Camping Pronto Campi in Le Marche, familiecamping waar je je thuisvoelt

In de nog niet zo toeristische Italiaanse streek Le Marche ligt de kleine Agriturismo Camping Pronto Campi. Blogger Fieke verblijft er tien dagen met haar gezin en geniet van de prachtige omgeving, het echte Italiaanse leven en de gastvrijheid van de camping eigenaren.

Le Marche, een authentieke Italiaanse regio

Le Marche, of in het Nederlands De Marken, is een regio in Midden-Italië aan de Adriatische kust. Het ligt ten oosten van Toscane en Umbrië. In het westen bevindt zich de bergketen de Apennijnen. In het oosten vind je een kuststrook van 170 kilometer. Het landschap daartussen is behoorlijk heuvelachtig. Hier zie je veel (wijn)druiven, olijf- en fruitbomen.

De stad Ancona is de hoofdstad maar daarnaast vind je er veel kleinere steden met een rijk Romeins verleden. Ten noorden van Le Marche ligt de kleine republiek San Marino. Het toerisme komt hier langzaam op gang, de streek kenmerkt zich door haar authentieke karakter. Het agritoerisme wordt vanuit de regio gestimuleerd en je vindt er verschillende kleine campings.

camping pronto campi
Le Marche is een heuvelachtige regio. Vanaf de heuvels kun je heerlijk wegkijken. Dit is het uitzicht vanuit het gehucht Cavallino.

Ligging Camping Pronto Campi

Vanuit Oostenrijk dalen we af, Italië in. Bij Bologna gaan we niet zoals de meeste toeristen richting Toscane maar rijden we naar de oostkust van Italië. We passeren Rimini en bij Pesaro verlaten we de kust en rijden we richting het middeleeuwse stadje Urbino.

We volgen de kronkelende wegen door het glooiende Italiaanse landschap. De heuvels zijn hier hoger dan in Toscane. Het uitzicht vanuit de auto is prachtig. Ik weet direct weer waarom ik zo van Italië houd.

Vanaf Urbino is het nog tien minuten rijden naar Cavallino. In dit kleine gehucht bevindt zich Agriturismo Camping Pronto Campi. We slaan de gravelweg in naar de camping, een paar tellen later staan we bij een prachtig oud Italiaans huis, het centrale hart van de camping, zo blijkt later.

Warm welkom op de camping

Zodra we uit de auto stappen, komen campingeigenaren Sigrid en Aad op ons afgelopen. “Jullie zullen wel zin hebben in een lekker koel drankje! Laat de auto maar staan en kom lekker mee naar het terras.” Het klinkt ons na een lange dag als muziek in de oren.

We nemen plaats aan één van de grote picknicktafels bij het huis. Er zitten wat mensen een boekje te lezen. Een groepje kinderen speelt samen een spelletje. En om het terras heen scharrelen kippen.

Het drankje smaakt ons goed terwijl Sigrid ons uitleg geeft over hoe alles op de camping werkt en waar we alles kunnen vinden. Dat de eigenaren met je meedenken blijkt uit het feit dat er voor de volgende ochtend broodjes voor ons zijn besteld. Omdat we te laat aankwamen om zelf nog de bestellijst in te vullen. De volgende dag blijkt dat het krijgen van verse eitjes van de kippen ook bij het warme ontvangst op deze camping hoort.

Met de Landrover

Wij staan op het onderste gedeelte van de camping. Hier kunnen wij met onze eigen auto niet naar toe rijden i.v.m. de steile helling. De Landrover van de camping brengt onze vouwwagen naar beneden. Onze jongste vindt het maar wat cool dat die stoere auto de vouwwagen op zijn plaats zet. Hij rijdt dan ook graag mee.

