Activiteiten in Durbuy: tuinen van Topiaires en Minigolf Durbuy

Durbuy is een middeleeuws stadje in Belgisch Luxemburg. Blogger Fieke ging op zoek naar wat rustige activiteiten in Durbuy. De keuze viel op de tuinen van Topiaires en een potje minigolf.

Durbuy, kleinste stad ter wereld in Belgisch Luxemburg

Tijdens ons weekend weg in Belgisch Luxemburg bezoeken we, net zoals blogger Annemiek eerder deed, het stadje Durbuy. Durbuy ligt aan de rivier de Ourthe in Belgisch Luxemburg. De oude stadskern stamt uit de middeleeuwen en kent van die heerlijke straatjes om doorheen te dwalen. In deze stadskern wonen 400 inwoners. Het stadje wordt door toeristische instellingen dan ook wel het kleinste stadje ter wereld genoemd. Door de fotogenieke straatjes bezoeken veel toeristen Durbuy.

Horeca is er genoeg te vinden. Heerlijk even wat drinken op een terras of rondslenteren met een ijsje. En om de paar meter stoppen om een mooie foto te maken. Haal een kaartje bij de Tourist Information op het centrale plein om zeker te weten dat je alle mooie straatjes gehad hebt.

activiteiten in Durbuy dwalen door straatjes
Durbuy heeft prachtige middeleeuwse straatjes waar je heerlijk doorheen kan dwalen.
activiteiten in Durbuy kasteel
Direct aan de Ourthe ligt dit prachtige kasteel.

Ontspannen activiteiten in Durbuy

Als we door Durbuy lopen zijn we onder de indruk van de mooie straatjes. Maar we zijn niet alleen. Andere toeristen hebben dit weekend Durbuy ook gevonden. We hebben al meerdere activiteiten in Belgisch Luxemburg erop zitten dit weekend.

Ik merk aan de kinderen dat ze niet zoveel zin hebben om de hele middag in de drukte te lopen. We gaan daarom op zoek naar activiteiten in Durbuy die iets meer ontspanning bieden. We gaan de tuinen van Topiaires bezoeken en sluiten ons bezoek in Durbuy af met een potje minigolf.

Topiaires: tuin met vormplanten aan de rand van Durbuy

Wij rijden Durbuy door en parkeren aan de overzijde van de rivier de Ourthe. Vanaf hier kan je makkelijk het stadje inlopen. Vanaf deze parkeerplaats loop je ook direct naar Topiaires. Topiaires is een grote aangelegde tuin met vormplanten.

activiteiten in Durbuy topiaires
Topiaires is een grote vormplantentuin aan de rand van Durbuy.

Wij lopen naar binnen en de kinderen rennen gelijk naar de vormplanten die zij herkennen. “Kijk mama, een koffie kopje” roept het ene kind terwijl de andere net een eekhoorn heeft gevonden. Ik vertel ze dat alle figuren genummerd op een plattegrond staan. Misschien is het wel een goed idee om deze nummering te volgen in plaats van als gekken rond te rennen.

activiteiten in Durbuy vormplanten
De kinderen lopen van de ene buxusplant naar de andere en kijken of ze de dieren en vormen kunnen herkennen.

Vormplanten, hoe en wat?

Ik lees dat 95% van de bomen in dit park buxus bomen zijn. Bomen van gemiddeld 40 jaar oud. De kunst van het boomsnoeien komt uit de Romeinse periode en is weer populair sinds de 17de eeuw. Je ziet het veel in Engeland, Frankrijk en Italië. We zien kleine figuren en grote figuren. Sommige figuren zijn in 15 jaar tot stand gekomen. We zien dieren maar ook bijvoorbeeld Manneke Pis. De ene vorm is soms wat beter goed te herkennen als de andere.

activiteiten in Durbuy topiaires
De tuin wordt goed onderhouden maar op sommige plekken zie je dat de planten sneller groeien dan dat de mensen bij kunnen houden.
activiteiten in Durbuy manneke pis
Niet alleen in Brussel is Manneke Pis te vinden, ook in Topiaires hebben ze hem van Buxus nagemaakt.

De ruimte om zelf te kijken en lekker te rennen

De tuin heeft twee gedeeltes, met als verbinding een mooie lange galerij. We zitten hier heerlijk in de schaduw op een bankje en kijken uit over het stadje Durbuy. Teun vindt het leuk om in de galerij te rennen en rent dan snel door naar het tweede deel van de tuin. Hij ervaart deze tuin echt als een ontspannen activiteit tijdens ons bezoek aan Durbuy.

