Babyhotel Alpenresidenz Ballunspitze in Oostenrijk: dé oplossing voor skiënde ouders?

Babyhotel Alpenresidenz Ballunspitze in Oostenrijk. Een hotel die zelfs opvang heeft voor de allerkleinste. Is dit de oplossing voor skiënde ouders? Dat zoekt blogger en wintersportfan Yvonne voor je uit. Samen met haar man en pasgeboren dochter verbleven zij in dit babyhotel. In het onderstaande blog lees je al haar ervaringen.

Alpenresidenz Ballunspitze: een babyhotel in Oostenrijk  

Wij zijn fan van wintersport. Het liefst gaan we ieder jaar of zelfs een paar keer per jaar. Alleen dat lijkt met onze pasgeboren baby vrijwel onmogelijk. Skischolen bieden wel kinderopvang aan, maar vaak pas voor kinderen met de leeftijd van minimaal 1 of zelfs 2 of 3 jaar oud. Onze dochter is 2 maanden oud.

”Dan moeten we maar gewoon afwisselen” zeg ik zuchtend terwijl ik de zoveelste kinderopvang heb gecheckt. Alle skischolen bieden wel opvang aan, maar pas vanaf een jaar of 2. ”Maar ja, dat is eigenlijk ook niet heel gezellig. Zijn er echt geen andere mogelijkheden”?

Kinderopvang voor pasgeboren baby’s 

Na wat speuren op internet kom ik terecht bij babyhotel Alpenresidenz Ballunspitze in Galtür in Oostenrijk. ‘Das beste Hotel für Famiienurlaub met Betreuung für Kinder ab dem 7 lebenstag’, zo valt de lezen op de website. Oftewel, het beste hotel voor een gezinsvakantie met opvang voor kinderen vanaf 7 dagen oud. 

Dat lijkt en klinkt ideaal, want op die manier hebben we de mogelijkheid om toch een paar uur per dag samen te skiën of om even bij te komen in de wellness. Ik besluit om me dus maar eens verder te verdiepen in dit babyhotel. 

Bij Alpenresidenz Ballunspitze is 7 dagen per week opvang, ook voor de allerkleinste.
Bij Alpenresidenz Ballunspitze is 7 dagen per week opvang, ook voor de allerkleinste.

Een babyhotel: krijspaleis of ultiem genieten?  

Ik heb in aardig wat hotels mogen overnachten, maar nog nooit in een babyhotel. Eerlijk? Mijn eerste gedachte is een krijspaleis vol met huilende baby’s, iets waar ik niet heel gelukkig van word. Maar de website van Alpenresidenz Ballunspitze belooft iets heel anders. ‘Genieten van een onbezorgde vakantie in een prachtige omgeving’. Vooral het ‘all inclusive family pampering package’ maakt indruk. 

All inclusive family pampering package 

‘Met het all inclusive family pampering package begin je je dag met een 20 meter lang ontbijtbuffet bestaande uit verse, biologische producten van lokale boeren. Ook heb je de hele dag toegang tot een wellness buffet en de vitality bar. ’s Avonds geniet je van een uitgebreid 5-gangen diner en voor de kinderen is een speciaal kinderbuffet. Ook is er een uitgebreide wellness in het hotel en voor de kinderen is er zelfs een aparte kinderwellness’. Dat klinkt allemaal erg goed. 

Daarnaast lees ik over het enorme aanbod van kinderactiviteiten met opvang van 8 uur in de ochtend tot 20 uur in de avond, 7 dagen per week. En alles, maar dan ook echt alles, is ingericht voor (kleine) kinderen. Zo kan je gratis gebruik maken van tal van babyitems, van kinderwagens, buggy’s, draagzakken tot aan flessenwarmers, babybadjes en babyphone’s en nog veel meer. 

Ook dat lijkt me ideaal, reizen met een baby of jonge kinderen vind ik toch altijd een hele volksverhuizing. Dat alles aanwezig is, scheelt aanzienlijk sjouwen met heel veel babyspullen. Ik ben om, we gaan het gewoon doen, overnachten in een heus babyhotel. 

