Camping Ulbjerg: natuurcamping in Noord-Jutland met Nederlandse eigenaren

Camping Ulbjerg is een unieke camping in Denemarken. Voor echte rustzoekers en natuurliefhebbers. Suzanne verblijft maar liefst 2,5 week op deze centraal gelegen camping in Noord-Jutland.

Dit blog is geschreven in 2019 en van een update voorzien in 2020.

Rust, ruimte en heel veel natuur in de regio Limfjord in Noord-Jutland

In de zomer van 2019, als de thermometer in Nederland bijna 40 graden aangeeft, vertrekken wij naar Denemarken. Daar is het heerlijk, tussen de 25 en 30 graden, een prima weertje om nog wat te kunnen zien en doen.

We kiezen voor een verblijf aan de Limfjord in Noord-Jutland, één van de mooiste regio’s van Denemarken én een regio die nog relatief onbekend is bij toeristen. Na een ontzettend drukke periode hebben we behoefte aan rust. Dat gaan we daar vast en zeker vinden.

Lees hier alles over vakantie in Noord-Jutland met kinderen.

Camping Ulbjerg: unieke natuurcamping in Denemarken

Onze keuze valt op camping Ulbjerg. Een camping midden in de natuur, met een speeltuin, een zwembad, elke ochtend vers brood en wat mede-Nederlanders met kinderen. We reserveren vooraf niet, maar gaan gewoon op de bonnefooi. Voor de zekerheid bellen we even op als we op een uur rijden van de camping zijn. De Nederlandse eigenaar verzekert ons dat er nog plek is en heet ons alvast warm welkom. Met deze gastvrije woorden rijden we snel door. We hebben onze bestemming bijna bereikt!

De receptie van camping Ulbjerg.
De receptie van camping Ulbjerg.

Zelf je ultieme kampeerplekje uitzoeken

Het laatste stukje naar de camping is een onverharde puinweg, zoals je die vaker ziet in de afgelegen stukken in het noorden van Denemarken. Maar al snel bereiken we de camping. Het ziet er rustig uit.

Een aardige man op leeftijd staat ons bij de receptie in gebrekkig Engels te woord. Achteraf blijkt dit de Deense schoonvader van de campingeigenaar te zijn die af en toe een handje helpt.

We mogen een rondje over het kampeerterrein maken en zelf een plek uitzoeken. Kijk, daar houden we van. Zelf de ultieme plek uitkiezen. Wij zijn nogal veeleisend namelijk. De plek moet vlak zijn, groen, ruim en het liefst ook nog in de buurt van wat leeftijdgenoten van onze kinderen. 

We kiezen dit heerlijke stekkie waar we ruim 2 weken genoten hebben!
We kiezen dit heerlijke stekkie waar we ruim twee weken genieten!

Wat een stilte en rust!

Zodra we het terrein op lopen komt de rust ons tegemoet. Wat een genot om hier te zijn. We horen alleen maar de natuur om ons heen. We zien de ene mooie kampeerplek na de andere en kunnen bijna niet kiezen.

Uiteindelijk kiezen we voor een zeer ruime plek wat verder achterop de camping. Hier staan nog meer Nederlandse gezinnen en stellen. Dat de speeltuin helemaal voor op het terrein ligt, maakt ons niet uit. Als we de vouwwagen neerzetten, vertrekken de jongens al naar het zwembad. Die vermaken zich wel. 

Prachtige kampeerplekken midden in de natuur op camping Ulbjerg.
Prachtige kampeerplekken midden in de natuur.
Wat een rust, ruimte en natuur op camping Ulbjerg!
Wat een rust, ruimte en natuur op camping Ulbjerg.
Uniek in Denemarken: Ruime en groene kampeerplekken midden in de natuur,
Ruime en groene kampeerplekken midden in de natuur.

