Externsteine in het Teutoburgerwald, een bijzondere rotsformatie!

Een foto van een karakteristieke rotsformatie spreekt Saskia al een tijdje tot de verbeelding. Het blijkt de Externsteine in het Teutoburgerwald te zijn. Hoog tijd om eens te gaan kijken of het daar echt zo mooi is of dat men goed heeft gephotoshopt.

Ontstaan van de rotsformatie Externsteine

De Externsteine is een rotsformatie van zandsteen. Enkele lange stenen rijzen onverwacht uit het heuvelachtige landschap van het Teutoburgerwald. De stenen zijn zo’n 120 miljoen jaar geleden in het Krijt ontstaan.

De bekende foto van de Externsteine in het Teutoburgerwald.
De bekende foto van de Externsteine in het Teutoburgerwald.

Op de Externsteine zijn sporen van mensen teruggevonden. Sowieso uit de middeleeuwen en mogelijk zelfs uit de prehistorie. Er zijn stenen punten uit ongeveer 10.000 voor Christus gevonden, dat betekent dat er rond die tijd mensen hebben geleefd in de omgeving van de Externsteine.

Volgens een inscriptie werd er in de 12e eeuw een grot in de westelijke rots als kerk ingewijd door de bisschop van Paderborn. Naast de ingang van die grot is het oudst bewaarde stenen beeld van Duitsland te vinden: een reliëf van de kruisafname van Jezus.

Op onderstaande kaart is de ligging van de Externsteine te vinden:

Externsteine met kinderen bezoeken

We zijn met de auto op weg naar Hannover voor de start van onze Interrail-reis. Voor mij het uitgelezen moment om een tussenstop bij de Externsteine te maken. Vanaf de achterbank klinkt wat protest: “Moeten we echt wandelen?”. “De rotsen waar we heen gaan zijn echt heel mooi, het is de wandeling waard” probeer ik ze te overtuigen. Het enthousiasme neemt nog niet toe.

Parkeren bij de Externsteine

De bordjes wijzen ons naar een grote parkeerplaats waar we moeten betalen voor het parkeren. Het idee van met z’n vieren rustig door de natuur naar de rotsformatie wandelen vervliegt meteen. De Externsteine is een toeristische attractie met bijbehorende voorzieningen. Er is zelfs een klein bezoekerscentrum en een restaurant met speeltuin.

Wandelen naar de Exernsteine

Op de kaart van het gebied zien we dat de Externsteine maar een paar honderd meter lopen is. Het brede wandelpad is goed begaanbaar en we staan al snel bij de rotsformatie. Wauw, ik vind de Externsteine net zo mooi als ik had verwacht. Vooral met de vijver ervoor is het een prachtig gezicht: blauwe lucht met witte wolken, de stoere rotsformatie, het groene gras en het water. Een goede locatie om te picknicken, wat veel Duitsers ook aan het doen zijn.

Eerst wandelen we door het bos en daarna zien we opeens de Externsteine liggen.
Eerst wandelen we door het bos en daarna zien we opeens de Externsteine liggen.

Externsteine beklimmen

Mijn man en 8-jarige zoon gaan de Externsteine beklimmen. Ik heb hoogtevrees en bekijk de Externsteine liever vanaf de grond, mijn 10-jarige dochter sluit zich bij mij aan. Terwijl wij de rotsen van alle kanten bekijken, beginnen de mannen aan hun klim naar boven. Smalle trappetjes leiden naar de top. Er is zelfs een brug van de ene rots naar de andere.

Vanaf de top zwaaien ze naar ons. Ik vind het stoer dat ze dit durven en ben vooral blij dat ze een kwartiertje later weer met beide benen veilig op de grond staan. “Ik was op de brug” roept zoon C. enthousiast als hij naar me toe komt rennen “en ik zag jullie staan.”

Met een bruggetje van de ene rots naar de andere.
Met een bruggetje van de ene rots naar de andere.
Niet de hele rotsformatie is te beklimmen.
Niet de hele rotsformatie is te beklimmen.
Daar op het pad bij de vijver sta ik met mijn dochter.
Daar op het pad bij de vijver sta ik met mijn dochter.

