertafel lekker in het zonnetje. We gaan net voordat de skilessen afgelopen zijn, zodat we zeker zijn van een plek. Zoveel biertafels zijn er namelijk niet.

De kaart is klein en de prijzen zijn hoog. Natuurlijk zijn de prijzen op de berg altijd hoog, maar als we onze bestelling krijgen schrikken we echt. De porties zijn klein en het eten is ook niet al te smakelijk. Voor 7,50 euro kregen de kids een klein bakje zoute patat, zonder saus. Een gemiste kans zullen we maar zeggen.

Tijd voor lunch in de zon op het terras.
Tijd voor lunch in de zon op het terras.
Tussendoor even lekker met de slee naar beneden.
Tussendoor even lekker met de slee naar beneden.

Wat is er te doen in Braunlage in de Harz als je niet wilt skiën?

Rodelen, sleeën en wandelen. Ook dat kan in Braunlage in de Harz in de winter. Een leuke afwisseling met het skiën.

Rodelen

We hebben gezien dat het mogelijk is om vanaf het middelstation van de Wurmberg-Seilbahn met een sleetje naar beneden te gaan. Dit willen we doen. Maar helaas er is nog maar 1 slee te huur en we zijn met 4 volwassenen en 3 kinderen. We nemen de slee mee, inclusief een paar schotelsleetjes die we in de auto hebben liggen. Op het middelstation stappen we uit. Ook daar kunnen we sleetjes huren zien we. We huren nog een slee en lopen met z’n allen naar de rodelbaan.

Op de schotelsleetjes naar beneden is leuk, maar niet fantastisch. We moeten veel duwen met onze voeten om vooruit te komen. Maar de leden van onze familie die op de echte rodelsleetjes zitten hebben een fantastische tocht naar beneden. De kinderen gieren het uit, de één van pret en de ander van angst.

De rodelbaan is erg leuk aangelegd en heeft een paar uitdagende bulten. Een aantal van ons klimmen opnieuw omhoog om deze leuke rodelbaan nog een keer te doen. Dat is al lopend wel een pittig tochtje, maar onze skipas is uitgewerkt, dus dan maar zo.

Spanning op de rodelbaan van Braunlage
Spanning op de rodelbaan van Braunlage

Sleeën en wandelen bij Torfhaus

Torfhaus is een klein gezellig plaatsje waar je mooi kunt wandelen en sleeën. Aan de kant van de weg is een groot parkeerterrein. Vanaf het parkeerterrein loop je makkelijk naar het bergje waar je vanaf kan sleeën.

Bij veel sneeuw is de sleeverhuur waarschijnlijk open en is er een klein liftje. Dit is echter niet het geval als wij er zijn. We pakken de schotelsleetjes uit de auto en gaan hiermee van de berg af. Dat gaat best hard!

Hard van de berg af bij Torfhaus
Hard van de berg af bij Torfhaus

Na het sleeën splitsen we op. Een aantal drinken een biertje in de zon. De rest maakt een mooie wandeling. Naast het sleebergje gaat een pad naar beneden. We lopen door het mooie besneeuwde landschap en komen uit bij een riviertje. Af en toe een sneeuwballetje gooien en genieten van de rust. Wel uitkijken dat we niet uitglijden, want sommige stukken zijn behoorlijk ijzig.

Springen over het riviertje
Springen over het riviertje
Wat een rust in dit mooie gebied bij Torfhaus
Wat een rust in dit mooie gebied bij Torfhaus

Ligging skigebied Braunlage in de Harz

Praktische informatie

Parkeren bij de Hexenritt kost 8 euro per dag of 2 euro per uur. De eerste 30 minuten zijn gratis. Ook op de parkeerplaats bij de gondel in Braunlage is het betaald parkeren. Als je in het dorp Braunlage zelf verblijft kun je gemakkelijk te voet naar de gondel.

Skigebied Braunlage is het hoogste skigebied van Noord-Duitsland en behoorlijk sneeuwzeker. Dit komt omdat het meer oostwaarts ligt dan bijvoorbeeld het Sauerland, en het dus wat kouder is. Het gebied is populair bij de Duiters. Zeker in de weekenden met mooi weer is het er behoorlijk druk op de pistes. Hoewel het gebied voor ons onbekend is, hebben we ook op het park al gezien dat er heel veel Nederlanders hier zijn. Veel daarvan gaan zeker voor de wintersport, want op de piste horen we alleen maar Nederlands om ons heen.

Vanaf de grens rij je binnen 3 uur naar skigebied Braunlage toe. Wij gingen een midweek in de voorjaarsvakantie en stonden versteld over hoe snel en filevrij we hier naar toe konden rijden. We verbleven in Landal Salztal Paradies, op 30 minuten rijden van het skigebied. Op de website van Landal kun je direct zien welke huisjes nog vrij zijn.

Let op: alle genoemde prijzen zijn van wintersportseizoen 2018/2019.

Meer lezen

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een wintersportvakantie in Duitsland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is deels tot stand gekomen in samenwerking met Landal en de regio Harz. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.