Naar Zuid-Tirol voor een relaxte wintervakantie bij de boer

Een wintervakantie bij de boer, dat kan in Zuid-Tirol. Kinderen én volwassenen genieten bij Rother Hahn van kleinschalige accommodaties op de boerderij op de mooiste locaties. Saskia laat zien wat ze daar deze winter gaat doen.

Wintervakantie bij de boer in Zuid-Tirol

In het noorden van Italië ligt de regio Zuid-Tirol. Hier schijnt 300 dagen per jaar de zon en ligt in de winter een flink pak sneeuw. Zuid-Tirol is vooral bekend door de Dolomieten. In de winter kun je er natuurlijk heen voor een skivakantie, maar er is veel meer te doen en te beleven. Denk aan wandelen, sleetje rijden, rodelen, schaatsen en een tochtje met een arrenslee. Dat maakt Zuid-Tirol ook geschikt voor gezinnen die wel van de winter willen genieten, maar niet persé willen skiën.

Wij gaan deze winter naar een van de boerderijen van Rother Hahn (of in het Nederlands: Rode Haan). Bij deze organisatie zijn boerderijen aangesloten die een beperkt aantal appartementen en kamers verhuren. De boeren laten hun gasten kennismaken met het boerenleven en ze organiseren bijpassende activiteiten. 

Een wintervakantie bij de boer in Zuid-Tirol.
Een wintervakantie bij de boer in Zuid-Tirol.

Aussermahrhof in het Gsieser Tal

Onze wintervakantie bij de boer brengen we door op de Aussermahrhof in het Gsieser Tal. Het is een veeteeltboerderij met koeien, kalfjes, varkens, geiten, kippen, katten en konijnen. De kinderen mogen meehelpen met het verzorgen van de dieren als ze dat leuk vinden. Zeker onze jongste doet dat graag, nu hij in groep 6 zit heeft zijn klas de verantwoordelijkheid voor de konijnen op school. Die taak neemt hij heel serieus, de konijnen op de Aussermahrhof zullen dus niets tekort komen als wij er zijn.

We hebben een 4-persoons familiekamer en gaan elke ochtend genieten van het ontbijt met producten van de boerderij. Eén keer per week wordt er ’s avonds een Tiroler avond georganiseerd met lokale gerechten. Daar kijk ik nu al naar uit. Net als naar het kampvuur in de sneeuw. Glaasje glühwein erbij, heerlijk. Ook gaan we een ochtend met de boerin brood bakken of boter maken.

Op de boerderij is een rodelbaan waar de kinderen met hun slee vanaf kunnen. Dat zou zomaar eens het hoogtepunt van ons verblijf kunnen zijn voor ze.

Heerlijk sleeën bij de Aussermahrhof in Zuid-Tirol.
Heerlijk sleeën bij de Aussermahrhof in Zuid-Tirol.
Sfeervolle inrichting van de gastenverblijven.
Sfeervolle inrichting van de gastenverblijven.
Op de boerderij zijn lokale producten te koop.
Op de boerderij zijn lokale producten te koop.

Doen in de winter in Zuid-Tirol met kinderen

Ik twijfel of we de kinderen weg krijgen van de boerderij, maar er is in de winter in Zuid-Tirol met kinderen nog zoveel meer leuks te doen…. Mijn lijstje met leuke gezinsactiviteiten in Zuid-Tirol is (zoals gebruikelijk) langer dan de tijd die we hebben. 

Met de arrenslee

We gaan sowieso naar een andere boerderij van Rother Hahn: de Altmessnerhof in Toblach. Op deze boerderij hebben ze koeien en paarden. Hier gaan we een tochtje maken met paard en wagen of arrenslee. Ik hoop natuurlijk op dat laatste. Daarna lunchen we bij Kiniger Hof, een boerencafé in Sexten met uitzicht op de bergen van de Dolomieten.

Rodelbaan

In Sexten is ook rodelbaan Rotwand te vinden. Hier ga je met de kabelbaan omhoog om daarna 5 kilometer naar beneden te sleeën.

Een van de paarden van de Altmessnerhof. Denk je de sneeuw er even bij?
Een van de paarden van de Altmessnerhof. Denk je de sneeuw er even bij?
Het boerencafé in de Dolomieten.
Het boerencafé in de Dolomieten.
Nu al zin in een lunch met lokale lekkernijen.
Nu al zin in een lunch met lokale lekkernijen.

Kerstmarkten in Zuid-Tirol

In Zuid-Tirol zijn de kerstmarkten open t/m 6 januari. Tijdens een wintervakantie bij de boer in de kerstvakantie kun je dus een of meerdere van de sfeervolle kerstmarkten bezoeken. De kleine kerstmarkt in het charmante plaatsje Bruneck is een van de bekendste.

Skiën

Vlakbij onze boerderij is een klein skigebied voor beginners. Het is alweer twee jaar geleden dat onze kinderen voor het laatst op de ski’s hebben gestaan. We gaan eens kijken of ze nog een skiles kunnen doen. Voor gevorderde skiërs wordt aangeraden om naar skigebied Kronplatz te rijden. 

Wandelen en schaatsen

Rondom de Aussermahrhof zijn volop wandelmogelijkheden. We kunnen vanaf de boerderij naar een berghut wandelen en daarna terug sleeën. Hoe gaaf is dat? Een andere optie is om de plaatselijke ijsbaan op te zoeken en te gaan schaatsen.

Wintererlebnispark Tamarix Family Park

Op ongeveer een uur rijden vanaf onze boerderij is Wintererlebnispark Tamarix Family Park te vinden. Hier kun je met snowtubes, sleetjes en allerlei andere attributen de berg af. 

Croda Rossa

Elke maandag en donderdag is het mogelijk om op de berg Croda Rossa rendieren te voeren. Deze berg is ’the place to be’ voor het maken van sneeuwpoppen. Er staan al een paar reuzen sneeuwpoppen die uitnodigen om zelf aan de slag te gaan.

Heb jij nog andere tips om te doen tijdens onze wintervakantie bij de boer in Zuid-Tirol? 

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor een wintersportvakantie? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Bewaar op Pinterest!

Wintervakantie bij de boer in Zuid-Tirol.Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Rother Hahn. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen. Copyright van de gebruikte foto’s ligt bij Rother Hahn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.