Escaperoom Het Inni Park van de Vrijstaat: zoek de nieuwe diersoort en ontsnap!

0
237
Hoera! We zijn ontsnapt!
Hoera! We zijn ontsnapt!

De nieuwe, tijdelijke escaperoom voor kinderen Het Inni Park van de Vrijstaat is een echt avontuur. Kinderen mogen in groepjes de nieuwe diersoort de Inni’s in het lab komen bekijken. Plotseling gaat er een alarm: alle Inni’s zijn ontsnapt! Kunnen de kinderen en hun ouders samen de dieren weer veilig in hun kooien krijgen? Blogger Iris S. nam haar gezin mee naar de Vrijstaat voor dit spannende avontuur.

De escaperoom was tijdelijk en is er inmiddels niet meer. Kijk voor in dit blog onze tips voor de leukste kinderescaperooms!

Escaperoom Het Inni Park van de Vrijstaat: zoek de nieuwe diersoort en ontsnap!

Het Utrechtse De Vrijstaat is bij KidsErOpUit al een tijdje bekend om haar creatieve, verrassende ideeën voor kinderen. We zijn dan ook benieuwd als we richting Utrecht rijden voor het nieuwste project: een escaperoom voor kinderen. De Vrijstaat kennende, is het vast meer dan ‘alleen’ ontsnappen.

Van te voren hebben we een link gehad met daarop de vlogs van bioloog Tina Daas. Zij vertelt over haar ontdekking van nieuwe diertjes ontdekt: de Inni’s.

De escaperoom is vanaf de buitenkant goed te vinden
De escaperoom is vanaf de buitenkant goed te vinden

Blindheid genezen met de hoorntjes

De Inni’s zijn knaagdieren ter grootte van een konijn. Het zijn hele bijzondere beestjes, want in hun hoorntjes zit een stofje dat blindheid bij mensen kan genezen, horen we bij binnenkomst in het gebouw van De Vrijstaat. “Is dat echt?”, vraagt onze middelste (11) aan me. “Nee joh, dat hoort bij het verhaal”, antwoordt zijn zus (13). De jongste van 9 gaat helemaal op in het verhaal.

De medewerksters, die hier in het lab geen naam hebben maar een nummer, vertellen van alles over de bijzondere ontdekking van Tina. “De diertjes zijn zo slim, dat ze met elkaar communiceren door tekens op de muur te krabbelen met hun nagels. Maar dat zullen jullie binnen ontdekken. Want vandaag is een speciale dag: jullie mogen het lab bezichtigen!”

Eigen Inni’s verzinnen

We worden in twee groepen verdeeld en krijgen allemaal keycords om met groene of blauwe bezoekerspassen. Wij zitten in team groen, met nog een gezin. Dan gaat de deur open en staan we in een lange ruimte waar we van alles kunnen zien en doen. Alles heeft met de Inni’s te maken. “Omdat ze zo slim en snel zijn, heeft bijna niemand de Inni’s nog gezien. Hoe denken jullie dat ze er uit zien?”

De kinderen kunnen in deze ruimte van escaperoom Het Inni Park hun fantasie gebruiken en hun eigen Inni’s verzinnen. Wij beginnen aan een tafeltje, waar blokjes klei klaarliggen. ‘Hoe denk je dat de hoorntjes van Inni’s eruit zien? Neem een stukje klei en maak je eigen Inni-hoorn’, lezen we. De jongens willen dit wel en kleien allebei iets dat op een hoorn lijkt. Zelfs onze puber vindt dit een leuke opdracht en maakt haar eigen hoorn.

Blind een boterham smeren

Verderop kunnen we voelen hoe de vacht van een Inni voelt. “Lekker zacht, voel maar, mama”, zegt de jongste. We kunnen hier uit allemaal onderdelen van knuffels zelf een Inni samenstellen. Twee meiden uit de andere groep zijn naast ons aan het proberen blind een boterham te smeren, met een grote pot over hun hoofden. Lachend kijken we toe. De jongens strijken neer bij bakken met een soort zand er in en allemaal stokken en vormen. “We zijn sporen van een Inni aan het maken”, leggen ze me uit.

De kids maken hun eigen inni-hoorntjes van klei
De kids maken hun eigen Inni-hoorntjes van klei
Hoe zou een inni er uit zien? De jongens stellen hun inni samen
Hoe zou een Inni er uit zien? De jongens stellen hun Inni samen
Knutselen in het lab van escaperoom het Inni Park
Knutselen in het lab van escaperoom Het Inni Park

Alle Inni’s zijn ontsnapt!

Net als we een Inni-huisje van karton willen knutselen, gaat er opeens een alarm. “Snel, Tina, belt ons!”, roepen de medewerksters. De arme biologe op het scherm is in paniek. Ze had net de subsidie rond om Inni’s te fokken om hun geneeskrachtige hoorntjes, en nu zijn de dieren opeens ontsnapt. Tina roept ons toe: “Ze zitten nog in het pand, dus het gebouw wordt nu afgesloten. De Inni’s mogen niet ontsnappen! Normaal mag er niemand boven komen, maar dit is een noodgeval. Helpen jullie allemaal om de Inni’s weer op te sluiten?”

