10 tips voor een leuke vakantie als je thuis blijft

Een leuke vakantie als je thuis blijft. Dat kan soms best een uitdaging zijn, zeker als het de lange zomervakantie betreft. Saskia verzamelde tips in haar vrienden- en kennissenkring van mensen die vaker een ‘staycation’ houden.

Een leuke vakantie als je thuis blijft? 10 tips voor een staycation

Niet iedereen kan of wil tijdens een vakantie weg. Wat de reden ook is om thuis te blijven in de vakantie, met deze 10 tips krijg je toch dat echte vakantiegevoel.

#1 Zet een tent op in de achtertuin

In een tent slapen zorgt voor de ultieme vakantiesfeer. Daarvoor hoef je helemaal niet op vakantie, dat kan prima in je eigen achtertuin! Als je een stevige tent kiest dan kun je deze makkelijk de hele zomervakantie laten staan.

Let er wel op dat als je de tent op het gras zet, je grasmat daarna moet herstellen. Gras kan veel hebben, dus met eventueel wat nieuw graszaad is je grasveldje zo weer als nieuw. De tent is overigens stevig genoeg om ‘m op stenen te zetten, alleen krijg je ‘m dan niet helemaal straks omdat je de haringen alleen tussen de tegels vast kan zetten.

Zo’n tent in de tuin is leuk om in te spelen én om af en toe ’s nachts in te slapen. Zeker op warme dagen is dat erg fijn in een katoenen tent.

Bij Obelink zijn de Bell tenten nu flink afgeprijsd. De tenten zijn van een goede kwaliteit katoen gemaakt en dus kun je ze na je staycation ook gewoon meenemen naar je vakantieadres. Opzetten ging trouwens erg makkelijk.

Zet er nog even een zwembadje bij en ze plonsen zo vanuit de tent het water in!

Kamperen in de tuin. Alleen nog even de luchtbedjes erin en we zijn er klaar voor.
Kamperen in de tuin. Alleen nog even de luchtbedjes erin en we zijn er klaar voor.
Een heerlijke chill plek voor de kinderen.
Een heerlijke chill plek voor de kinderen.

#2 Doe de grote ijsjestest

Zoveel mogelijk verschillende ijswinkels proberen. Dat deed ik met de kinderen in Rome. Maar als je tijdens de vakantie thuis blijft, dan kun je dit natuurlijk in je eigen woonplaats of buurt doen. 

Maak een lijstje met alle ijswinkels en bezoek ze allemaal. Om het helemaal echt te maken kun je een rapport maken dat je na elk bezoek samen met de kinderen invult. Of doe het anders en ga op onderzoek uit welke ijswinkel de meest gekke smaakjes heeft.

Eindeloos veel ijsjes proberen.
Eindeloos veel ijsjes proberen.

#3 Een bak vol met ideeën

Een paar jaar terug zag ik dat een kennisje in de vakantie thuis bleef met haar kinderen. Waar iedereen vakantiefoto’s van verre bestemmingen deelde op Facebook, had zij zo’n leuk alternatief bedacht. Op haar Facebook-pagina ‘Wij blijven thuis’ kun je dit nog terug zien. 

Ze had allerlei binnen- en buitenactiviteiten bedacht, deze op kaartjes geschreven en in een bak gedaan. Elke dag mocht een van de kinderen een kaartje trekken. Om een beetje te sturen maakte ze blauwe kaartjes voor binnenactiviteiten en groene kaartjes voor buiten. Daarnaast waren er een paar geplande activiteiten zoals logeren en een bezoekje aan de Efteling.

Printscreen van een van de posts op haar Facebook-pagina.
Printscreen van een van de posts op haar Facebook-pagina.

#4 Thuisbioscoop

Maak een echte thuisbioscoop. Alle gordijnen dicht, grote kussens voor de tv, popcorn erbij en film aanzetten. Dit soort activiteiten schieten er bij ons altijd bij in, een goede reden om het tijdens de vakantie wel te doen.

