De Cactusoase, een bijzonder belevenispark in de Achterhoek.

Indianen en cowboys, historisch boerenleven, cactussen, een piramide, speurtochten en cactussen… Overal waar je kijkt in de Cactusoase is wat te zien en vooral cactussen spelen een grote rol. Blogger Marije ging samen met haar kinderen en een vriendin op pad om deze unieke plek te ontdekken.

Belevenispark de Cactusoase

Eerlijk is eerlijk ik kan mij geen voorstelling maken bij een cactusoase. Cactussen zullen er vast genoeg zijn, maar verder? Bij binnenkomst worden we enthousiast begroet door Anny Cactus die ons met haar rode cowboyhoed en brede lach welkom heet in de Oase. Even moet ik wennen aan het enorme enthousiasme, maar haar energie werkt aanstekelijk en ik krijg gewoon zin om deze plek echt te ontdekken.

Cactussen in cactusoase
De prik van de cactus

Wat is de Cactusoase?

De Cactusoase bevindt zich in Ruurlo in de Achterhoek. Mijn voorstelling vooraf klopt redelijk, want overal waar ik kijk zie ik cactussen. Het park is 6000 vierkante meter groot en er is van alles te beleven.

miniatuurtrein cactusoase
In de Cactusoase rijden ook miniatuurtreinen rond.

Creatieve activiteit in de Cactusoase

Wij starten de ontdekkingsreis met het beschilderen van een plantenpotje. In een kleine ruimte, die gezellig is aangekleed, nemen we plaats om onze potjes te schilderen. Anny maakt ons wegwijs en al snel start dochter E. enthousiast met vrolijke kleuren en een mooi lijnenspel. Dochter I. schildert een zon op haar potje: “Want cactussen hebben wel warmte nodig”.

De kinderen om ons heen zijn hier al vaker geweest en vertellen vol enthousiasme over de papegaai die kan praten en de modelspoorbaan. “Mama gaan we snel op zoek naar de pratende papegaai?” vraagt I. met twinkelende ogen aan mij.

knutselen cactusoase
Onze bloempotjes krijgen steeds meer kleur…
Eindresultaat
Het eindresultaat samen met de kleine cactussen die we mee naar huis mogen nemen.

Als echte cowgirl en indiaan de Oase door

Onze potjes staat te drogen en nu is het tijd voor de speurtocht. E. wordt eerst omgetoverd tot een cowgirl door een mooie cowboyhoed en I. krijgt een Indianencape om waardoor zij nu onze indiaan is. We starten met de Wild West Route, een route waarbij we de cactussen en de oase beter leren kennen. “I. kijk uit dat je ze niet aanraakt hoor want ze prikken” hoor ik E. tegen I. zeggen. Zij zucht en antwoordt “Er zijn toch overal weggetjes gemaakt waar je loopt, dan hoef je ze niet aan te raken!”

ontdekking cactusoase
Samen gaan ze op ontdekking in de Cactusoase

Speuren naar letters

De speurtocht zit leuk in elkaar en prikkelt beide meiden om alles te bekijken. De verschillende letters die we vinden zijn het antwoord op het raadsel. Als het antwoord goed is, dat mag je een cactus voor in je potje uitzoeken die je mee naar huis mag nemen. Enthousiast rent I. door de oase heen om achter iedere hoek weer wat nieuws te ontdekken: “Waar is die pratende papegaai nou?”

op zoek
Op zoek naar alle letters van de cactussen…
Overal is iets te zien!
Overal is iets te zien!

Van miniatuur treinen tot landbouwvoertuigen

In de Cactusoase is meer te beleven dan alleen het bekijken van de cactussen. Tussen de cactussen vind je een modelspoorbaan met verschillende treinen die door het landschap rijden. In een andere hoek vind je echt een nostalgie hoek met oude woonkamers, een ouderwets klaslokaal en landbouwwerktuigen van vroeger.

I. en E. lopen als Cowgirl en Indiaan rond in de cactusoase en dit is niet voor niks. Er is een hele hoek vol dingen die met het Wilde Westen maken hebben zoals een echte Saloon, een Bank en kleurrijke schilderijen van de Noord-Amerikaanse Indianen.

Binnen is daarnaast een leuke speeltuin met zandbak en verkleedhoek. Buiten kun je lekker op het terras zitten en op sommige momenten kan je hier de pony’s voeren. De Cactusoase doet zijn naam als belevenispark echt eer aan.

Als ik tenslotte aan de meiden vraag wat zij het leukste vonden, dan zijn ze heel duidelijk: “De pratende papegaai is echt te schattig!” Ik ben blij verrast door deze plek, de sfeer en alles wat er te beleven is.

cowboy
Oehhh een cowboy!!!
kijken
Ook in deze kamers is echt overal wat te zien
nostalgie
Allemaal oude landbouwvoertuigen en gebruiksvoorwerpen…

Handig om te weten over de Cactusoase

De Cactusoase is het hele jaar open. Maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur. Zaterdag en zondag van 10 tot 17 uur. In de wintertijd in het weekend alleen op afspraak. Volwassenen betalen 7 euro en kinderen van 4 t/m 12 jaar 5 euro voor de entree. Daarnaast zijn er verschillende arrangementen waaronder kinderfeestjes en familie-uitjes.

Taal anny cactus
I. leert van Anny Cactus de gebaren en taal van de indianen.

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes in de Achterhoek met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook, Instagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met de regio Achterhoek. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.