Op zoek naar je ware identiteit bij Star Wars Identities Expo in Utrecht + WIN!!!

Al vanaf het eerste moment dat de reclame voor StarWars Identities Expo op tv te zien is, wordt bij Annemiek thuis gevraagd of ze daar een keer naartoe gaan. In dit blog vertelt Annemiek over haar ervaringen en lees je waarom de expo ook voor niet-fans zeker de moeite waard is.

Enne, je kunt ook kaartjes winnen voor deze tentoonstelling!

Onderweg naar de StarWars Identities Expo in Utrecht

Met een stuiterbal op de achterbank rijden we in alle vroegte vanuit het zuiden van het land richting Utrecht. Zoon F. zijn humeur is opperbest, want we gaan de speciale StarWars Identities Expo bezoeken. Hij is een groot fan en wil heel graag oog in oog staan met Yoda en Darth Vader. Zus L. is minder enthousiast. Ze heeft niet zoveel met StarWars, maar vindt het geen probleem om mee te gaan. Zelf denk ik er net zo over maar ik kan intens genieten van mijn zoon die zo in het thema opgaat.

StarWars Identities Expo
Hier in CineMec Utrecht wordt de StarWars Identities Expo gehouden

 

De tentoonstelling is gevestigd in een speciaal paviljoen, direct naast bioscoop CineMec Utrecht. Er is volop parkeergelegenheid en via een grote trap komen we in de centrale hal van de bioscoop. Hiervandaan wordt je met een aparte route naar de expositie geleid. We bergen eerst onze jassen en tassen op in een kluisje en lopen richting kaartcontrole. Op onze vooraf gereserveerde kaarten staat een tijdsslot waarbinnen we worden verwacht. Gelukkig kunnen we zolang als we willen binnen blijven, want er geldt geen maximale bezoektijd. We zijn ruim op tijd en mogen zelfs nog iets eerder naar binnen.

StarWars foto maken

F. loopt voor ons uit en wordt opgewacht door een medewerkster die hem uitnodigt op de foto te gaan met zijn favoriete karakters. L. wordt ook gevraagd en zonder aarzelen neemt ze een van de lightsabers aan. Haar broertje gaat al helemaal op in het thema en neemt een stoere aanvalshouding. Wij ouders hebben geen idee van het eindresultaat, want wij zien alleen maar een groot groen scherm. De kinderen daarentegen zien hoe de foto er uiteindelijk uitziet en krijgen een kaartje mee waarmee we de foto later in het winkeltje kunnen kopen.

Overal in de bioscoop hangen enorme posters van de StarWars Identities Expo
Overal in de bioscoop hangen enorme posters van de StarWars Identities Expo

Interactieve tentoonstelling met audiotour en gechipte armbandje

De sfeer zit er meteen goed in en we lopen verder richting de balie waar de audiosets worden uitgedeeld. We krijgen een korte instructie en begrijpen dat we later nog horen hoe het het apparaat werkt. Ook worden armbandjes uitgedeeld met daarin een chip. Deze armbandjes verzamelen persoonlijke gegevens die later in de expositie worden samengevoegd tot jouw persoonlijke StarWars identiteit. Wat dat precies betekent, weten we op dat moment nog niet, dus we zullen zien.

Een paar meter verderop staat een groepje andere bezoekers te wachten. Als de groep compleet is, vertelt een medewerker hoe de audioset en het armbandje werken. Voor de zekerheid moet het armbandje getest worden op het grote scherm. Het lampje kleurt en dat betekent dat we door kunnen.

Uitleg over de tentoonstelling

In de volgende ruimte wordt een film gepresenteerd en wordt de audioset getest. De audioset vangt een signaal op uit de omgeving waar je staat en zo krijg je automatisch de juiste informatie te horen die hoort bij de plek waar je staat. Tijdens de film ontdekken we dat je het signaal zelf gemakkelijk kunt verstoren door je hand voor de zender te houden. Gelukkig dat we het hier al ontdekken en zelf kunnen corrigeren.