#5 Alle speeltuinen in je woonplaats bezoeken

De speeltuinen in de directe omgeving van je woonplaats ken je wel. Pak de fiets erbij en fiets eens naar een andere buurt om daar de speeltuinen te ontdekken. Vlakbij onze woonplaats is vorig jaar een toffe natuurspeeltuin geopend en ik ben er nog nooit geweest… Daar heb je tijdens een staycation opeens tijd voor.

Ken jij alle speeltuinen in je eigen woonplaats al?
Ken jij alle speeltuinen in je eigen woonplaats al?

#6 Buitenspelletjes uit je eigen jeugd

“Vroeger hadden we nog geen computerspelletjes, toen speelden we gewoon buiten” is zo’n zin die ik tot ergernis van vooral mijn jongste weleens uitspreek. “Maar wat moet ik dan doen buiten?” zou een wedervraag kunnen zijn. Die hoor ik gelukkig niet al te veel. 

Is de buitenspeelinspiratie bij jouw kinderen op? Denk dan aan de spelletjes uit je eigen jeugd. Elastieken, springtouwen of knikkeren. Zelf speelde ik ook graag met een tennisbal een spelletje waarvan ik de naam niet meer weet. Bedoeling was om de bal 7x keer tegen de muur te gooien en te vangen, daarna 6x met een keer stuiteren, daarna 5x gooien met je ene hand en vangen met de andere hand enz. Het werd steeds moeilijker. Als je goed nadenkt kun je vast wel het een en ander bedenken.

#7 Toren van je woonplaats beklimmen

Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar als wij op vakantie zijn dan worden er vaak torens beklommen. Blij je thuis tijdens de vakantie? Beklim dan de toren van je eigen woonplaats. Het is zo mooi om van bovenaf allerlei bekende gebouwen te zien.

Uitzicht vanaf de kerktoren in de stad die het dichtst bij onze woonplaats is.
Uitzicht vanaf de kerktoren in de stad die het dichtst bij onze woonplaats is.

#8 Eindelijk naar al die leuke festivals

Een van de nadelen van op vakantie gaan in de zomervakantie is dat ik heel veel leuke festivals mis. Zo hebben we in Deventer in het eerste weekend van augustus altijd een gigantische Boekenmarkt, daar heerst zo’n gezellige sfeer. Hoe leuk is het om daar met je kinderen rond te struinen en ze voor een bepaald budget boeken te laten kopen? 

Zeker in de meer toeristische plaatsen wordt er zoveel leuks georganiseerd. Loop eens binnen bij het plaatselijke toeristenbureau en laat je voorlichten. Ook in de plaatselijke huis-aan-huis krantjes worden festivals aangekondigd.

#9 Fotoboeken maken van vorige vakanties

Vermaken de kinderen zich prima met elkaar? Dan heb jij tijd om eindelijk de fotoboeken te maken van de vorige vakanties. Heerlijk om zo even na te genieten en herinneringen op te halen. 

#10 Uiteten gaan

Een ander hoogtepunt tijdens de vakantie is uiteten gaan. Wat blijkt, daarvoor hoef je helemaal niet op vakantie. Ook als je thuis blijft kun je vaker uiteten gaan. Zoek eens restaurantjes op die je nog niet kent of ga een extra keer naar je favoriete restaurant. Ook leuk is om juist te kiezen voor restaurants uit bepaalde landen: Grieks, Turks, Italiaans, Spaans… er is keuze genoeg!

Laat het budget dit niet toe? Zet dan een picknickmand achterop de fiets en zoek fijne plekjes op voor een picknick.

Voor het eerst Turks eten. Vooraf kijkt mijn jongste wat twijfelachtig, maar hij smult er daarna van.
Voor het eerst Turks eten. Vooraf kijkt mijn jongste wat twijfelachtig, maar hij smult er daarna van.

Wat zijn jouw tips voor een leuke vakantie als je thuis blijft?

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor als je thuis blijft tijdens de vakantie? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Obelink. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Vorig artikelFamily walk tour Stockholm met Barones Bernadette
Volgend artikelHistorisch centrum van Stockholm met kinderen
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.