Rulantica, review van het waterpark bij Europa-Park

0
337
De lazy river in Rulantica.
De lazy river in Rulantica.

Rulantica is het waterpark dat bij Europa-Park hoort. Saskia ging er in de meivakantie heen (tip: lekker rustig dan!) en vertelt je meer over dit thematische sub-tropische zwembad. En we verklappen maar meteen dat je kaartjes voor het waterpark apart koopt van de kaartjes voor het pretpark, dus ook al je naar een van beide wil dan kan dat.

Rulantica, het waterpark bij Europa-Park

Door onze eerdere blogs heb je vast weleens van Europa-Park gehoord. Dit prachtige pretpark ligt in het Zwarte Woud en weet ons keer op keer te verrassen met de attracties en de manier waarop het thema is doorgevoerd en uitgevoerd. Wij zijn dus echt fan van dit pretpark!

Europa-Park is uitgebreid met een eigen waterpark: Rulantica. In tegenstelling tot andere waterparken is er hier niet gekozen voor een tropisch thema, maar staan de Noorse mythen centraal. Dat is vertaald op allerlei verschillende manieren. Zo hebben de glijbanen en andere waterattracties Scandinavisch klinkende namen en is de aankleding ook geïnspireerd op de noordelijke Europese landen met bos-, sneeuw- en botendecoratie. Overal in het waterpark komen we mascotte Snorri tegen, een vriendelijk kijkende octopus.

Dit is Snorri.
Dit is Snorri.

Wat is er te doen in waterpark Rulantica?

Waterpark Rulantica biedt voor elke leeftijd waterpret. Van een afgeschermd gedeelte voor de kleinste waterratjes tot gave glijbanen voor de tieners. Voor 18-plussers is het heerlijk hangen aan de bar in het water en genieten van de cocktails die je hier in het zwembad kunt drinken.

Ik vertel je in dit blog meer over de waterattracties in Rulantica.

Trølldall, het zwembad voor kleine kinderen

Kinderen zonder zwemdiploma vermaken zich bij Trølldall. Een afgeschermd gedeelte in het binnengedeelte van waterpark Rulantica. Het ziet er supermooi uit en er zijn allerlei leuke glijbanen en andere speelaanleidingen met water. Voor mij is deze leeftijdsgroep een fase die achter me ligt, dus bleef het bij alleen even kijken en deze foto maken zodat jullie een indruk hebben.

Snorri’s Saga, de lazy river

Mijn persoonlijke favoriet is de lazy river. Ontspannen op een band dobberen. En dat lukt uitstekend in Rulantica! Eigenlijk wil ik niet verklappen wat je onderweg allemaal tegenkomt terwijl je in je band ligt, maar geloof me, Europa-Park heeft hier uitgepakt met onder andere prachtige bewegende beelden van zeemeerminnen.

Blijf trouwens wel alert, want je kunt onderweg verrast worden met een onverwachte hoeveelheid water die van boven komt…

De lazy river in Rulantica.
De lazy river in Rulantica.

Surf Fjørd, het golfslagbad

Springen in de golven, dat is en blijft leuk. Een paar keer per uur hoor je een toeter en dan weet je het: de golven komen! Zelf vond ik het golfslagbad iets tegenvallen. De beleving met het gigantische beeldscherm erbij waar zeemeerminnen voorbij zwemmen is schitterend, maar van de golven had ik meer verwacht. Hierdoor is het golfslagbad wel geschikt voor de kleinere bezoekers.

Het golfslagbad in waterpark Rulantica.
Het golfslagbad in waterpark Rulantica.

Vildstrøm, de wildwaterbaan

Twee wildwaterbanen heeft Rulantica. Ga jij voor de linker of de rechter route? Het is altijd even afwachten en ontdekken welke het spannendste is. Bij ons viel de rechter route het meest in de smaak, maar ik hoorde andere mensen zeggen dat ze de route links het leukste vonden. Dus er is maar één oplossing: beide proberen!