De film legt uit hoe de StarWars Identities Expo is opgesteld. Door de verschillende thema’s na te lopen verzamel je gegevens over je eigen interesses, eigenschappen en uiterlijkheden. Dit wordt vertaald in StarWars-termen en zodoende wordt steeds duidelijker op welk karakter uit de film het beste bij je past. Aan het einde kun je een soort hologram van jezelf oproepen en zie je jouw identiteit in het groot verschijnen. Maar voor het zover is zul je eerst de vragen moeten beantwoorden.

Tot welke ‘specie’ wil jij horen?

De eerste vraag die gesteld wordt, is tot welke ‘species’ je wil horen. F. voelt zich vooral een Zabrak, een man met kleine hoorntjes op zijn hoofd. Een van de hoofdpersonen aan de ‘Dark Side’, Darth Maul is ook een Zabrak en dat vindt F. behoorlijk stoer. L. kiest voor een aaibare Ewok, waarschijnlijk omdat hij er zo schattig uitziet. Ze heeft geen idee of een Ewok in de films net zo lief zijn als ze eruit zien. Maar dat maakt haar eigenlijk niets uit. Later ontdekken we dat ze vooral dapper zijn en hard hun best doen om hun eigen planeet te beschermen. Een goede keuze dus!

Na de keuze voor je eigen specie worden de vragen specifieker. De ruimtes zijn ingericht en overal staat één kleur centraal. Er is een gele ruimte, een blauwe en een rode. Via filmpjes waarin scenes uit de films worden getoond, wordt verteld over hoe iedereen zijn eigen identiteit ontwikkelt. De link met de ‘gewone’ wereld wordt hierbij gelegd en dat maakt dat de expo voor mensen die minder met StarWars hebben ook heel leerzaam is.

Na het bekijken van een filmpje kom je automatisch langs schermpjes waar opdrachten te doen zijn of waar je kunt kiezen voor jouw eigenschappen binnen dat thema. Je slaat de informatie over je eigenschappen, uiterlijk, opvoeding en vriendschappen op met behulp van je armbandje.

Tussen de opdrachten door is veel filmmateriaal te zien. Grote glazen vitrines tonen de robot-achtige karakters die gebruikt zijn bij het maken van de films. Kleinere klei-achtige figuurtjes en papieren schetsen laten zien hoe er gezocht is naar de juiste uitstarling van de karakters. Een ook hier zijn filmpjes te zien van de filmmakers over hoe keuzes tot stand zijn gekomen.

Levensgrote karakters uit de verschillende StarWars films
Levensgrote karakters uit de verschillende StarWars films
Faas leest over Yoda
Terwijl F. leest over Yoda…
Lieke bekijkt de originele schetsen en ziet hoe Yoda tot leven is gekomen
… bekijkt L. de originele schetsen en ziet hoe Yoda tot leven is gekomen
Nog meer lezen over alle karakters van de StarWars films
Nog meer lezen over alle karakters van de StarWars films
Deze miniatuur van Jabba the Hutt vindt Faas maar vies uitzien
F. vindt deze miniatuur van Jabba the Hutt maar vies uitzien

Heel veel miniatuur ruimteschepen

De tentoonstelling bevat veel ruimteschepen die gebruikt zijn bij het maken van de films. De manier waarop ze staan opgesteld geeft je een idee van hoe ze door de ruimte zouden vliegen. Je kunt er helemaal omheen lopen en zo op je gemak alle details bekijken. Fantastisch om te zien hoe minuscuul precies alles gemaakt is.

Tussendoor informeer ik bij L. hoe zij de tentoonstelling vindt. Ik zie dat ze de opdrachten een voor een maakt en aandachtig alle filmpjes kijkt. Ze kijkt enthousiast en vertelt dat ze het erg leuk vindt om met de opdrachten bezig te zijn. Ze geeft toe dat eigenlijk niet veel van het hele StarWars-gebeuren snapt, maar dat ze ondanks dat toch de moeite van het bezoeken waard vindt. Volgens mij komt dat vooral odat je bezig bent met het samenstellen van je eigen identiteit. Eenmaal bezig met de thema’s, wil je ze graag allemaal nalopen om te zien wie je wordt.

