Boomkroonpad Beelitz-Heilstatten: wandelen boven geheimzinnige ruïnes van een oud sanatorium

0
260

Boomkroonpad Beelitz-Heilstatten is een bijzonder boomkroonpad in Duitsland: het loopt namelijk boven de geheimzinnige ruïnes van een oud sanatorium. Blogger Iris S. beklom met haar gezin de veertig meter hoge toren en wandelde boven de ruïnes.

Boomkroonpad Beelitz-Heilstatten: wandelen boven geheimzinnige ruïnes van een oud sanatorium

Boomkroonpaden worden steeds populairder in Duitsland, er komen er steeds meer. En dat is niet gek, want het is een erg leuke manier om door de omgeving te wandelen. Het boomkroonpad Beelitz-Heilstatten is een bijzondere variant: hier wandel je namelijk boven de ruïnes van een oud sanatorium. Hier werden ruim honderd jaar geleden de arbeiders van Berlijn naar toe gestuurd om te genezen van het toen flink heersende tuberculose. 

TBC was in die tijd een groot probleem, dat in een drukke stad met veel vervuiling zoals het vooroorlogse Berlijn moeilijk te genezen was. De gezonde, groene buitenlucht met de vele oude bomen vormden een geneeskrachtige omgeving voor de arbeiders. Daarom werd er hier in de bossen een groot soort kuuroord gebouwd voor longpatiënten.

Een deel van de ruïnes van het prachtige oude sanitorium
Een deel van de ruïnes van het prachtige oude sanatorium

Spookachtige sfeer

Het complex heeft in de geschiedenis meerdere functies gehad. In de Tweede Wereldoorlog was het een sanatorium, daarna werd het door de Russen een tijd als legerbasis gebruikt. Dit heeft zijn sporen achtergelaten, de boel is flink in verval geraakt en op veel plaatsen groeien er bomen en struiken uit de ruïnes, wat de plek een spookachtige en geheimzinnige sfeer geeft.

Dat vinden ook de kids. “Het lijkt wel het spookhuis, of de Baron, uit de Efteling”, zegt onze oudste (15) als we langs de eerste vervallen gebouwen lopen. Ze stopt regelmatig om foto’s te maken. Het ziet er inderdaad heel geheimzinnig en sfeervol uit, zo tussen de hoge, dikke bomen en met allerlei groen dat de gebouwen lijkt overgenomen te hebben.

Een plattegrond laat ons zien dat er op dit terrein veel te doen is. Behalve boomkroonpad Beelitz-Heilstatten is er een blotevoetenpad en we komen diverse speeltuintjes en relaxplekken tegen. Voor de picknickers zijn er diverse plekken om meegebracht voedsel te eten onder de hoge bomen. Er zijn ook verschillende tentjes en ‘foodtrucks’ om eten te kopen.

Bomen groeien door het dak.
Bomen groeien door het dak.
Het zijn net spookhuizen...
Het zijn net spookhuizen…

Rondwandeling boven de bomen op boomkroonpad Beelitz-Heilstatten

Wij gaan eerst naar het boomkroonpad Beelitz-Heilstatten. Bij de kassa rekenen we af, waarna we meteen bij de trap voor de toren staan. “Wow, dit is echt heel hoog”. Onze jongste (10) kijkt onder de indruk en een beetje angstig omhoog. “Denk je dat het wel stevig is?” Dat is het zeker wel, om alle paden zit een stevige balustrade.

Wij volgen de uitgezette rondlopende route. Die begint op een niveau net boven de bomen. Het is een leuke, korte wandeling, die de jongens steeds minder eng vinden. Op een gegeven moment loopt onze middelste (13) na even wennen voor ons uit te rennen. We hebben overal mooie uitzichten over de in verval geraakte gebouwen en over de vele bomen.

