Escaperoom Mol: werk samen en ontdek het geheim van de vermiste Kika

Net over de grens opende escaperoom Mol zes nieuwe escaperooms die geschikt zijn voor kinderen. Ontdek in elke kamer een stukje van het leven van de verdwenen Kika van Hooft en los de raadsels op. De escaperooms zijn absoluut niet kinderachtig, dus ook een echte uitdaging voor de volwassenen. Blogger Iris S. en haar gezin van fanatieke escapers trokken naar Mol om de uitdaging aan te gaan.

Escaperoom Mol: werk samen en ontdek het geheim van de vermiste Kika

In het Vlaamse Mol, net over de grens bij Eindhoven, opende februari 2019 een nieuw complex van escaperooms. Een complex, want het is niet alleen een losse escaperoom. Hier komen alle verhaallijnen van de maar liefst zes escaperooms namelijk bij elkaar en vormen samen het levensverhaal van Kika van Hooft.

Kika is een Vlaamse onderneemster die op mysterieuze wijze verdween. Elke kamer daagt een team van escapers uit om stukje bij beetje het geheim rond haar verdwijning te ontrafelen. Elke kamer is los te spelen en is een op zichzelf staand avontuur.

Niet alleen toekijken hoe de kids werken

De escaperooms zijn allemaal spannend, maar niet eng en daardoor goed geschikt voor een team van ouders met kinderen vanaf een jaar of 8 of een groep tieners zonder ouders. Bijzonder aan deze kamers is, dat het volwaardige volwassen escaperooms zijn. Doordat ze niet eng zijn, zijn ze ook geschikt voor kinderen. Hier is het dus niet op je gemak toekijken hoe de kinderen met oplossingen komen, maar actief meedoen en goed nadenken.

Als wij bij escaperoom Mol aankomen, is de verbouwing en opbouw nog in volle gang. Twee kamers zijn net open, aan de rest wordt nog gebouwd. Alles ruikt naar zaagsel en verf.

Gamemaster Kelsey ontvangt ons hartelijk. “We hebben er expres voor gekozen om de kamers niet te eng te maken, zodat kinderen vanaf een jaartje of 8 ook mee kunnen spelen”, vertelt ze. “Vaak zien we dat juist kinderen met sommige oplossingen komen. De volwassenen denken dan te ingewikkeld, en de kinderen hebben de puzzel meteen door. Die samenwerking werkt juist goed.”

Kika’s vader zoeken

Wij spelen de kamer ‘Wanted’ van escaperoom Mol vandaag. Deze kamer speelt zich af in het levensverhaal van Kika in de tijd dat ze net klaar was met studeren. Kika kreeg altijd te horen dat haar vader in het buitenland verbleef. Ze vertrouwde dit verhaal echter niet, en gaat met een groep vrienden af om hem te gaan zoeken. Wat gebeurde er met Kika’s vader? We stappen de kamer in.

Opeens zijn we niet meer net over de grens, maar bevinden we ons in een echte saloon in het wilde westen. We staan in een ruime, bijna geheel houten kamer met grote vaten als tafeltjes, een echte saloonbar met barkrukken en een oude piano. Aan de muur hangen allemaal posters en foto’s van opsporingsberichten van outlaws waar de sheriff naar op zoek is. Net echt! De kids vinden het geweldig en zijn meteen druk bezig met alles aanraken en onderzoeken. “Dit is echt vet!”, roept de middelste (11) terwijl hij achter de bar duikt.

Natuurlijk vliegen de kids meteen op de saloonbar af
Natuurlijk vliegen de kids meteen op de saloonbar af

Een echte saloon

De kinderen lopen al snel met cowboyhoeden op hun hoofd. Tot hun vader ook een hoed wil pakken, en ontdekt dat hij door het aanraken van de hoed iets activeert. Hmm, wat gebeurt daar? En hoe kunnen we dat gebruiken? Samen met onze oudste (13) slaat hij aan het puzzelen. De twee jongens ontdekken intussen iets bij de bar dat ze willen oplossen. Doordat de puzzels in deze kamer (en ook de andere kamers bij escaperoom Mol) niet lineair lopen, is er altijd iets te doen en kan iedereen tegelijk met andere puzzels bezig zijn.

Sommige escaperooms (vooral de oudere kamers) werken lineair. Dan moeten de puzzels vaak in een bepaalde volgorde 1 voor 1 opgelost worden, en ben je dus met zijn allen steeds met 1 puzzel bezig. Dat kan prettig zijn voor het overzicht, vooral als je met een kleinere groep bent.

Wij vinden de niet-lineaire kamers zelf fijner, zodat iedereen ergens aan kan werken. Zo kan iedereen aan iets werken waar degene goed in is. Natuurlijk zeggen we wel tegen elkaar waar we mee bezig zijn, anders wordt het een chaos.

De broertjes werken samen aan een puzzel in escaperoom Mol
De broertjes werken samen aan een puzzel in escaperoom Mol
Nu het slot nog open zien te krijgen...
Nu het slot nog open zien te krijgen…

Alleen cryptische hints

De kleine puzzels in de escaperoom Mol lossen we vrij snel op. We lopen een paar keer een beetje vast, en krijgen dan een cryptische hint op het scherm. Heel fijn, want door het cryptische hebben we toch het gevoel dat we overal zelf over na moeten denken en zelf tot oplossingen komen.

