Schladming-Dachstein met kinderen: de 9 tofste zomeractiviteiten

De regio Schladming-Dachstein in Oostenrijk zit boordevol leuke activiteiten met kinderen in de zomer. Door de coronacrisis boekte Irma haar vakantie om van Italië naar Oostenrijk. Hier heeft ze geen moment spijt van gehad, want de Schladming-Dachstein regio heeft super veel te bieden voor kinderen. In dit blog deelt ze 9 tips om te doen in deze regio.

Leuke zomeractiviteiten in Schladming-Dachstein met kinderen

De regio Schladming-Dachstein ligt centraal in Oostenrijk, in de deelstaat Steiermark. Wij krijgen bij onze accommodatie een Schladming-Dachstein Sommercard. Echt de moeite waard, want alles wat we doen kan gratis of met grote korting met deze sommercard. Klik hier voor meer informatie over deze kaart. Ook vind je hier alle attracties die je kan bezoeken met de kaart. 

Met de Sommercard kan je elke dag een berg- en dalrit nemen met een lift naar keuze in het gebied. Dit is ideaal want veel van de hieronder beschreven activiteiten bezoeken wij per lift.

#1 Hopsiland, speeltuin in de bergen

Vanuit het centrum van Schladming nemen we de Planai Seilbahn naar 1.830 meter hoogte. Eenmaal boven slaan we rechtsaf en zien we Hopsi al staan. Dit speelparadijs in de bergen bestaat uit een wandeling langs verschillende onderdelen en is gratis. Onze zoon van 7 maanden nemen we mee in de kinderwagen.

Aan de start kopen we voor 2 euro (prijspeil 2020) een houten kogelbal met de afbeelding van Hopsi erop. Deze bal gebruiken we langs de wandeling meerdere keren. Eerst gaat hij door twee lange kogelbanen naar beneden. Onze 5-jarige dochter rent met de bal mee. Daarna gebruiken we de bal in de Kasalm, binnen zijn meerdere houten bakken te vinden waar de bal doorheen kan. Als laatste gebruiken we de bal in Hopsis BergSportWelt. Hier ligt een minigolfbaantje.

De route zit vol met leuke activiteiten. Van grote glijbanen en klimtoestellen, tot badeendjes vangen in de vijver en een blotevoetenpad. Daarnaast zien we een fietsparcours voor kinderen. Het is een klein parcours maar met veel verschillende paden.

Langs de route liggen genoeg berghutten om in Oostenrijkse sferen een hapje of drankje te nemen. De meeste berghutten met speelplaats voor kinderen, ideaal!

Mooi overzicht van wat er te doen is in Hopsiland
Mooi overzicht van wat er te doen is in Hopsiland.
De route begint met deze kogelbaan. Hier komen we er meerdere van tegen in de regio Schladming-Dachstein met onze kinderen.
De route begint met deze kogelbaan. Hier komen we er meerdere van tegen in de regio Schladming-Dachstein met onze kinderen.
Onderweg komen we meerdere van dit soort toffe speelplekken tegen.
Onderweg komen we meerdere van dit soort toffe speelplekken tegen.
Als afsluiter heerlijk eten in één van de gezellige berghutten met speeltuin.
Als afsluiter heerlijk eten in één van de gezellige berghutten met speeltuin.

#2 Alpinsteig Höll in Nationaal Park Wilde Wasser

Onze dochter van 5 jaar is niet zo’n wandelaar. Als we over een rechte weg lopen, begint ze na twee minuten al te klagen dat haar benen pijn doen. Maar zodra we een uitdagende wandeling doen, met rotsen, steile trappen en bruggen. Dan horen we haar geen seconde klagen en loopt ze het hardst voorop.

Gelukkig hebben we in de regio Schladming-Dachstein met onze kinderen genoeg uitdagende wandelingen gevonden. Daar is de Alpinsteig Höll er één van. Onze zoon van 7 maanden kan mee in de draagzak en slaapt bijna de hele weg.

De wandeling start bij de Seeleiten-Parkplatz/Riesach Wasserfall. Met de Sommercard betalen we 6 euro (prijspeil 2020) om het nationale park Wilde Wasser binnen te komen.

