Dag van het Kasteel: onze favoriete kastelen

2
233
Chateau de Duras in Frankrijk.
Chateau de Duras in Frankrijk.

In de special “De Dag van…” staan we vandaag stil bij Dag van het Kasteel 2015. We vertellen wat er tijdens deze dag in Nederland te doen is én delen onze favoriete Europese kastelen.

Dag van het Kasteel 2015

Elk jaar openen heel veel kastelen in Nederland hun deuren op Tweede Pinksterdag. In 2015 is het thema Kastelen en Buitenplaatsen. Op de website van Dag van het Kasteel zeggen ze daar het volgende over:

In de middeleeuwen ontstonden kastelen als plekken waar veilig gewoond kon worden. Ook functioneerden ze bij uitstek als plaatsen waar recht werd gesproken, feesten gehouden en hoge gasten ontvangen. Toen ze hun verdedigende functie verloren, werden de imposante kastelen verbouwd tot aangename buitenhuizen, omgeven door mooie parken en tuinen. Daar kon aangenaam gewandeld worden, gejaagd en feestgevierd. Regelmatig werden vrienden en kennissen uitgenodigd om te genieten van muziek en toneel.

De Dag van het Kasteel is een unieke mogelijkheid om op plekken te komen die normaal niet opengesteld zijn en te genieten van allerlei extra activiteiten die worden georganiseerd. Meer informatie over de deelnemende kastelen in 2015 is hier te vinden.

Onze favoriete kastelen

Kastelen zijn erg leuk om met kinderen te bezoeken, het spreekt bij hen erg tot de verbeelding en vaak zijn er mooie verhalen bij te vertellen. Steeds meer kastelen organiseren op bepaalde dagen evenementen, hebben een speurtocht of bieden allerlei speelmogelijkheden. We verzamelden een aantal kastelen die wat ons betreft echt kidsproof zijn.

Suzanne’s favorieten: Chateau de Castelnaud en Kasteel De Haere

“Wij zijn gek op kastelen. Elke vakantie proberen we er wel eentje te bezoeken. Zo gingen we eerder al naar Kasteel Hoensbroek. In de zomer van 2013 gingen we in de Dordogne naar Chateau de Castelnaud. Een Middeleeuws kasteel vol ridders, harnassen, zwaarden, kanonnen en katapults en in 1966 aangewezen als historisch monument. Er was een route in het kasteel uitgezet die je kon lopen aan de hand van een Nederlandstalige bezoekersgids. Zo konden we de kinderen uitleggen wat ze allemaal zagen. De kinderen vonden het hele kasteel geweldig en de vertoonde films waren goed te volgen (weinig tekst, veel ridderactie), de spelletjes waren leuk en de maquettes maakten het compleet, samen met een echter riddershow in de kasteeltuin. Helaas in het Frans, maar wel leuk! Het uitzicht vanaf het kasteel op de omgeving met diverse kastelen was magistraal. 
De kosten voor een bezoek aan dit kasteel: volwassenen betalen € 9,60, kinderen vanaf 10 jaar € 4,80 en jonger dan 10 jaar is gratis.

Wil je geen dure entreeprijzen betalen? Dan kun je vaak ook prima wandelen in de omgeving van of in de tuinen van het kasteel. Zo heb je bij Deventer Kasteel De Haere. De tuin is gratis toegankelijk en de bossen en uiterwaarden eromheen bieden voldoende afwisselende wandelmogelijkheden met leuke paden. De Haere ligt bovendien bij de IJssellinie, waarover een deel van de wandelroute loopt. Ook nog leerzaam voor de kinderen dus!”

Chateau de Castelnaud: op het buitenterrein is er van alles te zien.
Chateau de Castelnaud: op het buitenterrein is er van alles te zien.
Een stoere ridder in Chateau de Castelnaud.
Een stoere ridder in Chateau de Castelnaud.
Wandelen bij Kasteel De Haere bij Deventer.
Wandelen bij Kasteel De Haere bij Deventer.

