Camping ’t Reestdal: het vakantieadres voor gezinnen met kinderen met autisme of ADHD

2
379
Motoripark.
Motoripark.

Het is Autismeweek. Overal in het land worden extra activiteiten georganiseerd om autisme onder de aandacht te brengen. KidsErOpUit zocht twee organisaties die kampeervakanties bieden voor gezinnen met kind(eren) met een ontwikkelingsstoornis zoals autisme. Eerder publiceerden wij een interview met Free Time Flies. Nu is camping ’t Reestdal aan de beurt. Deze camping richt zich op een specifieke doelgroep door extra faciliteiten te bieden voor gezinnen met kinderen met ASS en/of ADHD. Blogger Suzanne interviewde de campingeigenaren, de familie Slager.

Wat is er bijzonder aan camping ’t Reestdal?

“Allereerst is de camping overzichtelijk ingedeeld. Een heel belangrijk uitgangspunt voor onze doelgroep. Bovendien ligt de camping in een zeer rustige omgeving met veel natuur. Verder hebben wij goede voorzieningen zoals een recreatieruimte, zwembad, speeltuinen en animatie.

De vakantiebeleving voor het hele gezin staat bij ons voorop. Bij georganiseerde vakanties gaat een zorgbehoevend kind meestal apart op vakantie. Op camping ’t Reestdal kun je als gezin met z’n allen vakantie vieren. Deze vakantiebeleving versterkt het familiegevoel.

Verder biedt onze camping extra zorgmogelijkheden. Op basis van de vraag wordt door ons gekwalificeerd personeel ingezet. Wij bieden op recreatieve wijze doelgerichte begeleiding aan. Tenslotte willen we vooral een gewone sfeer uitstralen. Iedereen kan hier zichzelf zijn, er is veel onderling begrip. Niemand is anders of minder. Camping ’t Reestdal is een vakantiepark zonder zorgetiket. Iedereen is welkom.”

Camping 't Reestdal is een overzichtelijke camping waar iedereen welkom is.
Camping ’t Reestdal is een overzichtelijke camping waar iedereen welkom is.
Het zwembad op de camping.
Het zwembad op de camping.
Kampeerplaatsen rondom speelplekken.
Kampeerplaatsen rondom speelplekken.

Waarom en wanneer hebben jullie de keuze gemaakt om de camping specifiek op autisme te richten?

“Wij zijn sinds 1996 eigenaar van camping ’t Reestdal. Het is een echt familiebedrijf, alle (vier) kinderen werken mee in het bedrijf. Onze oudste zoon heeft ADHD. Vanuit onze eigen vakantie ervaringen merkten we daardoor dat er een behoefte is aan gezinsvakanties die inspelen op behoefte aan structuur en duidelijkheid. Mede vanuit dit perspectief zijn we toen begonnen om de camping toegankelijker te maken voor gezinnen met kinderen met ADHD en/of ASS. Onze missie is om positieve vakantie ervaringen mee te geven aan deze gezinnen, zodat de vakantie een positief effect heeft voor het hele gezin.”

Wat voor wensen voor een vakantie hebben gezinnen met autistische kinderen?

“Voor gezinnen met kinderen die ADHD/ASS hebben, komt veel kijken bij een vakantie. De vertrouwde structuur van thuis en op school wordt onderbroken. De omgeving is vaak anders, net als het verblijf in een tent, caravan of huisje. Voor kinderen met ADHD/ASS is dat erg moeilijk. Onze camping speelt in op deze omstandigheden. Inmiddels hebben we dankzij onze eigen vakantie ervaringen en met behulp van onze gasten veel specifieke kennis kunnen opdoen.”

Wat biedt ’t Reestdal voor extra faciliteiten voor deze doelgroep?

“We organiseren themaweken. Tijdens deze weken is er een contactuur voor de ouders/verzorgers waarbij ze elkaar leren kennen en informatie over het kind wordt uitgewisseld met de recreatie coördinator.  Er is extra aandacht binnen het recreatieprogramma voor broers en zussen.

Er is een aantal specifieke accommodaties op onze camping aanwezig. Zo verhuren wij vier chalets die staan opgesteld in een ‘hofje’ met een zandbak in het midden voor gezinnen met kinderen met ASS. Vier andere chalets staan juist ruimtelijk opgesteld op een groot veld, dat is fijn voor de kinderen met ADHD. Ook hebben we kampeerplaatsen met eigen sanitair. Dat is voor onze doelgroep erg prettig. Het geeft duidelijkheid en structuur.

