Xoomy Pocket: tekenen op de achterbank voor grotere kinderen

Toen onze kinderen jonger waren hadden ze op de achterbank veel plezier met een magnetisch tekenbord. Nu ze bijna 7 en ruim 8 zijn vinden ze dat te kinderachtig. Maar ik vond een mogelijke opvolger: de Xoomy Pocket van Ravensburger. Nieuwsgierig wat dit voor een apparaatje is? Lees dan verder. We hebben ‘m uitgebreid voor je getest.

Wat is de Xoomy Pocket?

De Xoomy Pocket is een apparaatje waarmee je afbeeldingen kan vergroten en overtrekken. De Xoomy Pocket is er in verschillende thema’s: dino’s, crazy animals, Manga (Japanse striptekenkunst) en Ghost. Een Xoomy Pocket kost circa 15,99 euro en is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

De leeftijdsindicatie is 7+.

Onze ervaring met de Xoomy Pocket

De doos om de Xoomy Pocket laat mij even twijfelen aan het pocket formaat. Gelukkig zit er veel lucht in de doos en is de Xoomy Pocket zelf van een handzaam formaat. Zoon C. staat al te trappelen van ongeduld: “Mag ik ‘m nu proberen? Mama, doe je de batterijen er in?”. Die batterijen zitten er niet zomaar in, er moet zelfs een schroevendraaier aan te pas komen. Maar daarna is de Xoomy Pocket direct klaar voor gebruik.

Er gaan 3 batterijen in.
Er gaan 3 batterijen in.

C. bekijkt eerst alle dino-afbeeldingen op de doorzichtige plaatjes (de ‘films’). Hij sorteert ze: “Kijk, de vleeseters bij elkaar en de planteneters bij elkaar”. Dan kiest hij zijn favoriete dino, de T-Rex. Onder de Xoomy Pocket zit een knopje om het lampje aan te doen. De film van de T-Rex legt hij op het apparaat. Dan gaat de schuifplaat erover. Papiertje er op en tekenen maar.

De dino's sorteren.
De dino’s sorteren.
Aan de slag met de Xoomy Pocket.
Aan de slag met de Xoomy Pocket.

De schuifplaat kan op drie verschillende hoogtes worden ingeschoven. Zo kan je de afbeelding op ware grootte tekenen of vergroten naar 125 of 140 procent. Het papiertje klem je tussen de twee klemmetjes. Er zitten een paar velletjes bij. Als deze op zijn kan je heel makkelijk zelf een A4-tje verknippen. Er wordt gewerkt met een afmeting van 7×7. Deze grootte past heel gunstig uit een A4 papier. Goed dat daaraan is gedacht!

Het plateau waar het papiertje op wordt gelegd kan op verschillende hoogtes worden ingesteld.
Het plateau waar het papiertje op wordt gelegd kan op verschillende hoogtes worden ingesteld.

De afbeeldingen hebben een verschillend detailniveau. Hoe gedetailleerder de tekening, hoe meer werk het is om het plaatje over te trekken. C. verkijkt zich daar op en vindt het best een klus om de T-Rex over te trekken. De Xoomy Pocket vraagt vooral veel van de fijne motoriek van kinderen.

De leeftijdsindicatie van 7+ klopt volgens ons goed. C. is net geen 7 en moet z’n best doen. Dochter M. (8,5 jaar) gaat het makkelijker af, maar zij vindt dino’s echt iets voor jongens. Ook de andere thema’s spreken haar niet aan. Het was handig geweest als de films met de afbeeldingen voor een klein bedrag los verkocht zouden worden, dat maakt de Xoomy Pocket beter bruikbaar. Als echte vakantieliefhebbers hadden we het leuk gevonden als juist de pocket-versie was uitgebracht met een reisthema. Dat sluit goed aan bij het moment waarop wij de Xoomy Pocket meenemen.

Toch best veel details....
Toch best veel details….
Eindresultaat.
Eindresultaat.

Onze eerste test van de Xoomy Pocket hebben we thuis gedaan. Maar de pocket-versie moet natuurlijk onderweg worden getest. De Xoomy Pocket ging dus mee in de trein. We zijn erg te spreken over het formaat, al was een opbergvakje voor de papiertjes handig geweest. Een trein rijdt redelijk stabiel, dus het overtrekken gaat goed. Ook op een stabiele snelweg is er goed te werken met de Xoomy Pocket. Zodra het wegdek hobbeliger of bochtiger wordt is de Xoomy Pocket minder handig. Je schiet dan snel uit met je pen.

Voor de films is er een opbergplek. De papiertjes nemen we los mee.
Voor de films is er een opbergplek in de Xoomy. De papiertjes nemen we los mee.

Wij gaan de Xoomy Pocket vooral gebruiken als we uit eten gaan en de kinderen moeten wachten. De kleurplaten die ze krijgen in restaurants vinden ze vaak kinderachtig. Daar is de Xoomy Pocket echt een goede oplossing voor. Een Xoomy Pocket is prima te gebruiken door twee kinderen. Het ene kind tekent het plaatje over op de Xoomy Pocket en het andere kind kleurt het plaatje in. Met drie kinderen zal er eentje moeten wachten.

Meer lezen

Op zoek naar meer spelletjes en boeken voor tijdens een vakantie? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Ravensburger. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

4 REACTIES

  1. Jammer dat je alleen mee kan doen via Facebook. Daar heb ik geen account. De xoomy pocket lijkt mij ideaal voor onze kinderen en zou ik graag winnen ☺
    Misschien dat ik met deze reactie toch mee kan doen?!
    Groetjes judith

    • Hallo Judith, voor jou maak ik een uitzondering. Ik weet dat je ons al een tijdje trouw volgt op Twitter, dus je maakt ook kans. Groetjes Saskia

  2. Leuk is ie he? Wij hebben ook de dino-variant en mijn 5-jarige dochter vind het geweldig en het lukt haar ook al erg netjes om ze over te trekken.

    • Dat is wel heel knap voor een 5-jarige hoor. Maar meisjes die van gepruts horen zullen er eerder aan toe zijn dan jongetjes die daar over het algemeen wat minder mee hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.