Autismevriendelijke vakantie: tips voor accommodaties

Een autismevriendelijke vakantie is belangrijk voor gezinnen met kinderen met autisme. Je kunt kiezen voor kleinschalige campings of vakantieparken. Maar wist je dat er zelfs campings en vakantieparken zijn met speciale voorzieningen of aanpassingen? Suzanne deed research op internet en kwam tot de volgende lijst met autismevriendelijke accommodaties in Nederland.

Autismevriendelijke vakantie in Nederland

In Nederland zijn verschillende autismevriendelijke vakanties te vinden. Er zijn autismevriendelijke campings, ideaal voor gezinnen met kinderen met autisme. En zelfs een aantal kleinschalige vakantieparken die specifiek op zorg zijn gericht. Hier voelen deze kinderen zich vaak beter op hun gemak, worden ze geaccepteerd zoals ze zijn en zijn er vaak speciale voorzieningen of aanpassingen gedaan. En, niet onbelangrijk, vinden ze vriendjes en vriendinnetjes die ze snappen. Omdat ze net zo zijn en denken als zij zelf.

Autismevriendelijke campings in Nederland

Je kunt ervoor kiezen om naar een kleinschalige boerderijcamping te gaan. Vaak zijn deze ideaal voor kinderen die prikkelgevoelig zijn en niet teveel drukte willen. Maar er zijn ook campings die zich juist specifiek op bijzondere doelgroepen richten. En waarbij eventueel via een PGB individuele begeleiding mogelijk is, waar hulphonden zijn toegestaan of waar specifieke zorgondersteuning mogelijk is.

#1 Camping ’t Reestdal 

Camping ’t Reestdal in Balkbrug is een overzichtelijk ingedeelde camping midden in de natuur die zich specifiek op speciale doelgroepen richt. Gezinnen met kinderen met autisme en ADHD zijn hier van harte welkom. De camping biedt extra zorgmogelijkheden en het recreatieprogramma is overzichtelijk en gestructureerd. Er is zelfs zorg in te kopen vanuit een PGB. Hoe zij die zorgmogelijkheden kunnen leveren lees je website van camping ’t Reestdal.

Lees hier ons eerder blog over camping ’t Reestdal.

autismevriendelijke vakantie
Grote standplaats met privé sanitair op camping ’t Reestdal (copyright: camping ’t Reestdal).

#2 Camping Van ’t Zandeind

Camping Van ’t Zandeind in Riel is verkozen tot kindvriendelijkste camping van Europa (bron: Zoover). Deze boerderijcamping is kleinschalig, overzichtelijk en afgesloten (veilig spelen dus!).

De plaatsen hebben privé-sanitair en kinderen vermaken zich met de dagelijkse toer met de boer over de boerderij, spelen, ravotten en hutten bouwen. Er is zelfs een snoezelruimte op de camping aanwezig. Bovendien worden er leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd, zoals pony rijden. En voor wie een groep te spannend of te druk is, wordt een uitzondering gemaakt en kan individueel begeleid worden.

Omdat de eigenaren ook een zorgboerderij hebben voor kinderen met autisme, weten ze als geen ander hoe ze met kinderen met autisme om moeten gaan. De camping is dus niet alleen kindvriendelijk, maar ook autismevriendelijk.

autismevriendelijke vakantie
Ponyrijden op vakantie is altijd leuk (foto ter illustratie).

#3 Camping De Ruimte

Camping De Ruimte in Dronten is een camping waar iedereen welkom is. De standplaatsen zijn ruim van opzet en autovrij. De gebouwen zijn volledig aangepast en de speeltoestellen zijn geschikt voor kinderen met een handicap.

Het recreatieteam is ingespeeld op speciale behoeftes en houdt rekening met ieders mogelijkheden en beperkingen. Iedereen kan meedoen dus. Ook is er individuele zorg mogelijk bij het recreatieprogramma (wel met een PGB). Er zijn zowel huuraccommodaties als standplaatsen aanwezig op camping De Ruimte.

#4 Zorgcamping De Ruif

Glamping zonder prikkels, dat is wat zorgcamping De Ruif biedt sinds de zomer 2019. Er staan (nu nog) twee super-de-luxe safaritenten (6-persoons en 5-persoons) klaar op het terrein van de zorgboerderij. De tenten beschikken over een palletkachel, tv, ruime douche, toilet, kachel en keukenblok met combi-oven en koelkast en zijn speciaal voor gezinnen met kinderen met autisme. Op termijn wordt het aantal tenten uitgebreid naar vier stuks.

#5 Hoeve Heikant

Op camping Hoeve Heikant is iedereen van harte welkom. Kindercamping Hoeve Heikant is een minicamping waar gestreefd wordt naar een prettig verblijf voor alle kinderen, en hun ouders.

De camping is eigenlijk een groot speelparadijs voor de kinderen. Er is een leuke skelterbaan, er zijn veel klimtoestellen en een zandberg. De tenten en caravans staan rondom dit grote speelveld. Regelmatig zijn er gezinnen met kinderen met een beperking te gast. 

