Erlebnisberg Kappe in Winterberg, een actief uitje voor alle leeftijden

0
110

Bij Erlebnisberg Kappe in Winterberg is van alles te doen voor jong en wat ouder. Voor blogger Jolinda is het, naar mate haar kinderen ouder worden, steeds meer een uitdaging om een uitje te vinden waar iedereen blij van wordt.

Een actief uitje in Winterberg voor alle leeftijden

“Ik heb geen zin wandelen”, aldus onze jongste. “En ik wil niet naar een speeltuin voor kleuters.” Puberdochter deelt ook ongevraagd haar mening. Onze zoon maakt het niet veel uit wat we gaan doen. “Als ik maar wel kan klimmen!” De eerste dag van onze vakantie in Winterberg wordt zo nog een uitdaging.

Daar gebeurt het, op Erlebnisberg Kappe Winterberg.
Daar gebeurt het, op Erlebnisberg Kappe Winterberg.
Het bikepark laten wij voor wat het is, klimmen en klauteren willen wij!
Het bikepark laten wij voor wat het is, klimmen en klauteren willen wij!

Kortingen met de Sauerland Sommercard Winterberg

Ik blader door het boekje dat bij de Sauerland Sommercard hoort. Allerlei leuke activiteiten en attracties waar je gratis entree of korting voor krijgt op vertoon van je kaart. Mijn blik blijft hangen bij een foto van de Erlebnisberg. Sommerrodelbaan, minigolf, kletterwalt. Daar zit voor iedereen wel wat tussen!

Treintje naar de Erlebnisberg Kappe in Winterberg

Ik heb gelezen dat we met een treintje, op vertoon van de kaart, gratis vanuit het centrum van Winterberg naar de Erlebnisberg toe kunnen. Als we daar uitgekeken en gespeeld zijn, mogen we ook weer mee terug. Hartstikke handig, in het weekend kunnen de parkeerplaatsen nog wel eens vol zijn. We hebben alleen pech dat het treintje tijdens onze vakantie een technische storing heeft. We pakken alsnog de auto.

“Wat gaan we eerst doen?” We zijn nog niet bij de Erlebnisberg Kappe in Winterberg of het gekibbel begint. Daar maak ik snel een eind aan. “We gaan eerst de panoramabrug doen, daar heb je mooi uitzicht en jullie kunnen daar ook klimmen.” Alsof ik een startschot heb gelost, mijn drietal stuift naar de ingang.

Genieten van het uitzicht op de Erlebnisberg

We hebben enorm mazzel met het weer, een strakblauwe lucht steekt mooi af bij de groene heuvels. De bossen beginnen al te verkleuren. Ik sta even stil om van het uitzicht te genieten. Geel, oranje, bruin, wat hou ik toch van de herfst! En die is prachtig in Winterberg. Ik kan me goed voorstellen dat elk jaargetijde hier zo zijn charmes heeft. Wat moet het hier in het voorjaar fris groen zijn.

Vanaf de Erlebnisberg heb je prachtig uitzicht op Winterberg.
Vanaf de Erlebnisberg heb je prachtig uitzicht op Winterberg.
De eerste hangbrug is een eitje voor mijn kinderen.
De eerste hangbrug is een eitje voor mijn kinderen.

“Mam, kon je nou, we willen klimmen!” Mijn kinderen hebben de eerste touwbrug ontdekt en verdwijnen al snel. Hoewel de jongste wat last heeft van hoogtevrees, gaat ze toch mee met haar broer en zus. Klauteren en klimmen gaat haar wel goed af, en ze kijkt gewoon niet naar beneden.

Ik loop een stukje verder. Terwijl mijn kinderen zich gedragen als klimgeiten, kijk ik op een kaart van het uitzicht. Leuk om te weten van welke heuvels ik precies sta te genieten. Dat is het leuke van deze panoramabrug, de ouders kunnen genieten van het uitzicht, terwijl de kinderen zich uitleven op verschillende touwbruggen.

Natuurerlebnispfad

Aan het einde van de brug komen we een hoge glijbaan tegen. “Ga jij ook mam?” Ik offer me op om te kijken wie wanneer kan gaan glijden, zonder te botsen. En als dat goed gaat, neem ik de trap naar beneden. “Kijk een natuurpad voor kinderen!” Mijn zoon ontdekt een natuurerlebnispfad. Zo wandelen we van de brug een stukje het bos in.

Glijbaan aan het einde van de panoramabrug.
Glijbaan aan het einde van de panoramabrug.

Onderweg kunnen ze alweer klimmen en klauteren en we steken nog wat op over de bewoners van het bos. Aan het einde van het pad gaan we proberen net zo ver te springen als een hert. Of was het een muis? Hoe dan ook, we zijn aardig actief geweest, tijd voor koffie en gebak!

Erlebnisberg Kappe in Winterberg heeft verschillende horeca-gelegenheden. Bij het restaurant naast de panoramabrug kun je prima op het terras zitten. Iets verderop is ook een kleine kiosk, waar je aan picknicktafels een drankje kunt nuttigen. Wij zien hier ook mensen met hun eigen eten en drinken. Wij hebben niks meegenomen, dus kiezen voor apfelstrudel en heerlijk huisgemaakt gebak van het restaurant.

Minigolf met uitzicht op Winterberg

We hebben weer genoeg energie voor nieuwe activiteiten. “Daar is de minigolf!” Vanaf het terras zien we het kleine terrein. We laten onze kaarten registreren bij de kassa en ontvangen de sticks, balletjes en een notitieblokje.

