Kanoën over de Ems net over de grens in Duitsland

Kanoën is bij kinderen bijna altijd een succes. Een (natuur)gebied vanaf het water bekijken en ontdekken. Blogger Fieke ging, tijdens een weekend weg in Emsland, samen met haar gezin kanoën over de Ems.

Kanoën over de Ems

Het is twee jaar geleden dat we met zijn vijven een kanotocht hebben gemaakt. Destijds maakte we een kanotocht in het Vechtdal. Soms sta ik verbaasd van wat kinderen onthouden. Die kanotocht komt nog steeds op de gekste momenten in de verhalen van alle drie de kinderen terug. Als we ons op de website van Geheim over de Grens oriënteren op ons weekend weg in Emsland, valt mijn oog direct op de kanomogelijkheden net over de grens. Één van de opties is kanoën over de Ems. Dat lijkt prima in ons weekend weg te passen.

Kanoen over de Ems wordt goed ontvangen
De kinderen vinden het altijd leuk om het water op te gaan. Kanoën over de Ems valt dus goed in de smaak.

Emsland en rivier de Ems

Emsland is het deel van Duitsland dat direct grenst aan Overijssel en Drenthe. Het is onderdeel van de deelstaat Nedersaksen. Het gebied is genoemd naar de rivier die door de regio loopt, de Ems. De Ems (in het Nederlands Eems) is de kleinst bevaarbare rivier van Duitsland en stroomt door het noordwesten van Duitsland. De Ems ontspringt in de Senne en mondt 371 kilometer verderop in Nederland via de Dollard en de Waddenzee uit in de Noordzee. De rivier kronkelt door het landschap en loopt door vijf regio’s waaronder Emsland.

Het landschap rondom de Ems kenmerkt zich door bos-, weide-, moeras- en heidegebieden maar ook door vakwerkhuizen, kleine steden, havens, sluizen en stuwen. De Ems is vanaf het water te ontdekken maar ook goed per fiets. De Ems-fietsroute is een 309 kilometer lange route die de rivier volgt. Er is ook een fietsroute langs het Dortmund-Ems-Kanaal.

Kanoen over de Ems, fietsen is ook een mogelijkheid
We ontdekken de Ems en het Dortmund-Ems-Kanaal ook per fiets.
kanoen over de ems, Lingen is het eindpunt van de tocht.
Langs de Ems liggen verschillende mooie stadjes. Lingen is er één van.

Vertrek vanuit Lingen

Op zondagmorgen is het zover en rijden we met drie enthousiaste kinderen op de achterbank naar Hotel am Wasserfal in Lingen. Dit hotel ligt aan de Ems. We parkeren de auto bij het hotel en zien direct waarom het hotel Am Wasserfal heet. Het hotel ligt aan de Ems bij een stuw waar het water een flink stuk naar beneden klettert. Dochter R. roept gelijk: “Gaan we raften?”. Maar nee, we hoeven deze waterval niet af.

Iets verder stroomafwaarts staat namelijk de auto van Kanu-Camp-Lingen. Binnen een paar tellen staan de kinderen al bij de auto en worden de kano’s ingedeeld. “Mama jij gaat met dochter J. en zoon T., en ik ga met papa” roept R. Maar het maken van een indeling blijkt overbodig te zijn. We gaan met zijn allen in één kano. Wel zo gezellig.

Klaar voor vertrek

De kinderen trekken hun zwemvest aan. We zoeken allemaal een peddel uit en krijgen nog wat kano- en route-instructies. Dan is het tijd om de kano te water te laten. Onze spullen stoppen we in een waterdicht tonnetje en plaatsen we midden in de kano. Wiebelend stappen we zelf de kano in en nemen plaats op de vier bankjes in de kano.

kanoen over de Ems, Hotel am wasserfall
De stuw bij Hotel am Wasserfall. R. vraagt zich af of we gaan raften in plaats van kanoën.
Kanoen over de Ems
De auto van Kanu Camp Lingen staat al met de kano klaar aan de over van de Ems.
Kanoen over de ems, de voorbeding
Voordat we gaan krijgen we allemaal een peddel en nog wat uitleg over de route en het kanoën zelf.
Kanoen over de Ems, klaar voor vertrek
We tillen de kano samen naar het water en zijn na de laatste instructies klaar voor vertrek.

Kanoën over de Ems

We zetten af tegen de kant en glijden rustig de Ems op. We hadden gehoopt op iets zonniger weer. Maar ondanks de grauwe lucht is de sfeer op het water direct heerlijk relaxt. We zijn het enige bootje op het water. Aan weerszijde van het water zien we groen. De vogels fluiten. We kanoën rustig met de stroom mee.

Alle drie de kinderen hebben hun eigen peddel. Waar R. lekker fanatiek mee doet, vindt T. het vooral leuk om een beetje met zijn peddel te spelen en de waterplanten in het water aan te raken. Het water is ondiep en behoorlijk helder dus we kunnen de planten goed zien.  Natuurlijk schept iedereen af en toe ‘per ongeluk’ wat water omhoog met zijn peddel zodat de persoon achter je een beetje nat wordt. Gelukkig kan iedereen er iedere keer weer om lachten.