De ingang naar de wildwaterbaan ligt een beetje verstopt, maar je vindt ‘m aan je rechterhand als je vanaf de kleedkamers komt. En dan net voor het restaurant.

De ingang naar de wildwaterbaan.
De ingang naar de wildwaterbaan.

Heel veel glijbanen

Glijbaanliefhebbers kunnen zich uitleven in waterpark Rulantica. De glijbanen zijn er in allerlei soorten en maten. Met band, zonder band. Alleen op een band, met meerdere mensen op een band. Op moment van schrijven zijn er 17 glijbanen in Rulantica, zowel binnen als buiten. Het schijnt dat er in de toekomst meer glijbanen bij gaan komen. 

De glijbanen zijn geclusterd bij elkaar te vinden. De glijbaantorens zijn van binnenuit gezien heel mooi weggewerkt, waardoor je de glijbanen niet ziet. Voor iemand zoals ik die glijbanen soms best spannend vind niet ideaal, want nu is het een verrassing hoe de glijbaan gaat zijn…

Bij glijbaantoren Vinterhal zijn de volgende glijbanen te vinden:

  • Vinter Rytt, waarbij je met 4 personen op een band zit en in een halfpipe terecht komt.
  • Svalgur Rytt, eveneens een hele snelle glijbaan met een 4-persoons band.
  • Stormvind, de trechterglijbaan.
  • Två Fall, een snelle glijbaan.
  • Isbrekker, twee korte glijbanen naast elkaar.

De andere glijbaantoren heet Rangnakor. Hier vind je de volgende glijbanen:

  • Twee glijbanen waarbij je in een cabine van glas staat en de vloer onder je verdwijnt.
  • Blauwe en rode glijbaan met banden, compleet met wedstrijdelement. Deze kan met een 1- of 2-persoonsband gedaan worden.

Daarnaast zijn in het gebied Skip Strand glijbanen te vinden. Deze zijn wat korter en een van de glijbanen is juist erg breed waardoor je naast elkaar zittend eraf kunt.

Op onderstaande foto zie je het bord waarop te zien is voor wie welke glijbaan geschikt is. Ook kun je hier de wachttijden zien. Erg handig!

Alles wat je wil weten over de glijbanen. Inclusief de wachttijden!
Alles wat je wil weten over de glijbanen. Inclusief de wachttijden!
De grote banden hoef je niet zelf naar boven te tillen.
De grote banden hoef je niet zelf naar boven te tillen.
Wie is er het eerste beneden?
Wie is er het eerste beneden?
Hier kun je tegen elkaar racen op de glijbaan.
Hier kun je tegen elkaar racen op de glijbaan.

Nog meer waterpret

Maar dit is het nog niet! Er is meer te beleven in waterpark Rulantica. 

Vernieuwend vind ik het hindernissenparcours bij Skip Strand. Hier ren je van vlot naar vlot. Er zijn twee rijen met vlotten naast elkaar, dus ideaal voor een wedstrijdje. Wij hebben een tijdje op een ligbedje gelegen met uitzicht op dit parcours en dat was echt hilarisch. De kinderen gaan er soepel overheen, maar de ouders vallen meestal halverwege in het water. Tot groot plezier van hun kinderen.

In het pretpark van Europa-Park heb ik eerder al kennisgemaakt met de VR experience in de achtbaan. In Rulantica is dit doorgezet en hier kun je VR snorkelen. Ik heb dat hier niet gedaan, maar in het verleden wel ergens anders. Dat was echt een hele gave ervaring. Dus zeker een aanrader.

Even klaar met alle actie in het waterpark? Dan kun je (tegen bijbetaling) gebruik maken van sauna Hyggedal van Rulantica. Voor 18-plussers is in het binnenbad de poolbar met de lekkerste cocktails een aanrader. Ze verkopen er natuurlijk ook alcoholvrije drankjes voor de minderjarige en alcoholvrije zwemmers.

