Achterhoek met kinderen: de leukste uitjes tijdens een weekendje weg

De Achterhoek, een gebied in Gelderland dat blogger Marije niet zo goed kent en ook niet direct associeert met activiteiten voor kinderen. Dat ze er helemaal naast zit heeft ze al snel door. Ben jij ook nieuwsgierig wat er in de Achterhoek met kinderen te doen is? Lees dan zeker verder.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Er is zoveel te beleven in de Achterhoek met kinderen

De voorpret begint als we de vrolijke website van Kidsgeluk in de Achterhoek bekijken en verstelt staan van de vele activiteiten. Met twee meiden van 10 en 5  jaar is het altijd zoeken wat voor hen beide leuk is om te doen. Omdat de leeftijden zo ver uit elkaar liggen is dit weleens een puzzel. Ik zie zoveel verschillende activiteiten in de Achterhoek met kinderen dat ik zeker weet dat we hier een geweldig weekend gaan beleven.

Ben je nu al nieuwsgierig hoe een weekend Achterhoek met kinderen is? Kijk dan ons filmpje:

Klimbos Achterhoek: klauteren, klimmen en angsten overwinnen

Ons weekend in de Achterhoek met kinderen start in de bossen bij het plaatsje Ruurlo. Klimbos Achterhoek ligt op een prachtige plek in het bos. Wij zijn er om 10 uur en worden hartelijk ontvangen. We krijgen allemaal een klimgordel aan en uitleg over het klimmen. Irza mag met haar vijf jaar toch mee in het junior klimbos.

Klimbos Achterhoek houdt 7 jaar aan als adviesleeftijd. Een kind mag meedoen als het zelfstandig alle handelingen van het klimmen, zoals het zekeringssysteem en tokkelen, kan uitvoeren en als het met de armen gestrekt tot de lifeline op 1.30 meter reikt. In het demo gedeelte laat Irza zien dat ze zit allemaal kan en zo starten we dus met zijn vieren met onze eerste route.

Wat een ervaring en wat gaaf om te doen. Daarover in een ander blog later een uitgebreider verhaal.

Achterhoek met kinderen
Elin en Irza vinden het leuk en spannend tegelijkertijd.
Achterhoek met kinderen klimbos
Duidelijke instructieborden en fijne mondelinge uitleg zorgen bij ons voor een veilig gevoel
hoog in de bomen
Als moeder vind ik dit toch wel een dingetje hoor je kind zoooo hoog.
Daar gaat ze!

Pannenkoekenrestaurant De Heikamp

Na een hele ochtend klimmen krijgen we trek. Wij strijken neer bij het gezellige pannenkoekenrestaurant De Heikamp, naast Klimbos Achterhoek. Dit is de startplek van veel activiteiten zoals het klimbos, het kabouterpad speciaal voor peuters en kleuters, een aantal wandel- en fietsroutes met opdrachten, het doolhof en binnenkort kun je in de omgeving van De Heikamp ook het Liefdespad gaan beleven. Een plek die je dus niet mag missen tijdens je bezoek aan de Achterhoek met kinderen.

De Heikamp heeft dit jaar de prijs gewonnen voor ‘Nederlands Kampioen Pannenkoeken Bakken’. Wij zijn daarom extra nieuwsgierig naar de pannenkoeken in dit restaurant. De kinderen spelen heerlijk in de speeltuin en wij genieten van wat drinken om daarna gezamenlijk te smullen van onze pannenkoeken. Een echte aanrader want wat zijn ze lekker!

de Heikamp
Een restaurant dat prachtig gelegen is in de bossen en waar zoveel te doen en beleven is, een absolute aanrader!
Dwars door de moestuin
De winnende pannenkoek – dwars door de moestuin – Hij was heerlijk!
Liefdespad
Een nieuw initiatief wat de Heikamp aan het ontwikkelen is: Het liefdespad! Wij zijn nu al nieuwsgierig.

Dolen en dwalen in doolhof in Ruurlo

Als ik ergens niet van houd dan zijn het doolhoven…  De controle verliezen en niet precies weten waar je uitkomt, brrr… Toch proberen we het doolhof in Ruurlo uit. De meiden vinden het wel een heel leuk idee om de weg te gaan zoeken. Bij de ingang ontvangen ze beide een speurtocht om alles nog lastiger te maken. Dit doolhof van haagbeuken is het grootste doolhof van Nederland is en echt goed onderhouden. “Mama, komen we hier ooit weer uit?” hoor ik Irza na een kwartier dolen in het doolhof vragen waarop Elin gelukkig al snel antwoord dat we de weg echt wel gaan vinden.

doolhof
Hoelang zal het duren voor we deze poort weer hebben terug gevonden?
speurtocht
Niet alleen dolen en dwalen door een doolhof maar ook nog een speurtocht oplossen!
Toren doolhof
De toren in het midden van het doolhof…

De Cactusoase

Heeeeeel veeeeeel cactussen, een modeltrein die erdoorheen rijdt, cowboys en indianen en het ouderwetse boeren leven… Een echt belevenispark zo kan de Cactusoase zich zeker noemen. We worden bij binnenkomst enthousiast onthaald door Anny Cactus. We worden gelijk aan het werk gezet om potjes te beschilderen voor onze eigen mini cactussen. Daarna hebben we alle tijd om een heuse cactusspeurtocht te lopen door de oase. Ik kon mij vooraf geen voorstelling maken van deze plek, het is echt een unieke plek om een keer heen te gaan.

