DrawYourMap: het reis-doe-boek voor ouders en kinderen

1
246
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In mijn zoektocht naar reisgidsen voor kinderen vond ik al snel de serie van DrawYourMap. Ik was zo nieuwsgierig naar het idee daarachter dat ik de schrijver interviewde voor de special “Vrijdagse vragen” (lees hier het interview over DrawYourMap). Nu is het tijd om het boekje eens goed te bekijken. DrawYourMap is uitgebracht voor Amsterdam, Parijs, Barcelona, Londen, Rotterdam en Rome. Wij kozen voor het boekje van Amsterdam.

DraWYourMap Amsterdam: de voorkant laat al zien dat het een doe-boek is. Leuk!
DrawYourMap Amsterdam: de voorkant laat al zien dat het een doe-boek is. Leuk!

De eerste indruk van DrawYourMap Amsterdam

Mijn aandacht wordt direct getrokken door de ondertitel: “reis-doe-boek voor kinderen en ouders”. Hè, een reisgids voor het hele gezin, dat is leuk. Op de achterkant van het boekje staat een uitgebreidere uitleg die meteen enthousiast maakt. Ik moet de neiging onderdrukken om niet direct met een kind aan de hand naar Amsterdam te treinen.

Op de achterkant worden ook de 11 highlights verklapt waarmee je door Amsterdam wordt geleid. Aan de orde komen: de Amstel en het IJ, Amsterdam Museum, Scheepvaartmuseum, Rijksmuseum, Joods Historisch Museum, Van Gogh Museum, Vondelpark, Anne Frank Huis, Tropenmuseum, Stedelijk Museum en Nemo. Dat klinkt allemaal al erg veelbelovend, tijd om de reisgids eens van binnen te bekijken.

DrawYourMap

Ik ga eerst op zoek naar de kaart die je zelf kan tekenen, het boek heet namelijk niet voor niets DrawYourMap. In het midden van het boek vind ik ‘m en lees ik gelukkig dat ik de kaart ook van de website kan downloaden, dat is fijn. Zo kunnen beide kinderen hun eigen kaart maken, kan je het boekje makkelijk meerdere keren gebruiken en hoef je niet in het boek zelf te kleuren.

Elke highlight heeft een eigen hoofdstuk gekregen. Op vier bladzijden wordt in korte stukjes tekst meer verteld over de achtergrond, de geschiedenis en andere bijzonderheden. Op de kaart van Amsterdam zie je de ligging van de highlight getekend en er staat een getekende versie van het gebouw bij. Kinderen (en volwassenen) kunnen dit natekenen op hun eigen kaart van Amsterdam. Het vraagt wel enige tekenvaardigheid, maar vanaf groep 4/5 is dit zeker haalbaar. Ook qua taalgebruik is DrawYourMap geschikt vanaf ongeveer 7 jaar.

Volop leuke weetjes.
Volop leuke weetjes.
Teken zelf het Tropenmuseum of een van de vele andere bezienswaardigheden op de kaart.
Teken zelf het Tropenmuseum of een van de vele andere bezienswaardigheden op de kaart.

Het is geen gidsje dat je bij de hand houdt om je route te bepalen of met praktische informatie over openingstijden. Zelf mis ik dit ook niet, want ik check deze informatie altijd op internet.

De boeken van DrawYourMap zijn een halve centimeter dik en dankzij de flexibele kaft helemaal niet zwaar. Erg fijn, want als je met kinderen op stap gaat sjouw je meestal al genoeg mee. Dit boekje is altijd wel ergens tussen te schuiven.

Vernieuwend!

Een grote stad ontdekken doe ik graag samen met de kinderen. Het kan voor hun best druk en indrukwekkend zijn en met dit boekje kan je samen de voorbereiding doen en de indrukken van de dag verwerken. Ik vind het een erg vernieuwende insteek voor een reisgids!

Testpanel

Natuurlijk heb ik DrawYourMap Amsterdam ook voorgelegd aan ons minderjarige testpanel. Dochter M. begon er direct in te bladeren en had al snel door dat er op elke bladzijde een hondje staat. Ze begon meteen met zoeken. Met M. en C. zijn we meerdere keren in Amsterdam geweest, hierdoor herkende M. onder andere de grachten en Nemo. Ze had nu geen zin om te tekenen, dat lag niet aan DrawYourMap maar aan het testpanel.

Tijdens een volgend bezoek aan Amsterdam gaan we DrawYourMap gebruiken voor de voorbereiding. Ik ben benieuwd welke van de 11 highlights de kinderen gaan kiezen!

Ga jij binnenkort naar een van de steden waar een DrawYourMap-doeboek van is? Bestel deze dan nu direct bij Bol.com.

Meer lezen

Een stad ontdekken met kinderen is leuk! Kik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.