Een nieuwe fase: op zoek naar vakantiekampen voor kinderen

Nu de oudste KidsErOpUit-kinderen op de bovenbouw van de basisschool zitten of komend jaar al naar de middelbare school gaan, komt er een nieuwe fase aan. Die van de vakantiekampen voor kinderen. Want met papa en mama mee op vakantie vinden ze nog leuk, maar een hele dag naar de BSO al wat minder. En tja, de meeste ouders hebben geen 6 weken vrij. Saskia heeft goede herinneringen aan de zomerkampen waar ze vroeger heen ging en dook eens in het aanbod dat er nu is.

Goede herinneringen aan de vakantiekampen van vroeger

Ik vraag me af hoe oud ik was toen ik voor het eerst op kamp ging. Ik dacht een jaar of 9, veel ouder in ieder geval niet. Het was in ieder geval een paar jaar nadat “Ik heb zo wa-wa-wa-waanzinnig gedroomd” van Kinderen voor Kinderen een hit was, want op de bonte avond lagen we in onze slaapzak dat nummer te playbacken. Ik herinner me eindeloos spelletjes spelen in de bossen en slapen in een groepsaccommodatie. Bij een ander kamp sliepen we met groepjes in een tent, ook heel gezellig.

Op m’n vijftiende ging ik zelfs 2 weken op zeilkamp. Eerst een week in een Valk op de Friese meren en daarna met een tjalk op het IJsselmeer en op de Waddenzee. Dat was helemaal onvergetelijk. Mijn broertje ging dat jaar survivallen in de Ardennen en hij kwam met allemaal sterke verhalen thuis. Vooraf vonden we het beide best even spannend, maar beide hadden we heel snel nieuwe vrienden gemaakt. Ik heb er zelf met uitjes op het water nog steeds profijt van dat ik de basisbeginselen van het zeilen beheers.

Begin jaren ’90 was de keuze in vakantiekampen voor kinderen beperkt. Het was zeilen, survivallen of paard rijden.

Hoe zou dat nu zijn? Vergeleken met onze eigen kinderjaren zijn er nu meer gezinnen waarbij beide ouders werken. Ik zou denken dat er dan ook meer kinderen op kamp gaan. Tijd om er eens in te duiken!

Goede herinneringen aan zeilkamp. Alweer 20 jaar geleden.
Goede herinneringen aan zeilkamp. Alweer 20 jaar geleden.

Vakantiekampen voor kinderen

Google brengt me al snel op de website van Vinea. Al 65 jaar bieden ze vakantiekampen voor kinderen aan, ze zijn aangesloten bij ANVR en SGR en de reisleiders hebben natuurlijk een VOG (Verklaring omtrent Gedrag). Met de basisvoorwaarden zit het dus wel goed. De meeste reisleiders zijn vroeger ook deelnemer van de vakantiekampen geweest, leuk, dan weten ze hoe het voor de kinderen is om op kamp te gaan.

Het aanbod van vakantiekampen voor kinderen is nu veel groter dan in mijn tijd. Vinea heeft vier thema’s:

  • Zeil- en surfkampen
  • Beachlife
  • Outdoor adventure
  • Smart Camps (taal, zoo & science)

Terwijl ik zit te kijken komt mijn dochter mijn werkkamer binnen. Ik ben heel benieuwd naar haar reactie. “Wat zou jij leuk vinden?” vraag ik haar. “Misschien een week Engels leren? Dat is hartstikke handig”. Maar nee, mijn beta-in-de-dop ziet het UvA Sciencecamp op mijn beeldscherm. Dat lijkt haar wel wat.

Ik stel dezelfde vraag aan de andere KidsErOpUit-bloggers met grotere kinderen. Bijna het complete aanbod van Vinea wordt door onze kinderen een keer als favoriet genoemd. Van Scuba-kamp in Zeeland, Engels leren in Engeland, Explorer Camp Zo Zit Dat, een strand/actief kamp in Camperduin tot het Tina kamp.

Gaaf, een actief beach kamp.
Gaaf, een actief beach kamp.
Engels leren in Engeland, dat lijkt mij zo leuk.
Engels leren in Engeland, dat lijkt mij zo leuk.

Sommige kinderen vinden op kamp gaan best een spannend idee. Gelukkig zijn er nu niet meer alleen kampen van een week, maar kunnen ze ook 4 dagen gaan. Zeker als ze wat jonger zijn of het een eerste keer spannend vinden een goed idee.

Het valt me op dat de zomerkampen zijn ingedeeld in leeftijdscategorieen die niet te groot zijn. Ook zit er een stukje overlap in op bepaalde leeftijden. Zo kan een 10-jarige zowel naar een groep van 7-10 en 10-13 jaar. Dit geldt ook voor 13- en 16-jarigen. Bij de tieners zie ik zelfs vakantiekampen naar het buitenland, waarbij er ook keuze is uit een kamp met veel activiteiten of juist met meer vrijheid.

Vakantiekamp-klassieker: kampvuur.
Vakantiekamp-klassieker: kampvuur.

Kennismaken met de vakantiekampen

Waar onze kinderen allemaal al een duidelijke voorkeur voor een vakantiekamp hebben, kan het zijn dat jouw kind dat niet heeft. Speciaal voor hen organiseert Vinea speciale On Tour dagen. Overigens ook handig als je kind het een beetje spannend vindt, dan kunnen ze alvast een indruk krijgen van wat ze gaan doen.

Meer info en alle data zijn te vinden op de On Tour-pagina van Vinea. Meestal zijn de On Tour dagen in juni en/of begin juli.

Alvast een indruk krijgen? Kijk dan dit filmpje even:

Nu ben ik wel nieuwsgierig. Ben jij vroeger ook op kamp geweest? En hoe vond je dat? Gaan jouw kinderen nu ook?

Meer lezen

Dit blog is in 2017 geschreven en in 2019 geactualiseerd. Inmiddels zijn meerdere KidsErOpUit-kinderen op vakantiekamp geweest. Klik & kijk voor hun ervaringen tot nu toe:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Vinea. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Het copyright van de gebruikte foto’s ligt bij Vinea. Wij mochten ze voor dit artikel gebruiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.