Minicruise naar Cambridge in Engeland? Ja, met Stena Line Ferry & Trein!

0
360
Zonsondergang op zee, fantastisch!
Zonsondergang op zee, fantastisch!

Stena Line Ferry & Trein is een ideale combinatie voor een korte vakantie in Engeland. Saskia ging van Hoek naar Holland naar Harwich met de boot. Daarna lag de hele regio Greater Anglia (inclusief Londen) met de trein binnen haar bereik. Zo werd het een Minicruise naar Cambridge.

Stena Line Ferry & Trein, wat is het?

Ik hou ervan: met de boot of met de trein op vakantie. Het maakt van de vakantie een echte reis. Met Stena Line Ferry & Trein is dat makkelijk te combineren. Stap in Hoek van Holland op de boot en neem vanaf Harwich de trein naar een station naar keuze in Greater Anglia. Het is net een Minicruise!

Yep, we kunnen kiezen uit een station naar keuze! De meeste mensen die kiezen voor Stena Line Ferry & Trein nemen de trein naar Londen. Hartstikke leuk met kinderen, maar wij kiezen deze keer voor een andere stad. Cambridge gaat het worden. En de dag voordat we terugvaren willen we wat tijd doorbrengen in Harwich.

Bij het Stena Line Ferry & Trein-pakket is het mogelijk om aanvullend een treinkaartje vanaf elk willekeurig NS station in Nederland naar Hoek van Holland te boeken. Dat doen wij niet. We komen op zondag om 18 uur aan in Hoek van Holland en dan is het met de trein wel een erg lange reis naar het oosten van het land. Onze auto parkeren we een paar dagen gratis op het parkeerterrein van het winkelcentrum dat naast de haven van Hoek van Holland ligt.

Met de nachtboot van Stena Line van Hoek van Holland naar Harwich

Op woensdagavond in de herfstvakantie vertrekt onze nachtboot om 22 uur vanuit Hoek van Holland. We besluiten niet in een keer naar de andere kant van het land te rijden maar onderweg een paar leuke activiteiten mee te pakken. Zo gaan we eerst naar het Nationaal Videogame Museum in Zoetermeer (tegenvaller) en daarna naar de Maeslantkering en het bijbehorende bezoekerscentrum in Hoek van Holland (zeker een bezoek waard).

Restaurant vlakbij de haven van Hoek van Holland

In Hoek van Holland eten we in een café met de toepasselijke naam ‘Harwich’. Op Tripadvisor krijgt dit café goede beoordelingen voor de saté die ze serveren, die is inderdaad erg lekker. Vanaf dit café is het een paar minuten lopen naar de haven van Hoek van Holland, we hebben ‘onze’ boot al zien liggen voordat we gingen eten.

'Onze' boot ligt al klaar in Hoek van Holland.
‘Onze’ boot ligt al klaar in Hoek van Holland.

Inchecken bij Stena Line in Hoek van Holland

Rond 19 uur mogen we inchecken. We passeren de paspoortcontrole en onze bagage wordt gecheckt op scherpe voorwerpen. Via een hele lange voetgangerstunnel lopen we naar de ingang van de Stena Britannica, het schip dat ons vannacht naar Harwich gaat brengen.

Op naar de terminal van Stena Line.
Op naar de terminal van Stena Line.
Meteen een vakantiegevoel bij deze leuke draaideur.
Meteen een vakantiegevoel bij deze leuke draaideur.

Op de nachtboot naar Harwich

We brengen eerst onze bagage naar de hut. Deze keer slapen we in een vier persoons buitenhut. Links staat een twijfelaar met daarboven een 1-persoonsbed, rechts zien we een stapelbed. We verdelen de bedden en gaan daarna terug naar het deck waar alle voorzieningen zijn.

Deze keer oriënteren we ons alleen wat op de boot. Op de terugweg varen we overdag, dan hebben we alle tijd om alles beter te bekijken en uit te proberen. Nu zijn de kinderen best moe. We besluiten om op tijd te gaan slapen.

De volgende ochtend worden we al vroeg gewekt voor het ontbijt. Snel douchen, aankleden en naar het restaurant. Zoals we van Stena Line gewend zijn staat er een uitgebreid ontbijtbuffet klaar. Dat gaat er goed in.

Na het ontbijt halen we onze bagage uit de hut en wandelen we de boot af. Even door de paspoortcontrole en dan staan we meteen in de hal van station Harwich International.

Onze 4-persoons buitenhut.
Onze 4-persoons buitenhut.
Met links een klein bureautje met stoel en rechts achter de deur is de badkamer.
Met links een klein bureautje met stoel en rechts achter de deur is de badkamer.

Met de trein naar een bestemming in Greater Anglia: Cambridge!

Vanaf Harwich International rijdt een uur na onze aankomst een rechtstreekse trein naar Cambridge. We doden de wachttijd met het lezen van toeristische brochures die we in de wachthal vinden. In een van de brochures vinden we kortingsbonnen voor treinreizigers, zo kunnen wij later in Cambridge met korting mee met een punter-tour.

In de hal is een cafeetje waar je terecht kunt voor een ontbijt. Dit kan handig zijn als je geen ontbijt bij hebt geboekt voor op de boot. Bedenk wel vooraf hoeveel tijd je hebt tussen aankomst van de ferry en vertrek van de trein. Zo vertrekt de trein naar Londen al veel eerder.