Kanoen door de natuur

Onze route is zo’n 6 kilometer lang en brengt ons naar het Kanu Camp in Lingen. De route ligt helemaal in het groen. Het ondiepe water zorgt ervoor dat er ook geen grote pleziervaart op dit deel van de Ems kan varen. Dat vaart allemaal door het iets verderop gelegen Dortmund-Ems-Kanaal. We zitten midden in de natuur en dat is heerlijk. Onderweg kan je uitstappen om bijvoorbeeld te picknicken. Wij kiezen ervoor om door te varen in verband met het weer.

Terug bij Kanu Camp Lingen

Dan komt de eerste brug in zicht waar we onderdoor varen. De kinderen weten alle drie dat we na de tweede brug direct links het water uit moeten. Het opletten is begonnen en ze willen alledrie als eerste de plek ‘spotten’ waar we aan wal moeten. Na ongeveer 75 minuten varen we onder de tweede brug door en ziet T. de aanlegsteiger als eerste. “Daar moeten we naar toe” roept hij héél hard. We moeten flink hard peddelen om snel genoeg naar links te gaan. Maar even later ligt de kano aan de aanlegsteiger van Kanu Camp Lingen.

kanoen over de Ems, de omgeving is prachtig groen
De omgeving is prachtig groen en op het water is het heerlijk rustig.
kanoen over de ems, waardevolle spullen in een tonnetje
In het tonnetje stoppen we onze rugzak zodat alle spullen droog blijven. Onderweg kunnen we er makkelijk wat uit halen.

Kanu Camp Lingen: kano’s en boogschieten

Vanaf de steiger loopt een steil pad omhoog. Een vrolijke hond komt samen met één van de werknemers van Kanu Camp Lingen naar beneden lopen. Samen met de kinderen en Bob haalt ze de kano op de wal. Ze vertelt ons dat we de kano van binnen schoon moeten maken voordat we hem bij bij de andere kano’s leggen. “Moeten we dat echt zelf doen?” vraag J. verbaasd. Maar even later maakt ze enthousiast de kano schoon. Bob en ik leggen de kano op zijn plek en samen lopen we het steile pad op.

Boven aangekomen lijkt het wel of we in een klein dorpje aangekomen zijn. In het bos staan verschillende gebouwen en overal komen we kano’s en  handboog-attributen tegen. Er is een soort café waar je wat kan drinken en eten. Er zijn ‘huisjes’ die gebruikt worden als er familie/bedrijfsactiviteiten georganiseerd worden. Maar er zijn ook blokhutten waar je in kunt overnachten als je bijvoorbeeld een meerdaagse kanotocht maakt of vanaf dit terrein verschillende dagtochten wilt maken. Ook geschikt voor groepen.  Het terrein blijkt verder door te lopen. We komen op een open veld waar je met je tentje kan gaan staan. Maar er worden hier ook boogschietlessen gegeven. Kanu Camp Lingen richt zich zowel op kanoën over de Ems als op boogschieten. Dat verklaart de handboog-attributen overal!

kanoen over de Ems, de aanlegsteiger
De steiger waar we aan moeten leggen is niet groot. Gelukkig varen we er niet voorbij.
kanoen over de ems, kano uit het water
De kinderen helpen mee om de kano op de kant te trekken. Daarna maken we hem schoon voordat we hem weg leggen.

Boogschieten bij Kanu Camp Lingen

Wij ploffen na een rondje over het terrein neer bij het cafe en genieten van een drankje en een heerlijk zelf gebakken taartje. We zien dat veel anderen mensen op het terrein zijn om te gaan boogschieten. Bij Kanu Camp Lingen kan je terecht voor boogschietlessen. Op zondag is er om 14 uur een vrije inloop les. Als gezin of groep kun je ook een losse afspraak maken voor een les. Naast het schieten op schietschijven is er ook een route gemaakt door het bos. In het bos staan allemaal kunststof dieren opgesteld waarop je mag schieten.

kanoen over de Ems, boogschieten bij kanu camp Lingen
Bij Kanu Camp Lingen kun je ook terecht voor boogschietlessen en een boogschietparcours.
kanoen over de Ems, boogschieten
Er is een grote weide waar de boogschietlessen gegeven worden.
kanoen over de Ems, boogschietparcours met dieren
Bij Kanu Camp Lingen is een boogschietparcours uitgezet waar je kan schieten op kunststof dieren.

Meer weten over kanoën over de Ems

De tocht die wij over de Ems maken is maar één van de vele mogelijkheden. Kanu Camp Lingen biedt verschillende mogelijkheden om er met de kano op uit te gaan. Van korte tochten van anderhalf uur zoals wij deden tot meerdaagse tochten.

Kanu Camp Lingen verzorgt het vervoer naar je startpunt of haalt je op bij het eindpunt. Wij werden na ons drankje weer teruggebracht naar onze auto bij het beginpunt.

Op de website van Kanu Camp Lingen vind je informatie over de kano- en boogschietmogelijkheden. Hier vind je ook de prijzen van het huren van een kano. Voor een volwassenen betaal je 16,50 euro per dag, voor kinderen tot 7 jaar betaal je 5,50 euro per dag en voor kinderen van 8-14 betaal je 8 euro per dag (prijspeil 2017). De informatie over welke tochten je kan varen is beperkt. De website wordt komende winter vernieuwd. Maar mocht je vragen hebben neem dan gewoon contact met ze op want ze kennen de regio op hun duimpje.

Naast kanoën over de Ems kan je net over de grens op meerdere plekken kanoën. Informatie hierover is te vinden op de website van Geheim over de Grens.

Ligging

Ben jij wel eens gaan kanoën met je gezin?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer net over de grens te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met “Geheim over de grens”. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.