Challenge 3 uitjes voor 25 euro: de goedkope uitjes in de winter van Iris

0
228
goedkope uitjes in de winter

Best lastig, drie uitjes tot 25 euro verzinnen. Niet dat blogger Iris altijd meer kwijt is, maar de meeste gratis of goedkope uitjes in de winter die ze onderneemt zijn gewoon speeltuinen, kinderboerderijen of wandelingen. En die zijn niet zo origineel om hier te beschrijven… Na lang nadenken, vaak veranderen en veel schrijven, heeft Iris drie uitjes in Zuid-Holland gevonden.

Nieuwsgierig naar onze zelf opgelegde spelregels van deze challenge? Lees dan even hier.

goedkope uitjes in de winter

Goedkope uitjes in de winter: Natuurhistorisch museum Rotterdam

Het klinkt misschien niet direct als the place to be met kinderen, maar het Natuurhistorisch museum in Rotterdam is echt een bezoekje waard.

Op een druilerige winterdag zoeken wij iets om te doen in de omgeving. Onze jongste, T., wil graag ‘iets doen met dieren’. Maar voor de dierentuin is het te nat en ook op een kinderboerderij lijkt ons niet zo fijn rondlopen met dit weer. “Het mag ook iets met dingen van vroeger zijn”, vult hij aan. Dan is de keuze snel gemaakt. Laten we eens bij het Natuurhistorisch museum gaan kijken!

Met niet al te hoge verwachtingen komen de kids bij het museum aan. Het klinkt toch een beetje stoffig. In de tuin voor het museum, worden de kinderen echter al enthousiast. Er staan allerlei leuke beelden van bronzen konijnen.

Binnen worden we hartelijk ontvangen. Of de kinderen het leuk vinden om mee te doen met een speurtocht? Dat willen ze wel! Voor 1,50 euro per kind krijgen ze een boekje met leuke vragen die je door het hele museum leiden. We beginnen bij de eerste zaal: de dode dieren met een verhaal. Hier vind je opgezette dieren met hun rare en bijzondere verhalen. Zo ligt er de dominomus, die werd doodgeschoten omdat zij 23.000 dominostenen omgooide.

De kinderen vinden het in het begin wel apart, kijken naar echte dieren die niet meer leven. Vooral als de vraag in het boekje wordt gesteld om de dieren te vinden waarbij je de hechtdraad nog ziet waarmee ze weer bij elkaar werden genaaid. Toch een tikje liguber. Ze worden wel enthousiast van de speurtocht. Vooral T (6) en grote zus E (10) houden het uren vol om langs alle kabinetten en stellingen te speuren. De tentoonstelling van de uitslovers is ook leuk. Allemaal dieren die iets het beste kunnen, of het grootste of langste lichaamsdeel hebben.

De kinderen zijn vooral onder de indruk van de grootste skeletten die in het museum te zien zijn. Want wat is olifant Ramon enorm groot geweest! En ook de potvis wordt van alle kanten bekeken. B (8) houdt het na een uur of twee voor gezien en wil met papa wat gaan drinken in het restaurant. De rest loopt nog een tijdje door de tentoonstelling ‘Opgeraapt Opgevist Uitgehakt’, waar je vanalles kunt zien wat er in en rond Nederland in de natuur is gevonden. Het museum gaat al bijna sluiten als we klaar zijn met rondkijken. Bij de balie krijgen de kids nog een aardigheidje omdat ze de speurtocht goed hebben opgelost.

Je kunt een bezoek aan dit museum zo duur maken als je zelf wilt: de gewone toegangsprijs is 7 euro voor volwassenen en 3,50 euro voor kinderen vanaf 5 jaar. Een speurtocht kost 1,50 per kind. Ook is er dit jaar (2016) de pettentocht, een soort van speciale digitale interactieve rondleiding voor kinderen vanaf 7 jaar. Om daaraan mee te doen, betaal je 3 euro per kind. De speciale pet mag dan mee naar huis. Het museum is gratis met een Museumkaart of de Rotterdampas.

Het skelet van olifant Ramon.
Het skelet van olifant Ramon.

