Familietentoonstelling in het Limburgs Museum: De vrolijke wereld van Fiep

Groot geworden met Jip en Janneke, Pluk en Floddertje? Dan ken je de tekeningen van Fiep Westendorp ook. In het Limburgs Museum in Venlo is t/m 3 april 2016 de familietentoonstelling ‘De vrolijke wereld van Fiep’ te zien en vooral te beleven.

Familietentoonstelling ‘De vrolijke wereld van Fiep’

Familietentoonstelling ‘De vrolijke wereld van Fiep’ is een tentoonstelling over het werk van Fiep Westendorp. Haar tekeningen van Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Floddertje, Otje en Pim en Pom zijn wereldberoemd in Nederland. In de tentoonstelling zijn ruim 400 originele tekeningen te zien. Niet saai aan de muur, maar in een hele levendige tentoonstelling die leuk is voor jonge kinderen, ouders en opa’s en oma’s.

Onze ervaring met de tentoonstelling

Als we de tentoonstellingsruimte van ‘De vrolijke wereld van Fiep’ binnen lopen zien we het bekende hegje uit de boeken van Jip en Janneke. Compleet met gat er in. De plek waar Jip en Janneke elkaar hebben leren kennen. Ik probeer dochter M. (8) en zoon C. (6) er voor te interesseren, maar dat lukt niet echt. M. vindt het kinderachtig. Ze zit in groep 6 en is Jip en Janneke duidelijk ontgroeid. Ze wil niet door de heg kruipen. C. ziet het rode autootje van Pluk van de Petteflet en is daarvan onder de indruk. Hij heeft Pluk van de Petteflet in het theater gezien en kan zich bijna niet voorstellen dat hij hier op het autootje mag zitten. We proberen hem over te halen, maar nee. Niet getreurd, dan kruipen G. en ik wel achter het stuur. M. wordt enthousiast, want nu mag zij foto’s maken.

De tentoonstelling is verdeeld over verschillende kleinere ruimtes. In elke ruimte staat een verhaal centraal en is er een opdracht te doen. Van een leuk leesplankje tot blikjes omgooien. Maar er is ook veel te spelen. Zo is er een winkeltje en een echt restaurant op kinderformaat. Allemaal prachtig vormgegeven in de stijl van Fiep Westendorp. We zien jongere kinderen heerlijk spelen. C. vindt het ook erg leuk, maar M. straalt aan alle kanten uit dat ze hier echt te oud voor is. Samen spelen lukt dus niet. M. neemt nog wel een bad a la Floddertje terwijl C. daar aan blik gooien doet. Wij lezen tussendoor iets meer over de achtergrond van de tekeningen.

Woordjes leggen op het leesplankje.
Woordjes leggen op het leesplankje.
Glurend door de gaatjes de dansende figuurtjes bekijken.
Glurend door de gaatjes de dansende figuurtjes bekijken.

Wat een prachtige familietentoonstelling is ‘De vrolijke wereld van Fiep’! Erg leuk en leerzaam voor kinderen t/m 6 jaar. Onze inschatting is dat vooral kinderen in groep 1, 2, en 3 van de basisschool zullen genieten van de tentoonstelling. Vanaf groep 4 zal het voor een deel van de kinderen al niet meer aansluiten bij hun leefwereld, zeker niet bij kinderen die al verder zijn met lezen. Volgens de website is de tentoonstelling voor kinderen van circa 3 t/m 8 jaar, wij zetten onze vraagtekens bij de geschiktheid voor 7- en 8-jarigen.

Leuk voor de ouders om goed te bekijken: originele tekeningen van Fiep Westendorp.
Leuk voor de ouders om goed te bekijken: originele tekeningen van Fiep Westendorp.
Een deel van het eerste werk van Fiep Westendorp is ook te bekijken.
Een deel van het eerste werk van Fiep Westendorp is ook te bekijken.

Praktische informatie

‘De vrolijke wereld van Fiep’ is te zien in het Limburgs Museum in Venlo. In dit museum staat de geschiedenis van Limburg centraal en dit wordt op een erg leuke en interactieve manier gebracht. Voor de kinderen is er een aantrekkelijke speurtocht. Maar over de rest van het museum later meer in een apart blog, het is echt een aanrader!

Het Limburgs Museum is van dinsdag t/m zondag geopend van 11 tot 17 uur. Volwassenen betalen 11 euro voor de entree en jeugd van 4 t/m 17 jaar 7 euro. Dit is inclusief een drankje in het Museumcafe. Met de Museumkaart kan je gratis naar binnen. Uitgebreide informatie over het Limburgs Museum is te vinden op de website.

Zouden jouw kinderen ‘De vrolijke wereld van Fiep’ leuk vinden?

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke musea? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

We bezochten het Limburgs Museum op uitnodiging van Liefde voor Limburg. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.