In babyhotel Alpenresidenz Ballunspitze is een enorm aanbod van leuke kindvriendelijke activiteiten.
In babyhotel Alpenresidenz Ballunspitze is een enorm aanbod van leuke kindvriendelijke activiteiten.

Aankomst bij Alpenresidenz Ballunspitze

“Volgens mij ligt het daar” wijzend naar een Oostenrijks hotel met de letters Wellness en Kinderhotel op de gevel. We parkeren de auto op de parkeerplaats voor de deur en lopen naar binnen. We worden hartelijk ontvangen en ook onze kleine dame krijgt de nodige aandacht. Deze ‘Oostenrijkse gastvrijheid’ merkte ik al op tijdens het mailcontact wat heel prettig en vlot verliep. 

Bij de receptie merk ik meteen dat ik in een speciaal babyhotel incheck. Naast de receptie is een rek vol met potjes biologische babyvoeding en ik zie bordjes met minidisco. Ook zie ik veiligheidsmaatregelen zoals een hekje bij de deur zodat de kleintjes nooit zomaar naar buiten kunnen. Het inchecken verloopt vlot en wij als ouders krijgen een glas champagne aangeboden. 

De dame van de receptie legt van alles uit en overhangt ons een zeer uitgebreid kinderprogramma. We ontvangen onze kamersleutel en lopen via de ontbijtzaal naar onze kamer.  

Een heel uitgebreid assortiment aan babypotjes.
Een heel uitgebreid assortiment aan babypotjes.

Overnachten bij Alpenresidenz Ballunspitze  

Alpenresidenz Ballunspitze beschikt over verschillende kamertypes, van een standaard tweepersoonskamer tot de meer luxe suites. Wij verblijven in een junior suite en deze is behoorlijk ruim. Naast een 2-persoonsbed staat er een bankje, bureau en voor onze dochter een co-sleeper. De badkamer heeft een bad en er is een apart toilet. 

Kindvriendelijke hotelkamers

De kamers zijn echt ingericht voor ouders met (kleine) kinderen. In onze kamer is bijvoorbeeld een babyphone aanwezig, een co-sleeper, een verschoonkussen en ook een welkomstkit met onder andere babyshampoo en billendoekjes.

Nu we helemaal zijn geïnstalleerd is het tijd om eens rond te kijken in het hotel. Dat is best wel een doolhof, want er zijn veel trappetjes en gangen. Het duurt even voordat we het doorhebben en alles weten te vinden. Het hotel ziet er vooral erg schoon uit en is traditioneel Oostenrijks ingericht. 

We slapen in een mooie, typisch Oostenrijkse kamer met een heerlijk bed.
We slapen in een mooie, typisch Oostenrijkse kamer met een heerlijk bed.
Heel fijn dat er ook een co-sleeper is van onze kleine dame.
Heel fijn dat er ook een co-sleeper is van onze kleine dame.
Elke avond hangt er een ander voorleesverhaal aan de deur.
Elke avond hangt er een ander voorleesverhaal aan de deur.

7 dagen per week kinderopvang 

Bij Alpenresidenz Ballunspitze is er elke dag kinderopvang / animatie mogelijk. De kinderopvang is opgedeeld in 3 leeftijdsgroepen. 

Miniclub (0-2 jaar)

Allereerst zien we de miniclub, hier worden de kleinste kinderen opgevangen. Opvang is al mogelijk vanaf 7 dagen oud. Nu zou ik dat persoonlijk niet zo snel doen, maar de mogelijkheid bestaat. Onze dochter is inmiddels 2 maanden oud, dat vind ik al best jong. Ik merk dat ik het wel een beetje spannend vind. Je laat toch je kind achter bij een wildvreemde en een baby is nog heel klein en kwetsbaar. 

Als we aankomen worden we meteen hartelijk ontvangen door de dame van de miniclub. We kunnen overigens niet zomaar naar binnen, alle ruimtes van de kinderopvang maar ook de zwembaden zijn alleen te openen met een kamersleutel of aparte deurknoppen die op zo’n 2 meter hoogte zitten.  

Allereerst moeten we een lijst invullen met informatie en contactgegevens van onszelf, maar ook van onze dochter. We hebben onze eigen babyvoeding, luiers en fles mee. Er is overigens wel babyvoeding aanwezig, evenals luiers en drinkflessen maar ik vind het prettiger om mijn eigen spullen mee te geven. 

