De wereld ontdekken met de Tiptoi Globe

Elk kind zou een globe op zijn kamer moeten hebben. Zo’n kleurrijke wereldbol heeft een grote aantrekkingskracht op kinderen. Zelf op zoek gaan naar landen en heel hard draaien. Het was 30 jaar geleden leuk en nu nog steeds. Met de Tiptoi Globe kunnen kinderen veel interactiever de wereld ontdekken. Saskia is nieuwsgierig of deze wereldbol echt zo leuk is als ie klinkt. Dochter M. (groep 7) en zoon C. (groep 4) zijn direct enthousiast om de Tiptoi Globe uit te proberen.

De Tiptoi Globe, wat is het en wat kan je ermee?

“Lerend en spelend de wereld rond” staat er op de doos van de Tiptop Globe. “Ontdek in een reis rond de wereld informatie en spannende verhalen over thema’s als geografie, landgrootte, hoofdsteden en nog veel meer” gaat de tekst verder. Met de Tiptop Globe van Ravensburger zijn spannende spellen te spelen voor maximaal 4 spelers. Ik zie dat de wereldbol geschikt is vanaf 7 jaar en dat je er ook in je eentje mee kan spelen.

Er zijn vier spellen voor 2 t/m 4 spelers:

 • Het snelle landen-zoek-spel
 • Wie vindt meer (vanaf 10 jaar)
 • Dieren-Memo
 • Wereldreiziger-wekkerspel

De eerste drie spellen kan je ook in je eentje spelen.

Tiptoi Globe gebruiksklaar maken

M. haalt de Tiptoi Globe uit de doos en ziet dat de wereldbol in elkaar gezet moet worden. Dat heeft ze met een beetje hulp zo gedaan. Nu de Tiptoi stift nog. Er moeten AAA-batterijen in en daarna is het de bedoeling om via de website van Tiptoi het audiobestand van de Tiptoi Globe erop te zetten. Dat kan M. niet zelf, maar Gerard heeft het zo voor elkaar.

De Tiptoi Globe is nu klaar voor gebruik. Door middel van een speciale besturingskaart kan er worden gekozen uit verschillende spelletjes. Zowel individueel als met maximaal 4 deelnemers. Hierdoor is de Tiptoi Globe niet alleen een leuke decoratieve wereldbol, maar een echt spel. Ik zie wel direct een nadeel en dat is dat de besturingskaart los bij de globe ligt. De kans dat we ‘m kwijt raken is zo best groot. Het was handig geweest als de globe een wat grotere voet had waar je de besturingskaart en de Tiptoi stift in zou kunnen bewaren.

Audiobestand op de stift zetten.
Audiobestand op de stift zetten.

Review Tiptoi Globe van Ravensburger

M. heeft geen zin om de korte handleiding te lezen en begint intuïtief op de besturingskaart te tikken met de Tiptoi stift. Al snel is ze bezig met een spel waarbij je binnen een minuut zoveel mogelijk landen moet vinden. De Europese landen gaan haar goed af, maar naar andere landen moet ze echt zoeken. M. leert graag nieuwe dingen en wordt hier erg blij van.

Ondertussen staat C. stuiterend naast haar. Hij wil ook met de stift op de globe tikken. Het opzoeken van landen kan hem niet echt boeien, daar is hij te jong voor. Maar dan ontdekt hij iets anders leuk. Er staan plaatjes van dieren op de wereldbol en als je daarop klikt hoor je meer over dat dier. Kijk, nu is C. in de ban van de Tiptoi Globe. Hij is dol op dierenweetjes en gaat de dieren een voor een langs om daarna opnieuw te beginnen. Later ontdekt hij dat de Tiptoi Globe kan vertellen hoeveel mensen er in een land wonen. Hij houdt van hele grote getallen en weet mij vaak te vertellen: “Biljoen is meer dan triljoen mama!”. Of was dat nou andersom? Nu komt de wereldbol met grote aantallen inwoners. Hij begint helemaal te glunderen. Als de tiptop Globe vertelt dat Nederland 16,5 miljoen inwoners heeft begint M. te protesteren. “Dat klopt niet, Nederland heeft 17 miljoen inwoners” zegt ze. Ze heeft natuurlijk gelijk. Het zou goed zijn als het audiobestand op dat gebied af en toe wordt bijgewerkt.

Ongeduldig wachtend totdat zijn zus klaar is.
Ongeduldig wachtend totdat zijn zus klaar is.

Als ze beide klaar zijn laten ze de wereldbol, de stift en de besturingskaart liggen. Een minuut later begint de pen uit zichzelf te vertellen dat ie uitgaat. Dat zinnetje hoor ik de dagen daarna regelmatig. Ik ontdek dat zowel M. als C. steeds snel iets opzoeken of willen horen. Als we op een avond naar 3opreis kijken wordt de Tiptop Globe er direct bij gepakt om de landen uit het tv-programma op te zoeken. We besluiten om de wereldbol voorlopig in de woonkamer te laten staan zodat ze er beide makkelijk mee aan de gang kunnen.

Blijft de Tiptoi Globe leuk?

Nu hebben we alleen geen spel met de Tiptoi Globe gespeeld. Het verschil in kennis van de kinderen is hiervoor net te groot. Ik kan me goed voorstellen dat we over een paar jaar wel wedstrijdjes gaan doen wie het meeste landen binnen een minuut kan vinden. Ik zie direct mogelijkheden om spelenderwijs topografie te leren….

Door de verschillende spelmogelijkheden van de Tiptoi Globe kan ik mij heel goed voorstellen dat deze lang leuk blijft. Afhankelijk van de leeftijd en het kennisniveau is er elke keer iets nieuws te ontdekken. Het kan best zijn dat kinderen er een tijdje niets mee doen, maar haal ‘m dan een jaar later opnieuw uit de kast. Wedden dat ze er dan toch weer mee gaan spelen?

Handig om te weten

De Tiptoi Globe wordt geleverd zonder de Tiptoi stift. Deze kan je los erbij kopen of bij een Tiptoi starterset. Zorg dat je AAA-batterijen in huis hebt voor de Tiptoi stift, dan kunnen je kinderen er direct mee aan de gang.

De Tiptoi Globe is bij Bol.com te koop:

Heb jij de Tiptoi Globe? Dan vinden we het leuk als je hieronder jouw ervaringen deelt. Nog geen Tiptoi Globe en na het lezen van deze review vragen? Stel ze dan hieronder.

Meer lezen

Op zoek naar meer van Ravensburger? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Ravensburger. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

5 REACTIES

  • De besturingskaart is wel essentieel voor het goed kunnen gebruiken. Anders is het een gewone globe en krijg je met de pen lukraak geluiden te horen.

 1. hoi,
  ik heb ook de globe, en ik kan hem met de pen aanzetten, maar daarna doet hij niks meer!
  iemand een idee hoe ik dit moet oplossen?

  • We adviseren om hiervoor contact op te nemen met de winkel waar je ‘m hebt gekocht of contact te zoeken via de website van Tiptoi. Wij hebben deze ervaring niet en hebben dus ook geen idee hoe dit op te lossen is.

 2. Zonder besturingskaart kan je hem ook gebruiken. Je kan de weetjes ook op de globe aan zetten. Alleen bij het spel heb je echt de kaart nodig.
  Ik vond tiptoi erg leuk. Soms zijn ze er heel erg mee bezig en dan even niet maar zelfs ik leer er nog van. En soms horen we ook weetjes die ze van de tiptoi heeft als we op pad zijn

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.