Lineke’s favorieten: Kasteel De Haar en het ridderkasteel in Playmobilpark

Mijn favoriete kasteel? Nou ja eerlijk gezegd ben ik niet zo into de kastelen. Vind het altijd wel leuk om er van buiten even naar te kijken en om er eens binnen te neuzen, maar het voldoet zelden aan de sprookjesinvulling die een kasteel in mijn hoofd altijd heeft… hoewel…  Anderhalf jaar terug hebben we natuurlijk de sprookjesrondleiding door Kasteel de Haar gedaan met kerst. Dat was eigenlijk reuze leuk en helemaal passend bij de sprookjesinvulling die ik had van een kasteel. De jongens vonden de gangetjes en torentjes heel erg interessant. De schemering en de lichtjes aan de buitenkant maakten de sfeer helemaal af. Dus mijn favoriete kasteel zou De Haar zijn…. maar heel stiekem vind ik het ridderkasteel in Playmobilpark het allerleukst en het ‘allersprookjest’ ;-)”

Kasteel De Haar tijdens de kerstvakantie.
Kasteel De Haar tijdens de kerstvakantie.
Het ridderkasteel van Playmobil.
Het ridderkasteel van Playmobil.

Fieke’s favorieten: Chateau de Castelnaud en Burgenwelt Ehrenberg?

Twee jaar geleden brachten wij net als Suzanne ook een bezoek aan Castelnaud, onze meiden hebben toen echt genoten, echt een aanrader, alleen Teun was nog te klein om het echt mee te krijgen. Nu Teun 3,5 is en zich echt ontpopt tot een echte jongen loopt er bij ons in huis regelmatig een ridder rond. Komende zomer gaan we voor het eerst naar Oostenrijk en daar zijn genoeg kastelen en burchten. Tijdens mijn oriëntatie op Tirol kwam ik Burgenwelt Ehrenberg in Reutte tegen. Hier ga je ruim 700 jaar terug in de tijd, terug naar de Middeleeuwen, de tijd van de ridders. Er schijnt veel voor kinderen te doen te zijn, een belevingsroute, een ridder rally waar kinderen een oorkonde kunnen verdienen en er is ook speelplaats en een betoverd bos. Deze activiteit gaat bij ons dus op de to-do-lijst, en ridder Teun zal zich zeker vermaken. Van 24-26 juli vinden dit jaar de jaarlijkse ridderspelen plaats, dat ziet er helemaal super uit. Maar helaas zitten wij dan al weer in Karinthië.”

Saskia’s favorieten: ‘Ze kan weer eens niet kiezen….’

“Wij bezoeken elke vakantie minstens één kasteel en eigenlijk heeft elk kasteel wel iets wat het leuk maakt. Bij Gränna in Zweden bezochten we de ruïne van Brahehus, deze ruïne is helemaal niet groot, maar je kan wel zelf overal kijken en het uitzicht is prachtig. Een fijne struin plek. Een heel ander kasteel vonden we in Frankrijk: Chateau de Duras is keurig afgewerkt en ziet er heel netjes uit. Hier vermaakten we ons met leuke trappetjes en mooie nagemaakte taferelen uit vroegere tijden. In Bretagne genoten we van La Roche Jagu en dan vooral de kasteeltuin met heel veel hoogteverschil, deze staat nog steeds op m’n lijstje om een keer over te bloggen…. Of wat dacht je van het kasteel in Heidelberg in Duitsland? Hier ga je met een kabeltreintje de berg op om er te komen en daarna heb je een mooi uitzicht over Heidelberg. Het restaurant op de binnenplaats van het kasteel is ook een aanrader. Dichterbij huis vind ik Paleis het Loo ook mooi. Of mag ik dat nu niet noemen omdat het een paleis is en geen kasteel? Nou ja, ze hebben er in ieder geval leuke speurtochten voor kinderen. Tja, wat is nu mijn favoriet? Ik kies lekker niet!”

De ruine van Brahehus.
De ruine van Brahehus.
Chateau de Duras in Frankrijk.
Chateau de Duras in Frankrijk.
La Roche Jagu in Bretagne met een prachtige kasteeltuin.
La Roche Jagu in Bretagne met een prachtige kasteeltuin.
Lekker dichtbij: Paleis het Loo.
Lekker dichtbij: Paleis het Loo.

Ga jij vandaag een kasteel bezoeken? En wat is jouw favoriete kasteel?

Meer lezen

Kastelen, paleizen, forten en meer van dat soort stoere bouwwerken leuk? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.