Natuurlijk zijn er heel veel miniatuur-ruimteschepen te bewonderen
Natuurlijk zijn er heel veel miniatuur-ruimteschepen te bewonderen
De Millenium Falcon
De Millenium Falcon
Met wie voel jij je verbonden? Scan gelijktijdig je armband en je band wordt vastgelegd in je identiteit
Met wie voel jij je verbonden? Scan gelijktijdig je armband en je band wordt vastgelegd in je identiteit
Lezen, kijken en kiezen. Wat is jouw identiteit?
Lezen, kijken en kiezen. Wat is jouw identiteit?
StarWars Identities Expo
F. leest aandachtig en komt zo meer te weten over zijn favoriete karakters
Ondanks dat ze geen fan is, werkt Lieke alle opdrachten zorgvuldig af
Ondanks dat ze geen fan is, werkt L. alle opdrachten zorgvuldig af

Kiezen tussen goed en kwaad

Uiteindelijk draait het in de StarWars-films om tegenstellingen zoals goed en kwaad of licht en duisternis. Steeds gaan de Jedi (de ‘goeden’) de strijd aan met de Sith, de kwade tegenhanger van het goede. Daarnaast draait het om ‘De Kracht’, de mate waarop deze bij iedereen aanwezig is en vooral wat je ermee doet. Jedi zetten hun kracht in om het goede te bevorderen, zich te beschermen tegen het kwaad en in sommige gevallen zelfs genezing te bevorderen. De Sith gebruiken de kracht om te vernietigen, te manipuleren of angst op te roepen.

De laatste ultieme vraag is daarom of je bereid bent om je aan te sluiten bij de Dark Side of dat je liever deel uitmaakt van de Light Side. F. weet het zeker en kiest resoluut zijn armbandje tegen de sensor van de Dark Side. Eigenlijk had ik niet anders verwacht. Zelf kies ik liever voor het licht en het goede, en ik zie mijn dochter en mijn man mijn voorbeeld volgen. Gelukkig is het allemaal fictief.

Maak je keuze door je armband bij de best passende tekst te houden
Maak je keuze door je armband bij de best passende tekst te houden
Faas kijkt met veel respect naar Darth Vader
F. kijkt met veel respect naar Darth Vader

En dan sta je oog in oog met je ware StarWars-identiteit

Aan het einde van de tentoonstelling kun je je armband nog één laatste keer scannen en wordt op een groot scherm jouw identiteit gepresenteerd. Jouw keuzes zijn samengevoegd in de afbeelding en deze laat zien met wie je je verbonden voelt. Een mooie manier om terug te kijken op je bezoek aan deze expo.

Nadat we onze identiteiten hebben bewonderd nemen we nog een kijkje in het winkeltje. Er zijn veel shirts en posters te koop en als je wil kun je de foto die bij de ingang gemaakt is hier bestellen. F. gaat nog even los met een plastic lightsaber en dan is het helaas tijd om verder te gaan.

Onze StarWars identiteiten
Onze StarWars identiteiten, rechts die van F. en links die van mij
En natuurlijk kijken we nog even rond in het winkeltje
Natuurlijk kijken we nog even rond in het winkeltje

Praktische informatie

StarWars Identities Expo wordt gehouden in Pathé CineMec, Berlijnplein 100 te Utrecht. Er wordt gewerkt met een tijdslot waardoor er niet teveel bezoekers tegelijkertijd aanwezig zijn en je alle kans hebt de opdrachten te maken en de filmpjes te bekijken. Eenmaal binnen mag je zo lang blijven als je maar wil. Wij zijn zeker anderhalf uur binnen geweest.

