Challenge 3 uitjes voor 25 euro: de goedkope uitjes in de winter van Annemiek

0
342
goedkope uitjes in de winter

Zoals je inmiddels vast wel weet, heeft het blogteam voor zichzelf een challenge bedacht. Bedenk drie goedkope uitjes in de winter die je met je gezin kan doen en samen niet meer dan 25 euro kosten. Blogger Annemiek is geneigd om naar buiten te gaan, óók als het wat minder mooi weer is. Lekker de winter door je haren en daarna thuis de open haard aan. Maar een opsomming van drie wandelingen is niet de bedoeling. Daarom is ze op zoek gegaan naar een combinatie van binnen- en buitenactiviteiten. Ook wilde ze een aanbod dat voor groot én klein interessant kan zijn én iets wat je op verschillende plaatsen in Nederland kan doen. Nieuwsgierig geworden? Lees dan maar snel verder waarom Annemiek kiest voor een BeleefRoute, de sterrenwacht en de lammetjesdagen!

Nieuwsgierig naar onze zelf opgelegde spelregels van deze challenge? Lees dan even hier.

goedkope uitjes in de winter

Goedkope uitjes in de winter: Wandelen met de gratis wandel-app BeleefRoutes

Er zijn inmiddels verschillende wandel-apps in omloop en ik wil heel graag eens ontdekken wat deze apps te bieden hebben. De app ‘BeleefRoutes’ spreekt me aan. Er worden zowel wandel- als fietsroutes beschreven, verdeeld over diverse provincies. Er zijn routes waarbij je onderweg informatie kunt opvragen over het landschap of de gebouwen die je tegenkomt en er zijn routes met vragen en opdrachten.

Dit bord geeft je meer informatie over de BeleefRoute Geul.
Dit bord geeft je meer informatie over de BeleefRoute Geul.

Wij kiezen voor de WaterBeleefRoute Geul. Deze route kun je op verschillende plaatsen laten starten. Als je in Valkenburg aan de Geul start, moet je parkeergeld betalen. Niet handig in deze challenge. Wij parkeren daarom gratis in Geulhem, nabij restaurant La Caverne. Via een pad dat langs oude mergelgroeves voert lopen we naar hartje Valkenburg. Stiekem wijken we een beetje van de route af omdat de kinderen graag door het bos lopen. Op vaste plaatsen krijg je via de app informatie over lokale bezienswaardigheden.

De route is in totaal 13 kilometer en maakt een extra lus richting Oud-Valkenbrug. We weten van eerdere wandelingen dat dit deel ook zéér de moeite waard is. Voor vandaag vinden we 13 kilometer wat veel van het goede. Daarom draaien we in Valkenburg om en gaan via natuurgebied Ingendael naar Houthem Sint-Gerlach. Van daaruit lopen we terug naar Geulhem. Nabij de Geulhemmermolen bekijken we de oude grotwoningen en lopen dan voldaan weer terug naar de auto.

Grotwoningen in Geulhem.
Grotwoningen in Geulhem.

 

Natuurgebied Ingendael. Als je goed kijkt zie je roofvogels vliegen.
Natuurgebied Ingendael. Als je goed kijkt zie je roofvogels vliegen.

Het gebruik van de app is erg leuk voor kinderen en het betrekt ze bij alles wat er te zien en te doen is. Er is een overzichtelijke kaart van de omgeving waarop wordt aangegeven waar je bent ten opzichte van de route. Ook als je (net als ons) wat eigenwijs bent, kun je naar eigen inzicht de route aanpassen zonder de weg kwijt te raken. Maar dan moet je wel een beetje kunnen kaartlezen.

Dit uitje is gratis, tenzij je onderweg één van de vele cafeetjes bezoekt voor bijvoorbeeld een heerlijk stuk vlaai. Wij nemen een picknick mee. De gratis app vind je via de App-store en Google Play onder de naam BeleefRoutes

Goedkope uitjes in de winter: Bezoek de sterrenwacht

Iedere vrijdagavond kun je aan de rand van de Brunssummerheide in Heerlen een bezoek brengen aan de Sterrenwacht Limburg. Ook op andere plaatsen in Nederland vind je sterrenwachten die op afgesproken tijden open zijn voor bezoekers.

