Opzetzwembad in de tuin, welke kies je?

Met het warme weer in aantocht komen de opzetzwembaden weer in de tuinen.Er is ontzettend veel keuze uit opzetzwembaden. Kies je voor een opblaasbaar zwembad of een frame zwembad in de tuin, of een rond of een rechthoekig opzetzwembad. En welke maat en welke filterpomp kies je? Suzanne ging op zoek naar een opzetzwembad voor in haar eigen tuin en deelt hier haar bevindingen.

Van opblaasbaar zwembad naar opzetzwembad

Jarenlang hadden we een opblaasbaar zwembad in de tuin. Je weet wel, zo’n opblaas zwembadje waar je met een pomp lucht in doet en die het met een beetje geluk een aantal maanden volhoudt voordat het lek is. We hebben heel wat van die opblaasbare zwembaden versleten. 

Inmiddels hebben we een ander huis met een grote tuin, zijn de kinderen uitgegroeid tot tieners en worden de zomers steeds warmer. Als een bezoekje aan het zwembad niet kan, is een eigen zwembad wel zo handig. Dus ging ik op onderzoek naar een opzetzwembad.

Ik ben erachter gekomen dat er heel veel keuze is. Waar moet je rekening mee houden en welk zwembad kies je? Hieronder deel ik mijn tips, die je kunnen helpen bij de keuze.

Tips bij het kopen van een zwembad

Er zijn meerdere aspecten waar je tijdens het kopen van een zwembad rekening mee moet houden:

#1 Budget

Misschien is je budget wel allesbepalend. Heb je niet veel geld om te besteden en wil je toch een leuk zwembad. Of je wilt gewoon niet al te veel geld uitgeven voor die paar maanden per jaar dat het mooi weer is.

Heb je weinig budget beschikbaar dan kom je al snel op een opblaasbaar zwembad of een easy set zwembad. De grotere opzetzwembaden met frame zijn echt een stuk duurder.

#2 Hoeveel ruimte heb je?

Heb je de ruimte om een groot opzet zwembad gedurende een paar maanden per jaar permanent neer te kunnen zetten? Waar plaats je het zwembad? In een hoek op het terras of op het gras? Kun je een rond of een rechthoekig zwembad kwijt?

Meet de ruimte op, zodat je zeker weet dat het gaat passen. En let er op dat de plek waar het zwembad komt te staan vlak is.

Als je de plek hebt bepaald, kun je gerichter gaan zoeken op de vorm en afmeting. En hou er ook rekening mee dat je het zwembad in de wintermaanden op een droge plek kunt opbergen. Een groot opzetzwembad vraagt ook daarvoor behoorlijk wat opbergruimte.

#3 Aantal personen

Heb je een groot gezin? Wil je er zelf ook bij in als je kinderen aan het zwemmen zijn? Moeten vriendjes en vriendinnetjes ook mee kunnen spelen? Met vier personen kom je al snel uit op een afmeting van 2 x 4 meter of een diameter van minimaal 3 meter.

#4 Soort gebruik

Waar wil je het zwembad gaan gebruiken? In de achtertuin of heb je een gemeenschappelijk achterterrein die je deelt met buren? Of wil je het zwembad ook meenemen naar de camping? In je eigen achtertuin kies je wellicht voor een permanenter zwembad die de hele zomer kan blijven staan.

#5 Kwaliteit

In de verschillende opzetzwembaden zit behoorlijk kwaliteitsverschil. Wil je minimaal meerdere seizoen met je zwembad doen, kies dan niet voor een opblaasbaar zwembad.

Alle opzetzwembaden en voor- en nadelen van de verschillende zwembaden vind je hieronder.

Tot slot: hebben jouw kinderen nog geen zwemdiploma? Zorg dan voor goede drijfmiddelen en hou ze altijd in de gaten. Onze tips voor zwembandjes en andere drijfmogelijkheden lees je hier.

Klik hier voor meer info over de beste zwembandjes

Een complete set van een opzetzwembad met frame is een flink pakket en vraagt ook om opbergruimte in de winter.

Opblaasbaar zwembad

De opblaasbare zwembaden zijn zwembaden met luchtringen (vaak twee of drie ringen) en zijn al te koop vanaf een paar tientjes. Er zijn ontzettend veel soorten en maten.

Wij hebben zelf jarenlang een rechthoekig opblaasbaar zwembad gehad met drie ringen. Hoe meer ringen, hoe meer stabiliteit het geeft. Opblaaszwembaden zet je op en het water ververs je (bijna dagelijks). Op deze zwembaden kun je geen filterpomp aansluiten. Dus met een beetje pech moet je elke dag vers water in het bad doen. In het algemeen gaat dit zwembad maximaal één zomerseizoen mee.