De miniclub ziet er mooi, schoon en overzichtelijk uit. Er zijn veel speelhoekjes, wippertjes en ook een apart slaapgedeelte met bedjes. A. wordt in een wippertje gelegd en kijkt vrolijk om zich heen. Ondanks dat ik het best spannend vind om onze kleine meid zo ‘achter te laten’, voelt het goed en word ik door de leidster op mijn gemak gesteld. 

We moeten diverse lijsten invullen met informatie over onze dochter en natuurlijk onze contactgegevens.
We moeten diverse lijsten invullen met informatie over onze dochter en natuurlijk onze contactgegevens.
De kinderopvang ziet er mooi, schoon en gezellig uit.
De kinderopvang ziet er mooi, schoon en gezellig uit.
De kinderopvang ziet er mooi, verzorgd en schoon uit.
De kinderopvang ziet er mooi, verzorgd en schoon uit.
Een apart gedeelte waar de kleintjes rustig kunnen slapen.
Een apart gedeelte waar de kleintjes rustig kunnen slapen.

Bärenland (2-10 jaar) en Youth club (vanaf 10 jaar) 

Iets oudere kinderen kunnen van 8 uur tot 22 uur terecht bij Bärenland. Kinderen kunnen hier knutselen, gamen of spelen in de ballenbak. Ook is er een klimwand van 5 meter hoog. Hier hebben de kinderen een ‘smiley pas’, daarop staan alle belangrijke zaken over het kind, maar ook contactgegevens van de ouders. Het Bärenland ziet er gezellig en schoon uit.  

De Youth club is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Er is voor hen een uitdagend activiteitenprogramma zoals een poolparty of een (non alcohol) cocktail cursus. 

De Bärenclub ziet er ook erg gezellig uit.
De Bärenclub ziet er ook erg gezellig uit.
Klimmen en klauteren met ballenbak en glijbaan.
Klimmen en klauteren met ballenbak en glijbaan.

Heel veel activiteiten voor kinderen én ouders

Bij Babyhotel Alpenresidenz Ballunspitze zijn heel veel leuke faciliteiten voor kinderen en ouders. Hieronder een aantal op een rij. 

Indoorpark met bioscoop en minikart

Babyhotel Alpenresidenz Ballunspitze heeft een indoorpark van 240 m2. Er staat een tafeltennistafel, airhockey, play station, pooltafel, maar het meest opvallende is de indoorkartbaan. Het is dat we onze kleuter D. niet mee hebben, want anders zou hij hier absoluut niet meer weg willen. 

Daarnaast is er ook een mooie en vrij nieuwe bioscoop. Elke avond wordt er een leuke film gedraaid, maar de ruimte wordt ook gebruikt als minidisco en bijvoorbeeld voor kinder yoga.  

Hoe gaaf, bij Alpenresidenz Ballunspitze is zelfs een mini-kartbaan.
Hoe gaaf, bij Alpenresidenz Ballunspitze is zelfs een mini-kartbaan.
In de bioscoop wordt elke avond een leuke film gedraaid of is er een minidisco.
In de bioscoop wordt elke avond een leuke film gedraaid of is er een minidisco.
Ook is er een tafeltennistafel, play station, air hockey en een flipperkast.
Ook is er een tafeltennistafel, play station, air hockey en een flipperkast.

Water world 

“Zo, dat ziet er echt mooi uit!” zeg ik terwijl we door het ‘water world’ lopen. Behalve een ‘normaal’ zwembad, heeft babyhotel Alpenresidenz Ballunspitze een apart gedeelte met glijbanen en andere waterspeeltoestellen. Voor de allerkleinste is een aparte kleuterbad. Ik ben onder de indruk, het geheel ziet er heel mooi, vrolijk en schoon uit. 

Naast deze twee ‘waterwerelden’ is er op het dakterras een infinitypool met heerlijk warm water. Uiteraard nemen we een duik als onze kleine meid even bij de kinderopvang is. We genieten van de mooie sterrenhemel boven ons en de besneeuwde bergen om ons heen. 