Je mag er geen foto’s maken met flits en ook niet eten of drinken. De ruimtes zijn goed toegankelijk voor mindervaliden en kinderwagens.

De tentoonstelling is tot midden maart 2018 dagelijks te bezoeken. Van zondag t/m vrijdag kun je terecht tussen 9.30 uur en 17 uur. Op zaterdag is de tentoonstelling geopend van 9.30 uur tot 19 uur. Ondanks dat het parkeerterrein is afgesloten met een slagboom, konden wij gratis parkeren. Hiervoor moet je wel een uitrij-kaartje bij de bioscoopbalie halen.

De toegangsprijzen verschillen per dag dat je gaat. In het weekend betalen volwassenen 22 euro entree en kinderen 18 euro. Doordeweeks betalen volwassenen 20 euro en kinderen 16 euro. Een familieticket voor 4 personen kost in het weekend 71 euro en doordeweeks 63 euro. Prijzen zijn zonder servicekosten en kaarten kunnen het beste vooraf besteld worden om teleurstelling ivm drukte te voorkomen. Op de website van StarWars Identities Expo lees je meer praktische informatie.

WIN!!!

Wil jij ook naar StarWars Identities Expo in Utrecht? Dan heb je geluk, want wij mogen een familieticket (2 volwassenen en 2 kinderen) weggeven! Meedoen is simpel:

 • Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Op de computer kan dat via het formuliertje rechts in het scherm, op je mobiel scroll je even naar beneden. Al ingeschreven? Dan hoef je dat natuurlijk niet nog een keer te doen.

en

 • Laat op Facebook onder het bericht over StarWars Identities Expo weten dat je wilt winnen.

Reageren kan t/m 14 januari 2018. Alle voorwaarden over meedoen aan winacties op KidsErOpUit zijn hier te vinden. De winnaar krijgt persoonlijk bericht van ons. Het bestellen van de gewonnen kaarten op de door jou gewenste dag en tijdslot, kan een week duren. Hou hiermee rekening als je meedoet aan de winactie.

Meer lezen?

Wil je meer tips voor een gezellig dagje uit met het gezin? Klik en kijk hier voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met StarWars Identities Expo. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Vorig artikelZomervakantie in Orsa Grönklitt in Dalarna
Volgend artikelWandelen bij Sankt Anton met kinderen, inclusief wijnproeverij in de natuur
Annemiek gaat graag met haar man Michiel en haar dochter L. (2006) en zoon F. (2008) op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Het liefst combineert ze een stevige wandeling in een ruig natuurgebied met een bezoek aan een kleinere, karakteristieke stad. Haar kinderen zijn dol op doe-musea en zelf doet ze dan lekker mee. Met hun ‘De Waard’-tent als basis kammen ze hele regio’s uit, maar een nachtje in een hotel of rondreis langs kampeerhutten worden net zo goed gewaardeerd.

5 REACTIES

 1. Hiii

  Wij willen dit uitje heeeel graag winnen , mijn zoon van 10 vind Star Wars helemaal te gek. We hebben net voor gem 6 films besteld , en hij heeft best veel lego van dit thema. Hij zou het super gaaf vinden om dit te winnen . Dan gaat hij helemaal uit zijn dak. Dus ik zeg… kom maar op ! Want wat is er nu belangrijker en mooier dan je kind te zien genieten

  Gr
  Christel, mama van Boyd

  • Je weet wat je moet doen om kans te maken ;-). Reageren op FB en inschrijven voor de nieuwsbrief. Een reactie hieronder vergroot de winkans niet.

 2. Ja Leuk! Wij willen graag heen . Groot star wars fans. En ook de jongens vinden het geweldig. Zitten momenteel een star wars spel spelen.
  Dus we willen graag meedoen en lans maken !!

 3. Wat zou het geweldig leuk zijn om hier met mijn man en kinderen heen te mogen gaan. Echte Star Wars fans hier in huis!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.