Een opblaasbaar zwembad is snel kapot.

Voordelen opblaasbaar zwembad

 • Dit type zwembad is goedkoop in aanschaf.
 • Door de afmetingen is dit zwembad ideaal voor kleine tuinen. 
 • Je kunt het zwembad opblazen met een voetpomp, maar met een elektrische luchtpomp gaat het wel heel makkelijk en snel.
 • Het zwembad is snel gevuld met water door de relatief kleine omvang.
 • Is beschikbaar in allerlei leuke modellen en thema’s inclusief schaduwdakjes voor dreumessen en peuters.

Nadelen opblaasbaar zwembad

 • Het water wordt snel vies (geen pomp) dus je moet vaak of misschien wel elke dag het water verversen.
 • Het zwembad heeft een zeer beperkte levensduur. Een opblaasbad gaat snel lek en gaat daardoor vaak hooguit één seizoen (of nog korter) mee. Niet echt duurzaam dus.

Tips als je kiest voor een opblaasbaar zwembad

Besluit je te kiezen voor een opblaasbaar zwembad? Dan heb ik hier nog een paar tips voor je:

 • Koop er een elektrische luchtpomp bij. Dat scheelt een hoop werk. Zeker als je met een luchtvoetpomp bij 30 graden aan de slag moet ben je even niet zo blij. 
 • Kies voor een zwembad met een waterafvoer en plaats hem op een plek waar het water makkelijk weg kan lopen je tuin in. Dan hebben je planten meteen weer water gehad. 
 • Heb je tegels of grind in je tuin? Kies dan voor een grondzeil onder het zwembad, zodat er een extra beschermingslaag zit tussen de ondergrond en het zwembad. 

Voor de allerkleinsten heb je echt leuke baby zwembadjes te koop in het thema Nijntje of een zwembadje in de vorm van een paddenstoel met een zonnedakje. 

Voor de oudere kinderen is dit opblaas zwembad van Intex de best beoordeelde op bol.com. 

De kleine babyzwembadjes hebben vrolijke kleuren en leuke thema’s.

Easy set (fast set) opzetzwembad

Als je meer ruimte hebt is de Easy Set pool het meest simpele opzetzwembad die verkrijgbaar is met filterpomp. Ze hebben een opblaasbare rand en beschikken meestal over een (simpele) filterpomp. In combinatie met het gebruik van chloor gaat het water langer mee en dan kun je het zwembad het hele zomerseizoen laten staan.

De easy set Pool is rond, heeft geen frame en is beschikbaar met een diameter vanaf 1,83 meter tot en met 5,49 meter. De levensduur van dit soort zwembaden is gemiddeld één jaar. Als de bovenste rand lek is stroomt het water uit het zwembad.

Voordelen van een easy set zwembad

 • Een easy set zwembad is, de naam zegt het al, zeer eenvoudig op te zetten (binnen 10 – 30 minuten);
 • Het zwembad is meestal voorzien van een filterpomp, dus je water blijft (veel) langer schoon, daardoor heb je veel minder waterverbruik in een seizoen;
 • Goedkoop en zeer betaalbaar opzetzwembad met een filter (vanaf circa 70 euro);
 • Gaat langer mee dan de opblaasbare zwembaden (gemiddeld 1-2 jaar);
 • Snel en gemakkelijk op te bergen.

Nadelen van een easy set zwembad

 • Het zwembad is alleen als rond model verkrijgbaar;
 • Dit zwembad moet op een vlakke waterpas ondergrond staan;
 • De levensduur is beperkt. Bij ons ging dit zwembad slechts een maand mee, toen was de luchtring al meermalen lek geweest en weer geplakt;
 • Door de luchtring is het zwembad minder stabiel dan bij een framemodel (zie verderop);
 • Dit model is minder compleet met accessoires dan andere modellen met filterpomp. Deze moet je er vaak los bij kopen. 

Er zijn verschillende maatvoeringen easy set opzetzwembaden verkrijgbaar. Dit is de meest verkochte van Intex op Bol.com.

