Word de nieuwe eigenaar van Willy’s chocoladefabriek bij Escaperoom Berkel

In de familie-escaperoom Willy’s Chocolate Factory van Escaperoom Berkel heeft de chocoladefabriek een nieuwe eigenaar nodig. Maar dat word je natuurlijk niet zomaar. Alleen de maker van de perfecte Willy-chocoladereep verdient de sleutel. Lukt het blogger Iris S. en haar gezin om alle testen te halen en de fabriek over te nemen?

Word de nieuwe eigenaar van Willy’s chocoladefabriek bij Escaperoom Berkel

Iedereen kent het boek (of de film) over Sjakie en de chocoladefabriek wel. Escaperoom Berkel kwam met het idee om hier van een escaperoom te maken. En laten wij nou net van het verhaal, van chocola en van escaperooms houden! Tijd dus om deze kamer uit te testen met ons gezin.

Op de website van Escaperoom Berkel lees ik over de nieuwe familie-escaperoom Willy’s Chocolate Factory dat de adviesleeftijd 12+ is. Ik stuur escaperoom Berkel een berichtje via facebook of het wel goed is als we als gezin komen met drie kinderen, waarvan de jongste nog maar 9 is. Direct krijg ik antwoord, geen probleem als er ook volwassenen of oudere kinderen bij zijn. De escaperoom is niet eng. Tijd voor een ritje naar Berkel en Rodenrijs dus.

Breinbrekers in de wachtkamer

“Denk je dat we allemaal chocoladeonderdelen mogen opeten in de kamer?’, vraagt onze oudste (14) zich af. Helaas, maar we kunnen wel onze zelfgemaakte reep verdienen, horen we van de medewerker van Escaperoom Berkel. Hij ontvangt ons vriendelijk in een mooie wachtkamer die vol staat met puzzeltjes en breinbrekers om alvast in de sfeer te komen. We kunnen hier ook een gekoeld drankje kopen of wat hapjes uit de frituur bestellen, maar dat doen we na ons avontuur.

Gaan wij ontsnappen uit de familie-escaperoom Willy's chocolate factory?
Gaan wij ontsnappen uit de familie-escaperoom Willy’s chocolate factory?
De wachtkamer bij escaperoom Berkel is ruim en staat vol breinbrekers en spelletjes

Een echte Willy-bar maken

Vooraf krijgen we een korte instructie over de noodknop (de knop waarmee je er altijd uit kunt) en de elementen die niet meedoen (zoals de plafonds). We horen dat Willy zijn chocoladefabriek wil overgeven aan een nieuwe eigenaar. Die nieuwe eigenaar, dat kunnen wij worden. Maar daarvoor moeten we wel slagen voor de ultieme test, namelijk de enige echte originele Willy-bar chocoladereep maken. Om dat te doen moeten we meerdere opdrachten uitvoeren.

“Dan is het nu tijd om in de speciale lift te stappen”, vertelt de medewerker. “Deze gaat niet alleen naar boven en beneden, maar ook van links naar rechts. Zo komen jullie in verschillende kamers van de fabriek. Maar eerst moeten jullie de lift nog aan zien te krijgen…”

Bewegende lift

Met die woorden doet hij de deur open en stappen wij in de lift. Die ziet er levensecht uit en zit vol knopjes. De deur sluit achter ons, en dan begint de lift al een beetje te bewegen en wiebelen.  “Kijk”, zegt onze middelste (12), “op het plafond staan allemaal aanwijzingen en gebruiksaanwijzingen”. Het kost ons behoorlijk wat tijd, maar uiteindelijk lukt het ons om de lift in werking te krijgen. Dan volgt de volgende uitdaging, want we mogen niet bewegen als de rode lamp aan staat. En die schiet net aan, als de lift echt in beweging komt. We draaien en gaan een beetje van beneden naar boven. Allemaal proberen we ons evenwicht te bewaren en zo stil mogelijk te staan. “Kijk uit, papa! Als je nu valt, zit je tegen de noodknop aan”, zegt de jongste (9) streng tegen zijn vader.