Natuurwandeling naar het fjord op camping Ulbjerg

Eenmaal geïnstalleerd, besluiten we een wandeling te maken. De camping bezit namelijk een uniek stuk natuur, waar je zo in loopt. Via een gemaaid graspad loop je ruim 1,5 kilometer dwars door de natuur naar het fjord. Het laatste stuk staat vol distels en andere bloemen. Het stikt er van de vlinders. Aan het eind van het pad is een stukje strand, dat bij de camping hoort. Hoewel strand een groot woord is. Je kunt er zonnen en relaxen, maar het water is niet geschikt om in te zwemmen.

Het is een genot om hier te zijn. We lopen via het “Holländische pad” terug naar de vouwwagen. Dit pad kronkelt door het bos en de heide over heuveltjes met mooie uitzichtpunten. “Oh mam, wat is het hier mooi!” roept mijn oudste met regelmaat. De jongste rent continu vooruit. Die heeft vooral plezier met de heuvelachtige kronkelige wandelpaadjes.

Wandelen op de camping in de natuur.
Wandelen op de camping in de natuur.
De heide langs het Holländische Pad op de camping staat volop in bloei.
De heide langs het Holländische Pad op de camping staat volop in bloei.
Bijna bij het Limfjord.
Bijna bij het Limfjord.
Camping Ulbjerg ligt aan het Limfjord. Niet geschikt om te zwemmen, maar wel een plek om heerlijk te toeven!
Camping Ulbjerg ligt aan het Limfjord. Het is hier niet geschikt om te zwemmen, maar het is wel een plek om heerlijk te toeven!

Geen animatie, wel genoeg te spelen

Onze kinderen vermaken zich goed. Hoewel er aardig wat verloop in de campinggasten zit (Denemarken is een echt trekkersland), zijn er altijd wel Nederlandse kinderen met wie ze samen spelen. Het spel jachtseizoen is favoriet, want op deze camping zijn talloze verstopplekken.

Ook de grote schuur voor op het terrein, naast de speeltuin, is in trek. Hier staan skelters en allerlei soorten fietsen waarmee gespeeld mag worden. Er is een klimwand, een schaakspel en een tafeltennistafel. Het is oud, maar het voldoet prima.

Verder is er op camping Ulbjerg een zwembad met apart peuterbadje, gratis WiFi bij de receptie en een weitje met geitjes met een kabelbaan. De kinderen vermaken zichzelf hier.

Let op: er is hier geen animatie. Dat past niet bij het concept van deze camping en dat is ook niet nodig, want de kinderen vervelen zich geen moment. 

De speeltuin met springkussens en schommels.
De speeltuin met springkussens en schommels.
Een grote speelschuur voor de kinderen,
Een grote speelschuur voor de kinderen.
Achterin de schuur staat een klimwandje.
Achterin de schuur staat een klimwandje.
Een lekker verwarmd zwembad,
Een lekker verwarmd zwembad.
Het zwembad heeft ook een klein peuterbadje.
Het zwembad heeft ook een klein peuterbadje.
Geitjes voeren.
Een paar geitjes die graag aandacht willen.

Gezellig kampvuur in het weekend

Het enige dat er georganiseerd wordt is een kampvuur op vrijdag- of zaterdagavond (afhankelijk van het weer). Daar wordt veel werk van gemaakt door de eigenaar.

Er is pannenkoekenbeslag met pannen aan een stok, er is deeg om brood te bakken, er is mais om te poffen in mandjes. En aan het eind zijn er nog marshmallows. Het is een gezellig samenzijn van vooral de Nederlandse gasten op de camping. Als alle pannenkoeken, mais en marshmallows op zijn, drinken de ouders gezellig wat biertjes samen, terwijl de kinderen zich vermaken in de speeltuin en op de springkussens.

Broodjes bakken bij het kampvuur op camping Ulbjerg.
Broodjes bakken bij het kampvuur op camping Ulbjerg.

Stilte vanaf 22 uur ’s avonds

Verwacht op deze camping geen gezelligheid tot in de late uurtjes. Vanaf 22 uur is het hier echt stil. Kinderen liggen dan op één oor en ook de ouders trekken zich terug met een boek of achter de tablet/laptop. Tegen betaling is er hiervoor WiFi op de kampeerplek.