#6 Camping de Beijaartshoeve

Op camping De Beijaartshoeve in Woensdrecht kunnen gezinnen met een kind tot 18 jaar met een beperking genieten. Je kunt er gebruik maken van dagelijks een paar uur professionele begeleiding en animatie voor je kind. De andere kinderen binnen het gezin kunnen natuurlijk ook aansluiten.

Er zijn veertien ruime rustige standplaatsen voor eigen caravan of tent, voorzien van mooie uitzichten. Op het terrein is ook een kinderboerderij.

#7 Minicamping De Beukenhoeve

Minicamping De Beukenhoeve in Oirschot is een zorgboerderij en een minicamping met plaats voor drie gezinnen. Er is één gezamenlijke badkamer beschikbaar met een douche, wc en wastafel. Op het intieme besloten terrein is voldoende speelgelegenheid met een trampoline, zandbak, schommel, kabelbaan, fietsjes en skelters. 

Behalve kampeerplaatsen is er ook een 6-persoons vakantiehuisje (bed&breakfast) aanwezig.

autismevriendelijke vakantie
Skelters op de camping zijn altijd leuk. (let op, dit is geen foto van minicamping De Beukenhoeve! Deze foto dient ter illustratie) 

Autismevriendelijke vakantieparken in Nederland

Houd je niet van kamperen? Dan zijn er ook vakantieparken die zich speciaal richten op kinderen met een zorgvraag. Zo heb je ook in vakantieparken een autismevriendelijke vakantiebestemming.

#8 Bio Vakantieoord Arnhem

Het Bio Vakantieoord is hét park in Nederland waar alle kinderen, met of zonder handicap, kunnen genieten. Waar ze veilig samen kunnen spelen, waar ouders elkaar ontmoeten, waar vriendschappen ontstaan en waar niemand opvalt door zijn handicap. Het Bio Vakantieoord is primair bedoeld voor gezinnen met een kind (of kinderen) met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, hun ouders en broertjes en zusjes. Ook gezinnen met kinderen met een ‘onzichtbare’ handicap, zoals autisme, zijn van harte welkom. 

Op het park vind je huisjes van 4 tot en met 14 personen en voorzieningen zoals een zwembad, snoezelruimte, kinderboerderij, bioscoop en manege.

Bij een autismevriendelijke accommodatie vind je vaak een kinderboerderij (foto ter illustratie).

#8 Vakantiepark Zonnetij

Vakantiepark “Zonnetij” is gelegen nabij de uitgestrekte bossen van Drenthe, aan de rand van het NP Dwingelderveld en de ‘grote stille’ heide. Het park bestaat uit bungalows, camping, safaritenten en paarden. Zelfs je eigen paard kan mee. Zonnetij biedt rust, ruimte, een prachtige natuur en bovenal gezelligheid. Op hun website staat dat mensen met een beperking ook heel welkom zijn op dit park.

#9 Vakantiebungalows De Roek

Een kleinschalig duurzaam bungalowpark met 18 bungalows bij een zorgboerderij. Dat vind je bij De Roek in Otterlo op de Veluwe, vlakbij het Nationaal Park. Ook vind je hier een recreatieruimte en een leuke speeltuin. Eventuele hulphonden zijn hier van harte welkom.

#10 Vakantiehuisjes Puur de Peel

Bij het kleinschalige vakantieparkje Puur de Peel in Leusden vind je zes aangepaste vakantiewoningen (4-5-6 persoonshuizen), een dierenweide, een overdekt verwarmd zwembad, binnenspeel- en snoezelruimte en buiten een een voetbalcourt, skelters en een speeltuin met onder andere een klimtoren en schommel.

#11 Hotel Spelderholt

Parc Spelderholt op de Veluwe heeft een uniek concept voor jongeren met een verstandelijke beperking. Zij wonen, werken en leren op het Parc. Het hotel Spelderholt met 32 kamers wordt door hen gerund. Er zijn ook familiekamers aanwezig en aangepaste kamers voor mindervaliden. Door de kleinschaligheid, het concept, het aanwezige verwarmde binnenzwembad met bubbelbad en een snoezelruimte van 70 m2 is het hotel zeer geschikt voor gezinnen met kinderen met autisme.

Accommodaties voor een autismevriendelijke vakantie in Europa

Er zijn genoeg gezinnen met kinderen met autisme die niet naar het buitenland op vakantie durven. De onbekende omgeving, de vreemde taal, de andere cultuur. Wil je toch een keer met je gezin naar het buitenland toe? Probeer dan eens een accommodatie die speciaal gericht is op een autismevriendelijke vakantie voor gezinnen. Want die zijn er zeker.