Als eerste worden we nat gespetterd door de Riesach Wasserfall. Daarna lopen we over een pittig pad zigzaggend door het bos naar boven. En dan begint het tofste stuk voor ons en onze dochter. We wandelen over een lange loopbrug en zien de diepte onder ons. Daarna klimmen en dalen we via verschillende steile trappen door de kloof.

Aan het einde van de kloof lopen we een klein stukje door richting de Riesachsee, voordat we aan de terugweg beginnen. Hier worden we beloond met een geweldig uitzicht. Hierna vervolgen we onze weg terug naar de parkeerplaats over een breder pad. We doen ongeveer 2 uur over deze wandeling van bijna 4 kilometer.

Misschien herkenbaar? Tijdens een vakantie heb ik altijd een aantal keren een ultiem geluksmomentje. Gedurende deze wandeling had ik er absoluut eentje.

We zien de diepte onder ons vanaf deze toffe hangbrug in de regio Schladming-Dachstein met onze kinderen.
We zien de diepte onder ons vanaf deze toffe hangbrug in de regio Schladming-Dachstein met onze kinderen.
De wandeling Alpinsteig Höll zit vol uitdaging met veel van dit soort steile trappen.
De wandeling Alpinsteig Höll zit vol uitdaging met veel van dit soort steile trappen.
We volgen deze rivier door de kloof heen.
We volgen deze rivier door de kloof heen.
Wauw! Wat worden we beloond met een prachtig uitzicht over de Riesachsee.
Wauw! Wat worden we beloond met een prachtig uitzicht over de Riesachsee.

#3 Speelpark Waldhausalm

Naast heerlijk eten is er bij de Waldhausalm een heel tof speelpark te vinden. Deze berghut ligt vlakbij de hierboven beschreven wandeling Alpinsteig Höll, en is dus goed te combineren.

Wij bezoeken deze berghut op een avond. Op dat moment is het super rustig in het speelpark. Mijn dochter van 5 jaar en ik proberen samen de elektrische auto’s en bootjes uit. Ik voel me weer helemaal kind terwijl we samen rondjes scheuren. Daarna van de kabelbaan en kliederen met zand. Als laatste nemen we een kijkje bij de dieren in de kinderboerderij in de schuur.

In het hoogseizoen zijn er overdag activiteiten. Zo is er elke dinsdag een kindermiddag. Kinderen kunnen dan komen bakken, knutselen, spelen en geschminkt worden. Daarnaast is het mogelijk om zelf een vis te vangen in de vijver en die daarna te laten bereiden. Verser kan je de vis niet krijgen.

Bij de Waldhausalm zit een groot terrein met veel speelmogelijkheden.
Bij de Waldhausalm zit een groot terrein met veel speelmogelijkheden.
Elektrische bootjes en auto's, maar ook een kinderboerderij zijn te vinden bij de Waldhausalm.
Elektrische bootjes en auto’s, maar ook een kinderboerderij zijn te vinden bij de Waldhausalm.

#4 Badesee Pichl

Voor een verkoelende duik gaan we naar Badesee Pichl, in de regio Schladming-Dachstein met onze kinderen. Dit heldere en schone meer bezoeken we gratis met de Sommercard.

Rondom het meer zien we een grote en schone ligweide. Er zijn twee zandbakken, een schommel en een glijbaan voor jonge kinderen. Voor de wat grotere kinderen is er de mogelijkheid om allerlei andere sporten te doen. Voetbal, tennis, beachvolleybal en tafeltennis.

Aan de rand van het meer is een klein kinderbadje aangelegd. Met twee kleine kinderen is dat voor ons een ideale plek om de handdoek neer te leggen. Met z’n vieren spelen we een tijdje in dit kinderbadje.

Daarna nemen we een kijkje bij het grote meer. In het midden van het meer spettert een fontein. Mijn man en dochter gaan het meer in via een houten steiger. Het is een zonnige dag met 26 graden, maar de eerste reactie van onze dochter is: “Brrrrr wat is het water koud…”. Al snel went ze eraan en drijft ze in haar roze flamingo terug naar de kant. Daar aangekomen doen de stenen wat pijn aan haar voeten, helaas we zijn de waterschoenen vergeten.

