Kids Marina in Rotterdam: zelf met een bootje varen in de havenstad

Dat wij Rotterdam een super toffe stad vinden om met kinderen heen te gaan is vast geen geheim meer. De sfeer is er zo anders dan in andere steden, je kan er origineel overnachten, er zijn gave evenementen zoals de Wereldhavendagen en heel wat musea. Maar hoe leuk is het voor kinderen als ze tijdens een bezoek aan de havenstad zelf met een bootje mogen varen? Dat kan bij Kids Marina.

Kids Marina in Rotterdam

Kids Marina is een miniatuurhaven in het centrum van Rotterdam. Kinderen kunnen zelf aan het roer staan van een politieboot, brandweerboot, containerboot, cruiseschip of een boot van de havendienst. Een havenmeester houdt toezicht tijdens de vaartocht en geeft uitleg over de regels op het water.

Na ons bezoek aan Kids Marina lees ik op de website dat er een havenspeurtocht is. Dit hebben wij tijdens ons bezoek niet gemerkt, jammer, want Maureen en Camiel zijn gek op speurtochten.

Zelf met een bootje varen in havenstad Rotterdam

Als we aan komen lopen bij de binnenhaven aan het Grotekerkplein zien Maureen en Camiel de bootjes al liggen. “Mag ik in de brandweerboot?” vraagt Camiel meteen. Maureen twijfelt wat langer. Ze vindt de cruiseboot te meisjesachtig en kiest na lang wikken en wegen voor de boot van Port Rotterdam. Die herkent ze van de Wereldhavendagen.

Er klinkt even protest als ze horen dat ze een zwemvest aan moeten. “Ik heb A, B en C en mijn broertje ook” argumenteert Maureen. Maar daar heeft de havenmeester terecht geen boodschap aan. We leggen uit dat veiligheid heel belangrijk is en dat het normaal is om op een boot een zwemvest te dragen. Ook als je drie zwemdiploma’s hebt. Ze besluit eieren voor haar geld te kiezen.

De bootjes van Kids Marina liggen te wachten.
De bootjes van Kids Marina liggen te wachten.
Ze heeft er echt wel zin in.
Ze heeft er echt wel zin in.
We zijn iets te vroeg, tijdens het wachten kunnen kinderen kleuren.
We zijn iets te vroeg, tijdens het wachten kunnen kinderen kleuren.
Voordat we gaan varen krijgen we instructie van de havenmeester.
Voordat we gaan varen krijgen we instructie van de havenmeester.

Ouders moeten mee varen en dus worden we door de kinderen verdeeld. Ik mag bij Camiel instappen en Gerard vaart met Maureen mee. In het bootje moet je de gashendel naar voren of naar achteren doen als je de boot in beweging wil houden. Al meteen wordt bedacht dat dat een mooie taak is voor papa en mama. Het bootje vaart trouwens niet op gas, maar is elektrisch. Maureen en Camiel gaan sturen.

Nou, dat sturen valt niet mee. De bootjes reageren met iets vertraging, daar moet je even gevoel bij krijgen. Na wat rondjes draaien hebben ze het onder de knie en varen we door de binnenhaven. Dat is overigens een gedeelte van een gracht die is afgezet voor Kids Marina. Hier komen geen andere boten, de kinderen kunnen dus heerlijk van links naar rechts zigzaggen zonder gevaar te lopen. Indien nodig kan de havenmeester met een bootje komen om te helpen, maar dat was bij ons niet nodig.

Daar gaan we!
Daar gaan we!
Maureen wil graag zelf gas geven en sturen tegelijk.
Maureen wil graag zelf gas geven en sturen tegelijk.
Happy achter het stuur.
Happy achter het stuur.
Het vaargebied is niet heel groot, maar voor de kinderen is dat geen probleem.
Het vaargebied is niet heel groot, maar voor de kinderen is dat geen probleem.

We mogen een kwartier varen bij Kids Marina en de tijd vliegt voorbij voor de kinderen. “Oh mogen we echt niet langer?” vragen ze. Nee, dat doen we niet. We willen nog meer in Rotterdam zien en doen. Keurig varen we terug naar de aanlegsteiger. Camiel helpt met de bootjes goed vast maken. De kinderen hebben genoten van het varen. Kids Marina is eigenlijk een heel simpel concept zonder extra toeters en bellen. Het blijkt maar weer dat dat helemaal niet nodig is. Gewoon heen en weer varen en zelf mogen sturen is voor kinderen al een super leuke ervaring.

Aanmeren.
Aanmeren.
De boot goed vast knopen.
De boot goed vast knopen.

Handig om te weten over Kids Marina

Er kunnen maximaal 4 personen in een bootje. De totale ervaring van Kids Marina duurt 20 minuten: 5 minuten voor uitleg en inschepen, 15 minuten om te varen. Je betaalt 12,50 euro per boot (prijspeil 2016).

De Kids Marina is gevestigd op het water aan het Grotekerkplein in Rotterdam, recht tegenover de Laurenskerk en vlakbij de Markthal. Kids Marina is geopend van half maart t/m half november. Buiten de schoolvakanties kan je er in het weekend terecht tussen 12 en 17.30 uur. In de schoolvakanties is Kids Marina alle dagen geopend en beginnen ze eerder. Meer informatie is te vinden op de website van Kids Marina, check hier voordat je gaat de actuele openingstijden.

Zouden jouw kinderen het leuk vinden om bij Kids Marina te varen?

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes in Rotterdam? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Kids Marina en Rotterdam Partners. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.