Camping Ulbjerg is een camping om tot rust te komen. Wij vinden dat heerlijk. Hou je daar niet van, dan is deze camping niet geschikt voor jullie.

Het sanitair op camping Ulbjerg

Eerlijk is eerlijk, de camping is geweldig. Er is één minpuntje wat mij betreft. En dat is het sanitair. De camping is al heel wat jaren oud. Dat zie je. En hoewel alles functioneert, is één sanitairgebouw wel aan vervanging toe.

Toen ik de eerste keer het sanitairgebouw in liep, schrok ik hier wel van. Oude douches (maar wel met een fijne stevige straal) die werken op douchemuntjes (3 minuten douchen per muntje), wastafels die met een gordijn en tussenschot van elkaar zijn afgeschermd. Toiletten in dezelfde ruimte als de wasgelegenheid.

Gelukkig zijn er twee sanitairgebouwen, waarvan ook één van recentere datum. Die douches werken ook op muntjes, maar zijn een stuk ruimer, moderner en prettiger.

Het oude sanitairgebouw.
Het oude sanitairgebouw.
Douches met muntjes. Best een uitdaging voor kinderen om binnen 3 minuten te douchen.
Douches met muntjes. Best een uitdaging voor kinderen om binnen 3 minuten te douchen.
Verouderd sanitair, maar wel schoon.
Verouderd sanitair, maar wel schoon.
Babyroom in het sanitairgebouw..
Babyroom in het sanitairgebouw.
Het tweede sanitairgebouw is een stuk nieuwer en beter.
Het tweede sanitairgebouw is een stuk nieuwer en beter. Daar lopen we graag een stukje verder voor.

Trekkershutten en stacaravans

Hou je niet van kamperen of ben je op doorreis naar Noorwegen? Dan is het huren van een trekkershut of stacaravan ook mogelijk op camping Ulbjerg.

Op het kampeerterrein staan twee stacaravans voor de verhuur en er zijn enkele trekkershutten beschikbaar. Met een stacaravan heb je eigen sanitair en hoef je geen gebruik te maken van het campingsanitair. Meer informatie over de huuraccommodaties vind je op de website van camping Ulbjerg. Voor vragen over prijzen of reserveringen kun je gebruik maken van het contactformulier op de website.

Camping Ulbjerg beschikt over enkele trekkershutten en twee stacaravans.
Camping Ulbjerg beschikt over enkele trekkershutten en twee stacaravans.

Veel te doen in de omgeving 

Ulbjerg hoort bij de omgeving rondom Viborg. Het ligt zeer centraal en de noordkust, westkust en Legoland zijn allemaal binnen 1 tot 1,5 uur te bereiken. Uitjes zijn mogelijk naar een klimpark, het eiland Für (gekozen tot het mooiste eiland van Denemarken), zeehonden spotten, de Noordzeekust, de stad Aalborg, Monsted de grootste kalkgrot ter wereld en nog veel meer. 

Lees in dit blog meer over een bezoek aan Aalborg met kinderen.

Told Plads in Aalborg, een leuk plein met waterkunstwerk.
Told Plads in Aalborg, een leuk plein met waterkunstwerk.
Er zijn meerdere klimparken in de omgeving van de camping aanwezig.
Er zijn meerdere klimparken in de omgeving van de camping aanwezig.

Wie houdt van rust, ruimte en natuur en geen animatie en al te veel luxe wil, is camping Ulbjerg een heerlijke stek. Een uniek en onontdekt pareltje centraal gelegen in het noorden van Jutland. 

Ligging van camping Ulbjerg

Zou deze camping iets voor jou zijn? Of ben je er misschien al een keer geweest? Deel je ervaring gerust hieronder, dat vinden we leuk.

Meer lezen

Op zoek naar campings in Denemarken? Klik & kijk voor meer inspiratie:

Al onze Denemarken-blogs lees je hier: vakantie in Denemarken met kinderen.

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.