Als afsluiter nemen we en ijsje. Heerlijke plek om een paar uurtjes door te brengen.

Badesee Pichl is een fijne plek voor een verkoelende duik.
Badesee Pichl is een fijne plek voor een verkoelende duik.
Dit handige kinderbandje is verbonden met het grotere meer.
Dit handige kinderbandje is verbonden met het grotere meer.

#5 Mountain GoKart

Op zoek naar een half uurtje spanning en sensatie in de buurt van Schladming-Dachstein met kinderen? Voor ons is de 7 kilometer lange afdaling met een GoKart een groot succes.

Met de Sommercard kopen mijn dochter en ik voor 17 euro (prijspeil 2020) een kaartje bij Ski Lenz in Hochwurzen, Schladming. Met dit kaartje kunnen we één afdaling doen met z’n tweeën op 1 GoKart. Hierin zit een korting van 10 euro verwerkt.

Met z’n vieren gaan we met de Gipfelbahn Hochwurzen omhoog naar 1849 meter. Boven aangekomen wandelen we eerst wat rond en genieten van het uitzicht. Daarna gaan mijn man en zoon weer naar beneden met de lift. Mijn dochter en ik zoeken een GoKart en twee helmen uit.

De GoKart is een soort driewieler met brede banden. Ik ga zitten op de GoKart en mijn dochter schuift op mijn schoot. We duwen onszelf met onze voeten richting de start en rijden de eerste heuvel af. Dat gaat best hard, maar de remmen doen het goed.

De route gaat met haarspeldbochten naar beneden. De wind waait door onze haren en we hobbelen over de steentjes. Na een half uurtje zijn we beneden. We hebben samen genoten.

Vanuit de gondel zien we onze voorgangers met de GoKart naar beneden gaan.
Vanuit de gondel zien we onze voorgangers met de GoKart naar beneden gaan.
De GoKart is voor onze dochter nog iets te groot, ze gaat dus bij mij op schoot naar beneden.
De GoKart is voor onze dochter nog iets te groot, ze gaat dus bij mij op schoot naar beneden.

#6 Erlebnis Rittisberg

In de plaats Ramsau am Dachstein ligt de Rittisberg. Op en rondom deze berg is van alles te beleven. Je kan er klimmen langs een touwparcours, vliegen met een flyline en rodelen. Naast de berg is een camping te vinden met een mooi recreatiemeer, Ramsau Beach genaamd. En bovenop de berg ligt een grote speeltuin tussen de enorme letters ‘Rittisberg’.

Onze dochter van 5 jaar is dol op rodelen. En eerlijk is eerlijk, wij ook. Voor 26 euro (prijspeil 2020) kopen we drie duo ritjes met de rodel naar beneden. Onze dochter mag dus 3x en mijn man en ik gaan om en om met haar mee.

Ik mag als tweede met onze dochter. Samen schuiven we op de rodel en worden we naar boven getakeld. Als we even onderweg zijn naar beneden krijg ik direct te horen: ‘Papa ging veel sneller’. Drie keer raden wie het laatste ritje met onze dochter naar beneden mocht doen…

Na het rodelen neemt mijn man het looppad met de kinderwagen de berg op. Een pittige klim, vooral met een kinderwagen. Onderweg komt hij verschillende sprookjesfiguren tegen. Een leuke wandeling voor kinderen, maar dan wel van boven naar beneden en niet andersom. Mijn dochter en ik nemen de stoeltjeslift naar boven.

Boven aangekomen zien we een grote speeltuin. Veel speeltoestellen zijn van hout. Net zoals in Hopsiland is ook hier weer een houten kogelbal te koop. Er zijn meerdere kogelbanen waar deze in kan. We sluiten af met een korte wandeling over het blotevoetenpad en gaan dan weer de berg af.