De baan is niet groot, maar bestaat toch uit achttien verschillende holes. We zijn dus wel even zoet. Als ik niet aan de beurt ben, geniet ik alweer van het uitzicht, de baan is mooi gelegen. Na een spannende strijd leveren we de spullen weer in bij de kiosk. We kunnen hier ook kaartjes voor de rodelbaan halen. “Gaan we dat ook nog doen?” Waarom niet?

Sommerrodelbaan Winterberg

Vanaf 8 jaar mogen kinderen zelf een karretje besturen. Onze jongste haalt opgelucht adem, zij mag nog niet alleen. Ik ga met haar mee en probeer te onthouden dat de hendel naar voren betekent dat we sneller gaan, en naar me toe juist afremmen.

We halen geen hoge snelheid, dat durft mijn kleine dame niet. Haar grote broer en zus gaan wel lekker hard. “Super cool mam, ik wil nog wel een keer!” Misschien later deze week, de dag is voorbij gevlogen. En dan hebben we het klimbos nog niet eens gedaan.

De rodelbaan in Winterberg is ook een succes bij mijn kinderen
De rodelbaan in Winterberg is ook een succes bij mijn kinderen

Klimmen in Kletterwald Winterberg

De volgende dag keren we terug naar de Erlebnisberg Kappe in Winterberg. Helaas rijdt het treintje nog steeds niet, maar dat mag de pret niet drukken. Ik heb het toverwoord klimmen bij het ontbijt genoemd en mijn drietal had verbazingwekkend snel de tanden gepoetst.

We informeren bij een houten gebouw, net naast de grote parkeerplaats naar de mogelijkheden. We hebben geluk, we kunnen vrijwel direct aansluiten bij de instructies. Mijn oudste dochter van 12 mag zelfstandig gaan klimmen. Ik moet nog met mijn zoon mee, die een beetje verontwaardigd kijkt. Alsof hij niet net zo goed als zijn zus zou kunnen klimmen. De jongste mag samen met oma in het speciale klimgedeelte voor kinderen tot 8 jaar.

Het klimbos of ook wel het kletterwald is zeker een aanrader.
Het klimbos of ook wel het kletterwald is zeker een aanrader.

Klimbos voor kleuters

Heel handig aan dit klimbos vind ik het kinderparcours. Zo kunnen ook de kleintjes hun klimkunsten al goed oefenen. Dit parcours is speciaal gemaakt voor kinderen tot en met 7 jaar en is 1 meter hoog, bevat 9 tussenstops en is 75 meter lang.

Het kinderparcours is nog aardig uitdagend en ziet er aantrekkelijk uit.
Het kinderparcours is nog aardig uitdagend en ziet er aantrekkelijk uit.

De andere parcoursen verschillen in moeilijkheid. Je evenwicht bewaren kan nog wel eens lastig zijn.Wij bouwen het langzaam op en starten met het funparcours. Terwijl ik nog aan het ploeteren ben, is mijn oudste dochter al verdwenen naar het avontuurparcours. En als ik dan eindelijk bij de 40 meter lange kabelbaan ben aangekomen, staat mijn zoon ongeduldig te wachten. Hij wil ook naar het ‘lastige’ parcours.

Ik moet er aan geloven en merk al balancerend dat ik de komende dagen flink spierpijn zal krijgen. Het leuke van dit avontuurparcours vind ik de lange kabelbaan van 84 meter. Maar het sportparcours, daar waag ik me niet meer aan. We zijn dik twee uur aan het klimmen geweest, ik hou het voor gezien. “We kunnen zo nog wel een keer naar de rodelbaan?” Het is duidelijk, mijn kinderen krijgen geen genoeg van Erlebnisberg Kappe in Winterberg.

Zou een dagje op de Erlebnisberg Kappe in Winterberg ook iets voor jouw kinderen zijn?

Praktische informatie

Er zijn twee verschillende kaarten die je bij een gehuurde accommodatie of een hotel ontvangt. De Sauerlandkarte of de SommerSauerland Karte. Met de laatste krijg je het meeste korting, en vaak gratis entree voor een flink aantal attracties.

Zonder korting zijn dit de entreeprijzen:

  • Voor het klimmen betaal je vanaf 16 jaar 19,50 euro, een kind tot 8 jaar 8,50 euro, kinderen van 8- 15 betaal je 15,50 euro.
  • Voor de pananoramaburg betaal je vanaf 4 jaar 5 euro per kind, vanaf 16 jaar betaal je 6 euro.
  • Minigolf kost 2,50 euro voor kinderen, 16 jaar en ouder 3,50 euro.
  • De Sommerrodelbaan kost vanaf 8 jaar 2,20 euro per rit, een volwassene met een kind van 4 tot 7 jaar betaalt in totaal 4,20 euro. Vanaf 16 jaar betaal je 2,80 euro. Je kunt ook een 6-rittenkaartje kopen.

Alle genoemde prijzen zijn uit 2018.

Van april tot eind oktober is het klimbos dagelijks geopend tot 19 uur

Op de website van de belevenissenberg in Winterberg vind je meer informatie over openingstijden en ook andere activiteiten zoals het bikepark en de kabelbaan. Erlebnisberg Kappe in Winterberg is zowel in de zomer als de winter leuk om te bezoeken. Check de website van tevoren om te kijken welke activiteiten mogelijk zijn.

Overnachten in Winterberg kan heel goed bij het Landalpark. Blogger Saskia was daar in de winter, maar je kunt je daar het hele jaar door goed vermaken.

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke dingen in Duitsland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Duits Verkeersbureau en de regio Winterberg. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.