Goedkope uitjes in de winter: Geitenboerderij Het Geertje

Geitenboerderij het Geertje is heel bekend en populair in onze regio. Terecht, want het is echt een leuke plek om naartoe te gaan met kinderen. Dieren kijken, spelen en een mooi landschap vinden wij altijd een geslaagde combinatie met de kids. En stiekem vind ik zelf de geitjes erg lief…

Het Geertje is vooral druk in het voorjaar, als de jonge geitjes geboren worden. Kinderen mogen dan knuffelen en ze de fles geven. Maar ook in de winter is er vanalles te doen. Natuurlijk kunnen de kids zich uitleven met alle dieren. Voor een euro kun je snoepjes voor de geitjes kopen. Een ritje op een pony maken over het erf mag ook en kost een euro.  Er zijn in de winter ook verschillende leuke spelletjes uitgezet rond de boerderij. Ook aan slecht weer is gedacht: het lammerenhok is ’s winters omgebouwd tot een hooi klim- en klauterbaan, waar kinderen lekker in kunnen ravotten.

Moe van al dat spelen? Dan is het lekker opwarmen in het restaurant, waar je producten van de boerderij kunt proeven.

Ook hier is onze missie geslaagd: alleen onze dochter maakt een ritje op de pony. Wel willen ze allemaal de geitjes voeren. Bij elkaar zijn we dus 4 euro kwijt. Prima dagje uit zo!

Goedkope uitjes in de winter: Natuurbezoekerscentrum Klein Profijt

Het is helemaal gratis en verdient daardoor zeker een plek in dit lijstje: Natuurbezoekerscentrum “Klein Profijt”. Er zijn er twee, eentje in Rhoon en eentje bij Oud-Beijerland. Wij bezochten de tweede.

Het is een mooie wandeling richting Klein Profijt. Dwars door de weilanden zie je stoere Schotse hooglanderkoeien grazen. Ook een kudde wilde paarden zwerft door het gebied heen. Deze dieren leven ook echt in het wild en overleven puur van de natuur. In de verte kabelt de mooie Oude Maas. Het natuurbezoekerscentrum ligt recht aan de rivier. Bij mooi weer kun je er heerlijk op het terras wat drinken, terwijl je de boten voorbij ziet varen.

Ook binnen is het interessant voor kinderen: je kunt er allerlei dingen uit de natuur bekijken. Ze zien er bijvoorbeeld insecten, opgezette vogels en vissen. Ook is er altijd een expositie, bijvoorbeeld over de zalmvisserij. Op de eerste verdieping is er een speciale ruimte voor kinderen, het jeugdlokaal. Daar kunnen ze bijvoorbeeld zien wat er in een uilenbal zit, of de structuur van een vliegenvleugel bekijken.

Kijk ook even op de kalender van het natuurbezoekerscentrum, want er zijn het hele jaar verschillende evenementen. De winterfair (dit jaar op 26 november 2016) is bijvoorbeeld leuk voor kinderen. Naast een markt met streekproducten is dan er vanalles te doen en te knutselen. Onze kids knutselden er vorige keer prachtige kijkdozen met dingen uit de natuur.

Het natuurbezoekerscentrum is leuk om te bezoeken, maar natuurlijk vooral in combinatie met een wandeling door het mooie landschap van de Hoekse Waard. Je vindt NBC Klein Profijt op het Zalmpad 11 in Oud-Beijerland. Het bezoekerscentrum is open van dinsdag tot vrijdag van 10-17 uur en in het weekend van 12-17 uur.

Met dit uitje waren maar een tientje kwijt (aan wat te drinken en een vrijwillige bijdrage). Maar dat hoeft natuurlijk niet eens, in principe is het gratis.

Challenge geslaagd?

Ja, onze missie is zeker geslaagd. Het Geertje en Klein Profijt zijn beiden gratis, behalve de kosten die je maakt als je extra’s koopt. In het Natuurhistorisch museum waren wij 25,50 euro kwijt, maar dan wel met drie kinderen. Daarbij zit de speurtocht, die we voor alledrie kochten.

Kende jij deze goedkope uitjes in de winter al?

Meer lezen?

Op zoek naar meer leuke gratis of goedkope uitjes in de winter? Kijk dan voor inspiratie eens op:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.