Tips voor het opzetten van een easy set zwembad

 1. Plaats het zwembad op een harde, vlakke en waterpas ondergrond. Dit is belangrijk omdat het zwembad een opblaasbare rand heeft en geen frame.
 2. Leg een zeil onder het zwembad ter bescherming van je bodem.
 3. Zorg dat het zwembad vrij staat van scherpe voorwerpen.
 4. Houd ongeveer 1 meter vrij rondom het zwembad.
 5. Zet het zwembad op volgens de handleiding.
 6. Plaats de pomp en accessoires naast het zwembad op de grond – onder het waterniveau.
 7. Wil je het water een beetje schoon houden? Kies voor een voetenbadje voordat je het badje in stapt en een afdekzeil die je er ’s nachts overheen doet. Dan blijft het water langer schoon.
opzetzwembaden
Een easy set zwembad moet altijd waterpas staan.

Opzetzwembad met frame

Wil je graag een langere levensduur van het zwembad en ben je bereid iets meer geld uit te geven dan voor een easy set pool, dan is een frame pool ideaal. Hierin heb je meerdere varianten.

De zwembaden met een metalen frame zijn de simpelste van de frame zwembaden met een eenvoudige stalen constructie en een gewone filterpomp. Het metalen frame biedt stevigheid en stabiliteit.

Hoe groter het zwembad, des te sterker het frame en de liner/doek, en dus ook des te duurzamer in gebruik en levensduur. De grotere zwembaden hebben meestal een grotere capaciteit cartridge filter of een zandfilterpomp en standaard een trap. De trap is nodig omdat de grotere zwembaden ook hoger zijn (tot wel 1,22 meter).

Metalen frame: zwembaden tot circa 6 m2

Deze metalen frame baden zijn zowel rond als rechthoekig te krijgen, zijn maximaal 4 meter lang en daardoor meestal niet hoger dan 76 cm. De gemiddelde levensduur is drie jaar.

De metal frame opzetzwembaden zijn meestal standaard uitgerust met een filterpomp. Deze filterpomp houdt het water schoon en in beweging zodat vervuiling van het water wordt tegengegaan. De filterpomp kan eenvoudig aan het zwembad worden gemonteerd en door middel van filtercartridges wordt het water ververst. De filtercartridges moet je regelmatig vervangen of eventueel schoonmaken.

Voordelen van een opzetzwembad met frame

 • Zowel in ronde als rechthoekige modellen verkrijgbaar;
 • Door het frame behoudt het bad zijn vorm;
 • Ondanks het frame is het zwembad binnen ongeveer 30 – 45 minuten (afhankelijk van de grootte) vulklaar;
 • Stevige constructie en goede stabiliteit door het gepoedercoate frame;
 • Levensduur is gemiddeld drie (metal frame) tot vijf jaar (ultrasterke frames) en daarmee (veel) langer dan de easy set en opblaas zwembaden;
 • In combinatie met het gebruik van chloor kan je het bad het hele seizoen laten staan door en hoef je hem maar één keer te vullen met water.
Het frame opzetzwembad is na ongeveer 45 minuten vulklaar.

Nadelen van een opzetzwembad met frame

 • Door de grootte van het zwembad duurt het veel langer voordat het water een aangename temperatuur heeft. Hiervoor kun je kiezen voor solarmatten, een solarbol, die met zonne-energie je water opwarmen of een solar afdekzeil die het water opwarmt en afkoeling voorkomt. 
 • Door de constructie en de filterpomp is dit opzetzwembad  duurder dan een easy set zwembad.
 • Een frame zwembad is duurder in aanschaf.

Tips voor het kopen van een frame zwembad

 • De standaard filterpompen die bij een metal frame zwembad zitten zijn qua capaciteit niet altijd even toereikend, zeker niet bij de wat grotere frame baden. Het kan dan zinvol zijn om een zwembad aan te schaffen exclusief pomp en dan zelf een zandfilterpomp aan te schaffen. Verderop in dit blog lees je meer over de verschillen tussen een gewone filterpomp en een zandfilterpomp.
 • Kies voor een grondzeil of ondertegels tussen je zwembad en de ondergrond. Dit zorgt voor extra bescherming van jouw zwembad. Door het dikke zeil komt een extra laag tussen de ondergrond en de bodem van het zwembad. Let op de maatvoering die je nodig hebt voor je zwembad.  
 • Zorg voor een compleet waterreinigingssysteem. Kies voor een starterspakket met chloordrijver, -tabletten en pH-tabletten en teststrips voor chloor- en pH -waarde. 
 • Een schoonmaakset voor je zwembad is handig om vuil uit het water te scheppen en de zijwanden (waterrand) schoon te houden. 
opzetzwembaden
Een grondzeil onder het opzetzwembad is een must.
Een basisset voor het monitoren van je waterkwaliteit (pH en chloor).

