Wandelen in natuurgebied Oranjezon met kinderen (3, 4, 5 en 7 km)

Walcheren is misschien wel een van de mooiste vakantiegebieden in Nederland. Naast de leuke steden en het strand, kan je er ook genieten van de natuur. Saskia ging wandelen in natuurgebied Oranjezon met kinderen. Een leuke wandeling van 3 km, met een uitkijktoren!

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Natuurgebied Oranjezon

Natuurgebied Oranjezon is eigendom van Zeeuws Landschap. Het gebied is lang in gebruik geweest als waterwingebied. Het water werd de duinen ingebracht en door het zand gefilterd. Via waterwinkanalen werd het water daarna afgevoerd. Nu is Oranjezon een natuurgebied waar je reeën en herten tegen kan komen. In dit afwisselende gebied vind je bos, struweel en duingrasland. Tussen de duinen door kan je af en toe de zee zien.

De ingang van natuurgebied Oranjezon is te vinden aan de Koningin Emmaweg 22 in Vrouwenpolder. Honden zijn in het gebied niet toegestaan, ook niet aan de lijn.

Een overzicht van natuurgebied Oranjezon.
Een overzicht van natuurgebied Oranjezon.

Wandelen in natuurgebied Oranjezon met kinderen

We parkeren de auto op de parkeerplaats vlakbij de entree (betaald parkeren) en lopen naar het entreegebouw. De deur is open en we gluren naar binnen. He, hier hangt allerlei informatie over het gebied. Nieuwsgierig kijken we er rond. Ik vind dit altijd erg interessant, maar dochter M. en zoon C. willen liever meteen gaan wandelen.

Er zijn 5 wandelroutes door natuurgebied Oranjezon:

  • Paars, de oostelijke route van 5 km
  • Blauw, de westelijke route van 7 km
  • Rood, de aardkundige route van 4 km
  • Oranje, de torenroute van 3 km
  • Groen, de bosroute van 5 km

Wij kiezen voor de oranje route die langs de uitkijktoren komt. C. is net 3 en M. bijna 5 op het moment dat we deze wandeling doen. 3 km is dan een mooie afstand.

De wandelroute wordt met pijltjes aangegeven. Dat is en blijft leuk voor kinderen. Wie ziet als eerste het paaltje? En welke kant wijst de pijl op? Zo blijft het tempo er goed in. We lopen vooral door het bos. Maar ook dat soort voor voldoende afwisseling. Soms wat omhoog lopen of juist naar beneden. En missen we onze pijltjes niet?

Door de aanwezigheid van de bomen hebben we niet in de gaten dat we al bijna bij de uitkijktoren zijn. Opeens zien we ‘m. Ik ben niet zo dol op hoogtes en kies er in eerste instantie voor om beneden te blijven. Maar dan hoor ik van bovenaf de toren: “Kijk, de zee! Mama, we zien de zee!”. Ok, mama komt er ook aan en probeert haar hoogtevrees te overwinnen. Boven is het uitzicht inderdaad prachtig. Wat kunnen we ver kijken.

Wat kunnen we ver kijken!
Wat kunnen we ver kijken!
Blij dat ik weer bijna beneden ben.
Blij dat ik weer bijna beneden ben.
Maar het is wel een mooie toren!
Maar het is wel een mooie toren!

Als we allemaal weer beneden zijn houden we een korte pauze. Even iets eten en drinken. Een wandeling van 3 km is niet erg lang, maar voor kleine kinderbeentjes best een afstand. Ze houden het goed vol. Als C. aan het einde moe begint te worden geven we hem zijn knuffelmuis en een hand. Zo lukt het hem om de hele wandeling zelf te lopen. Goed gedaan!

Een paar dagen later komen we terug om de wandeling van 4 km te lopen. We ontdekken dat wandelen in natuurgebied Oranjezon met kinderen erg afwisselend kan zijn. Ook als je de korte afstanden loopt.

We houden het tempo er goed in dankzij de afwisselende route.
We houden het tempo er goed in dankzij de afwisselende route.

Ga jij de volgende keer wandelen in natuurgebied Oranjezon met kinderen?

Meer lezen

Op zoek naar meer mooie wandelingen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.