De Sterrenwacht in Heerlen is eigenlijk een klein museum met daarbij de mogelijkheid om door een enorme telescoop te kijken. Voorwaarde om door de telescoop te kijken is natuurlijk dat het én donker is én dat er niet teveel wolken zijn. Maar ook bij bewolkte avonden is er genoeg te beleven. Er is een planetarium van waaruit je de sterrenhemel en planeten kunt bekijken. Er is te zien hoe dit alles ten opzichte van elkaar beweegt. In de filmzaal worden presentaties gehouden en kun je een film zien over het heelal. En verder zijn er allerhande telescopen te zien.

Dit uitje kost 3,50 per persoon en voor kinderen tot 6 jaar is het gratis. Wij gaan met z’n drieën en zijn dus 10,50 kwijt.

De sterrenwacht in Heerlen is iedere vrijdag open vanaf 19.30 uur.

Overzicht alle sterrenwachten in Nederland vind je onder andere op wikipedia

Goedkope uitjes in de winter: Bezoek de lammetjesdagen van een schaapskooi

Lammetjes? In de winter? Jazeker, want begin januari worden er al lammetjes geboren. Bij Schaapskooi Mergelland nabij Epen kun je de pasgeboren lammetjes van heel dichtbij bekijken. Ook bestaat de mogelijkheid een lammetje de fles te voeren of met een lammetje op de foto te gaan. Familie Lardinois ontvangt je vriendelijk en geeft graag antwoord op al je vragen.

Onze kinderen vinden het heerlijk om tussen de hokken te scharrelen en de lammetjes en schapen te aaien. Overal ligt hooi waarmee je de dieren mag voeren. Er zijn grote hokken met heel veel ‘grotere’ lammetjes bij elkaar. In de kleine hokken staan de pasgeboren lammetjes met hun moeder apart. Aan ieder hek hangt een kaartje waarop te zien is wanneer de lammetjes geboren zijn. Dit zorgt voor een hoog ‘ohhh- en  ahhh-gehalte’. Buiten is een klein speeltuintje waar kinderen kunnen klimmen en schommelen.

 

De lammetjes zijn echte stuntkampioenen.
De lammetjes zijn echte stuntkampioenen.
Nog meer lammetjes voeren.
Nog meer lammetjes voeren.

Dit uitje kost 2,50 per persoon vanaf 12 jaar, inclusief een kop koffie of thee. Kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Dit uitje kost ons als gezin dus 5 euro entree. Omdat we niet flauw zijn kopen we voor de kinderen een chocomel. Totaal kost dat 9 euro. Omdat de versgebakken vlaai en muffins ons de ogen uitsteken, bestellen we er ook iets lekkers bij. Dat maakt dit uitstapje zo’n 9 euro duurder. Totaal kost het ons dus 18 euro.

De lammetjesdagen bij Schaapskooi Mergelland zijn ieder weekend in januari, februari en maart te bezoeken van 11 tot 17 uur geopend, met uitzondering van het carnavalsweekend (in 2017 is dat 25 en 26 februari).

Challenge geslaagd?

Ajjjj… als we nou niet zo’n liefhebbers van zoetigheid waren, hadden we het makkelijk gehaald. Maar een dagje uit zonder lekkers bij de koffie is eigenlijk maar een half dagje uit. Als je dat niet met me eens bent, kun je dus makkelijk deze drie goedkope uitjes in de winter doen. Dan ben je voor 19,50 euro klaar.

Wat vind jij: ben je het met mijn stelling over dat lekkers bij de koffie eens?

Meer lezen?

Op zoek naar meer leuke gratis of goedkope uitjes in de winter? Kijk dan voor inspiratie eens op:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here