Volendam met kinderen: een oer-Hollands uitje

0
275

Volendam, bij veel mensen op de bucketlist om ooit eens te bezoeken. Is Volendam leuk om met kinderen te bezoeken? Lineke neemt haar kinderen mee naar dit bijzondere dorpje aan het Markermeer.

Een dagje Volendam met kinderen

Onderweg naar Volendam vragen de kinderen wat we precies gaan doen. We gaan in ieder geval een bezoek brengen aan belevenisboerderij De Simonehoeve om te zien hoe kaas wordt gemaakt. Er ontstaat verwarring bij de jongste. “Ik dacht dat ze alleen maar vis verkochten in Volendam”. Ik verklap hem dat we later op de dag naar de vissershaven gaan en dat we ook een boottochtje naar het eiland Marken gaan maken.

Maar eerst naar belevenisboerderij De Simonehoeve!

Tip: is Volendam voor jou te ver voor een dagje weg? Kies dan voor een weekendje weg en overnacht bij Landal Volendam in een van die leuke Hollandse huisjes.

Ligging De Simonehoeve:

 

Belevenisboerderij Simonehoeve

Net voorbij Amsterdam rijden we richting Volendam. De navigatie brengt ons naar Katwoude. Een dorpje onder de rook van Volendam dat bekend is om de vele kaasboerderijen die je kunt bezoeken.

Ineens is daar belevenisboerderij De Simonehoeve.

Ik draai een groot parkeerterrein op en parkeer mijn auto. De jongste rent de auto uit. Hij heeft konijnen gezien. Midden op het parkeerterrein staat een oer-Hollands tafereel. Met een heuse mini molen als blikvanger.

Welkom bij De Simonehoeve!

Restaurant

Voor de deur staan twee reuze klompen. Mijn jongste zoon gaat er direct in staan en zwaait. “Kijk mam, wat voor maat zou ik hebben nu?” Dan gaat de deur open en worden we van harte welkom geheten door Wies.

Wies is de gastvrouw die ons vandaag rondleidt op De Simonehoeve en ze draagt originele Volendamse klederdracht. We lopen mee naar boven naar het restaurant. Tijdens een heerlijk bak koffie en een gebakje vertelt Wies over De Simonehoeve.

De Simonehoeve is een origineel familiebedrijf. Sinds 1982 te bezoeken als boerderij waar ook kaas en klompen gemaakt werden. In 2001 is het bedrijf overgenomen door de dochter van de familie en is het vee er uit gegaan. Sinds die tijd kun je bij De Simonehoeve terecht voor de huur van ruimtes, het vieren van kinderfeestjes, diverse workshops, de Simonehoeve Experience en heerlijke lunches. En natuurlijk nog steeds het kaas en klompen maken. Op de hoeve is van alles te zien, doen en beleven.

Simonehoeve Experience

Bijna iedere opa of oma, die weleens in Volendam geweest is, heeft er één. Een foto van zichzelf in Volendamse klederdracht. Met een grote kaas op schoot en klompen aan je voeten. Men noemt dat de Simonehoeve Experience. En natuurlijk wil ik dat ook. Ook ik wil straks thuis een foto kunnen laten zien aan oma van de jongens in Volendammer outfit.

De jongste gaat daar makkelijk in mee en staat in no time naast me als Volendams ventje. Echter is mijn puber een ander verhaal. Die vindt het stom en gaat dat niet doen. Ik moet toegeven, ik voel zelf ook enige schroom, maar ben blij dat we dit kunnen doen in de ‘veiligheid’ van De Simonehoeve. En dat ik me niet zwetend in een wollen rok hoef te hijsen in een winkeltje aan de haven van Volendam. 

In vol ornaat gaan we naar buiten. Wies weet mijn puber over te halen tot een boerenzakdoek en een paar klompen. Niet veel later staan we voor de mini windmolen en word ik met mijn twee kanjers op zijn Volendams vastgelegd.

Kaasmakerij

Na de foto gaan we in tenue naar de kaasmakerij. Je ruikt de geur van kaas, dat merken ook de jongens op. De één aangenaam verrast en de ander met bijzondere gezichtsuitdrukkingen.

Wies vertelt over hoe de kaas hier gemaakt wordt. Hoeveel liter melk er nodig is om een kilo kaas te kunnen maken. En ze laat attributen zien die de kaasboer nodig heeft om van die lekkere kazen te kunnen maken.

Wies vertelt over de hoe de kaas gemaakt wordt volendam-met-kinderen-11
Wies vertelt over de hoe de kaas gemaakt wordt

Klompenmakerij

Door naar de klompenmakerij. We nemen plaats op de banken en luisteren aandachtig naar wat er verteld wordt. Het maken van klompen was vroeger een stuk arbeidsintensiever dan het nu is. Een echte ambacht.

De kinderen zien welk gereedschap er eerst gebruikt werd en daarna volgt een demonstratie met de machines die dat veel sneller kunnen. Met een leuk verhaal over de eerste klompen en over de diversiteit van klompen ronden we het bezoek aan de klompenmakerij af.