Dan komen we bij de moeilijkste puzzel uit. Want, wat is er aan de hand met de speelkaarten die op de tafeltjes liggen? We moeten echt met zijn vijven samenwerken, maar vinden uiteindelijk een code waardoor we dit raadsel oplossen. Daarmee vinden we het laatste stukje om de deur te openen naar de volgende kamer.

Morsecode ontcijferen

De deur gaat open en we lopen binnen in de slaapkamer van Kika’s cowboyvader. Hier zien we een groot bed, een kledingkast die op slot is, een gesloten kistje en wat dingen op de muur. In een hoek staat een apparaat piepjes te geven. “Dat is morse! Daarmee stuurden ze elkaar berichten in de oorlog, dat heb ik net op school geleerd”, zegt onze middelste. Ik luister met hem hoe de piepjes lopen en we schrijven het op in streepjes en stippen. We schrijven een heel blaadje vol, maar waar kunnen we de betekenis vinden? Samen doorzoeken we de kamers nog eens goed. Het moet toch ergens liggen? Uiteindelijk ontdekken we het met een kleine hint en vinden we een onderdeel van de laatste puzzel.

We onderzoeken de kamers goed, op zoek naar aanwijzingen
We onderzoeken de kamers goed, op zoek naar aanwijzingen

Slot openmaken in recordtempo

Tienerdochter vindt ondertussen een flesje parfum. Ze heeft ook al een idee wat ze ermee moet doen. “Ik denk dat ik dat daar op moet spuiten”, wijst ze naar een plek. Ik denk van niet, want ik ben bang dat ze daarmee iets stuk maakt. Dan klinkt er een geluid en verschijnt er op het scherm: ‘Je mag het parfum daar inderdaad spuiten’. Dochter glimt van trots dat zij met de oplossing kwam en krijgt ook een stuk van de laatste puzzel. Ondertussen zijn onze jongste (9) en zijn vader bezig met het slot op de kist. “Dit kan ik, ik wil het slot openmaken”, roept de jongste enthousiast als de oplossing hebben. Hij heeft het slot er inderdaad heel snel af.

Er rest ons nog 1 puzzel, die ons behoorlijk wat moeite kost en tijd kost. Eigenlijk is ons uur net om, maar we krijgen een paar minuutjes extra omdat we zo dicht bij de oplossing zijn. Gelukkig lukt het uiteindelijk toch om ook het laatste onderdeel te vinden, waarmee we een geheime opbergplek ontdekken. Maar wat opent daarmee? En wat ontdekken we daarmee over de vader van Kika? Of vinden we misschien Kika’s vader zelf wel? Wij verraden niets…

Hoera! We hebben het gehaald (met een klein beetje extra tijd)
Hoera! We hebben het gehaald (met een klein beetje extra tijd)

Nog eens terug naar escaperoom Mol

De kinderen en volwassenen zijn het met elkaar eens: dit vonden wij echt een hele leuke escaperoom. “Ik vond het heel leuk dat het in cowboysfeer was. En de puzzels waren echt goed bedacht. Je moest er goed over nadenken”, zegt de middelste. Zijn jongere broertje vult aan: “En het was wel spannend, maar niet te eng voor kinderen die sneller bang zijn”.

Ook onze tienerdochter werd blij van deze kamer. “Erg leuk dat het niet kinderachtig is. Je voelt je echt alsof je in ergens in Amerika bent. En de puzzels zijn heel origineel en verschillend, ze lijken niet op iets dat we al eerder gedaan hebben. De kids hebben nog een verzoekje: “Komen we nog eens terug om de andere kamers over Kika te spelen?”

Praktische informatie

Escaperoom Mol ligt in het Vlaamse plaatsje Mol, net over de grens bij Eindhoven. Het pand ligt naast restaurant De Gouverneur, waarmee zij gezamenlijke arrangementen aanbieden. De escaperooms kosten voor een uur spelen 100 euro per kamer voor vier personen en 110 euro voor 5 personen. Op dit moment (voorjaar 2019) zijn er 2 kamers open, ‘wanted’ en ‘ad fundum’. De andere kamers gaan binnenkort open. Eén van de kamers zal een dubbele kamer worden, waarbij teams tegen elkaar kunnen spelen. Voor meer informatie: kijk op de website van escaperoom Mol.

Meer lezen

Ook gek op escaperooms? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter

Vorig artikelTaalkamp in Engeland, veel meer dan alleen Engels leren
Volgend artikelOntdek de wereld van Bruegel in Openluchtmuseum Bokrijk
Iris is gek op reizen, nieuwe plekjes ontdekken en leuke uitjes ondernemen. Samen met Ronald heeft zij drie kinderen (2005, 2007, 2009). Voor vakanties stelt ze het liefst eigen rondreizen samen, die ze daarna met haar gezin uitvoert. Haar ideale vakantie is een mix van cultuur, natuur, af en toe een pretpark of dierentuin en bruisende steden. Ze vindt het een leuke uitdaging om onderweg kindvriendelijke restaurants te verkennen. Iris is blogger bij KidsErOpUit én redacteur Steden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.