Terwijl wij de vouwwagen opzetten, schieten de kinderen hun badkleding aan en sprinten ze naar het zwembad. Het zwembad is lekker ruim maar wel overzichtelijk. Onze jongste heeft net zijn zwemdiploma A op zak en hier kan ik hem met een gerust hart achter laten bij zijn zussen.

camping pronto campi centrale plek
De centrale plek op de camping, het volledig opgeknapte huis waar zich de belangrijkste campingvoorzieningen bevinden.
camping pronto campi camping
Camping Pronto Campi is een terrassencamping met prachtig uitzicht over de omgeving.
camping pronto campi landrover
Met de Landrover wordt onze vouwwagen naar onze plek gebracht. De kinderen mogen achterin.
camping pronto campi landrover
De vouwwagen wordt op zijn plek neergezet. Terwijl wij de vouwwagen opzetten gaan de kinderen zwemmen.

Verblijf op Camping Pronto Campi

We ervaren camping Pronto Campi als een heerlijk relaxte camping. We staan op één van de kampeerplaatsen op de lager gelegen terrassen. Doordat de eigenaren Nederlands zijn komen de campinggasten vooral uit Nederland en België.

In het hoogseizoen treffen we voornamelijk gezinnen. Ik had verwacht dat onze oudste van bijna 11 misschien al te oud zou zijn voor deze kleine camping. Niets blijkt minder waar, er zijn genoeg kinderen tot een jaar of 13. Alle drie de kinderen hebben hier voldoende aanspraak en vermaken zich de hele dag.

Vanaf ons plekje kijken we kilometers ver uit over het glooiende landschap van Le Marche, elke dag een cadeautje als ik de tent uitkom. ’s Ochtends halen de kinderen brood bij het huis, ontbijten we en maken we plannen voor de dag.

We gaan er iedere dag op uit. Er is genoeg te doen in de omgeving. Aad en Sigrid geven graag tips over wat te doen. Het is geen probleem als je de wandelgids uit de bar even een dag mee wilt nemen.

Relaxen op de camping

Bij terugkomst op de camping wordt er gezwommen. Zitten we bij onze tent. Spelen de kinderen met de andere kinderen. Doen we een drankje of ijsje op het terras. Heerlijk met ons eigen gezin maar ook spontaan samen met andere gasten van de camping. Niets moet, veel mag!

Deze relaxte sfeer is te danken aan campingeigenaren Sigrid en Aad en hun drie kinderen. Zij zorgen dat hun gasten het naar hun zin hebben maar zitten er ook niet bovenop. Ze willen niet alles in regels gieten. Ze vertrouwen hun gasten. Staat er bijvoorbeeld niemand achter de bar, dan pak je zelf een drankje en noteer je dit op de lijst. Heb je vragen, heb je iets nodig of wil je bij een restaurant in de buurt reserveren? Ze staan klaar om je te helpen.

camping pronto campi zwembad
De kinderen vermaken zich prima in het zwembad van de camping met alle andere kinderen.
camping pronto campi uitzicht
Het uitzicht vanaf onze plek is prachtig. In de ochtend en in de avond is het licht prachtig.
camping pronto campi spelletjes
We hebben een heerlijke plek maar we strijken ook regelmatig neer bij het huis. De kinderen spelen er graag spelletjes.

Voorzieningen op Camping Pronto Campi

Camping Pronto Campi is een kleine camping maar de voorzieningen op de camping zijn dik in orde. Alles wat je nodig hebt voor een fijne vakantie is voorhanden.

Kampeerplekken

De camping telt 25 kampeerplekken waarvan de zes in het bovenste gedeelte geschikt zijn voor caravans en campers.  De overige plekken liggen op het lager gelegen deel. De plekken zijn ruim 100 vierkante meter, we kunnen zowel voor als naast de tent zitten. Doordat het een terrassencamping is kijk je over de tenten heen en zie je de prachtige omgeving.

camping pronto campi kampeerplekken
Op het hoger gelegen gedeelte van de camping zijn 6 plekken voor campers en caravans.

Huur een ingerichte De Waardtent

Heb je zelf geen kampeermiddel tot je beschikking dan biedt Camping Pronto Campi de mogelijkheid om een volledig ingerichte De Waardtent te huren. Wij waren met onze eigen vouwwagen dus wij hebben hier geen gebruik van gemaakt, maar ik heb de tenten wel even van binnen bekeken en die zien er prachtig uit.

camping pronto campi De Waard huurtent
Op de camping zijn meerdere ingerichte De Waardtenten te huur.
camping pronto campi bedden huurtent
De tenten zijn voorzien van goede bedden.
camping pronto campi keuken de waard tent
De keuken bij bij de ingerichte De Waardtent, een koelkast en een barbecue horen ook bij de standaardinrichting.