Om de Inni’s te vangen, moeten we ze door de buizen heen een machine in lokken en die dan afsluiten. Dat lokken gaat met vier gevulde reageerbuizen. Maar die moeten wel eerst gevonden worden, want de koffertjes waar ze in horen te zitten, zijn allebei leeg. Wat zijn die Inni’s toch slim! In onze groep krijgt Tim het koffertje. Helemaal trots loopt hij er mee rond.

Grote paniek bij biologe Tina... de inni's zijn ontsnapt!
Grote paniek bij biologe Tina… de Inni’s zijn ontsnapt!
De jongste krijgt de verantwoordelijkheid over een van de koffertjes
De jongste krijgt de verantwoordelijkheid over een van de koffertjes

De buis zoeken in het lab

Natuurlijk willen alle aanwezigen graag helpen. We splitsen ons in de groene en de blauwe groep en volgen de medewerksters naar boven. Onze groep mag als eerste het laboratorium van escaperoom Het Inni Park in, terwijl de andere groep de dierenverblijven in gaat.

We komen een kamer in die helemaal ingericht is als een levensecht lab. Compleet met stellages, reageerbuizen met vloeistoffen en vreemde machines. We moeten daar een van de reageerbuizen uit een machine zien te krijgen, maar hoe doen we dat? En hoe krijgen we die afgesloten kastjes met ingrediënten open?

We doen leuke opdrachten waar we goed bij moeten nadenken en samenwerken. De kids worden steeds enthousiaster en ook de tieners in onze groep zijn druk bezig met oplossingen verzinnen en zoeken. Uiteindelijk kunnen we het felbegeerde reageerbuisje in onze koffer stoppen.

Spannend, we gaan het geheime lab in!
Spannend, we gaan het geheime lab in!
Hoe krijgen we dat reageerbuisje nou te pakken?
Hoe krijgen we dat reageerbuisje nou te pakken?

Poepjes testen

Nu het tweede buisje nog. Dit keer mag onze groene groep naar de dierenverblijven. We stappen een prachtig aangeklede ruimte in. “Het ruikt hier echt naar dieren”, zegt een van de kinderen. Inderdaad, en het ziet er ook echt uit alsof er dieren verblijven. Maar de Inni’s hebben er een rommel van gemaakt. Alle kooien liggen leeg door elkaar over de grond, met het stro overal uitgevallen. In het grote terrarium zit geen dier meer en de holletjes zijn leeg.

Tussen de verblijven in staat het poepjestestbureau. Maar hoe krijgen we die buis nou? Gelukkig zijn er wel wat aanwijzingen, waardoor we vrij snel snappen welke opdrachten we hier uit moeten voeren. We delen ons spontaan op in kleinere groepjes en iedereen gaat aan de slag. We maken eerst een foutje in de uitkomst, maar dat is gelukkig snel opgelost. Dan staan we buiten de kamer met de tweede reageerbuis in ons koffertje. Hopelijk is de andere groep ook zo succesvol.

Discussie over proefdieren

Wanneer we weer beneden staan met onze reageerbuisjes, gebeurt er iets spannends. Iets, waardoor we extra speurwerk moeten verrichten. En wat een echt moreel dilemma oplevert. Want, zijn de Inni’s eigenlijk wel gelukkig in gevangenschap? En is dat geluk dan belangrijker dan het genezen van blinde mensen? Er ontstaat een discussie en een tweedeling binnen onze groep. Wat moeten we nu doen om vrij te komen? Ik zal het niet verraden, maar gelukkig lukt het ons en zijn we vrij. We hebben het gehaald!  

In de auto terug praten we nog een hele tijd over de escaperoom Het Inni Park. Wat was dit een bijzondere gebeurtenis! “Het leek net alsof we een groot avontuur aan het beleven waren, in plaats van alleen een escaperoom”, zegt onze jongste enthousiast. De twee oudsten vonden een bepaald onderdeel het leukste waarbij ze in boeken moesten zoeken, maar hun broertje kan niet kiezen. “Ik vond gewoon alles het leukste!”

Er ontstaat een discussie over proefdieren
Hoera! We zijn ontsnapt!
Hoera! We zijn ontsnapt!

Praktische informatie

Escaperoom Het Inni Park van De Vrijstaat is tot en met 7 april 2019 te bezoeken, op zaterdag en zondag. In de voorjaarsvakantie zijn er extra openingsdagen op 27 en 28 februari en 1 maart. Per dag zijn er twee rondes, om 12 uur en om 15 uur.

Entree kost 7,50 euro per persoon of 25 euro per gezin (er geldt een korting met een U-pas of CJP-pas). Vooraf reserveren is wel nodig, dit kan via de website van de Vrijstaat. Voor de escaperoom zijn minimaal 6 personen nodig. Kleinere groepen zijn geen probleem, die worden samengevoegd. De escaperoom is geschikt vanaf 8 jaar.

Meer lezen

Ook gek op escaperooms? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter)

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met De Vrijstaat. Zoals je van ons gewend bent, delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.