Dan komt onze trein eraan. Tot blijdschap van de kinderen zitten er stopcontacten in de trein. Ze vermaken zich tijdens de reis op hun telefoontjes. Ik kijk af en toe naar buiten en geniet van het ontwakende herfstlandschap.

De treinreis duurt ongeveer twee uur.

De trein van Harwich naar Cambridge.
De trein van Harwich naar Cambridge.

Stedentrip Cambridge

Cambridge is een goede keuze voor een korte vakantie in Engeland. Lang zo druk niet als Londen en veel overzichtelijker. Trek zeker twee á drie dagen uit voor een bezoek aan deze universiteitsstad.

Wij punteren op de rivier de Cam, bezoeken meerdere Colleges van de Cambridge University, genieten van een Afternoon Tea met mooi uitzicht, gaan naar vier universiteitsmusea, wandelen door de Botanische tuin en shoppen.

Lees hier meer over onze stedentrip Cambridge.

In Cambridge overnachten we bij YHA Cambridge. Een hostel op een paar minuten lopen van het station. Naar het centrum is het daarna zo’n 15 minuten wandelen, dat blijkt prima te doen. Extra handig is dat ze bij YHA Cambridge een bagageruimte hebben waar je op dag van aankomst en vertrek je koffers kunt laten staan.

Ons plan om na Cambridge minstens een halve dag in Harwich door te brengen valt in het water. We zijn na twee dagen niet uitgekeken in Cambridge en dus blijven we daar langer.

Met de trein terug naar Harwich

Omdat we op de heenweg een rechtstreekse trein van Harwich naar Cambridge hebben, verwacht ik dit ook voor de terugweg. Al snel komen we erachter dat er maar één keer per dag een rechtstreekse verbinding terug is. Die gaat aan het begin van de avond en sluit aan op de nachtboot.

Er zijn twee alternatieven voor onze terugreis midden op de dag zien we op de website van National Rail. Een treinreis met twee overstappen met een reistijd van 2 uur en 30 minuten en een treinreis met drie overstappen en een reistijd van 2 uur en 8 minuten. Wij kiezen voor de treinreis met twee overstappen, deze gaat elk uur.

Eerst treinen we naar Ipswich. Daar stappen we over op een trein die naar Manningtree rijdt. In dat plaatsje moeten we 40 minuten wachten op de trein naar Harwich International. Gelukkig is er een comfortabele verwarmde wachtkamer, zo gaat het wachten best snel.

Op weg naar station Cambridge.
Op weg naar station Cambridge.

Hotel bij de haven van Harwich

In Harwich hebben we een hotel geboekt op loopafstand van Harwich International Port en het station. Fryatt Hotel & Bar heeft een ruime familiekamer achter de pub.

Helaas blijkt het niet mogelijk te zijn in het hotel ’s avonds iets te eten. We worden doorverwezen naar restaurant Brewers Fayre, zo’n 10 minuten lopen vanaf ons hotel. Daar eten we heerlijke degelijke Engelse kost voor een schappelijke prijs.

Het ontbijt bij ons hotel is de volgende ochtend een ontzettende tegenvaller. Alles is voorverpakt en smaakloos. Als we de volgende keer vanaf Harwich de dagferry nemen, dan kiezen we voor ontbijt op de terminal of op de boot (ook mogelijk voor dagpassagiers).

Fryatt Hotel & Bar ligt op loopafstand van het station en de internationale haven van Harwich.
Fryatt Hotel & Bar ligt op loopafstand van het station en de internationale haven van Harwich.
Zitje beneden in ons 'cottage' achter de pub.
Zitje beneden in ons ‘cottage’ achter de pub.
Een van de twee slaapkamers. Er zijn zelfs twee badkamers bij!
Een van de twee slaapkamers. Er zijn zelfs twee badkamers bij!

Doen in Harwich Town

Omdat we ons niet los kunnen rukken van Cambridge hebben we uiteindelijk Harwich Town niet bezocht. Vooraf heb ik wel uitgezocht wat er in Harwich Town te doen is:

  • Harwich Redoubt Fort
  • Twee vuurtorens
  • Harwich Lifeboat Museum
  • Zeehonden excursie vanuit de haven

Die bewaren we voor een volgende keer. Het lijkt me best de moeite waard om een korte dag in Harwich door te brengen.

Zicht op Harwich vanaf de boot.
Zicht op Harwich vanaf de boot.

De dagboot van Stena Line van Harwich naar Hoek van Holland

De dagboot van Harwich naar Hoek van Holland vertrekt om 10 uur ’s ochtends. Als voetpassagiers mogen we vanaf 8.30 uur boarden. Onze bagage gaat door de scanner, de paspoorten worden gecontroleerd en onze koffers geven we af. Die krijgen we in Hoek van Holland weer terug.

Op de boot zoeken we een zitje op. Bij het raam en bij een stopcontact. Een goede plek voor de terugreis van onze Minicruise naar Cambridge.

Op de dagboot moet je je grote bagage inchecken als je geen hut hebt geboekt.
Op de dagboot moet je je grote bagage inchecken als je geen hut hebt geboekt.
Hallo Stena Britannica, daar zijn we weer!