#12 Camping Parc de la Brenne – Frankrijk

Kamperen of glamping in een huuraccommodatie midden in de natuur in Midden-Frankrijk? En dan ook nog de nodige zorg en hulp daarbij? Dat kan bij het zeer ruim opgezette vakantiepark Parc de la Brenne in Lignac, Frankrijk. Op dit park is een autismevriendelijke vakantie gegarandeerd en staat de zorg voor je klaar. Er zijn hulpmiddelen en thuiszorg beschikbaar, er is aangepaste animatie, een snoezelruime en er heerst rust. Verder zijn er speeltuinen, een verwarmd zwembad, wellness, een sportveld aanwezig en allerlei leuke activiteiten te doen.

Een camping met een snoezelruimte voor de prikkelverwerking (foto ter illustratie).

#13 Domaine ‘le Grand Mizieux’ – Frankrijk

Domaine le Grand Mizieux is een volledig afgesloten domaine, in een klein dorp ten noorden van Beaune ligt. Hier vind je rust en ruimte, ideaal voor een autismevriendelijke vakantie. Een prachtig plekje voor mensen en kinderen die snel overprikkeld zijn. Op het terrein is een 6-persoons gîte, een (omheind) zwembad en de eigenaresse biedt optioneel zelfs coaching voor autisme aan. 

#14 Hakuna Matata Holidays – Griekenland

Op het vasteland van Griekenland, in Finiki, kun je verblijven in een woonwagen (met airco) in een olijfboomgaard. Hakuna Matata Holidays is een plek in Griekenland die aan gezinnen met een zorgintensief kind, een fijne vakantie biedt, samen of even apart van elkaar. Het is een kleinschalige plek waar gasten hun eigen gang kunnen gaan. Iedereen is hier welkom in één van de twee woonwagens. De insteek is een inclusieve omgeving waarbij elk persoon uniek is. Er is een oppasservice aanwezig voor als je als ouders samen een keer wat wilt ondernemen. 

#15 Casa Amigo – Spanje

De deuren van Casa Amigo (Valencia) staan in het bijzonder open voor families met kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, speciale of grote gezinnen. Door de rustieke ligging is de casa namelijk zeer geschikt voor families met kinderen die weinig prikkels kunnen verdragen. Casa Amigo heeft vier slaapkamers en ruimte voor maximaal 8 personen. Er is ook een zwembad op het terrein aanwezig.

#16 Casa Ametza – België

Casa Ametza in Braschaat (bij Antwerpen) is een kleinschalig en duurzaam vakantiecomplex in de natuur. Er zijn zes vakantieappartementen die speciaal voor de zorgvraag zijn ingericht. Iedereen met een beperking is hier welkom. Zo is er aandacht voor prikkelarme ruimtes en structuur. 

Heb jij kinderen met autisme en weet jij nog een accommodatie die zich specifiek richten op gezinnen met kinderen met autisme? Laat het dan weten!

Meer lezen

Op zoek naar meer tips over een autismevriendelijke vakantie? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

In dit blog zijn ter illustratie foto’s gebruikt van onze bloggers. In verband met de privacy van onze kinderen vertellen we niet welke kinderen autisme/ASS hebben.

Vorig artikelCaravanmover zorgt voor fijne aan- én thuiskomst
Volgend artikelDe leukste vakantie kleurplaten
Suzanne is sinds 2014 blogger bij KidsErOpUit, getrouwd met Steef en moeder van twee zoons (2006 en 2009). Ze wordt enthousiast van actieve en stoere jongensuitjes. En gaat tot het uiterste om de ultieme kampeerparadijsjes te ontdekken waar ze met haar gezin in de vouwwagen doorbrengt. Het liefst in een gebied met rust, ruimte en natuur.

8 REACTIES

 1. ‘T Reestdal is inmiddels niet meer autisme vriendelijk (sinds mei 2022) andere eigenaren) , ze hebben geen ervaring met autisme en de camping gaat zich richten op een doelgroep
  iig NIKS met zorg, autisme of adhd o.i.d.

 2. Idd erg jammer, nu zijn we met een paar families op zoek naar een andere camping die geschikt is, met o.a. genoeg animatie ook voor oudere kinderen/jong volwassenen (leeftijden van de kids in ons groepje ligt tussen 6 en 19 jaar.
  De ervaring is dat je op reguliere campings nogal word be- en veroordeelt als je kind “ander gedrag” vertoont tot zelfs weggepest worden, is bij een familie in ons groepje wel gebeurd vroeger.. dus advies voor een goede camping is welkom

 3. Heikant vermeld niks over autismevriendelijk zijn op de site, het heeft op mij de indruk van een gewone kindercamping.
  Puur de Peel vermeld op de site niks meer over de snoezelruimte, dan lijken daar de kleinschaligheid, dierenweide en privé zwembad wat het nog auti-vriendelijk maakt.
  Zou jammer zijn als die organisaties weer van het auti-vriendelijke af stappen, dat maakt de zoektocht naar een fijne en geschikte camping of vakantiepark weer moeilijker…

  • Helaas veranderen er in de loop der jaren altijd zaken. Zou zeker contact opnemen met de accommodatie als je specifieke vragen hebt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.