Spelenderwijs meer over de wereld leren met Tiptoi Mijn Grote Wereldatlas

Al jaren heeft de jongste zoon van Suzanne (7 jaar) Tiptoi op zijn verlanglijstje staan. En al jaren besluit zij hem dat niet te geven. Ze vraagt zich af of haar zoon wel het geduld heeft om naar alle informatie van de Tiptoi stift te luisteren. Na een enthousiast verhaal van een collega gaat ze uiteindelijk overstag. En als haar zoon met Sinterklaasavond eindelijk de felbegeerde Tiptoi stift en Tiptoi Mijn Grote Wereldatlas in de zak vindt, is zijn vreugde groot. Hij besluit direct alles uit de verpakking te halen. Hij kan niet wachten om te beginnen.

Hoe werkt Tiptoi Mijn Grote Wereldatlas?

De installatie van de software op de pen gaat gemakkelijk en snel. Twee AAA-batterijen in de pen, je hangt hem aan de PC en je wordt doorverwezen naar de website, waar je de software kan downloaden. Eenmaal klaar met downloaden, dan zet je in een handomdraai het juiste boek op de stift en kun je beginnen.

Enthousiast gaat onze jongste zoon aan de slag. Als hij de Tiptoi stift aanzet wordt precies uitgelegd wat hij moet doen. Voorin het boek staat een afbeelding van een startknop, die het boek activeert. Zodra hij die aanklikt hoort hij dat hij met de stift de afbeelding van de globe moet aantippen om uitgelegd te krijgen hoe alles werkt. Elke pagina heeft rechts onderin een knoppenbalk met symbolen. Deze staan voor ontdekken (oog), informatie (gloeilamp), grappige verhalen (tekstballon) en spannende spellen (dobbelsteen). Er zitten zelf meerder spelopties per bladzijde in. Het groene spel is een zoekspel en het rode spel is een tijdspel.

De Tiptoi Mijn Grote Wereldatlas
Tiptoi Mijn Grote Wereldatlas

Tiptoi Mijn Grote Wereldatlas blijkt een schot in de roos

Op de voorkant van het boek staat dat Tiptoi Mijn Grote Wereldatlas geschikt is voor kinderen van 5 – 8 jaar. Maar als onze jongste met het spel bezig gaat, schuift de oudste (10 jaar, groep 6) al snel aan. Ook hij vindt het boek erg leuk. Eerst gaat alles nog wat onwennig en is het wat zoeken, maar al snel vliegt de stift over de bladzijde heen. Als hij met de stift een “verkeerde” keuze maakt, wordt direct duidelijk uitgelegd waar hij op moet tikken om weer verder te kunnen. Ideaal en goed te begrijpen voor jonge kinderen. Enige nadeel is dat de stift erg gevoelig reageert en soms al reageert als deze dicht boven het boek hangt, zonder dat er iets wordt aangeraakt. Vooral bij de spelletjes kan dat verwarrend zijn. Daarnaast is de stift soms te dik voor de kleine figuurtjes op een bladzijde. Kleinigheidjes, waar onze zoon geen last van schijnt te hebben.

Aansluiting voor koptelefoon

Na een tijdje spelen staat mijn zoon op en pakt zijn koptelefoon uit de kast. Nieuwsgierig wat hij daarmee gaat doen, volg ik hem. “Kijk mama, zo kan ik nog beter luisteren en mij beter concentreren!” vertelt hij trots nadat hij de koptelefoon heeft ingeplugd in de stift. Verrast kijk ik hem aan. Ik had nog helemaal niet gezien dat dit kon. En direct bedenk ik mij dat dit ideaal is voor op vakantie in de auto. Dan kan hij rustig spelen met de Tiptoi, zonder dat hij last heeft van de muziek. Tiptoi Mijn Grote Wereldatlas is bovendien zo compact van formaat dat het prima mee te nemen is op reis, waar je ook naar toe gaat. De stift met het boek passen in alle handbagage.

Veel informatie in een handzaam formaat

Tiptoi Mijn Grote Wereldatlas heeft een ringband met slechts enkele bladzijden die bestaan uit een algemene inleiding van de wereld en op elke pagina een wereldcontinent. Ondanks het compacte en handzame formaat geeft het boek een enorme hoeveelheid informatie. Elke plaatje, elk figuurtje, elk lijntje en elk land op de kaart heeft een eigen verhaaltje of geluidje. Bij elk continent staan alle landen met hoofdsteden weergegeven en de belangrijkste gebruiken en wetenswaardigheden over de cultuur en natuur. Voordat je een continent helemaal doorlopen hebt ben je zo een half uur verder. De binnenkant van het achterblad heeft nog een prachtige zoekplaat vol met mensen uit verschillende culturen, activiteiten, kleding en eten over de hele wereld. Hier zijn zelfs drie spellen te doen, waaronder “ik zie, ik zie” en een telspel. Deze spellen vallen enorm in de smaak bij mijn kinderen. Niet zo verwonderlijk, want ik heb twee grote fans van Charlotte Dematons in huis en de zoekplaat met interactieve spellen lijken op de prachtige zoekplaten in de boeken van Charlotte Dematons (o.a. Gele Ballon).

Aantrekkelijke plaatjes met veel informatie.
Aantrekkelijke plaatjes met veel informatie.

Goede prijs-kwaliteitverhouding

De Tiptoi stift heb ik apart aangeschaft voor 37 euro. Een domme keuze achteraf, want voor 2 euro extra heb je een starterset met stift. De Tiptoi Mijn Grote Wereldatlas kost 19,95 euro bij Bol.com. Goedkoper dan een kinderatlas, maar met veel meer informatie, die ook nog eens op een leuke interactieve en speelse wijze wordt aangeboden. En eenmaal in de ban van Tiptoi dan kun je je lol wel op. Er zijn inmiddels talloze boeken en spellen te koop met allerlei onderwerpen. Van biologie tot rekenen, van aardrijkskunde tot taal. Wij zijn in ieder geval overtuigd. Zeker weten dat we aanvullingssets gaan kopen. Want er is zoveel leuks, bijna teveel om te kiezen.

Hebben jouw kinderen al de Tiptoi Mijn Grote Wereldatlas? Dan vinden we het leuk als je hieronder jouw ervaringen deelt. Nog geen Tiptoi Mijn Grote Wereldatlas en wil je meer weten? Stel je vragen dan hieronder.

Meer lezen

Op zoek naar meer van Ravensburger? Klik & kijk dan voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Ravensburger. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.