Schaduw op de kampeerplekken

De camping is net open als wij er in de zomer van 2018 zijn. De bomen die voor schaduw moeten zorgen zijn nog erg klein. Gelukkig staan de meeste tenten van ’s avonds 19 tot ’s ochtends 9 uur in de schaduw, maar overdag is het wel warm. We horen dat er in het najaar extra bomen worden geplant. Volgend jaar moet het dus al een stuk beter zijn. Voor nu kunnen alle gasten een tarp lenen voor wat extra schaduw.

Speelmogelijkheden op de camping

Onze drie kinderen zijn dol op zwemmen en met het warme weer is de aanwezigheid van zwemwater echt een must. Het zwembad is 14 x 7 meter en biedt voldoende ruimte voor een lekkere plons. Het zwembad heeft een ondiep gedeelte voor de kleintjes en in het diepe stuk lukt het ook om een baantje te trekken. Om het zwembad staan voldoende ligstoelen en parasols. Een extra ligweide bij het zwembad staat voor volgend jaar op de planning. Vanaf het zwembad is het uitzicht over de omgeving echt prachtig.

Onderaan de camping bevindt zich een grote trampoline waar de kinderen op kunnen springen of chillen. Bovenaan de camping zijn schommels. Bij het huis staat een tafelvoetbalspel en liggen bij de bar diverse bordspelletjes die gespeeld kunnen worden.

De campinghonden, -kippen en -paarden bieden ook het nodige vertier. Onze middelste is helemaal weg van de kippen. Ze loopt het liefst de hele dag met een kip op haar arm.

camping pronto campi zwembad
Het zwembad biedt heerlijke verkoeling op de warme zomerdagen.
camping pronto campi trampoline
Op het lager gelegen deel van Camping Pronto Campi staat een grote trampoline.
camping pronto campi kippen
De kippen van de camping kom je overal tegen. Onze jongste dochter loopt het liefst de hele dag met een kip rond.
camping pronto campi huis
De kinderen vermaken zich ook bij het huis met het tafelvoetbalspel of een spelletje. Er is daar altijd wel iemand te vinden om mee te spelen.

Sanitaire voorzieningen

De sanitaire voorzieningen bevinden zich in het huis. De liefde van de campingeigenaren voor het maken van meubels en het opknappen van huizen zie je hier terug. Alle voorzieningen zijn zelf gemaakt met aandacht voor luxe, sfeer en comfort. Hier vind je ook afwas- en wasmogelijkheden. Omdat het vanaf het lager gelegen campingdeel een pittig klimmetje naar boven is als je naar het toilet moet, is op het lage gedeelte één los toilet gemaakt. Wel zo fijn.

camping pronto campi sanitair
De sanitaire voorzieningen op de camping zijn dik voor elkaar!
camping pronto campi wasmachine
Iedereen kan de wasmachine gebruiken. In het schriftje even aangeven hoeveel wassen je doet en je rekent aan het einde van je verblijf af.
camping pronto campi afwas
In het huis is ook ruimte om de afwas te doen.
camping pronto campi nachttoilet
Op het lager gelegen deel van de camping is een toilet aangelegd zodat je ’s nachts niet ‘helemaal’ naar boven hoeft te lopen.

Broodjes, drankjes, ijsjes en een goede Italiaanse koffie haal je in de bar

De bar in het huis is de centrale ontmoetingsplek, het hart van de camping. Een lekkere plek waar je binnen en buiten kan zitten. Hier bestel je de broodjes, drink je een drankje op het terras of speel je één van de vele (bord)spelletjes. Mijn man Bob haalt er iedere morgen een lekker kopje echte Italiaanse espresso. De kinderen scoren er elke dag een ijsje. Een plek voor jong en oud.

camping pronto campi bar
In de bar kan je terecht voor koffie, brood, een fris drankje en ijs. Staat er niemand achter de bar dan schrijf je je consumpties op de lijst.
camping pronto campi brood
De diversiteit aan brood(jes) die je kan bestellen is groot. Iedere ochtend ligt alles per familie klaar in de bar.