De toegang tot de zwembaden is beveiligd, toegangsdeuren gaan pas open met een kamersleutel of de deurklinken zitten hoog, zodat kinderen er onmogelijk bij kunnen. 

Bij Ballunspitze is een speciaal gedeelte voor kinderen.
Bij Ballunspitze is een speciaal gedeelte voor kinderen.
En natuurlijk gave glijbanen.
En natuurlijk gave glijbanen.
En nog een zwembad met heerlijke ligbedjes er omheen.
Een zwembad met heerlijke ligbedjes er omheen.

Wellness en beautybehandelingen

Er is een wellness met infinitypool en meerdere sauna’s. De meest unieke is de tweepersoons sauna bij de infinity pool. Deze infrarood sauna zit in een oude gondel van de skilift. Daarnaast zijn er nog twee sauna’s, een infraroodcabine en een wirlpool. 

In Babyhotel Alpenresidenz Ballunspitze kan je tegen betaling diverse beautybehandelingen boeken. Het aanbod is enorm, van klassieke gezichtsbehandelingen tot manicure en pedicure en van lichaamspakkingen tot en met allerlei soorten massages. 

Uniek is ook de kinderwellness, voor kinderen zijn tegen betaling ook verschillende beautybehandelingen te boeken. Van gezichtsbehandelingen, een manicure of pedicure tot aan een uniek chocolade bad. 

Voor de allerkleinste worden er speciale babymassage- en zwemcursussen aangeboden. 

Op het dakterras is een infinitypool met een sauna in een oude skigondel.
Op het dakterras is een infinitypool met een sauna in een oude skigondel.

Heel veel gratis babyartikelen aanwezig

Al ga je maar een paar dagen weg, reizen met (jonge) kinderen is vaak een hele volksverhuizing. In Babyhotel Alpenresidenz Ballunspitze kunnen we gratis gebruik maken van heel veel babyitems, een overzicht:

 • Kinderwagens en buggy’s
 • Babyphone
 • Babybadje
 • Wipstoeltjes
 • Waterkoker en flesverwarmers
 • Luieremmer
 • Sterilisatoren voor flessen
 • Baby badjassen en handdoeken / wikkeldoeken
 • Hipp Babybuffet en diverse papjes 
 • Babybed 
 • Kinderstoelen 
 • Buik- en rugdragers
 • WC-verhoger, potjes, verschoonkussen
 • Kinderservies en bestek
 • Fred’s swimtrainer en andere zwembandjes 

Het gratis kunnen lenen van deze babyitems was voor ons erg fijn, vooral omdat wij gingen vliegen. Doordat we geen kinderwagen mee hoefden te nemen, scheelde dat ons niet alleen veel gesjouw, maar ook het niet hoeven inchecken van een extra bagage item. Ook hoefden we hierdoor niet onnodig een grotere en dus duurdere auto te huren.

Bij Alpenresidenz Ballunspitze kan je heel veel gratis baby items lenen, zoals kinderwagens.
Bij Alpenresidenz Ballunspitze kan je heel veel gratis baby items lenen, zoals kinderwagens.

Uitgebreid aanbod van eten en drinken 

“Nou ik vind het dus echt enorm meevallen”, zeg ik tegen mijn man terwijl we genieten van ons avondeten. Natuurlijk zien we om ons heen alleen maar gezinnen met (kleine) kinderen, maar het is absoluut geen krijspaleis.

Ik voel me juist wel relaxed, ik hoef me geen zorgen te maken dat onze kleine meid gaat huilen, want als ouders onder elkaar weet je dat dat er gewoon bij hoort. En het is ‘leuk’ te horen dat er genoeg andere ouders zijn die soms ook een behoorlijke worsteling hebben om de kleintjes wat groente te laten eten. 