De rondwandeling begint op de eerste verdieping van de hoge toren
De rondwandeling begint op de eerste verdieping van de hoge toren

Extra uitdagingen

Onderweg komen we diverse uitdagingen tegen voor de grotere waaghalzen. Onze oudste en jongste durven het niet aan. De middelste had het wel gedurfd, maar hij heeft zijn slippers aan en vindt dat een beetje gevaarlijk. Tip: doe dus stevige schoenen aan!

We zien een stuk pad dat alleen een soort dik net heeft, in plaats van de vlonderplanken waar de rest van het pad van gemaakt is. Niet zo dapper aangelegd? Geen probleem, je kan er ook gewoon naast lopen. Wat verderop komen we buizen tegen die rondcirkelen, maar wel open zijn. Ze lopen boven en onder het pad door. Dit is echt voor de waaghalzen. Onze kids wagen zich er niet aan en lopen gewoon over het pad. We zien wel veel kinderen en zelfs volwassenen door de buizen kruipen.

We komen onderweg allerlei uitdagingen tegen, zoals deze buizen
We komen onderweg allerlei uitdagingen tegen, zoals deze buizen
Foto's maken van de oude gebouwen
Foto’s maken van de oude gebouwen

Veertig meter hoge toren

Na ongeveer een half uur komen we weer bij het begin van de rondwandeling. Daar kunnen we verder omhoog, de veertig meter hoge uitkijktoren op. Dit vinden onze kids een beetje spannend (had ik al geschreven dat zij niet zulke dare-devils zijn?), maar als de volwassenen voorop gaan, klimmen ze toch achter ons aan.

Boven hebben we een prachtig uitzicht over het complex, maar ook veel verder over het natuurgebied, de bossen en in de verte windmolens. Het is hier heerlijk, het waait een beetje, wat we goed kunnen gebruiken vandaag, want het is een hete, zonnige dag.

We klimmen hoger de toren op
We klimmen hoger de toren op
Vanaf hier hebben we uitzicht over de rondwandeling van het boomkroonpad
Vanaf hier hebben we uitzicht over de rondwandeling van het boomkroonpad Beelitz-Heilstatten
Helemaal bovenin hebben we een mooi uitzicht over de omgeving
Helemaal bovenin hebben we een mooi uitzicht over de omgeving

Lekker picknicken

Als we weer beneden komen, gaan we aan een van de vele picknicktafeltjes in het bos zitten. Bij een kraampje kopen we lekkere crêpes en koud drinken. Je kan hier ook flammkuchen kopen. De jongste heeft er geen trek in, hij had aan het begin een kraampje gezien met ‘pommes’,  het eerste Duitse woord dat hij deze vakantie geleerd heeft. Het is geen straf om hier nog eventjes onder de bomen te relaxen, dus ook daar strijken we even neer bij een picknicktafel.

De rest van het park ziet er ook erg leuk uit, met de speeltuinen en het blotevoetenpark, maar daar hebben wij helaas geen tijd meer voor.

We eten heerlijke flensjes op een van de vele picknickplaatsen in het bos
We eten heerlijke flensjes op een van de vele picknickplaatsen in het bos
En voor de jongste halen we een portie 'pommes' bij een van de foodtrucks verderop
En voor de jongste halen we een portie ‘pommes’ bij een van de foodtrucks verderop

Ligging boomkroonpad Beelitz-Heilstatten


 

Praktische informatie

Kinderen tot en met zes jaar oud mogen gratis naar binnen bij het boomkroonpad Beelitz-Heilstatten. Tussen de 7 en 17 jaar kost een kaartje 8 euro. Voor volwassenen is de prijs 11 euro (prijspeil 2020). Een toegangskaartje is gratis voor jarigen. Voor de rest van het park is geen kaartje nodig, daar mag je gratis rondlopen. Er worden ook rondleidingen gegeven door de oude gebouwen van het sanatorium.

Meer lezen

Ook gek op boomkroonpaden? We bezochten er al veel! Lees het in deze blogs:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here