Welke oompa-loompa is het langst?

Dan gaat de deur open. We staan in een soort fabriekskamer, waar drie verschillende opdrachten in staan. “Kijk, een brief op de deur”, ziet de middelste. Hij leest voor dat we er voor moeten zorgen dat alle vier de lampen groen moeten gaan branden. De eerste is vast aan, maar voor de andere drie moeten wij zorgen door de opdrachten goed uit te voeren. Zo moeten we er achter zien te komen welke oompa-loompa het langst is, en wat de juiste hoeveelheden van de vloeibare ingrediënten zijn.

De zoete snoepjeskamer waar we Oempa Loempa's moeten meten
De zoete snoepjeskamer waar we Oempa Loempa’s moeten meten

Iedereen heeft iets te doen

We storten ons allemaal op andere onderdelen. De twee broertjes hebben de eerste opdracht al snel voor elkaar. Puberdochter richt zich met haar vader samen op de ingrediënten, en ik hou me bezig met de oompa-loompa’s. Na een tijdje krijg ik hulp van de jongens en krijgen we ook daar een groene lamp. We vinden het altijd prettig in een escaperoom als je aan meerdere puzzels of spellen tegelijk kunt werken, zodat het niet nodig is dat er mensen niets staan te doen of staan te wachten. En dat is bij de familie-escaperoom Willy’s Chocolate Factory zeker zo, we hebben steeds allemaal genoeg te doen.

Als we alle lampen op groen hebben, gaat de deur van de lift weer open. We stappen er in en voeren nog wat stappen uit om de lift weer te starten. Dan gaat de rode lamp weer aan, en terwijl we zo stil mogelijk proberen te staan, beweegt de lift zich naar de andere kamer. De lift is een leuk element, want we hebben echt het idee dat we door een grote ruimte reizen.

Alle ingrediënten zoeken

De lift staat stil en we stappen de volgende kamer in. We moeten even knipperen met onze ogen, want hier geven alle elementen fluoriserend licht. “Wow! Wat mooi! Kijk, zelfs mijn shirt geeft licht”, roept de middelste enthousiast. De opdracht in deze kamer is ons meteen duidelijk: hier moeten we de beroemde Willy-bar chocoladereep zien te maken. Hoe we dat doen, verklap ik natuurlijk niet, maar het lukt om uiteindelijk met de goede reep weer in de lift te stappen. In de lift wordt de reep gescand. Hoera! Alle ingrediënten zijn goed, we hebben de familie-escaperoom Willy’s Chocolate Factory gehaald!

Hoera! We hebben de escaperoom gehaald!
Het is ons gelukt om e originele Willy-bar na te maken
We krijgen onze zelfgemaakte Willy-bar mee naar huis

De lift bestuderen

De lift gaat open, en de medewerker staat ons al op te wachten. Vol interesse bekijken we de lift van de buitenkant nog eens goed. Dit is echt gaaf gemaakt! “Willen jullie zien hoe de lift echt beweegt?”, vraagt hij. Dat willen we natuurlijk wel zien. Hij zet de lift aan en showt ons hoe het er van de buitenkant uitziet. Daarna praten we nog wat na over deze originele escaperoom tijdens een drankje en een hapje (bittergarnituur). “Ik wil echt nog een keertje hier terug en dan de andere familiekamer uitproberen”, zegt de middelste in de auto terug naar huis. Missie geslaagd!

Praktische informatie

Escaperoom Berkel ligt aan de rand van Berkel en Rodenrijs. Er zijn drie kamers, waarvan er twee geschikt zijn om te spelen met het gezin of een groep kinderen: Willy’s chocolate factory en De Camping. Een escaperoom spelen kost bij 4 personen 25 euro per persoon doordeweeks en 27 euro per persoon in het weekend en op feestdagen. De prijs per persoon daalt bij meer personen. Er zijn ook arrangementen te boeken met hapjes en drankjes erbij en speciale kinderfeestjesarrangementen. Kijk voor meer informatie op de website van Escaperoom Berkel.

 

 

Meer lezen

Ook eens een escaperoom uitproberen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.