Toffe rodelbaan bij de Rittisberg in de regio Schladming-Dachstein met kinderen.
Toffe rodelbaan bij de Rittisberg in de regio Schladming-Dachstein met kinderen.
Boven op de Rittisberg ligt een grote speeltuin van hout.
Boven op de Rittisberg ligt een grote speeltuin van hout.
Op de Rittisberg zijn meerdere kogelbanen te vinden waar onze houten kogelbal in kan.
Op de Rittisberg zijn meerdere kogelbanen te vinden waar onze houten kogelbal in kan.

#7 Erlebnisbad Schladming

Bij regenachtig weer is een bezoek aan het Erlebnisbad van Schladming het perfecte uitje in de regio Schladming-Dachstein met kinderen. Helaas denken meer mensen daar zo over. Als wij in de middag 3 uurtjes gratis willen zwemmen met de Sommercard, staat er een lange rij. We besluiten om aan het begin van de avond terug te komen. Dan kunnen we zo naar binnen lopen.

Eenmaal binnen ziet alles er schoon en netjes uit. We lopen langs het grote bad, met drie wedstrijdbanen en een stuk om vrij te zwemmen. Achterin het zwembad zit een peuterbadje, verdeeld over twee kleine badjes met een kleine glijbaan ertussen. Hierin dobberen wij om en om met onze zoon van 7 maanden, terwijl de ander met onze dochter van 5 jaar van de grote glijbaan gaat.

Omdat het regent besluiten wij niet naar het buitenbad te gaan. Vanachter het raam zien we een mooie ligweide en twee toffe glijbanen.

#8 Kinderberg Sattelberg

In de plaats Ramsau am Dachstein vind je de Sattelberg, ook wel de Kinderberg genoemd. De beleveniswandeling met 17 stops, die hier overheen gaat, is echt de moeite waard.

Aan het begin van de route worden we begroet door Kali, de dinosaurus. Onderweg stelt hij ons op heel veel bordjes allemaal vragen. Het antwoord vinden we dan weer op het volgende bordje. Af en toe grappig, maar vooral best moeilijk. De vragen zijn in het Duits, en met zulke moeilijke woorden, dat de vertaling niet altijd makkelijk te maken is.

We laten ons niet kisten door de moeilijke vragen, maar gaan op ontdekking bij de 17 verschillende stops. Daar leren we van alles over de natuur met veel interactieve borden en spelletjes. Het pad naar de top is af en toe pittig. Onze dochter van 5 jaar houdt wel van een uitdaging, dus stapt stevig door. Daarnaast rusten we elke keer even uit bij één van de 17 stops. Met kinderen is dit een super manier om wat van de natuur te zien.

Na driekwart van de wandeling komen we bij de Sattelberghütte. Naast konijnen en een varken, is hier ook een glijbaan en boomhut te vinden. Een perfecte plek voor een lekkere lunch. Kijk wel even voor je bestelt hoeveel contant geld je mee hebt. Dit is één van de weinige plekken waar we niet kunnen pinnen.

In totaal doen we 3 uur over deze wandeling van 4 kilometer. Het is mogelijk om een korte route te nemen met de kinderwagen. Op dit deel kom je een aantal leuke opdrachten tegen. Maar qua natuur en uitzichten is dit wel het minst mooie stuk. Wij doen de volledige wandeling en nemen onze zoon van 7 maanden mee in de draagzak.

Overzicht van de verschillende stops op de Kinderberg Sattelberg
Overzicht van de verschillende stops op de Kinderberg Sattelberg
Langs de route leren we van alles door deze interactieve borden.
Langs de route leren we van alles door deze interactieve borden.
Ondanks wat wolken en af en toe een bui, blijft het uitzicht prachtig.
Ondanks wat wolken en af en toe een bui, blijft het uitzicht prachtig.
Welke kop hoort bij welk lichaam?
Welke kop hoort bij welk lichaam?

#9 Dachstein gletsjer

Blogger Elsbeth bezocht in 2016 de Dachstein Gletsjer in de regio Schladming-Dachstein met kinderen. Lees hier haar blog en ervaring.

Praktische informatie

De regio Schladming-Dachstein ligt centraal in Oostenrijk, in de deelstaat Steiermark. Een dikke 1000 kilometer rijden vanaf Utrecht.


 

Meer lezen

Op zoek naar nog meer tips voor een vakantie in Oostenrijk? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.