Hoe de klomp vroeger gemaakt werd was erg arbeidsintensief volendam-met-kinderen-31
Hoe de klomp vroeger gemaakt werd was erg arbeidsintensief
Met de machine gaat het veel sneller volendam-met-kinderen-14
Met de machine gaat het veel sneller

Winkel met kaasproeverij

De route vervolgd door een grote winkel. Hier kun je allerlei soorten klompen kopen. Van mini sleutelhangers tot gewone houten klompen die je met je naam kan laten versieren. Alleen de foto is al een oer-Hollands souvenir na een dagje Volendam met kinderen.

Ook is de winkel de plek waar we kaas gaan proeven. De keuze is enorm en we willen van alles wel iets proeven. Sommige kazen zijn heerlijk en anderen vinden we wat minder. Natuurlijk kopen we wat kaas voor thuis. Zo gaat er een bier-, pesto- en hennepkaas mee.

Klompen in alle kleuren volendam-met-kinderen-15
Klompen in alle kleuren

Klompjes verven

We lopen weer naar het restaurant. Daar gaat de Volendammer kledij uit en mogen de jongens klompjes versieren. Opnieuw niet helemaal de puber zijn ding, maar eenmaal bezig heeft hij toch snel de smaak te pakken.

Dan is het tijd om afscheid te nemen van De Simonehoeve. Buiten regent het, dat is jammer, anders hadden we zeker een broodje gegeten op het terras. Dat is inmiddels aangepast aan de anderhalve meter regels van nu.

We bedanken Wies voor de rondleiding en de fijne ontvangst. Tijd om naar Volendam centrum te rijden.

Een mooi terras om even lekker iets te eten volendam-met-kinderen-10
Een mooi terras om even lekker iets te eten

Praktische informatie over De Simonehoeve

Wil jij ook een oer-Hollandse ervaring beleven bij De Simonehoeve? Dan is het handig om hiermee rekening te houden:

  • Je kunt een bezoek brengen zonder vooraf te reserveren. Tenzij je met een grotere groep bent, dan is vooraf bellen wel handig.
  • Parkeren kan op het gratis parkeerterrein voor de deur.
  • Camperbezitters die een bezoek aan De Simonehoeve brengen kunnen er zelfs een nacht gratis doorbrengen met de camper op het parkeerterrein.
  • Vouchers voor activiteiten in Volendam zelf, kan je al kopen op De Simonehoeve (denk aan palingroken, een boottocht met de Marken Express).
  • Voor actuele prijzen, activiteiten en openingstijden kijk je op de website van De Simonehoeve.

Een dagje naar Volendam met kinderen

We hebben de hele ochtend vertoefd op De Simonehoeve. Maar nu we toch zo dichtbij zijn, wil ik natuurlijk ook even het centrum van Volendam en de vissershaven bezoeken.

We moeten ongeveer drie straten rijden en dan zijn we in het centrum. Parkeren kan op diverse plaatsen. Betaald en onbetaald. Ik besluit zo dicht mogelijk naar de haven te rijden en parkeer de auto in garage de Havenhof. Het regent en zo is het stukje naar de haven goed te belopen.

We besluiten eerst een visje te eten, want dat hoort natuurlijk bij een bezoek aan Volendam met kinderen. De keuze aan visrestaurants is groot. En uiteindelijk halen we gewoon een bakje kibbeling bij Volendammer Viscentrum Schilder. Daarna lopen we richting de Marken Express.

De boulevard van de vissershaven van Volendam met heel veel souvenir winkeltjes volendam-met-kinderen-5
De boulevard van de vissershaven van Volendam met heel veel souvenir winkeltjes

Een bezoek aan Marken

Marken is een schiereiland in het Markermeer en ligt tegenover Volendam. Sinds 1957 is Marken door een dijk verbonden aan het vaste land onder Monnickendam. Maar om Marken via een andere route te bezoeken nemen wij de Marken Express.

Overtocht met de Marken Express

De Marken Express is de veerdienst tussen Volendam en Marken. Op vaste vaartijden brengt hij inwoners, fietsers en voetgangers van Volendam naar Marken en weer terug. Omdat de Marken Express onder het openbaar vervoer valt is het dragen van een mondkapje momenteel verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder.

Ik koop snel een pakje bij de drogisterij in het dorp. Als ik de tickets voor onze boottocht haal zie ik dat ze daar ook mondkapjes verkopen. Nou ja, we zijn in ieder geval voorzien. Ten tijde van onze overtocht is nog niet helemaal helder hoe het nu zit met kinderen en een mondkapje en dus dragen we er alledrie één als we aan boord van de ‘Jan Smit’ stappen.

Natuurlijk willen de jongens boven buiten op het dek zitten als we de haven van Volendam uitvaren. In ongeveer 30 minuten brengt de Marken Express ons over de Gouwzee naar Marken. Het is een rustige overtocht. Ondanks dat het een beetje miezert af en toe vind ik het heerlijk zo buiten op een boot op het water.