Voordeelsets frame zwembaden van 3 meter

Omdat frame zwembaden duurzamer zijn in gebruik en permanent in je tuin staan, is alleen een frame zwembad kopen meestal geen optie. Vooral de (kleinere) metal frame zwembaden zijn zonder accessoires en pomp te koop, zoals deze van Intex

Maar als je dit frame zwembad aanvult met filterpomp, afdekzeil, waterreinigingsset, ladder en grondzeil ben je nog best veel geld kwijt.

Ons advies is dan ook om meteen een complete set aan te schaffen. Je bent in totaal wel wat meer geld kwijt, maar bent meteen klaar voor meerdere seizoenen waterplezier.

Hieronder doen we een aantal suggesties voor Intex, Bestway of Exit, de drie bekendste merken van opzetzwembaden:

Een metal frame zwembad van Intex (3×2 meter)
Opzetzwembaden
Exit heeft frame zwembaden met houtlook en zijn binnen 30-45 minuten vulklaar.

Framezwembaden van 2 x 4 meter of groter

Wil je flink uitpakken en echt een ruim opzetzwembad van 4×2 meter of zelfs nog groter? De grote zwembaden zijn standaard uitgerust met een extra sterk frame. Logisch, want de krachten van het water op het frame zijn groter.

Zo heeft Intex de opzetzwembaden met prism frame of ultra prism frame en Bestway een power steel frame. Toch zijn er verschillen in de verschillende merken zwembaden.

Ik noem de drie bekendste en bestverkochte merken hieronder even.

Intex frame pool

Intex heeft verschillende frame zwembaden. Behalve de metal frame zwembaden kent Intex Prism Frame Pools en Ultra Frame Pools. Hieronder zet ik de verschillen op een rij.

Prism frame zwembaden:

 • Uitvoering in lichtgrijze wanden en wit frame.
 • Verkrijgbaar in rechthoekige, vierkante, ronde en ovale modellen
 • In maatvoeringen vanaf 300x175x80 meter t/m 610x305x122 meter.
 • Frame: gegalvaniseerd staal met ovale buizen.
 • Bodem en zijwanden/liner: 3-laags en bestaat uit PVC aan de buitenkant en een gerasterde polyester binnenwand.
 • Standaard geleverd met filterpomp en afdekzeil en ladder (bij zwembaden vanaf 1 meter hoogte).
 • Let op: houdt er met dit frame rekening mee dat de uitstaande buizen aan beide zijden 30 cm extra ruimte vragen. De buitenmaat van het zwembad van 4 x 2 is dus 4,65 x 2,60 meter.

Ultra frame zwembaden:

 • Uitvoering in donkergrijze wanden en grijs frame.
 • Verkrijgbaar in ronde en rechthoekige modellen.
 • In maatvoeringen vanaf 5,5 meter tot en met 10 meter lengte en 1,22 meter hoog.
 • Het frame is nog sterker door ovalen buizen met een dubbele poedercoating aan de binnen- en buitenkant. Hierdoor ook geschikt voor een zoutwatersysteem (als je geen chloor wilt)
 • De bodem en zijwanden zijn nog dikker en steviger.
 • De ultra frame pools worden standaard geleverd met een zandfilterpomp, trap, grondzeil en dekzeil.
 • Let op: houdt er met dit frame rekening mee dat de uitstaande buizen aan beide zijden 30 cm extra ruimte vragen.

Bekijk hier hoe de frame pool van Intex eruit ziet.

Bestway frame zwembaden

Bestway heeft ook frame zwembaden. De Bestway zwembaden zijn hoger dan de andere baden, zijn volledig wit uitgevoerd en lijken veel op de Intex zwembaden. Het zwembad van 4,12 x 2,01 is maar liefst 1,22 meter hoog

 • Uitvoering: witte wanden en wit frame.
 • Verkrijgbaar in rechthoekige en ronde modellen.
 • In maatvoeringen vanaf 4,04 t/m 6,71 meter lang.
 • Het frame bestaat uit een stevig gegalvaniseerd stalen frame met ronde buizen.
 • De bodem en zijwanden van de Frame Pool is 0,4 cm dik, gemaakt van meerdere lagen duurzaam PVC.
 • De frame zwembaden van Bestway hebben een leegloopventiel en worden standaard geleverd met een filterpomp en een zwembadtrap.
 • Hou er bij dit zwembad wel rekening mee dat de buizen van het frame zo’n 30 centi