Tijdens mijn bezoek aan Rulantica (mei 2022) is er buiten een nieuwe attractie in aanbouw. Op de borden ziet het er onwijs tof uit. Iets met houten tonnen waar je in staat en van waaruit je elkaar kan nat schieten. Tenminste, zo heb ik ‘m geïnterpreteerd. Ik heb al heel wat waterparken bezocht, maar zoiets niet eerder gezien. Heel benieuwd dus wat dit gaat worden!

Rennen over de vlotten.
Rennen over de vlotten.
Deze nieuwe attractie komt er nog bij in Rulantica.
Deze nieuwe attractie komt er nog bij in Rulantica.
Binnen en buiten is er een poolbar.
Binnen en buiten is er een poolbar.

Het buitenbad van Rulantica

Naast het grote binnengedeelte is er een groot buitengedeelte bij waterpark Rulantica. Vanuit het binnengedeelte kun je via diverse deuren naar buiten lopen, maar je kunt ook vanuit binnen het grootste buitenbad instappen en zo verder zwemmen. In dit bad is de tweede poolbar te vinden.

De grootste blikvanger buiten is de toren Svalgurok. Met verschillende glijbanen, een grote emmer met water die om de zoveel minuten wordt omgekieperd en heel veel andere mogelijkheden om met water te spelen. Een superleuke waterspeeltuin voor kinderen in de basisschoolleeftijd. 

Voor hele jonge kinderen is buiten Snorri Strand te vinden. De waterspeeltuin met kleine glijbaantjes, een spraypark en allerlei speeltoestellen.

De glijbaantoren buiten
De glijbaantoren buiten

Review Rulantica: de faciliteiten

Een review van Rulantica is niet compleet zonder alle informatie over de andere faciliteiten.

Dat begint bij de entree. Hier krijgt iedereen een armbandje waarmee je kunt betalen in het waterpark. Met dit bandje maak je ook je kluisje open. Ga je met kinderen naar Rulantica? Vraag dan bij de ingang of ze het tegoed op hun armbandje willen beperken of afsluiten.

Kluisjes zijn er meer dan genoeg en deze kun je tussendoor onbeperkt openen en weer afsluiten. In het waterpark zelf staan op verschillende logische plekken kasten met vakken. Ideaal om even je handdoek en slippers op te bergen. Hiermee wordt gestimuleerd dat bezoekers niet onnodig ligbedjes bezet gaan houden. Overigens zijn er daar heel veel van en hebben wij nooit hoeven zoeken naar een vrij bedje.

Horeca is er op verschillende plekken in Rulantica. Het prijsniveau ligt iets hoger dan we van Duitsland gewend zijn. Er is vooral fastfood te koop zoals pizza, pasta en friet met bijgerecht.

Of ik personeel onder ‘faciliteiten’ hoor te beschrijven is natuurlijk de vraag, maar ik wil toch ergens vermelden dat het mij opviel dat er overal personeel staat die de boel in de gaten houdt. Een veilig gevoel geeft dat.

Handig, overal staan van dit soort kastjes voor je spullen.
Handig, overal staan van dit soort kastjes voor je spullen.

Tickets voor Rulantica

We raden je aan om vooraf je tickets online te kopen. Waterpark Rulantica heeft een maximale capaciteit en zo vis je niet achter het net. Het waterpark is dagelijks geopend van 10 tot 22 uur.

Kinderen t/m 3 jaar mogen gratis naar binnen en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar geldt een gereduceerd tarief. Je hebt keuze uit een ticket voor de hele dag, de avond (vanaf 17 uur) of Moonlight (vanaf 19 uur). Het is zeker aan te raden om een deel van de avond mee te pakken, Rulantica is dan prachtig verlicht.

In 2022 betaal je voor de avondentree vanaf 17 uur voor een volwassene 39 euro en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar 36 euro. Moonlight entree is goedkoper en voor een hele dag betaal je wat meer. Het actuele en complete overzicht van de entreeprijzen is hier te vinden.

Zou jij een keer naar Rulantica willen?

Rulantica by night.
Rulantica by night.
Ook binnen is 's avonds alles sfeervol verlicht.
Ook binnen is ’s avonds alles sfeervol verlicht.