Welkom op Marken!

Als we de haven van Marken binnen varen merkt mijn jongste direct de bijzondere huizen op. Marker huizen zijn groen en gebouwd op palen en werven. Alles staat hoog in verband met het water. De hele geschiedenis van Marken kenmerkt zich door de mens versus het water. In het Markermuseum kan je alles terug vinden over de geschiedenis van dit bijzondere (schier-)eiland.

Eenmaal van de Marken Express afgestapt, maken we een rondje door dit pittoreske dorpje. Het stikt er van de fotomomenten. Heel graag zou ik de vuurtoren van Marken bezoeken, het zogenoemde ‘Paard van Marken’, je loopt er in een half uur naar toe maar door de regen haken we af vandaag. We lopen door kleine straatjes en steegjes en ineens is daar de Klompenmakerij van Marken. Het is dat we vanmorgen al gezien hebben hoe klompen gemaakt worden, anders waren we hier zeker even naar binnen gegaan.

Omdat het Markermuseum gesloten is drinken we wat in de haven en verdiepen ons online in de geschiedenis van Marken. Na een warme kop koffie en een appeltaartje lopen we naar een klein stukje strand aan de Gouwzee. Dit blijft magisch voor kinderen die niet dichtbij zee wonen.

Daar komt de Marken Express weer aan. Mondkapjes op, tickets laten zien en varen maar.

Huizen op palen en werven, dat is Marken volendam-met-kinderen-27
Huizen op palen en werven, dat is Marken
Een typisch Markens plaatje, met de vlag van Marken volendam-met-kinderen-18
Een typisch Markens plaatje, met de vlag van Marken
Op verschillende plekken in Marken kan je lezen over de geschiedenis volendam-met-kinderen-30
Op verschillende plekken in Marken kan je lezen over de geschiedenis
Klompenmakerij Marken, waar je alles kunt leren over klompen maken volendam-met-kinderen-1
Klompenmakerij Marken, waar je alles kunt leren over klompen maken
Aan het strandje wachten op de boot volendam-met-kinderen-2
Aan het strandje wachten op de boot

Terug naar Volendam

Eenmaal in Volendam lopen we nog wat over de boulevard. De winkels gaan al sluiten. Souvenirs hebben we niet nodig maar het aanbod is enorm. Dat geldt ook voor het aanbod van de Volendam Experience. ‘Been there, done that’!

Ik had de jongens nog een bezoek aan Woltje’s Backerij beloofd. Voor een rondleiding door een originele stroopwafelbakkerij en het zelf maken van een stroopwafel. Helaas gaan ze net sluiten. Voor een volgende bezoek aan Volendam met kinderen dan maar.

Praktische informatie

Handig om te weten voor een dagje Volendam met kinderen:

  • Lees hier over waar je het beste kunt parkeren in Volendam
  • Tickets voor de Marken Express kun je ook online kopen of in het tickethuisje bij de afvaartplaats.
  • Kijk even goed op de websites van genoemde activiteiten naar de actuele openingstijden en regels in de huidige tijd.

Een dagje Volendam met kinderen, aanrader?

Ja dat is het zeker. Het aanbod aan activiteiten, kleine musea en toeristische trekpleisters is groot in dit wereldberoemde vissersdorp. Wij gaan zeker eens terug. Want de jongens willen nog stroopwafels bakken, paling roken en mij lijkt het leuk om het Palingsoundmuseum eens te bezoeken. Het is zelfs mogelijk om met BajaBikes een fietstour door Volendam met kinderen te doen, iets dat andere KidsErOpUit-bloggers in het buitenland vaak doen.

Het is duidelijk dat je je in Volendam en omgeving makkelijk meerdere dagen kunt vermaken. Wil je in de buurt overnachten? Dan raden we vakantiepark Landal Volendam aan, waar de vakantiehuisjes die oer-Hollandse uitstraling hebben. Te leuk!

Prijzen en beschikbaarheid Landal Volendam

Als we weer terug naar huis rijden vraag ik de jongens wat ze het leukste vonden vandaag. De jongste vond de Volendammer kleding en het verhaal van de smokkelaarsklomp wel erg grappig en de oudste vond het overvaren naar Marken erg leuk. Ik denk zelf met veel plezier terug aan het ‘zijn’ in een oer-Hollands tafereel in zowel Volendam als op Marken. Voelde me met recht een toerist in eigen land.

Een dagje Volendam met kinderen kan nu van mijn bucketlist. Staat hij er bij jou al op?

Marken is echt prachtig! volendam-met-kinderen-17
Marken is echt prachtig!

Meer lezen

Op zoek naar meer uitjes oer-Hollandse uitjes? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met De Simonehoeve en Marken Express. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

In dit blog staan affiliatelinks. Doe je een aankoop via zo’n linkje, dan krijgen wij een klein beetje provisie. Het kost jou geen cent extra, maar het helpt ons om deze website draaiende te houden. Dank je wel dus, als je hiervan gebruik maakt.