Wandelen in het Teutoburgerwald

De Externsteine ligt in het Teutoburgerwald, een mooi bosgebied met volop wandelmogelijkheden. In de omgeving van de Externsteine zijn er verschillende mogelijkheden om te wandelen in het Teutoburgerwald.

Met het project ‘KinderErlebniswelt Natur’ zijn er meerdere korte wandelroutes uitgezet in de omgeving. Ze zijn herkenbaar aan een vrolijk ‘Oh!’-logo. Op een kaart bij de Externsteine zien we een overzicht van deze korte wandelroutes voor gezinnen.

Korte wandelroutes in het Teutoburgerwald in de omgeving van de Externsteine:

  • Rundweg Falkenburg, 5,1 kilometer
  • Adlerwarte – Externsteine, 4,9 kilometer
  • Knickehagen-route, 2,5 kilometer
  • Silberbachpfad, 4 kilometer
  • Velmerstot, 5 kilometer
  • Schliepsteinroute, 1,4 kilometer
  • Bärensteinroute, 2,5 kilometer

Wij houden het bij een kort rondje omdat we helaas maar weinig tijd hebben. Al deze leuke korte wandelroutes zijn wel een goede reden om een keer terug te gaan naar het Teutoburgerwald.

Op het bord zien we dat het niet ver lopen is naar de Externsteine. Ook ontdekken we de vele wandelroutes.
Op het bord zien we dat het niet ver lopen is naar de Externsteine. Ook ontdekken we de vele wandelroutes.
Naast de korte wandelingen zijn er ook routes die langer zijn.
Naast de korte wandelingen zijn er ook routes die langer zijn.
Deze 'Oh!'-logo's geven de korte wandelroutes aan.
Deze ‘Oh!’-logo’s geven de korte wandelroutes aan.

Externsteine combineren met Hermannsdenkmal

Op zo’n 10 kilometer afstand van de Externsteine ligt Hermannsdenkmal. Dit is een monument dat verwijst naar de Slag bij het Teutoburgerwoud en Hermann. Deze Hermann wordt gezien als een van de grondleggers van het Germaanse rijk. Het monument is in 1875 onthuld.

We hebben een combinatieticket voor de Externsteine en Hermannsdenkmal, dus rijden we naar het monument. Opnieuw is het slechts een kort stukje lopen. Daarbij passeren we een klimbos, een leuke combinatie om te doen als je met kinderen naar Hermannsdenkmal gaat.

Hermannsdenkmal staat op een mooie locatie. Vanaf hier hebben we een goed zicht over de omgeving. Mijn man en zoon gaan het monument van binnen bekijken en klimmen naar de top. Vanaf daar kunnen ze nog verder kijken.

Onze tijd zit er dan echt op. We moeten verder.

Hermannsdenkmal, een bijzonder monument.
Hermannsdenkmal, een bijzonder monument.
Je kunt het gebouw beklimmen en dan heel ver kijken.
Je kunt het gebouw beklimmen en dan heel ver kijken.
Ook als je het monument niet gaat beklimmen is het mooi om erheen te lopen.
Ook als je het monument niet gaat beklimmen is het mooi om erheen te lopen.

Praktische informatie

Parkeren bij de Externsteine kost 3 euro. Bij de parkeerplaats is een openbaar toilet waar je tegen betaling gebruik van kunt maken, zorg ervoor dat je hiervoor wat klein geld bij je hebt. Ook bij het Hermannsdenkmal moet je betalen voor beide, de tarieven zijn vergelijkbaar.

Entree voor de Externsteine kost 3,50 euro voor volwassenen en 1,50 euro voor kinderen tot 14 jaar. Een combinatieticket met Hermannsdenkmal kost respectievelijk 4,50 euro en 1,50 euro (prijspeil 2018).

Zowel bij de Externsteine als bij Hermannsdenkmal zijn speeltuintjes te vinden. Een leuke afwisseling voor de kinderen.

Speeltuin bij het restaurant op weg naar de Externsteine.
Speeltuin bij het restaurant op weg naar de Externsteine.
Speeltuintje vlakbij de parkeerplaats voor Hermannsdenkmal.
Speeltuintje vlakbij de parkeerplaats voor Hermannsdenkmal.

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor mooie natuur in Duitsland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.