Tenslotte hebben we faciliteiten en voorzieningen specifiek voor onze doelgroep. Er is een gestructureerd recreatieprogramma met leeftijdscategorieën, een laagdrempelig game uurtje voor kinderen met ASS om contact te stimuleren, de medewerkers beschikken over basiskennis over de doelgroepen en er is individuele begeleiding mogelijk vanuit een PGB.”

Kampeerplek met privé sanitair.
Kampeerplek met privé sanitair.
Ontmoetingsplek op de camping.
Ontmoetingsplek op de camping.

Wat voor autisme vriendelijke activiteiten zijn er in de omgeving te doen?

“Op de camping zelf beschikken we over het Motorikpark. Dit is een bijzondere speeltuin. Alle toestellen en oefeningen zijn gericht op het stimuleren van de motoriek en het concentratie- en coördinatievermogen. Heel belangrijk voor onze doelgroep. Deze speeltuin is voor campinggasten vrij toegankelijk.

Camping ’t Reestdal ligt in een mooie omgeving waar veel te doen is. Rondom de camping lopen vele wandel- en fietsroutes. Bij de Wheem in Oud Avereest is een avontuurlijke dassenroute. Dit natuurpad is speciaal gemaakt voor kinderen. Ze lopen hier door een echte Dassentunnel, kunnen touwslingeren of in de uitkijktoren klimmen.

Daarnaast zijn we een samenwerking aangegeven met Reestdal Outdoor. Hierdoor kunnen we in de zomermaanden begeleidde activiteiten bieden zoals bootcamp, Reestdal FunRun en Kids Survival.

Op korte afstand is De Eekhorst aanwezig. Op De Eekhorst kun je terecht voor kinder- en gezinscoaching met paarden. Hier worden kinderen begeleid die een moeilijke tijd doormaken of vastlopen in hun dagelijkse bezigheden (zoals kinderen met ASS, ASHD of ADD).”

Motoripark.
Motorikpark.

Hoe ervaren de gasten jullie camping? Komen er ook gezinnen met kinderen zonder ASS/ADHD en wat zijn hun ervaringen?

“Iedereen is welkom op onze camping. Deze gezinnen kunnen gewoon meedoen met het recreatieprogramma. Over het algemeen vinden zij het geen probleem dat onze camping op een specifieke doelgroep gericht is.

Gezinnen met kinderen met ASS/ADHD zijn zeer tevreden over onze camping. Gasten keren (zeer) regelmatig terug omdat de kinderen het hier ontzettend leuk vinden en naar hun zin hebben. Er zijn op de camping al diverse vriendschappen voor het leven ontstaan. Dat vinden wij natuurlijk geweldig.”

Praktische informatie

Camping ’t Reestdal wordt goed gewaardeerd. Op Zoover.nl scoort deze camping een 8,4. Er zijn verschillende soorten accommodaties. Er zijn stacaravans en chalets te huur, maar ook verschillende soorten staanplaatsen. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten? Kijk dan op de website van camping ’t Reestdal.

Een lezer KidsErOpUit ging al eens op vakantie bij ‘t Reestdal. Zij geeft aan: “Het is een nette verzorgde camping, waar weinig mensen vreemd opkijken als er een kind uit zijn dak gaat. Dit is een camping waar anders zijn gewoon is.”

Heb jij kinderen met autisme of ADHD, zou je dan bij camping ’t Reesdal op vakantie willen?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in deze omgeving te doen is of andere tips over autisme? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

De foto’s zijn ons ter beschikking gesteld door camping ’t Reestdal en het copyright ligt bij hen. Wij hebben ze met toestemming gebruikt.

2 REACTIES

  1. Mijn naam is Jeroen Beekers en geef beweegtrainingen aan ouderen en aan kinderen met autisme en adhd onder de bedrijfsnaam Spring-Fit! Graag kom ik met u organisatie in contact om te bezien of u intresse hebt in enkele gratis proeflessen?

    Met vriendelijke groet,Jeroen Beekers

    Mijn telefoonnummer is 06-26239073

    • Beste Jeroen.
      Hiervoor kan je het beste direct de camping benaderen. Dit is een interview met de camping, wij zijn niet de camping.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.