Cactusspeurtocht
Als cowboy en indiaan de cactusspeurtocht oplossen…
Cactusoase
Voor een beetje Cactusoase-gevoel in onze eigen woonkamer. De zelfbeschilderde potjes met mini cactussen!
Cactusoase
Irza vindt de Cactusoase echt heel erg leuk!

Hapas bij speeltuin en eetcafé de Veldhoek

Wij sluiten onze dag af met een etentje bij een gezellig eetcafé in het dorpje Hengelo (Gdl). Helaas regent het ontzettend hard en zoeken we voor het eten toch een plaatsje binnen. Jammer, want buiten is een leuke speeltuin.

We eten hier heerlijke hapas, een soort Nederlandse tapas. Kleine hapjes en zeer veel keuze dus voor ieder wat wils. Na het toetje is het droog en kunnen we alsnog naar buiten. De meiden genieten van de speeltuin, de grote familieschommel is echt hun favoriet.

Hapas
Heerlijke hapa’s… Stuk voor stuk heerlijke hapjes!
speeltuin
Heerlijk eten en ook nog zo’n gave plek om te spelen, wat wil je nog meer?

Overnachten op camping Tamaring

In de Achterhoek zijn echt heel veel campings, hotels, B&B mogelijkheden en andere plaatsen om te slapen. Wij slapen deze nacht een nachtje in een stacaravan op camping Tamaring. Het is een prachtige ruim opgezette camping met verschillende velden en flink wat speelmogelijkheden voor kinderen.

Camping Tamaring richt zich op twee doelgroepen namelijk ‘de rustzoekers’ en ‘gezinnen met jonge kinderen tot een jaar of tien’. Deze twee doelgroepen kunnen hier beiden hun hart ophalen. Voor rustzoekers zijn er ruime rustige velden met volop mogelijkheden om te wandelen en fietstochten te maken. Voor jonge kinderen is er op deze camping veel te spelen en te beleven.

Chalet
Het “mooie mini huisje” zoals Irza hem zo mooi noemde…
Speelbos
Het speelbos bij de camping is echt een prachtige plek

Wandelen met een ezeltje vanaf de Vetweide in Almen

De volgende ochtend spelen de meiden in het speelbos van de camping. Daarna rijden wij naar het kleine plaatsje Almen om te gaan wandelen met een ezel. Bij de Vetweide maken we kennis met onze ezel Janne. We krijgen hier een picknick mee voor onderweg. Janne is een super schattige ezel die, voordat we gaan wandelen, fijn geborsteld wordt door Elin en Irza.

We lopen een wandeling van zo’n 5 kilometer. Al tijdens de eerste meters komen we erachter dat het ezeltempo wel een ander tempo is dan ons normale wandeltempo. We slenteren dus door het prachtige landschap. Irza zit stralend op Janne haar rug. We lopen langs het riviertje en snoepen ondertussen de snoepjes op. Midden in het dorp lunchen we.

Wat ik erg leuk vind om te merken is dat de meiden zo genieten van de ezel. Irza aait Janne zachtjes door haar manen terwijl ze boven op haar rug zit. Elin zorgt ervoor dat Janne de focus op het wandelen houdt en niet tussentijds gaat grazen want dan duurt onze wandeling nog een uur langer.

Wat een super leuke manier van wandelen is dit!

Verzorging Janne
Voordat we gaan wandelen mogen Elin en Irza ezel Janne borstelen en aaien…
wandeltocht
De wandeltocht brengt ons naar mooie plekken
Wandeling Ezel
Dit is toch een geweldig gezicht?

Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak

Ons weekendje in de Achterhoek met kinderen sluiten wij af in het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak. Hier kruipen we in de huid van de archeoloog en maken we kennis met kunstenares Henriette Polak.

De meiden krijgen in het Stedelijk Museum Zutphen een scherf mee die gevonden is in de bodem van de stad Zutphen. Ze moeten op onderzoek gaan waar deze scherf vandaan komt. Al snel leren ze wat een bodemarchief is, uit welke tijd welke scherven komen en hoe Zutphen een echte stad geworden is. Ik vind het leuk hoe ze de link naar archeologie gemaakt hebben in dit museum. Het prikkelt de meiden om echt alles te bekijken.

Na onze archeologische tocht gaan we bewapend met een koffertje vol potloden en een heus invulboekje kennis maken met de kunstenares Henriette Polak. In het boekje staan heel wat opdrachten. Figuratieve kunst is natuurlijk voor kinderen een vrij abstract gegeven. In dit museum wordt het al snel heel tastbaar en echt. Ik vind de opdracht ‘een kleurenschilderij’ het leukste en sta ervan versteld hoe Irza het kaartje ‘bord met eten’ uitvoert, zo leuk om te zien.

Na dit museumbezoekje eten we lekker een ijsje in het centrum om na een onvergetelijk weekend in de prachtige Achterhoek weer naar huis te vertrekken.

Scherf musea zutphen
De speurtocht naar het juiste object bij onze scherf…
musea zutphen
Irza kijkt haar ogen uit…
opdrachten musea zutphen
Met een koffer vol spullen en leuke opdrachten is ook de tweede tentoonstelling in dit museum de moeite waard!
Zutphen stad
Breng ook eens een bezoekje aan de stad Zutphen.

Ben jij al eerder in de Achterhoek met kinderen geweest? Wat was jouw favoriete activiteit met je gezin?

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes in de Achterhoek met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook, Instagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met de regio Achterhoek. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Bewaren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.