Geen animatie, wel leuke georganiseerde activiteiten.

Wij kiezen zelf vaak bewust voor een camping zonder animatieprogramma maar vinden het wel leuk dat Camping Pronto Campi een aantal dingen voor de campinggasten organiseert.  Vanuit de camping ervaren we geen druk om deel te moeten nemen, iedereen kan hierin zijn eigen keuze maken.

Wij doen mee aan de wekelijkse pizza-avond waarbij de kinderen zelf een pizza mogen maken die gebakken wordt in de oude pizza-oven bij het huis. Voor de ouders worden de pizza’s gemaakt en gebakken. De pizza’s zijn heerlijk en we hebben een topavond samen met de andere campinggasten.

Ook gaan we een ochtend vissen in een nabijgelegen visvijver met een groep van de camping. Voor de meiden een eerste kennismaking met vissen. Op vrijdag bakt Aad frietjes op de camping. En regelmatig wordt er ’s avonds een wandeling gemaakt om samen vanuit het veld naar de prachtige zonsondergang te kijken.

Het verbaast me niets als er volgend jaar een paar andere laagdrempelige uitstapjes aan de activiteiten worden toegevoegd. Op initiatief van de camping zelf of naar aanleiding van vragen van gasten.

camping pronto campi pizza avond
De kinderen mogen zelf hun eigen pizza maken. Het deeg is ’s middags gezamenlijk al gemaakt.
camping pronto campi pizza avond
Camping-eigenaren Sigrid en Aad zorgen dat alle volwassenen ook voorzien worden van de meest heerlijke pizza’s.
camping pronto campi pizza avond
Aan lange tafels wordt er genoten van de pizza’s en wordt er lang nagetafeld.

Wat is er in de omgeving van Camping Pronto Campi te doen?

De regio rondom de camping heeft gezinnen veel te bieden. In de bar van de camping vind je informatie over de bezienswaardigheden in de buurt. De eigenaren delen hun (actuele) tips op het schoolbord bij de bar maar ze denken ook graag met je mee als je vragen hebt.

Wij bezoeken onder andere het prachtige Urbino. Deze stad uit de Renaissance ligt op slechts tien minuten rijden van de camping. Het is een levendige studentenstad met diverse musea en leuke restaurantjes. Het is er heerlijk slenteren door de kleine straatjes en over de grote pleinen.

Ook bezoeken we de plaatsen San Leo en Gubbio. Beide een bezoek meer dan waard. Wat zijn deze oude steden nog goed in tact gebleven.

We wandelen bij de Furlo Kloof. Gaan een dag naar zee waar de kinderen genieten van het heldere water. Bezoeken een oud kasteel en brengen een bezoek aan een lokale wijnboer. De kinderen genieten tijdens het wijnproeven van olijfolie en een honingproeverij.

Deze uitstapjes liggen allemaal op maximaal één uur rijden van de camping. De afstand doet soms vermoeden dat ze wat dichterbij liggen, maar doordat je door het glooiende landschap rijdt ga je vaak niet harder dan 60 km per uur.

Wat ons opvalt tijdens de uitstapjes is dat dit stukje Italië niet overspoeld wordt door toeristen. Ondanks dat het hoogseizoen is, is het overal vrij rustig. Dat het niet zo toeristisch is blijkt ook uit het feit dat lang niet iedereen Engels spreekt. Op veel plekken spreken ze alleen Italiaans. Met handen en voeten kom je echter een heel eind.

camping pronto campi schoolbord
Op de camping hangt een schoolbord waarop Aad en Sigrid hun actuele tips delen. Ook staan de activiteiten vanuit de camping op het bord vermeld.
camping pronto campi Urbino
Het nabij gelegen stadje Urbino is prachtig. We bezoeken het dan ook meerdere malen.
camping pronto campi farlo kloof
Ook bezoeken we de Furlo kloof. We bekijken de kloof van boven maar je kunt ook beneden in de kloof zwemmen.