Het aanbod van eten is meer dan prima en er is heel veel aanbod, een overzicht:

 • Een 20 meter lang ontbijtbuffet van 7.30 uur tot 10 uur met onder andere verse broodjes, sapjes, biologische jams, lokale producten zoals yoghurt en kaas en diverse eiergerechten.
 • Lunchbuffet met biologische producten van 12 uur tot 14 uur. 
 • Huisgemaakte cake en diverse (fruit)snacks van 14.30 uur tot 17 uur. 
 • Non-alcoholische drankjes, diverse soorten thee, sapjes, mineral water etc. gedurende de hele dag.  
 • Speciale koffie’s van 7.30 uur tot 9 uur. 
 • Voorgerechten buffet, salade buffet, dessert buffet, kaasbuffet en speciale, culinaire thema avonden, zoals een raclette avond of een pasta buffet.
 • Meerdere gangen diner met een keuze uit verschillende hoofdgerechten.
 • Speciale maaltijden, zoals glutenvrij of lactose vrij.
 • Apart kinderbuffet met Hipp producten en kinder á la carte menu. 

Wij genieten van een dinerbuffet. De gerechten smaken goed en zijn vers bereid. Voor de kinderen is een apart menu met frietjes, visticks maar ook verschillende groentes. Hoewel het mij nogal ongezellig lijkt, kunnen de kinderen ook met de leidsters van de kinderopvang eten. 

Ook zien we dat de leidsters een rondje doen en kinderen ‘ophalen’ en alvast meenemen naar bijvoorbeeld de bioscoop. Op die manier kunnen de ouders langer genieten van het diner. 

Fijn de dag beginnen met een uitgebreid ontbijtbuffet.
Fijn de dag beginnen met een uitgebreid ontbijtbuffet.
Ook bij het eten is aan de kleintjes gedacht, met slabbetjes en kinderbestek.
Ook bij het eten is aan de kleintjes gedacht, met slabbetjes en kinderbestek.
Zo leuk, de kinderen mogen een hobbelpaard lenen voor aan tafel.
Zo leuk, de kinderen mogen een hobbelpaard lenen voor aan tafel.
Relaxt ontbijten, lunchen en dineren in Alpenresidenz Ballunspitze.
Relaxt ontbijten, lunchen en dineren in Alpenresidenz Ballunspitze.

Oplossing voor skiënde ouders, maar ieder kind is anders… 

Wij zijn erg enthousiast over het babyhotel, mede omdat onze dochter het heel fijn heeft bij de opvang. De sfeer is gemoedelijk en er zijn eigenlijk alleen gezinnen met kinderen. Ondanks dat het hotel helemaal zat volgeboekt toen wij er waren, ervaarden wij het absoluut niet als een ‘krijspaleis’.

Kortom, wat ons betreft is een babyhotel dus inderdaad een oplossing voor skiënde ouders en zullen wij er vaker gebruik van gaan maken. Maar, uiteraard is elke baby of kind anders en is het nooit een garantie dat dit ook voor jouw kind een aanrader is.

Alpenresidenz Ballunspitze, handig om te weten

Ben je enthousiast geworden en je hebt voornemens om ook te verblijven bij Alpenresidenz Balluspitze, dan is het handig om onderstaande informatie even door te lezen.

Kamers en prijzen

In Babyhotel Alpenresidenz Ballunspitze zijn verschillende kamertypen, van 1-persoonskamers tot grote(re) familiekamers. Er zijn kamers in het ‘oude’ en het  ‘nieuwe’ gedeelte, dit wordt op de website expliciet aangegeven, maar het is goed om hier even alert op te zijn. Overigens zien de kamers er in het ‘oudere’ gedeelte er ook nog steeds heel ruim en schoon uit, maar kan de inrichting iets meer gedateerd zijn.

De prijzen verschillen per seizoen en per kamertype. Wij verbleven in het laagseizoen in een junior suite en betaalden voor twee volwassenen en een baby 300 euro per nacht. Uiteraard is dit veel geld, maar bedenk dat alle activiteiten, kinderopvang en eten en drinken is inbegrepen. 

Prijzen en beschikbaarheid Alpenresidenz Ballunspitze

 Prijzen en beschikbaarheid via Booking

Ligging Alpenresidenz Ballunspitze

Babyhotel Alpenresidenz Ballunspitze ligt in Galtür, dit dorpje stelt niet zoveel voor, maar het skigebied is absoluut een aanrader voor gezinnen. Mocht je ook willen genieten van goede après ski, dan moet je in het naastgelegen Ischgl zijn, dat is ongeveer 15 minuten rijden. 

Ligging Alpenresidenz Ballunspitze: