Vliegen met kleine kinderen? Ontdek hier de handigste tips

Vliegen met kleine kinderen, hoe overleef je dat? Yvonne vliegt regelmatig met haar peuter en deelt graag haar beste tips met jou, van de voorbereiding tot aan boord. Zo vlieg jij de volgende keer een stuk relaxter met je baby of peuter.

Vliegen met kleine kinderen

Huilen aan boord, pijn aan de oortjes, diarree luiers…. Of een baby of peuter die zijn maaginhoud over je heen stort voordat je überhaupt in het vliegtuig bent gestapt. Medepassagiers worden doorgaans niet heel vrolijk van (huilende) kinderen aan boord en een peuter vindt het strand in Zeeland echt net zo leuk als het strand in Spanje. Dus waarom zou je willen vliegen met kleine kinderen?

Voor mij is dat simpel. Ik houd van reizen naar mooie plekken én het liefst met een zonnetje. Zeeland heeft inderdaad prachtige stranden, maar in de herfstvakantie is dat verre van zon-zeker. En om nou met de auto naar de Algarve te rijden, dat zie ik niet zitten. Ik kies er dus voor om te vliegen, ook met kleine kinderen. Van verre bestemmingen (minimaal 8 uur vliegen) tot aan de Europese bestemmingen (3 à 4 uur vliegen).

Zo gestrest als bij de eerste keer vliegen met kleine kinderen ben ik al lang niet meer, maar eerlijk is eerlijk…. ook ik vind elke vlucht met een onvoorspelbare baby of peuter nog altijd een beetje spannend.

Inmiddels ben ik door schade en schande wijs geworden en daarom deel ik graag mijn beste ‘vliegen met kleine kinderen’ tips met jou. Uiteraard is het onderstaande rijtje niet volledig en geen garantie voor succes, maar onder het motto ‘alle beetjes helpen…’.

Vliegen met kleine kinderen: de voorbereiding

Allereerst vraagt vliegen met kleine kinderen een goede voorbereiding vooraf. Hieronder de beste tips voor deze voorbereiding.

1. Vliegen met kleine kinderen? Gewoon doen!

Je kan allerlei scenario’s bedenken wat er allemaal mis kan gaan, maar uiteindelijk is je kind zo veranderlijk als het weer. Het heeft geen zin om allemaal rampscenario’s te bedenken. Misschien niet leuk, maar 3 uur vliegen naar een Europese bestemming met een onhandelbare peuter of huilende baby overleef je wel. Je medepassagiers ook. Dus ga gewoon.

2. Relax!

Echt waar, hoe relaxter jij bent, hoe relaxter je kind is. Dus lees al deze tips en probeer echt te relaxen, daar doe je je baby of peuter alleen maar een groot plezier mee.

Vlieg je met kleine kinderen? Meestal is de crew heel hulpvaardig!
Vlieg je met kleine kinderen? Meestal is de crew heel hulpvaardig!

3. Slim kiezen van zowel je luchtvaartmaatschappij, luchthaven én vluchttijden

Vlieg je met kleine kinderen, kies dan zorgvuldig je luchtvaartmaatschappij uit. Bekijk hoe kindvriendelijk ze zijn. Hoe zit het met bagage en hoeveel baby-items mag je bijvoorbeeld meenemen? Hebben ze kindvriendelijke service aan boord, zoals het opwarmen van een flesje of het verstrekken van een kindermaaltijd? Uit ervaring weet ik dat zelfs de lowcost airlines zoals een Ryanair inmiddels behoorlijk kindvriendelijk zijn. Toch kunnen er zeker verschillen zijn tussen airlines, check hiervoor hun websites voor de meest  actuele informatie.

Na onze vlucht vanaf airport Charleroi (België) kwam ik er achter dat vooraf ‘researchen’ op de kindvriendelijkheid van de luchthaven ook geen overbodige luxe is. Ruim 2,5 uur in de auto zitten om iets goedkoper te kunnen vliegen is met kleine kinderen  niet handig. Allereerst is de kans groot dat ze tijdens de lange autorit in slaap vallen waarna ze dus helemaal hyper zijn op het vliegveld, of erger: tijdens de vlucht. Daarnaast is de kans op files groter en neem van mij aan, dat vergroot je stresslevel aanzienlijk. Ook kwam ik er in Charleroi achter dat je niet voor de terminal kon worden afgezet in verband met de aangescherpte veiligheidsmaatregelen. Normaal gesproken is tien minuten lopen niet erg, maar wel als er om diezelfde redenen geen bagagekarretjes meer beschikbaar zijn. Gelukkig was een medepassagier uit de taxi zo aardig om twee trolleys mee te nemen, want anders had ik echt niet geweten hoe ik een dreumes, autostoel, koffer, buggy  en een handbagage trolleys moest meesjouwen….

Check tenslotte ook de verschillende vluchten die worden aangeboden; welke vluchttijden zijn voor jullie handig? Sinds ik met een peuter vlieg, betaal ik graag een paar tientjes extra om fatsoenlijke vliegtijden te hebben. Vlieg ik ver, dan kies ik voor een nachtvlucht, maar dit is natuurlijk voor iedereen verschillend. Ik gebruik graag Skyscanner om makkelijk een overzicht van vliegtijden te krijgen. Ik kan zelf mijn vliegtijden instellen en zie vervolgens welke airlines op die tijden vluchten aanbieden met bijbehorende prijzen. Let op: zogenaamde chartervluchten hebben het recht om, ook na je boeking, de vliegtijden te wijzigen!

Ook op het airport is het fijn als er kindvriendelijke faciliteiten zijn als je gaat vliegen met kleine kinderen
Ook op het airport is het fijn als er kindvriendelijke faciliteiten zijn.

4. Maak vooraf een checklist

Vliegen met (kleine) kinderen is echt even anders dan vliegen alleen of met z’n tweeën. Je moet van alles meezeulen en als je niet oppast ben je zo afgeleid waardoor je je belangrijkste bagage vergeet. Maak dus een inpaklijst die je kan afvinken. Onderaan dit blog staat mijn checklist voor vliegen met kleine kinderen.

5.  Ga op tijd naar de luchthaven!

Zorg dat je echt op tijd op de luchthaven bent, tel daar gerust een uurtje extra bij op. Rennen door een vertrekhal om je vlucht te halen met zijn tweeën lukt nog wel. Vlieg je met kleine kinderen? Dan kan ik je uit ervaring vertellen dat je je vlucht niet gaat halen.

Lees ook het blog van Gezinopreis met tips voor kindvriendelijke hotels vlakbij Schiphol

6. Bel de luchtvaartmaatschappij voor de meest kindvriendelijke stoelen

Vaak hebben luchtvaartmaatschappijen bepaalde rijen speciaal voor ouders die vliegen met kleine kinderen.  De stoelen op deze rijen hebben net wat meer beenruimte. Via de website zijn deze stoelen vaak niet te reserveren, maar wel via een reserveringsmedewerker aan de telefoon. Nee heb je, ja kan je krijgen. Informeer dus altijd of er betere stoelen zijn voor jou en je kinderen. Is je kind iets ouder of juist een slaper op de vlucht, dan moet je weer afvragen of je op de ‘kinderrij’ wilt zitten. Zo werd onze, in eerst instantie rustige, bijna slapende, peuter juist een keer hyper door de huilende of drukke kinderen die naast hem zaten. Tja, wat is wijsheid? Vlieg je ver en heb je nog een baby, kies dan sowieso voor een stoel op de kinderrij omdat alleen op die rij speciale kinderbedjes zijn. Deze speciale bedjes zijn er meestal alleen op vluchten buiten Europa en moet je van tevoren reserveren.

Op lange vluchten, buiten Europa, zijn er vaak speciale babybedjes beschikbaar.
Op lange vluchten, buiten Europa, zijn er vaak speciale babybedjes beschikbaar.
Soms is er een extra stoel vrij en kan je kleine peuter even heerlijk een dutje doen.
Soms is er een extra stoel vrij en kan je kleine peuter even heerlijk een dutje doen.

7. Neem zo min mogelijk mee

Als je vliegt met kleine kinderen heb je veel spullen bij je. Probeer dit echt te beperken tot het meest noodzakelijke. Hoe meer koffers, hoe meer gesjouw en hoe groter de kans dat je iets vergeet. Uiteraard is de hoeveelheid bagage afhankelijk van je bestemming, maar kies in ieder geval je bagage ‘slim’. Dus kleding die makkelijk te combineren is, shirtjes voor je baby of peuter in een donkere kleur zodat je niet gelijk elk vlekje ziet en neem waspoeder mee. Op een zonbestemming is je kleding zo weer droog en dit scheelt overbodig veel kleding meenemen. Daarnaast is bijna alles ter plekke ook te koop. Luiers, billendoekjes, babyvoeding etcetera. En zelfs al vergeet je echt een ‘basis–item’, dan los je dat op. Zo vergaten wij onze buggy bij onze rondreis door Andalusië. Onze peuter liep zoveel mogelijk zelf, maar we huurden ook fietsen met een kinderzitje en in de shoppingmall zat hij gewoon in een winkelwagentje. En slim bagage meenemen is ook je boardingcard via een app op je telefoon.

8. Kledingadvies voor JOU tijdens het vliegen  met kinderen

Natuurlijk wil je er een beetje fatsoenlijk uitzien tijdens het vliegen. Kies als je met kleine kinderen vliegt vooral voor praktische kledingstukken. Zorg er in ieder geval voor dat je een vest of jas hebt met diepe zakken die je kan afsluiten met een rits. In deze zakken stop je alles wat je snel bij de hand moet hebben. Dus je telefoon (waarop je boardingpas staat), je paspoort, maar bijvoorbeeld ook een speentje, een doosje rozijntjes, een klein autootje voor je peuter. Daarnaast is een warm en zacht vest handig omdat deze direct als dekentje of kussen kan dienen als je kleine dreumes op schoot in slaap valt. Niet alleen een lekker hoofdsteuntje maar je vest beschermd je kleintje ook tegen de soms frisse airco. Op lange vluchten krijg je meestal een dekentje of kussentje, maar op korte vluchten met een lowcost airline krijg je dit niet.

9. Kledingadvies voor je kind tijdens het vliegen

Ook hier geldt: kies voor praktische kledingstukken. Dus geen modieuze outfits met tal van knoopjes en/of andere ingewikkelde constructies, maar kleding die je bij je baby of peuter vooral super snel uit en vooral weer aan hebt. Waarom? Het verschoningshokje (=toilet) in een vliegtuig is ongeveer 1 bij 1. Een poepluier in een vliegtuig is al ellende (daarover straks meer), maar een worsteling met het uit en aantrekken van de kleertjes zorgt voor nog meer ellende, niet doen dus!

10. Maak een taakverdeling

Vliegen met kleine kinderen is ook een kwestie van goed organiseren. Ben je met z’n tweeën, maak dan vooraf een taakverdeling. Wie let op de bagage en wie let op je ontdekkende peuter?

11. Laat je kind even lekker uitrazen en ga als laatste aan boord

Hier zijn de meningen een beetje over verdeeld maar met een peuter van 2 jaar kies ik ervoor om zo laat mogelijk aan boord te gaan. Voor een twee-jarige is wachten nog behoorlijk lastig en ga ik dus het liefst zo laat mogelijk aan boord. Een nadeel is wel dat er soms bijna geen bagagevakken meer vrij zijn en je handbagage dus wat verder weg moet opbergen.

Wachten voordat het vliegtuig opstijgt
Wachten voordat het vliegtuig opstijgt.

12. Stop een 2-daags baby/peuter survival pakket in je handbagage

Het kan echt zomaar gebeuren, je koffer (met daarin al je baby en peuter benodigdheden) is niet meegekomen. Tot overmaat van ramp heb je ook nog een late vlucht en zijn alle winkels al gesloten. Tsja, als je met z’n tweeën vliegt is dat vaak nog niet zo’n probleem, maar vlieg je met kleine kinderen dan is dat wel anders. Kortom, zorg dus dat je minimaal 2 dagen vooruit kan met de meest noodzakelijke baby of peuter spullen in de handbagage. Extra babyvoeding, luiers, extra kleding en medicijnen zitten dus sowieso in je handbagage.

Vliegen met kleine kinderen: aan boord van het vliegtuig

Goed, nu heb je de voorbereiding gehad. Maar dan komt pas het echte werk, hoe overleef je vliegen met kleine kinderen tijdens de vlucht zelf?

1. Opstijgen en landen: zorg voor iets drinken en eten

Waarschijnlijk weet je deze al, maar ik noem het toch. Zorg ervoor dat je tijdens het opstijgen en landen je baby of peuter iets te drinken of te eten geeft om de druk op de oortjes te verlichten. Dat betekent slim plannen. Zo gaf ik een keer de  fles maar stegen we op vanaf de Polderbaan en dus werd er eerst 20 minuten gereden voordat we de lucht in gingen. Gevolg, het flesje was al op voordat we überhaupt waren opgestegen. Dus informeer vooraf hoe lang het taxiën gaat duren en/of geef iets waar je baby of peuter echt even zoet mee is. Zo zijn stukjes fruit of rozijntjes ideaal omdat ze er goed op moeten kouwen en slikken en ze er over het algemeen redelijk lang over doen om het op te eten.

En natuurlijk wordt de flight safety card even goed doorgenomen.
En natuurlijk wordt de flight safety card even goed doorgenomen.

2. Handige speeltjes aan boord

Daar is die weer, de iPad. Pedagogisch misschien niet zo verantwoord, maar voor mij was die toch menig keer de redding om de rust in het vliegtuig te bewaren. Zorg er wel voor dat je van tevoren voldoende apps erop hebt gezet die je ook in de offline modus kan afspelen. Ook een magnetisch tekenbord is perfect. Oneindig tekenen zonder dat je peuter per ongeluk zijn medepassagier ondertekent of alle stiften op de grond liggen. Denk ik ieder geval na over speeltjes die handig zijn en ook geen extreem lawaai produceren. Super leuke speeltjes die wel makkelijk op de grond kunnen vallen? Knup er een veter aan, zodat je ze makkelijk weer kan opvissen. Geloof mij, dubbelgevouwen onder de stoel van de medepassagier moeten graaien naar het favoriete speeltje van je kind is òf überhaupt onmogelijk òf het levert je minimaal een flinke zweetaanval op. Idem als je kindje een speentje gebruikt. Gebruik een speenkoord zodat deze niet ergens op de grond beland.

3. Kleedje bij de hand

Op korte vluchten misschien iets minder toepasselijk, maar vlieg je wat verder dan is een kleedje altijd handig als je je baby in een hoekje even wilt laten spelen. Meestal vroeg ik een dekentje van de vliegmaatschappij, maar veel lowcost maatschappijen verstrekken dit niet. Dan zelf een kleine doek of dekentjes meenemen!

4. Verschonen

Tsja, regel één. Doe dit, helemaal als het een poepluier is, nooit op de stoel in het vliegtuig maar altijd op de wc van het vliegtuig. Ik weet het, van je eigen kind kan je een poepluier wel prima hebben, maar voor anderen (helemaal voor medepassagiers die geen kinderen hebben) is dit echt verschrikkelijk. Dus inderdaad, verschonen in dat ini-mini hokje, het is niet anders. Hiervoor is het dus belangrijk dat je kind vooral makkelijk is aangekleed in plaats van alleen modieus.  Neem niet een hele tas mee naar het hokje want daar is echt geen plaats voor.  Billendoekjes, een luier, reserve romper, kleedje waar die op kan liggen én een speeltje is voldoende. En wil je echt een beetje aardig zijn voor je medepassagiers neem dan een afvalzakje mee waar je de poepluier in kan doen voordat je hem stinkend en al in het afvalbakje dropt.

5. Zelf meenemen: heet water, koud water, melkpoeder

Hoewel de meeste maatschappijen je graag assisteren als je gaat vliegen met kleine kinderen, is het fijn om zelf een aantal zaken mee te nemen. Zo neem ik altijd zelf heet water mee in een thermoskan. Als je instapt zijn de stewardessen druk met andere dingen en ik houd de regie graag zelf in handen. Dat voorkomt dat we opeens al aan het taxiën zijn en ik heb geen flesje en dus een oortjes probleem (zie tip 1). Ik heb daarom een kleine thermoskan heet water mee, een flesje koud water en babyvoeding in een poedertoren. In het flesje heb ik al wat koud water, zodat ik daar alleen heet water en melkpoeder aan toe hoef te voegen.

Wat neem je mee: vliegen met een baby en/of peuter

Wat zit in ieder geval in je handbagage tas als je gaat vliegen met jonge kinderen?

 • Extra kleding kind
 • Luiers + billendoekjes + verschoningsmatje
 • Handgel
 • Heet water
 • Koud water
 • Melkpoeder in een poedertoren
 • Eventueel een speen
 • Speeltjes
 • iPad, telefoon
 • Veters om speelgoed vast te binden
 • Spuugdoekje
 • Flesje
 • Druiven, rozijnen, stukjes appel
 • Zelf ook set reserve kleding

Vertraging of aansluitende vlucht gemist?

Een vlucht met vertraging is nooit fijn, maar met kinderen erbij al helemaal niet. Zorg dat je voordat je naar de luchthaven gaat altijd de verwachte vertrektijd controleert. Misschien kun je wel langer thuisblijven. Ben je toch al op de luchthaven als de vertraging wordt geconstateerd, dan wordt het improviseren met jonge kinderen. Zorg er daarom altijd voor dat je in je handbagage genoeg eten bij je hebt. Een hervulbare flesje water is ook handig. Verder hebben we altijd wat klein speelgoed bij ons.
 
Als je gaat vliegen met kinderen dan heeft het altijd de voorkeur om te kiezen voor een rechtstreekse vlucht. Soms kan het niet anders en zul je toch moeten overstappen. Vaak breng je dan wat tijd door op een luchthaven en vult die tijd zich met alle handelingen die nodig zijn voor je transfer. In sommige landen is het vooral veel in de rij staan, ook dan is het handig om genoeg eten, drinken en speelgoed bij de hand te hebben. Iets wat je makkelijk kunt pakken en geen rommel wordt.
 
Soms loopt de vertraging behoorlijk op of mis je de aansluitende vlucht. Heel vervelend, zeker als de kinderen moe zijn. Het kan gebeuren dat je hierdoor kosten moet maken. Gelukkig is het mogelijk om financiële compensatie te krijgen, mits je vertraging voldoet aan bepaalde richtlijnen. Vind je dit zelf ingewikkeld om aan te vragen? Dan kan AirHelp je helpen met het aanvragen van compensatie voor je gemiste aansluitende vlucht of je vertraagde vlucht.
 

Dit waren mijn tips voor vliegen met jonge kinderen, maar uiteraard zijn er vast nog veel meer goede tips. Deel ze gerust hieronder.

Meer lezen

Op zoek naar meer handige tips voor onderweg? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

9 REACTIES

 1. Wij hebben altijd kleine stevige klemmetjes mee om met een doek van stoel naar stoel een tent te maken. Leuk, lekker donker en zo slapen ze prima. Geen last van leeslampjes of andere lichten. En wat kleine kadootjes waar ze dan meteen mee kunnen spelen in het vliegtuig.

 2. Wat een goede tips! Bedankt voor het delen en leuk geschreven.
  Wij gaan volgende week naar Mallorca met zijn 3’en (meisje, 1 jaar), ben heel erg benieuwd hoe dat gaat haha
  Groetjes, Julia

 3. Wat een leuk en handig stuk! Dank je wel voor de tips. Wij vliegen over 2 weken 11 uur naar Amerika met onze 14 maanden oude dochter. Super spannend maar we gaan zien hoe het gaat.

 4. Heb je een stop over, zorg voor een paar ballonen in je tas !! Nemen weinig ruimte in en kids vinden het geweldig. Doe er ook een paar extra, lopen altijd nog wat andere kinderen die je ook een lach op hun gezich kan geven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.