We hoeven niet heel erg op te letten waar hij loopt. De kinderen kunnen in principe geen kant op. We lopen door naar het tweede deel van het park en zien nog een paar mooie figuren van buxusbomen. De grote badeend en het oude stelletje op de bank vinden de kinderen heel knap gemaakt.

activiteiten in Durbuy vormplanten
Altijd een succesnummer bij ons, standbeelden na doen. Maar dat kan dus ook bij vormplanten.
activiteiten in Durbuy tuin
De tuin bestaat uit twee delen met daarachter een galerij. Vanuit de tuin heb je mooi uitzicht op Durbuy.
activiteiten in durbuy stelletje op bank
Deze vormplant van een oud stelletje op een bankje vinden de meiden het mooiste.

Na 45 minuten zijn we door de tuin. Het was fijn om even de drukte van Durbuy achter ons te laten en de kinderen de ruimte te geven. Zeker voor kleine kinderen is dit een prima activiteit. Voor hun is het een leuk spel om te raden wat iedere vormplant voorstelt. Ik vind het jammer dat ze voor de oudere kinderen niet iets van een speurtocht met opdrachten hebben. Dat zou het bezoek aan de tuin wat interessanter voor hun maken.

activiteiten in Durbuy krokodil
De krokodil valt bij Teun goed in de smaak.

Durbuy Oude Stad Minigolf, 18 holes aan de rand van de stad

Als we vanuit Topiaires over de brug teruglopen richting Durbuy zien we aan de rand van de stad een 18 holes minigolfbaan liggen. We besluiten eerst een stukje door Durbuy te wandelen en ons bezoek aan Durbuy af te sluiten met een potje minigolf. Het uitzicht vanaf de baan op de middeleeuwse stad is prachtig.

activiteiten in Durbuy minigolf
Durbuy Oude Stad Minigolf ligt aan de rand van het oude centrum van Durbuy.

 

Geschikt voor jonge kinderen

Het is rond een uur of half vier als we terug zijn bij de minigolf en onze sticks ophalen. We zijn niet de enige die op het idee zijn gekomen. Voor jonge kinderen zijn er kleine sticks. Teun en Jet nemen deze. Voor Teun is het de eerste keer dat hij een potje minigolf speelt. Bij de eerste hole krijgt hij uitleg van Bob hoe hij goed moet slaan. Hij slaat het allemaal goed op blijkt later, want hij hakt zijn zussen in de pan.

activiteiten in Durbuy minigolf
Bij het kantoortje halen we de sticks op en krijgen we een formulier waar we onze scores op bij kunnen houden.
activiteiten in Durbuy minigolf
Bob legt aan Teun uit hoe hij zijn stick vast moet houden. Hij speelt voor de eerste keer minigolf.

Leuke combinatie met een stadsbezoek

Enkele hindernissen zijn in stijl van Durbuy gemaakt, met water en een kasteel. We spelen fanatiek. Ik ben wel verbaasd hoe leuk het eigenlijk is om samen een potje minigolf te spelen. Het is lang geleden dat ik het gedaan heb. Ik zie ook dat Teun nu met zijn zes jaar echt serieus mee kan doen en niet alleen domweg met zijn stick tegen de bal mept. Een potje minigolf blijkt dus een prima afsluiting van ons bezoek aan Durbuy.

activiteiten in Durbuy minigolf
De 18 holes zijn verschillend aangekleed. Sommige in stijl van de oude stad.
activiteiten in Durbuy minigolf
Bij de afslag moet het balletje over de gracht het kasteel in. Dat is nog niet zo makkelijk.

Ligging Durbuy

Praktische informatie activiteiten in Durbuy

Toegangsprijs voor Topiaires is 4,50 per persoon. Voor een rondje minigolf bij Durbuy Oude Stad Minigolf betaal je 5 euro per persoon. Er zijn ook combitickets verkrijgbaar van Topiaires en Durbuy Oude Stad Minigolf. Je betaalt dan 8 euro per persoon voor beide activiteiten.

Daarnaast geven toegangskaartjes van andere activiteiten in de regio van Durbuy soms korting op de toegang van Topiaires. Ben je bijvoorbeeld bij RIVEO geweest dan krijg je 1 euro korting per persoon (prijspeil 2018).

Er is een grote parkeerplaats bij Topiaires. Je betaalt hier 5 euro per dag om te parkeren. Vanaf de parkeerplaats loop je makkelijk het oude centrum van Durbuy in. Ook de minigolf is om de hoek.

activiteiten in Durbuy parkeren
Bij Topiaires ligt een grote parkeerplaats waar je voor de hele dag kan parkeren. Het ligt op loopafstand van het oude centrum.

Welke activiteiten in Durbuy zou jij met je gezin gaan doen?

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor Belgisch Luxemburg en directe omgeving? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met de regio Belgisch Luxemburg. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.