“Dan moet ik mijn kinderen zelf bezig houden tijdens de vakantie”

Waar half Nederland kijkt naar ‘Zijn we er bijna’, kijkt Saskia liever naar het even suffe programma ‘Groeten van MAX’. Na de vakantie kijkt ze een paar oude uitzendingen terug. Als het opeens gaat over kinderen bezig houden tijdens de vakantie, dan valt ze bijna van haar stoel af….

“Dan moet ik mijn kinderen zelf bezig houden tijdens de vakantie”

Meestal begint het programma met een reis die gigantisch in het water is gevallen. Zo ook deze keer. Een gezin boekt een pakketreis bij Corendon naar een resort met een aquapark in Macedonie. Ze houden niet van cultuur en verblijven het liefst de hele tijd op het resort. De kinderen zwemmen en de ouders luieren. Ok, het is niet mijn beeld van vakantie, maar dat kan. Hoe sneu is het dan als er geen water in het aquapark zit. Ik kan me heel goed voorstellen dat je vakantie dan verpest is. Volledig terecht. Dat je dan klaagt dat je niet hebt kunnen zwemmen of luieren, ook helemaal prima. We hebben allemaal al medelijden met dit gezin. Alleen daarna val ik bijna van m’n stoel als ik de vader hoor zeggen: “Dan moet ik mijn kinderen zelf bezig houden tijdens de vakantie” en hij kijkt erbij alsof hij naar een strafkamp is gestuurd.

Hij herhaalt deze opmerking zelfs nog een keer en vindt zichzelf blijkbaar heel zielig. Want ja, stel je voor dat je je kinderen zelf bezig moet houden tijdens de vakantie…. Ik merk dat ik boos word. Als je je tijdens je vakantie niet bezig wilt houden met je kinderen, dan ga je toch zonder je kinderen? Met vrienden als mannen onder elkaar, een vriendinnenweekend of je laat de kinderen een weekje bij opa en oma. Dat is helemaal niet gek, alle ouders hebben tijd nodig om op te laden. Maar als je ergens met je gezin bent, in het buitenland of gewoon in Nederland, tijdens je gezinsvakantie, dan hoort daar ook bij dat je je kinderen moet bezig houden. En ja, soms heb je daar als ouder even geen zin in. Kan gebeuren. Het is echter ‘part of the deal’ toen je eraan begon.

Natuurlijk wil je dat er water in je aquapark zit als je naar een resort gaat.
Natuurlijk wil je dat er water in je aquapark zit als je naar een resort gaat.

Nu kan ik hier uren over door tikken. Zal ik niet doen. Wel heb ik 10 tips voor ouders die er hetzelfde over denken als deze vader.

10 tips: kinderen bezig houden tijdens de vakantie

Ok, jij vindt het dus lastig om je kinderen zelf bezig te houden tijdens de vakantie. Met deze 10 tips overleef jij je vakantie ook en voelt het niet als een strafkamp.

  1. Jij een boekje lezen? Dan doet de andere ouder iets met de kinderen. Wissel dit met elkaar af.
  2. Betrek kinderen bij de dagelijkse klusjes. Samen afwassen of samen ‘handdoekje leggen’ is quality time!
  3. Neem leuke (kleine) spelletjes mee voor op vakantie. Ook handig als je je kinderen zelf bezig moet houden tijdens het wachten in een restaurant.
  4. Zorg dat kinderen speelgoed bij zich hebben waarmee ze zich goed kunnen vermaken, dan heb jij even je momentje van rust. Wow, ze houden dan zichzelf bezig. Dat is een knap staaltje gezinsmanagement.
  5. Echt hoor, culturele dingen doen klinkt misschien saai, maar dan doe je iets verkeerd. Zoveel musea hebben speciale familierondleidingen of speurtochten voor het hele gezin. Geef het een kans.
  6. Ok, wandelen is iets anders dan de hele dag op een ligbedje liggen, maar wist je dat dat bedje veel fijner ligt als je eerst iets van inspanning hebt gedaan? Dus neem de kinderen mee en wandel een stuk door de natuur. Serieus, dat vinden ze leuk en wedden dat jij ook geniet van hun lachende gezichten? Wel een uitdagende wandeling kiezen hoor, wandelen langs een drukke weg vinden ze niet leuk.
  7. Maak afspraken met je kinderen: ik ga een uur met je zwemmen en daarna een uur een boekje lezen. Als dat uur voorbij is kom ik je ophalen en gaan we samen een ijsje uitkiezen.
  8. Laat je kinderen een drankje voor jou bij de bar halen. Jij relaxen op je ligbedje, zij mega trots dat ze zoiets mogen doen. Daarna gezellig samen opdrinken en ze een vet compliment geven dat ze al zo zelfstandig zijn.
  9. Hou je als moeder van tutten en beauty-dingen? Ga dan samen met je dochter naar een beautycenter als je resort dat heeft. Maureen heeft het nog steeds over haar chocolade massage bij Terme Olimia. Ondertussen deden de mannen even stoere mannen-dingen in het zwembad.
  10. Sla excursies over als het groepstempo voor jou te hoog of te laag ligt. Je kan ook op eigen gelegenheid van alles doen. En als je geen auto bij je hebt dan huur je er een, kies voor een taxi in een goedkoper land of ga met het openbaar vervoer. Heb je meteen weer een momentje om iets met je kinderen te doen: samen uitzoeken hoe je ergens komt. Want echt, dat ligbedje kan best een dagje zonder jou.

Zo he, en al deze tips zijn uit te voeren zonder je kinderen dagelijks bij een animatieteam te dumpen! Helemaal zelf te doen als ouders. Echt, het is niet moeilijk, het is leuk. Maar als jij al van tevoren denkt dat het heel hard werken is om je kinderen zelf bezig te houden tijdens de vakantie, dan begin je al met de verkeerde mindset.

Hoe het afliep met de vakantie van dit gezin? Corendon was gelukkig zo coulant om dit gezin een nieuwe vakantie aan te bieden. Ik hoop dat papa het dan kan opbrengen om tijd met z’n kinderen door te brengen. Gewoon, voor hun herinneringen. Want een herinnering aan de leuke dingen die je met je ouders hebt gedaan is zoveel waard!

Meer lezen

We hebben meer tips die je vakantie of dagje uit leuker maken. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Wil jij de betreffende uitzending van Groeten van Max zien? Zoek dan naar de uitzending van 14 augustus 2017.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.