Ontsnappen uit de familie escaperoom van Centerparcs de Kempervennen

Een familie escaperoom, had jij daar al van gehoord? Escaperooms zijn populair, maar de meesten zijn of geschikt voor volwassenen of echt alleen op kinderen gericht. Bij Centerparcs de Kempervennen is er eentje speciaal voor het hele gezin. Blogger Iris S. probeerde met haar gezin te ontsnappen uit de kamers van de Familie Escaperoom in Centerparcs de Kempervennen.

Ontsnappen uit de Familie Escaperoom van Centerparcs de Kempervennen

Wij bezochten al vaker een escaperoom met vrienden. Heel leuk om met volwassenen te doen. Onze dochter Emma (12) probeerde een tijdje geleden nog te ontsnappen uit een escaperoom speciaal voor kinderen. Dat vond ze “best leuk, maar niet zo spannend”. Toen we op de website van Centerparcs zagen dat er nu een escaperoom bij Centerparcs de Kempervennen is, die zich speciaal op het hele gezin richt, werden we nieuwsgierig. Zou dit inderdaad leuk zijn voor ons allemaal?

We komen aan bij de familie escaperoom. Spannend, wat zou er gaan gebeuren?
We komen aan bij de familie escaperoom. Spannend, wat zou er gaan gebeuren?

Escaperoom in zeecontainer

Op een koude winterochtend lopen we richting het sportcentrum, waar de familie escaperoom is. We worden al opgewacht door een medewerker van Centerparcs. “Is het eng daarbinnen? Zit je echt opgesloten?”, vraagt Bas (10) een beetje gespannen. “Nee hoor, we doen de deur niet echt op slot, dus als er iets is, kun je er altijd uit”, stelt de medewerker van Centerparcs hem gerust.

We lopen achter hem aan een grote mobiele zeecontainer in. “De escaperooms worden expres in zeecontainers geplaatst”, legt de CP-medewerker uit. “Er worden steeds meer escaperooms neergezet bij verschillende Centerparcs parken. Als ze er dan een tijdje staan, kunnen we ze onderling wisselen. Zo heeft elk park gemakkelijk weer een nieuwe escaperoom. Ze zijn namelijk bij elk park weer anders.” Handig inderdaad.

Geheime missie in Sint Petersburg

In het gangetje van de zeecontainer staat een klein bureau met daarboven een tv-scherm. “Jullie gaan eerst het filmpje kijken, daarna mogen jullie naar binnen. Jullie gaan op een geheime missie in Sint Petersburg!” Het filmpje laat een oud Russisch theater zien, waar de maffia geheime documenten steelt. Aan ons de taak om deze op te sporen en in veiligheid te brengen. Spannend!

Het filmpje is geheel in het Engels. Onze kinderen zitten op een tweetalige basisschool en kunnen het goed volgen, maar voor veel kinderen zal een vertaling handig zijn. De escaperoom is het leukst als je de achtergrond en sfeer begrijpt.

Overal aanwijzingen zoeken

Dan gaat de deur open. De spanning is van de gezichten van de kids af te lezen. Wat zullen ze daarbinnen aantreffen? We stappen een kamertje binnen dat er uitziet als een kleedkamer van een oud theater. De medewerker legt ons nog even wat regels uit. Het rooster en de camera mogen we niet aanraken, en bepaalde dingen zitten vast. Voor de rest mogen we alles aanraken, bewegen en weghalen. Boven naast de deur hangt een tv-scherm. Hierop zullen af en toe aanwijzingen verschijnen als we echt vastlopen.

Het verhaal speelt zich af in een oud Russisch theater
Het verhaal speelt zich af in een oud Russisch theater
Als een volleerd spion gaat Bas op zoek naar aanwijzingen
Als een volleerd spion gaan de kinderen op zoek naar aanwijzingen

Codes ontcijferen

De deur gaat achter ons dicht. Er is nog een deur, maar die zit nog op slot. Wat nu? We blijven een moment met z’n vijfjes om ons heen kijken. Dan wijst Emma (12) naar de fotootjes aan een muur. “Volgens mij moeten we die in de goede volgorde zetten, dan komt er een vrouwenfiguur tevoorschijn”, zegt ze nadenkend. Ondertussen is broertje Tim (8) druk bezig met zoeken. Hij voelt onder de kastjes, doet lades open en tilt voorwerpen op. Zijn grote broer heeft inmiddels onder de pruiken een code gevonden. “Dit ga ik proberen te ontcijferen”, zegt hij ernstig met een denkrimpel in zijn hoofd. Wij volwassenen kijken elkaar aan. Onze kids zijn opeens speurneuzen geworden!

De rolverdeling gaat bij ons eigenlijk vanzelf. Tim is de jongste, en is vooral bezig met het zoeken naar voorwerpen. Heel trots komt hij al snel met een sleutel aan, waarmee we de volgende deur kunnen openen. De ouders houden zich vooral bezig met de technische uitvoering. Emma blijkt goed te zijn in het zoeken naar aanwijzingen en Bas houdt zich bezig met cijfertjes, codes en geheimtaal. Leuk om te zien dat iedereen goed kan samenwerken.

Onze kinderen zijn echte speurneuzen geworden!
Onze kinderen zijn echte speurneuzen geworden
Tim zoekt vooral naar sleutels en voorwerpen
Tim zoekt vooral naar sleutels en voorwerpen
Emma is druk op zoek naar aanwijzingen
Emma is druk op zoek naar aanwijzingen
Bas houdt zich vooral bezig met het ontcijferen van codes en teksten
Bas houdt zich vooral bezig met het ontcijferen van codes en teksten

Familie escaperoom is ook leuk voor tieners

Ik zal verder niet verklappen w